Hae
Kutsu vapauteen

Kolme asiaa, jotka kannattaa tietää siemenistä

Siemenistä on hyvä tietää muutama asia, jotta ravintoaineet imeytyvät optimaalisesti ja ettei elimistöön kerry turhaan raskasmetalleja. Siemenet ovat todellista terveysruokaa sisältäen runsaasti proteiineja, kuituja ja hyviä rasvahappoja. 
Ensinnäkin saadaksesi siementen syönnistä myönteisiä terveysvaikutuksia, niitä tulisi syödä säännöllisesti. Tutkimusten mukaan niiden säännöllinen (5 krt/vko) syöminen mm. alentaa tulehdusarvoja (C-reaktiivinen proteiini). Siemenet ja pähkinät kannattaa syödä sellaisenaan ilman sokeria, suolaa ja mausteita.
Toiseksi siemenet (ja myös pähkinät) kannattaa liottaa ennen käyttöä. Laita ne esimerkiksi likoamaan veteen yön ajaksi tai edes muutamaksi tunniksi. Liottaminen lisää niiden vitamiini- ja mineraalipitoisuutta, aktivoi niiden entsyymitoimintaa sekä huuhtoo pois entsyyminestäjät, jotka voivat häiritä aineenvaihduntaa ja ravintoaineiden imeytymistä.
Kolmanneksi auringonkukan- ja pellavansiemenissä saattaa olla kadmiumia*, joka on elimistöön kertyvä ympäristömyrkky. Edellä mainittuja siemeniä kannattaa syödä kohtuudella (1-2 rkl/vrk), sillä jo kolmen ruokalusikallisen päivittäisellä käytöllä saattaa turvallisen saannin raja ylittyä. Raja ylittyykin helposti mikäli syöt paljon siemennäkkileipää, lisäät auringonkukan siemeniä smoothien joukkoon ja salaattiin. Vaaravyöyhykkeessä on juuri minun tyyppiset ”innostujat”, jotka innostuvat esimerkiksi siemennäkkärin syönnistä niin, että sitä tulee syötyä joka päivä- ja paljon! Niin sanotut keskitien kulkijat ovat enemmän turvassa tämän asian suhteen. Eri siemenlaatuja kannattaa päivittäin vaihdella, koska muut siemenet kuin kaksi edellä mainittua eivät tietääkseni sisällä kadmiumia. En tiedä, sisältävätkö luomulaatuiset auringonkukan- ja pellavansiemenet vähemmän kadmiumia. Sitäkään en tiedä, kumoavatko siementen terveysvaikutukset mahdollisen kadmiumin kertymisen aiheuttamat terveyshaitat. Kommentoi ihmeessä, jos tiedät vastauksen tähän asiaan. Kiitos jo etukäteen<3

*Kadmium on ainoa raskasmetalli, joka kertyy elimistöön pysyväluonteisesti eli kadmiumpitoisuus kasvaa koko ihmisen elinajan (kertyy munuaisiin). Kadmium erittyy maaperästä herkästi kasveihin. Eniten kadmiumia saa viljavalmisteista, pähkinöistä, siemenistä, vihanneksista ja hedelmistä.*
Kerron tässä hieman muutamasta ”suosikki” siemenestäni, jotka minulla on lähes päivittäisessä käytössä. Suosikkejani ovat chian siemenet ja seesaminsiemenet, joita käytän päivittäin siemennäkkileivän ja mantelileivän joukossa sekä smoothien seassa. Mantelileivän ohjeen löydät tästä http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2015/12/mantelileipa-runsaasti-proteiinia-hyvia.html
Auringonkukansiementen syönti näyttäisi tutkimusten mukaan alentavan kolesterolia. Auringonkukansiemenissä on runsaasti E- ja B-vitamiineja, kuten tiamiinia, B6-vitamiinia ja folaattia. Lisäksi ne sisältävät mangaania, kuparia, magnesiumia ja seleeniä. Ne ovat varmaan yleisin siemen esimerkiksi työpaikkojen lounasruokaloissa ja niitä on varmaan jokainen suomalainen joskus maistanut.
Kurpitsansiemenet hellivät miesten eturauhasta, saattavat helpottaa naisten vaihdevuosioireita ja parantaa unen laatua korkean arginiini pitoisuutensa takia. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että kurpitsansiemeniä iltaisin hiilihydraatin rinnalla nauttineiden unenlaatu parani huomattavasti. Ne sisältävät paljon magnesiumia, e-vitamiinia, rautaa, sinkkiä ja k-vitamiinia. Tein juuri nyt päätöksen lisätä kurpitsansiementen syöntiä juuri tuon arginiinipitoisuuden takia!
Chian siemenet ovat loistava omega 3-rasvahappojen ja kuidun (38 g/100 g) lähde ja niiden syönti näyttäisi  alentavan sydäntaudin riskitekijöitä diabeetikoilla. Ne sisältävät runsaasti lysiiniä, jota pähkinöissä ja siemenissä yleensä on melko vähän. Lisäksi chian siemenissä on huomattavan paljon kalsiumia, mangaania ja fosforia. Chia-siemenillä syömällä plasman alfalinoleenihapon ja ehkä myös EPA:n määrä saattaa kohota. Kun chiansiemeniä liottaa, niistä tulee maukasta chiahyytelöä, joka on tosi hyvää esim. vaniljakastikkeen ja marjojen kanssa. Kannattaa kokeilla:)

