Hae
Kutsu vapauteen

Pekaanipähkinä raakasuklaa- VHH, gluteeniton, viljaton ja maidoton

”Sun blogin suklaareseptit ei oo oikeestaan kauheen hyviä” sanoi blogin virallinen laadun varmistaja, pian 17-vuotias poikani Noppa – The Totuudentorvi. Egoni sai tietenkin pienen kolauksen ja puolustelin sillä, että olen kyllä saanut suklaa ohjeistani hyvää palautetta ja ei raakasuklaa tietenkään miltään fazerin siniseltä maistu. ”Joo, mutta ei ne kyllä kovin hyviä oo!” Tästä sisuuntuneena päätin tehdä raakasuklaan, joka maistuu myös nuorisolle. Tällä ohjeella tehdessäni suklaa oli syöty jo ennen kuin oli kunnolla edes jähmettynyt. Söin jo suklaamassaa lusikoidessani sitä pakasterasiaan ja Noppa söi loput suklaat suoraan pakastimesta puoli jähmettyneenä. Sain pelastettua muutaman palan kuvausta varten. Harmitti kovasti, koska olisin halunnut saada hyviä kuvia suklaapaloista. Mutta toisaalta on niin, että mikäli pojan suu käy ja suklaa häviää pakastimesta vähin äänin, on ohje julkaisukelpoinen. Hyvistä kuvista viis…
 
Halusin kuviin myös oransseja ruusuja, joita mieheni toi minulle loman lopuksi. Olin kuulemma ollut kiltti vaimo kun en ollut nalkuttanut yhtään miehelleni hänen erittäin runsaasta golfin peluustaan. Se on kyllä totta, mutta olen varmaan sitten nalkuttanut jostakin muusta senkin edestä. Joka tapauksessa, oranssit ruusut ovat ihania ja muistuttavat minua siitä, että olen ollut KILTTI vaimo– edes joskus! Kiltti vaimo, hmmm…
Raakasuklaa on täynnä vitamiineja ja energiaa. Terveellinen herkku, jota voi syödä hyvällä omalla tunnolla.  Tämän ohjeen salaisuus on ehdottomasti suolatut pekaanipähkinät, jotka tuovat suklaaseen ihanaa suolaisuutta. Sitä olen kaivannut blogini muissakin raakasuklaa ohjeissa, mutta tässä ohjeessa se vasta onnistui täydellisesti. Hiilareita yhdessä palassa on 0,8 g ja suklaa on tietty myös gluteeniton, viljaton ja maidoton.
 

Raakakaakaon sanotaan  sisältävän yli 1200 aktiivista ainesosaa ja 10% kaakaon painosta on antioksidantteja. Tämä vie kaakaon täysin eri tasolle antioksidanttien lähteenä verrattuna käytännössä mihin tahansa muuhun ruoka-aineeseen. Tiesitkö että Suomen oma superfood mustikka sisältää vain kymmeneksen kaakaon antioksidanttimäärästä? Raakakaakao sisältää kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia sekä korkeita pitoisuuksia rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia. Kaakao on myös hyvä kuitujen lähde ja kuumentamattomassa muodossa se sisältää myös paljon E- ja C-vitamiineja sekä suuren määrän aivojemme mielihyvää tuottaviin välittäjäaineisiin vaikuttavia ainesosia ja niiden rakennusaineita. Raakasuklaan idea on se, ettei sitä kuumenneta missään vaiheessa yli 42 asteen, joten sulata kaakaovoi miedolla lämmöllä esimerkiksi vesihauteessa. Kuumentaminen vähentää ja tuhoaa arvokkaita ravintoaineita.
 
Pekaanipähkinöistä saat hyviä rasvahappoja ja erityisen runsaasti kaliumia, fosforia ja magnesiumia. Pähkinät kanna
ttaa liottaa, koska silloin niistä poistuu entsyyminestäjäaineet ja ne sulavat vatsassa paremmin. Liottaminen poistaa myös mahdollisia epäpuhtauksia pähkinöistä. Itse en tätä suklaata tehdessäni liottanut pähkinöitä, mutta pyrin liottamaan aina kun kerkeän ja jaksan (=harvoin, valitettavasti). Mutta tee sinä kuten opetan eikä niin kuin minä.
 
Soijalesitiinijauhe tuo kermaista rakennetta ja antaa tasaisen lopputuloksen. Itse asiassa ystäväni Pennasen Sepi sanoi, että sitä kannattaa lisätä sekä raakasuklaaseen että jäätelöön ja olenkin totellut Sepiä ja ollut tyytyväinen lopputulokseen. Soijalesitiini sisältää monia terveydelle välttämättömiä rasvahappoja ja esimerkiksi fosfokoliinia, joka on solukalvojen olennainen rakennusaine. Sen sanotaan parantavan solujen välistä kommunikointia ja jopa parantavan muistia. Soijalesitiini sisältää myös inositolia, joka hajoittaa kolesterolia.
 

Ohjeesta tulee noin 25 suklaapalaa, mikäli lusikoit muottiin 1 teelusikallisen verran suklaamassaa. Hiilareita on alle 1 g yhdessä palassa mikäli käytät makeuttamiseen karppisokeria tai steviaa.
 
Ohje:
 
1 dl kaakaovoita
1 dl raakakaakaota HH 20 g
2 rkl kookosöljyä
2 rkl soijalesitiinijauhetta
3/4-1 dl karppi-, kookos- tai täysraakaruokosokeria
1 dl marjoja HH 5 g
kourallinen tai enemmän pekaanipähkinöitä
öljyä paistamiseen
suolaa
 
Ota marjat sulamaan, mikäli käytät pakastettuja marjoja. Murskaa pekaanipähkinät pieneksi muruksi esimerkiksi morttelilla. Paahda pähkinänmuruja kookosöljyssä miedossa lämmössä paistinpannulla ja suolaa ne. Sulata vesihauteessa miedolla lämmöllä kaakaovoi ja lisää sulatetun voin sekaan muut ainekset. Sekoita hyvin. Lusikoi esimerkiksi pakasterasiaan  1 teelusikallinen per suklaapala ja laita pakastimeen noin tunniksi. Säilytä raakasuklaa jääkaapissa.
 
Tänään herkuttelin raakasuklaalla poltellen samalla luomusuitsukkeita, joita ostin paikallisesta ekokaupasta. Ihana suklaan maku yhdistettynä huumaavaan tuoksuun…
 

6 kommenttia

 1. Unknown kirjoitti:

  Näyttää todella hyvältä. kerroppa minulle, että kauanko nuo säilyvät jääkaapissa (jos siis ei syö)? Ja mitä tarkoittaa ohjeessa nuo HH?

 2. Satu Sjöholm kirjoitti:

  HH tarkoittaa hiilihydraatti. Söisin päivän parin sisällä:)Saattaa säilyä kauemmankin:)

 3. arjatuula kirjoitti:

  En malta odottaa että pääsen kokeilemaan. Mutta täytyy odotella mökkikauden loppua kun pääsee sivistyksen pariin eli kauppoihin joissa myydään noita raaka-aineita.
  Kiitos taas uudesta reseptistä.

 4. Hanna Salmi kirjoitti:

  Voisiko tuon soijalesitiinijauheen korvata jollain?

 5. Satu Sjöholm kirjoitti:

  ? Ole hyvä!

 6. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Jätä vaan pois?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.