Kotimainen pellavansiemen sisältää erittäin paljon kuitua ja näin ollen ehkäisee ummetusta. Rasvahappokoostumus on vieläkin parempi kuin chian siemenissä ja se onkin paras omega-3 -rasvahapon lähde. Pellavansiemen sisältää muun muassa kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja seleeniä sekä B-, E- ja K-vitamiineja. Syötän säännöllisesti koiralleni vedessä turvotettua pellavansiemenrouhetta vatsan toiminnan edistämiseksi. Nyt vaan on alkanut mietityttämään tuo kadmiumpitoisuus…
Seesaminsiemenis
on enemmän kalsiumia kuin maitotuotteissa ja juustossa sekä runsaasti magnesiumia, kaliumia, fosforia ja seleeniä. Itse syön päivittäin seesaminsiemeniä mantelileivän muodossa ja nytkin jääkaapissa on turpoamassa niitä seesammaidon tekoa varten.


Kotimainen hampunsiemen on loistava proteiinin lähde ja se sisältää kaikki 8 kehollemme välttämätöntä aminohappoa sekä 12 muuta aminohappoa. Rasvahappokoostumus on hyvä ja omega-3 ja omega-6-rasvahapot ovat keskenään hyvässä suhteessa. Vitamiineista hampunsiemenet sisältävät erityisen runsaasti E-vitamiinia, B-vitamiineja ja C-vitamiineja. Hampunsiemenet sisältävät runsaasti alpha-, beeta- ja gamma-globuliineja, jotka tukevat immunijärjestelmämme toimintaa. Saatavilla on kokonaisia ja kuorittuja hampunsiemeniä sekä kylmäpuristettua hampunsiemenöljyä.
 
 
Tulossa hyviä ”siemenreseptejä”, joten olkaahan kuulolla:) Ja kertokaa kommenttikenttään omia kokemuksianne miten käytätte siemeniä…

Olethan jo maistanut siemennäkkileipää. Tästä linkistä löydät 2 erilaista reseptiä: http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/01/siemennakkaileipa-2-erilaista-ohjetta.html 

Tästä linkistä taas löytyy herkullinen mantelileivän ohje: http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2015/12/mantelileipa-runsaasti-proteiinia-hyvia.html
 
 
 

7 kommenttia

  1. Anonyymi kirjoitti:

    Mitenkäs sitten hampun siemenet? Voisitko kertoa niidenkin ravinteista.

  2. Heli Ekman kirjoitti:

    Luomu sisältää vähemmän kadmiumia samoin kuin kaikki vihreät kasvikset ja punajuuri luomuna paljon vähemmän nitraattia.

  3. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Lisään tänään tietoa hampunsiemenistä suoraan tekstiin.

  4. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Kiitos tiedosta, tätä minä epäilinkin, mutta en uskaltanut kirjoittaa kun en ollut aivan varma tuon kadmiumin suhteen. Tänään kun lisäsin liotettuja siemeniä aamu smoothien joukkoon, niin huuhtelin ne vielä liotuksen jälkeen. Onko Sinulla tietoa vielä luomusiementen kadmiumin määrästä? Lähinnä sitä, että meneekö määrä niin pieneksi, ettei sillä ole käytännön merkitystä ja sitä, että mikä on turvallisen käytön raja luomun kohdalla?

  5. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Nyt lisätty.

  6. farmaseutti033 kirjoitti:

    "Kiitos tiedosta, tätä minä epäilinkin". Ilman lähdeviitteitä tutkimuksiin kaikki "tieto" on vain sanahelinää. Raskasmetallien osalta odotan edelleen luotettavaa tietoa!
    Kadmium, arseeni, lyijy, muut raskasmetallit… Cadmium, Arsenic, Lead. Englanniksi googlettaessa ongelmana, että sanalla lead on muitakin merkityksiä englannin kielessä, kuin lyijy.

    "punajuuri luomuna paljon vähemmän nitraattia". Tämä väite pitää kyllä yleensä paikkaansa, koska luomussa ei voida käyttää lannoitetta, joka lisää nitraatin määrää:
    Lähde: http://www.pronutritionist.net/2010/08/nitraatit-ovat-terveellisia-mitah/

    Ainakin aikuisella kasvisten nitraatti edistää terveyttä. Pinaatti voi olla punajuurta tehokkaampi nitraatin lähde: https://examine.com/supplements/nitrate/

  7. farmaseutti033 kirjoitti:

    Kanadalaisessa hampunsiemenproteiinissa on erittäin vähän raskasmetalleita. Oletan, vaikkakaan en voi olla varma että sama koskee kanadalaista hampunsiemenöljyä. Syy ei välttämättä ole että itse hampunsiemen olisi turvallinen, vaan että Kanadaa väitetään puhtaaksi maaksi, senkään väitteen todenperäisyyttä en ole tarkistanut. http://www.naturalnews.com/045108_vegan_proteins_heavy_metals_laboratory_test_results.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *