Hae
Kutsu vapauteen

Neljän päivän ketoruokapäiväkirja- ravitsemustieteen opiskelija kommentoi virallisen ravitsemustieteen näkökulmasta

Tässä postauksessa Itä-Suomen yliopistoston opiskelija (nimi poistettu asianomaisen toiveesta 13.8.2021) arvioi ravitsemustieteen näkökulmasta ketoruokavaliotani neljän päivän ajalta. Keskimääräinen hiilarimäärä neljän päivän ajalta oli 50 g päivässä ja käytän tässä postauksessa ruokavaliostani nimeä ketoruokavalio. Postaus sisältää neljän päivän yksityiskohtaisen ruokapäiväkirjan, jonka perusteella on laskettu keskimääräisen vitamiinien, hivenaineiden ja kuitujen saantini. Postauksen alussa on omat kommenttini ja ruokapäiväkirjat ja postauksen lopussa on opiskelijan kommentit ruokavaliostani.  Lopputulos oli pienoinen yllätys itselleni<3

 

ruokapäiväkirjasta

 

 

Merkitsin muutaman päivän ajalta ylös KAIKKI mitä söin todella tarkasti. Ellen pystynyt punnitsemaan ja mittaamaan annoksia, niin laitoin kuvan annoksesta, jotta määrät pystyttiin arvioimaan mahdollisimman tarkasti. Minua ohjeistettiin syömään ihan normaalisti niin kuin söisin ilman ruokapäiväkirjan pitämistä. Helpommin sanottu kuin tehty, koska heti aloin miettimään miten saisin ruokapäiväkirjan näyttämään mahdollisimman hyvältä ja tasapainoiselta, koska se tulee tuhansien ihmisten luettavaksi ja ikuisiksi ajoiksi pyörimään nettiin 😎 On tieteellisesti todistettu fakta, että ihminen raportoi liikuntasuorituksiaan ja ruokapäiväkirjoja todellisuutta positiivisemmin. Ruokapäiväkirja on nyt kuitenkin täysin rehellisesti kirjattu, mutta kyllä sen pitäminen saattoi vaikuttaa jonkin verran ruokailuvalintoihin. Eli huonomminkin on viime aikoina syöty kuin näinä neljänä päivänä- minulla ruokavalio näyttelee kuitenkin rengin eikä isännän osaa elämässäni ja tästä aion jatkossa myös pitää tiukasti kiinni. Tulen myös tulevaisuudessa kirjoittamaan postauksia ruokapäiväkirjoista, jotka eivät ole niin täydellisiä eli niistä päivistä, jolloin tulee lipsuttua terveellisestä elämästä.

 

 

Blogin vhh ruoka-ja herkkuohjeita löydät kootusti täältä.

 

 

ei niin täydellinen ruokavalio omasta mielestäni

 

 

Ruokavalioni kyseisenä ajanjaksona ei ollut omasta mielestäni esimerkiksi ketogeenisen ruokavalion näkökulmasta mitenkään täydellinen (käytän nyt ketogeenistä nimitystä vaikka aika usein ketogeenisellä tarkoitetaan ruokavaliota, jossa hiilarit on noin 20-30 g). Kuten huomaatte, että se sisälsi mehustuksen yhteydessä yhden porkkanan päivittäin ja kahvin kanssa kauramaitoa, mikä saa joidenkin ketoilijoiden sykkeen nousemaan nollasta sataan kolmessa sekunnissa. Liikun kuitenkin päivittäin erittäin paljon ja pysyn ketoosissa helposti vaikka hiilarimäärä on 50 g vuorokaudessa. Elämässäni on kuitenkin ajanjaksoja, jolloin hiilarimäärä on huomattavasti alhaisempi eli fiiliksen mukaan mennään. Yhtenä päivänä olin palveluskoirakokeessa Tuton kanssa ja se vaikutti sen päivän syömiseen. Jännityksen takia ei paljon ruoka maistunut. Eli alla on nyt ruokapäiväkirja ja jokaisen päivän jälkeen omat kommentit ja kootut selitykset päivästä- (olen muuten ihan älyttömän kova selittelemään)!

 

 

4:n päivän ruokapäiväkirja

 


1. Päivä 

 

Aamupala
1 mukillinen luomu kahvia, 1 dl kauramaitoa (oatley i kaffe)

Klo 12.30
0,5 litraa tuorepuristettua vihermehu (puolikas kurkku 200 g, 1 porkkana 40 g, 1 dl jäisiä tyrnimarjoja, inkivääri 20 g, 0,5 dl sitruunan mehu, varsiselleri 50 g)

Lounas
halloumjuusto-kanasalaatti (pari kourallista vihreää salaattia, noin puolikas kurkku, muutama tomaatti, 2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä, voissa paistettua vuohenjuustoa, 1 rkl öljypohjaista kastiketta, 1 rkl paholaisen hilloa)
20 grammaa tummaa suklaata (70%)

Päivällinen
2 kourallista paistettua valkokaali, herbamarea
150 g savustettua lohta
1 rkl voita paistamiseen

Iltapala
2 dl vadelmia
2 dl soijajogurttia maustamaton
pari tippaa steviaa

 

Kommentit: Olo oli hyvä ja energinen vaikka pieni flunssa oli päällä.

 


2. päivä

 

Aamupala
1 mukillinen luomu maitokahvia, 1 dl kauramaitoa (oatley i kaffe)

Klo 11.00
0,5 litraa tuorepuristettua vihermehu (puolikas kurkku 200 g, 1 porkkana 40 g, 1 dl jäisiä tyrnimarjoja, inkivääri 20 g, 0,5 dl sitruunan mehu, varsiselleri 50 g)

Lounas
vihersalaattia (puolikas kurkku, 1 dl paprikaa, pari kourallista vihersalaattia)
1 rkl oliiviöljyä
250 g 200 g kalkkunakastiketta (kalkkunaa, sipulia, kaura mustapippurikermaa, tomaattipyrettä)
pieni kuppi maitokahvia, 0,5 dl kauramaitoa

Päivällinen (FH-kokeessa koiran kanssa, lämpö 26 astetta)
0,5 l Hartwall wishy originelliä

Iltapala:
2 kermajuusto siivua
puolikas kesäkurpitsa paistettuna
200 g kalkkunakastiketta (kalkkunaa, sipulia, kaura mustapippurikermaa, tomaattipyrettä)
150 g vadelmia
200 g rasvatonta maitorahkaa ?
pari tippaa steviaa

Kommentit: Olin peltojälki kokeessa Tuton kanssa ja tulin illalla kotiin vasta yhdeksältä. Nälkä oli kova ja ensimmäisenä kun tulin kotiin, niin otin pari juustosiivua suuhuni, että pystyin lämmittämään ruokaa. Päivä oli kiireinen, kun koe oli heti töiden jälkeen.

 

3. päivä

 

Aamupala
1 mukillinen luomu maitokahvia, 1 dl kauramaitoa (oatley i kaffe)

Klo 12.00
0,5 litraa tuorepuristettua vihermehu (puolikas kurkku 200 g, 1 porkkana 40 g, 1 dl jäisiä tyrnimarjoja, inkivääri 20 g, 0,5 dl sitruunan mehu, varsiselleri 50 g)

Lounas klo 15.00

puolikas kesäkurpitsa paistettuna
2 dl kukkakaalia paistettuna
2 rkl pekonia
1 dl emmentali juustoraastetta
2 dl kalkkunakastiketta
2 dl mustikoita
200 g rasvatonta rahkaa

Iltapala klo 20.00
100 g vhh leipää
4 isoa siivua emmental juustoa
puolikas paprika
2 tl voita
30 g manchegojuustoa
2 kuppia kamomillateetä

Omat kommentit: Ihan jees päivä. Lounas oli niin tuhti, ettei illalla jaksanut enää syödä lämmintä ruokaa. Nuo blogin itsetehdyt vhh leivät ovat aika täyttäviä.

 

4. päivä

 

Aamupala
1 mukillinen luomu maitokahvia, 0,5 dl sinistä luomu maitoa (oatley i kaffe)

Klo 12.00
0,5 litraa tuorepuristettua vihermehu (puolikas kurkku 200 g, 1 porkkana 40 g, 1 dl jäisiä tyrnimarjoja, inkivääri 20 g, 0,5 dl sitruunan mehu, varsiselleri 50 g)

Lounas klo 13.30
2 dl kukkakaalia paistettuna
1,5 dl valkokaalia paistettuna
0,5 dl emmental juustoraastetta
180 g paistettuja lihapullia broilerinjauhelihasta (kananmunaa, suolaa, mustapippuria, valkosipulia)
2 rkl oivariinia paistamiseen

Iltapäivällä
kofeiiniton cappucino soijamaidolla
pieni pala tummaa suklaata

Päivällinen
2 vhh tortillaa, ohje blogissa
150 g naudan jauhelihaa (rasva 10%)
3 dl salaattia (kurkkua, paprikaa, salaattia)
0,5 dl emmental juustoraastetta
2 rkl raakaa sipulia
2 rkl salsakastiketta
100 g broilerilihapullia

 

 

ravitsemustieteilijän kommentit ruokapäiväkirjasta virallisen ravitsemustieteen näkökulmasta

 

 

Sovimme Sadun kanssa, että hän pitää minulle ruokapäiväkirjaa 4 päivän ajan. Tätä varten kävimme tarkasti ohjeet miten vältymme mittausvirheiltä. Ruokapäiväkirjan laskin AivoDiet 2.0 ohjelmalla ja tulokset olivat positiivisia. Tässä tosiaan vain pintaraapaisu mitä ihmisen ravitsemustilaan kuuluu ja eikä olekkaan mahdollista kaikkea käydä läpi kerralla. Pitää myös muistaa, että minäkin olen vasta opiskelija eikä tieto eikä pätevyys ole ammattilaisen tasolla, siksi ei tämän syvemmälle tässä mennäkkään.
Sadun makrojakauma oli 26,6 E-% proteiinia, 11,9 E-% hiilihydraatteja, 56,7 E-%  rasvaa. Kaloreita tuli 1821 kcal, joka on sopivasti Sadun ikäiselle jos ei harrasta liikuntaa, mutta kun aktiivinen nainen on kyseessä, pitäisi energiaa saada vähintään 2100 kcal/vrk. Proteiinin saanti on  yläkantissa, mikä voisi munuaisvaivaiselle olla jo vaarallista, mutta vähähiilihydraattisella ruokavaliolla olevalle on lukema hyvä, eikä ainakaan kannata lähteä nostamaan.
Hiilihydraatteja Satu sai 53,3 g, joka on vähähiilihydraattinen, mutta ei tiukimman ketogeenisen ruokavalion mukainen. Esimerkiksi kasvisruokavaliolla olevan on helpompi saada tarvittavat ravintoaineet kuin vegaaniruokavaliolla, on myös vähähiilihydraattisella olevan helpompi saada tarvittavat ravintoaineet kuin tiukimmalla ketogeenisellä ruokavaliolla. Sadun hiilihydraatit koostuivat esimerkillisesti kuitupitoisista kasviksista, marjoista ja pähkinöistä kuten vadelmista ja kesäkurpitsasta, tuli kuituakin 17 g, joka on liian vähän, mutta vähähiilihydraattisella olevalle paljon. Tähän suosittelisin kuitulisää, jotta saisi vähintään 25 g kuitua päivässä.
Syödyn rasvan laatu on vaikea pitää suositusten mukaisena kun on vähähiilihydraattisella. Tyydyttyneitä rasvahappoja Sadulla tuli 18 E-%, joka on kuitenkin samaa luokkaa kuin keskiverto suomalaisen saanti, mutta menee yli suositusten, mikä on <10 E-%/vrk. Tyydyttymättömiä rasvahappoja tuli tarpeeksi suositusten mukaan 33,6 E-%, mikä olisi tavoiteltava määrä myös ei-vähähiilihydraattisella olevalle. Tämä harmillisesti harvoin suomalaisilla toteutuu. Omega-3-rasvahappojen ja omega-6-rasvahappojen suhteessa voi parantaa. Ruokapäiväkirjan mukaan suhde on 1:4, mikä on silti parempi kuin keskiverto suomalaisen ruokavaliossa. Tämä onnistuu vaihtamalla enemmän omega-6-rasvahappoja sisältävät kasviöljyt enemmän omega-3-rasvahappoja sisältäviin kasviöljyihin.
Satu syö päivittäin kasviksia enemmän kuin 98% suomalaisista, minkä johdosta myös sadun vitamiinien saanti on esimerkillinen. Esimerkiksi folaatin saantisuositus, joka suomalaisilla on ongelmallista saada edes lähelle minimi tasoa, tulee täyteen. Vaikka Sadun ruokavalioon kuuluu vain vähän maitotuotteita, tulee silti kalsiumia yli 150% päivän saantisuosituksesta, mistä saa kiittää kasvisten runsasta määrää. Myös kaikki B-ryhmän vitamiinit ylittävät suositukset runsaasti. D-vitamiinin saanti jää 8,2 mikrogrammaan, mihin voisin suositella 20 mikrogramman D-vitamiinilisää kerran päivässä. Myös raudan saanti jää alle suositusten, johon suosittelisin esimerkiksi nauttimaan maksaa ja/tai nokkosta pari kertaa viikossa, sen sijaan että ottaisi raudat purkista. 


Ravitsemustieteilijän pohdintaa

Ravitsemussuositukset ja lautasmalli on laadittu sen mukaan, miten helpoiten saa tarvittavat ravintoaineet ja on sovellettavissa joukkoruokailuihin. Ravitsemusuosituksia ei voi käyttää yksilön ravitsemuksen arviointiin, vaan ne on yleiset suuntaa antavat ohjeet, joita kuitenkin vain 10% suomalaisista noudattavat. Hyvänä esimerkkinä Sadun päivän ravintoaineiden saanti on suositusten mukaista ja tutkimusten mukaan parempaa kuin 90% suomalaisten ravitsemus, eikä siinä ole juurikaan korjattavaa edes ravitsemustietelijällä. Niin kuin arvasitte, tätä seuraa mutta. Sadun ruokavalio on kovin rajoittunut eikä salli paljoa pelivaraa. Tämän tasoinen ruokavalion seuranta ja toteuttaminen  vaatii itsekuria, aikaa ja tietyn sosioekonomisen aseman. Se, että kaikilla olisi samat valmiudet terveelliseen elämään on myytti. Vähähiilihydraattisen ruokavalion hiilijalanjälki on myös suurempi kuin monen muun ruokavalion joka pakottaa ihmiset valitsemaan mikä on ruokailussaan prioriteettina. Ja kysymyksenähän on monella, jos kerran helpommin voi toteuttaa terveellistä ruokavaliota rajoittamatta mitään, miksi ihmeessä tehdä vaikeamman kautta.

Emme ole ravitsemustieteillä vähähiilihydraattisia ruokavalioita vastaan, mutta vain murto-osalla on mahdollisuuksia toteuttaa sitä, varsinkaan terveellisesti. Vhh-ruokavaliosta ei ole tarpeeksi tutkimustietoa, varsinkaan pitkän aikavälin tutkimuksia, jotta vastuussa olevat henkilöt voisivat sitä suositella. Kuitenkin ruokavalio on nyt kuuminta hottia, joten jotta suurimmilta vahingoilta vältyttäisiin, tässä pari vinkkiä, jos haluat toteuttaa vähähiilihydraattista ruokavaliota, mutta et ole ihan valmis hylkäämään kaikkea tutkimustietoa ravitsemuksesta:

Suosi tyydyttymättömiä rasvoja

avokadoja, kasviöljyjä, siemeniä, pähkinöitä ja kalaa. Näin saat ruokavaliosta laadukasta rasvaa ja tarpeeksi energiaa.

Suosi kuitupitoisia kasviksia ja syö marjoja! 

Marjoissa on ihan älyttömiä määriä erilaisia yhdisteitä jotka tekevät ihmeitä kehollemme sekä runsaasti kuituja. Jotta hivenaineiden saanti tulee saavutettua suositusten tasolle muista syödä paljon kasviksia esim kurkkua, kesäkurpitsaa, paprikaa tms.

Proteiiniakin voi saada liikaa

Proteiinia suositellaan 10-20 E-%/vrk. Sitä harvoin voi saada liian vähän, varsinkin vhh-ruokavaliolla tilanne on päinvastoin. Sitä voi saada liikaa joka on kuormitus munuaisille. Ylimääräinen proteiini varastoituu rasvaksi samalla lailla kuin muut energiaravintoaineet. Proteiini olisi myös hyvä saada hyvistä lähteistä, kuten kanasta, kalasta, sisäelimistä ja vain harvoin punaisesta lihasta.

Maitotuotteet

Jos et käytä maitotuotteita tai sen korvikkeita. Katso että saat tarpeeksi ruokavaliostasi kalsiumia ja D-vitamiinia. Jos käytät maitotuotteita, suosi vähärasvaisempia vaihtoehtoja, sillä sieltä suurin osa siitä tyydyttyneestä rasvasta tulee. Suosi myös A+ ja AB jogurtteja, suolisto tykkää!

Anna itsellesi siimaa
Hyvin vähän on puhuttu, kuinka tiukat ruokavaliot voivat helposti vääristää suhdetta ruokaan ja jopa laukaista syömishäiriön. Muista pitää päiviä kun syöt mitä haluat, äläkä rankaise itseäsi siitä. Jos joku on vastenmielistä tai tuntuu p*skalta, älä pakota itseäsi siihen. Ruokailun kuuluu olla nautinto ja osa kulttuuria. Ei vain “polttoaineen tankkausta”.

Pidä järki mukana
Älä syö lusikalla voita purkista jos ei ole muuta ruokaa… Älä syö pelkkää jauhelihaa aamupalaksi… Älä näänny nälkään jos työpaikan jääkaapissa ei ole muuta kuin omenaa ja banaania… Älä usko kaikkia hulluuksia mitä netissä sanotaan… Elämä ei ole niin vakavaa! <3

Yhteenvetoa Satun ruokavaliosta

– Alikalorit -300 eli vähän enemmän voisi syödä
– Kuitua tulee liian vähän (vähähiilariseksi ruokavalioksi kuitua on paljon), joten kuitulisän käyttö on suositeltavaa. Eli lisään psylliumia smoothien ja raakapuuron sekaan
– Omega 3:n ja 6:n rasvahappojen suhdetta voisi parantaa
– Kasvisten määrä on esimerkillinen
– Vitamiineista puutosta ainoastaan D-vitamiinista ja raudasta

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

 

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja ketogeeniseen ja vhh ruokavalioon liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä.

 

 

Loppuun vähän blogin vhh ruoka- ja herkkuohjeiden kuvia ruokahalua herättelemään

 

28 kommenttia

 1. PekkaJ kirjoitti:

  Kiitos sekä ruokapäiväkirjasta että kommenteista. Näihin ei ole paljoa huomauttamista näin tutkijana ja alan tutkimustuloksia aktiivisesti seuraavana kansalaisena. Yhden ulottuvuuden kuitenkin toisin esiin yleisempäänkin harkintaan, kun ns. viralliset ravintosuositukset ovat eräänlainen konsensus menneiden vuosikymmenien tutkimusten, niiden tulkinnan sekä teollisuus- ja talouspoliittisten tavoitteiden synnyttämä konsensus. Eli nämä suositukset eivät kykene huomioimaan kaikkia uusia tutkimustuloksia ja niiden tuomia uusia näkemyksiä.

  Yksi tällainen asia on 1950- ja 1960-luvuilla esitetty hypoteesi tyydyttyneiden rasvojen haitallisuudesta terveydelle. Ja vaikka tuo hypoteesi on moneen kertaan todettu virheelliseksi, niin se yhä edelleen kummittelee niin opetuksessa kuin jokapäiväisessä puheessakin, kuin myös virallisissa ravintosuosituksissa. Tähän on vähitellen tulossa muutosta vaikkakin hitaasti. Esim. Kanadassa jo tuhannet lääkärit ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat tämän todenneet ja pyrkivät aktiivisesti vaikuttamaan Kanadan tuleviin ravintosuosituksiin, jotta tämä asia tulisi huomioiduksi.
  https://drive.google.com/file/d/0B8jdVsC8-uKER0JnUjlIY2dyUEU/edit

  Tästä ristiriidasta hyvä esimerkki on vaikka nämä kuidut. Ne on havaittu hyväksi terveydelle ja tärkeäksi osaksi ravintoa. Näiden imeytymättömien kuitujen tärkeys perustuu siihen, että meillä on suolistossa vielä se bakteerikanta jäljellä, joka muuttaa nuo kuidut butyraatiksi, joka on suoliston solujen ravinnon ja hyvinvoinnin kannalta oleellinen aine. Se on niin tärkeä aine, että sitä on myös äidinmaidossa antamaan ravintoa vastasyntyneelle ja suojaamaan tätä mm. allergioilta. Lehmä on myös imettäväinen äiti ja samaa tyydyttynyttä rasvaa eli butyraattia on nimensä mukaisesti siis myös voissa ja kaikissa täysrasvaisissa maitotuotteissa (lat. butyrum, eng. butter, suom. VOI). On siis yleinen suositus syödä runsaasti kuituja, joista muodostuu butyraattia mutta ei lainkaan voita, josta tuota butyraattia saisi ihan suoraan.

  Toinen mielenkiintoinen aine on Conjugated Linoleic Acid, CLA. Ihmisellä ei käytännössä ole mitään sopeutumaa käyttää ravinnoksi runsain määrin herkästi hapettuvia monityydyttymättömiä siemenöljyjä. Sen sijaan märehtijöillä on kehittynyt pötsiin bakteerikanta, joka muuttaa omega-6 rasvahapot juuri tuoksi CLA:ksi, jota erittyy myös maitoon ja jolla on monia terveyttä edistäviä ominaisuuksia. CLA käyttäytyy elimistössä enemmänkin kuin omega-3 eikä kuten omega-6 rasvahappo. Niinpä, kun voita ja maidon rasvoja pelätään, niin on keksitty laittaa CLA:ta tabletteihin ja myydä sitä purkissa. https://www.vitalabo.com/ironmaxx/cla-1

  Oma oletukseni on, että ravinnossa näiden eri tyyppisten rasvahappojen suhteisiin tullaan vielä palaamaan ja toteamaan, että luonto yli 60 milj. vuoden aikana on sittenkin löytänyt paremman tasapainon eri rasvatyyppien välillä kuin mitä me ihmiset tässä ylipaino- ja tyyppi 2 diabetesepidemian keskellä käytämme.

 2. Moona kirjoitti:

  Kiitos Pekka kommentista! Tämä postaus olikin pintaraapaisu ja hyvin yleinen kommentointi ruokavalioon. Muutamaan sataan sanaan ei saa paljoa yksityiskohtia avattua. Maitotuotteita koskien selvittäväksi jää, onko runsasrasvaisten maitotuotteiden hyödyt suuremmat kuin haitat. Jos näin on, tulee tämä myös tulevaisuudessa varmasti näkymään virallisessa kannassa, mutta siihen tarvittava tiedon ja tutkimusten määrä on oltava kattava. On myös hyvä huomioida että eri maissa on erilaiset tautiperimät ja ruokakulttuurit jotka vaikuttavat mihin ravitsemussuosituksissa keskitytään.

 3. PekkaJ kirjoitti:

  Kiitos Moona pikaisesta vastauksesta ja palautteesta. Mitä sanot täysrasvaisista maitotuotteista pitänee paikkansa. Tilanne on kuitenkin haasteellinen, kun niiden luonnollisen käytön kasvaminen on tyypillisesti hyvin paikallisten toimijoiden etu, kun taas niitä vastassa on hyvin keskittyneet monikansalliset yritykset, jolloin kattavia tutkimustuloksia tuskin tullaan näkemään. Tilanne tulee mitä ilmeisemmin kärjistymään vielä ehkä yhden sukupolven verran. Vaan jossain vaiheessa ihmiset vain melkeinpä pakosta tulevat hakemaan muutosta. Jos vaikka seuraat tämän hetken uutisointia sairaanhoitaja- ja lääkäripulasta, rahan riittämättömyydestä jne. sekä rinnalle sen, että yksin diabeetikoiden hoitotarve kasvaa tällä hetkellä n. 100 milj euroa/vuosi, niin vakava pelkoni on, että tuota tarpeen kasvua ei kyetä mitenkään täyttämään ja jossain vaiheessa ihmisillä alkaa olla mitta täysi ja tulevat tekemään entistä enemmän omia henkilökohtaisia ratkaisujaan.

 4. Moona kirjoitti:

  Lueskelin tuosta maitotuotteista saatavasta butaanihaposta. Yleisestihän ajatellaan et rasvat imeytyvät ohutsuolessa eivätkä ennätä paksusuoleen. Eräs tutkimus todisti että maidosta saatava butaanihappo lisäsi bifidobakteerien määrä mutta vähensi laktobasillien määrää, mikä on hyvin vähän vaikutusta verrattuna ruoasta saataviin kuituihin. CLA:ta myydään tableteissa laihdutusapuna ja tutkimuksissa on selvinnyt että se kasvattaa HIEMAN lihasmassaa? Onko tilanne nyt niin että olet löytänyt 2 ainetta rasvaisista maitotuotteista joilla on terveysväittämiä joiden pohjalta pitäisi hylätä kaikki tyydyttyneen rasvan tuhannesti todistetut vaikutukset dyslipidemiaan ja diabetesriskin kasvuun. Olen meinaan henkilökohtaisesti nähnyt potilaiden rasvaarvojen parantuneen kun olemme tehneet intervention ruokavalioon. Ja huomaan kommentistasi että edustat nyt tätä salaliittoteoriaa eli yritykset johtavat kaikkea… niihän sitä sanotaan että terroristien kanssa ei kannata neuvotella hehe. Oma mielipiteeni on, että on helppoa keskittyä kahteen pikkuseikkaan (esim. Nyt tämä butaanihappo ja CLA) ja perustaa koko mielipide niiden varaan. Ammattityössä on nähtävä kokonaiskuva eikä ole varaa kokeilla jotain trendiä ja saada hoitovirhesyytteet niskoilleen. Mainitsit tuosta että ihmiset alkavat tehdä omia valintojaan. Suomalaisista vaan 10% syö niinkuin suositellaan. Ja voin sanoa että se 10% eivät ole niitä jotka ovat statiini ja verenpainelääkityksellä…

 5. Anonyymi kirjoitti:

  Kiitos postauksesta! Jäin miettimään tuota aamupalaa… Onko ok syödä aamupalaksi vain kuppi kahvia ja 1 dl kauramaitoa/tavallista maitoa? -Tiina

 6. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Kuten jo tuossa tekstissä kirjoitinkin, niin kyse ei ole mistään esimerkillisestä ketoruokapäiväkirjasta vaan neljän päivän ruokapäiväkirja todellisesta elämästä. En suosittele omaa ruokavaliotani muille, jokainen syököön miten haluaa. Tämä nyt vaan on tämänhetkinen tilanteeni aamupalan osalta eli sitä ei ole:)

 7. Moona kirjoitti:

  Hei, voisin tähän lisätä, että en tosiaan ottanutkaan kantaa ollenkaan tähän ateriarytmiin vaan syödyn ruoan sisältöön. Ravitsemustieteellä suosittelemme aina syömään aamupalan ja tasaisesti pitkin päivää 4-5 kertaa.

 8. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Ja itse asiassa minä olen aina syönyt aamupalan paitsi viime aikoina. Tosin reissupäivinä syön hotelliaamiaisen. En pystynyt ennen olemaan syömättä, koska tuli tosi huono olo. Viime aikoina ei ole vaan aamupala maistunut jostakin syystä…Tilannehan voi muuttua ajan kanssa toiseksi.

 9. PekkaJ kirjoitti:

  Ihan yleisesti ja omankin kokemukseni mukaan energian saannin kannalta aamupalan syöminen ei ole kovin tarpeellinen, jos ei elä merkittävästi vain hiilihydraateilla, joiden varastot elimistössä ovat rajalliset ja niitä on täydennettävä pitkin päivää. Pelkkä kahvi aamulla voi olla vatsalle haasteellinen mutta pelkkä vesi on hyvä päivän aloitus.

 10. PekkaJ kirjoitti:

  Kiitos palautteesta ja hienoa, että osaat jo kaikki oikeat vastaukset. Et näin turhaan vaaranna valmistumistasi tai tulevaa uurasi vaikka oletkin mukana käsittelemässä aihetta, jonka suosittelemisesta moni lääkäri eri puolilla maailmaa on saanut hoitovirhesyytteen.

 11. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Joo tietenkin juon (suodatettua) vettä aamulla herättyäni. Pidin sitä niin itsestään selvyytenä, etten ymmärtänyt sitä edes kirjoittaa ruokapäiväkirjaan niin kuin ei muutakaan veden juomista. Juon pari isoa lasillista vettä aamulla tyhjään vatsaan. Ja pitkin päivää aterioiden välissä iltaan saakka. En olisi muuten koskaan uskonut pystyväni juomaan kahvia tyhjään vatsaan, on ollut vuosi jolloin kahvi närästi. Enää en saa vatsaoireita kahvista ja minun kohdallani on kyse aika miedosta kahvista, koska laitan puolet kauramaitoa:) Mustaa kahvia en pystyisi juomaan ollenkaan ja kauramaidoistakin vain yhtä merkkiä:) Olen tosi nirso. Niin ja nauttimani kahvi on luomua ja tuoreista pavuista jauhettua. Kahvi on suuri herkkuni ja sitä tulee välillä juotua kieltämättä liikaa (ei näyt ruokapäiväkirjassa)! En kuitenkaan juo sitä enää klo 14 jälkeen koska kofeiini poistuu normaalia hitaammin elimistöstä.

 12. LeenaW kirjoitti:

  Hei! Miksi Sadun pitäisi ottaa kuitulisä käyttöön ja riittääkö vain se vai pitääkö silloin myös nestettä tankata enemmän? Mikä olisi sen lisätyn kuidun toivottu lopputulos? Alkaisiko vatsa pömpöttämään ja tulisi ilmavaivoja?

 13. LeenaW kirjoitti:

  On ok syödä aamupalaksi ihan mitä haluaa, koska Suomessa ei ole lain määräämää aamupalaa eikä pakkoa syödä mitään. Valinnanvapaus on hyvin ihana asia, joka helposti unohtuu byrokratian pyörteissä.

 14. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Kuidut ovat hyvien suolistobakteereiden eli probioottien ruokaa eli prebiotteja. Sen ja vatsan hyvän toiminnan vuoksi itse syön kuituja myös ketoruokavaliolla. Itselläni vatsa ei onneksi pömpötä- joskus näin tapahtuu jos lähden työreissuun eikä vatsa toimi aamulla kunnolla. Muutoin onneksi ei turpoile runsaskuituisellakaan ruokavaliolla.

 15. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Juu aion jatkaa tällä tavalla siihen asti kun hyvältä tuntuu:) Ainut poikkeus on tosin työmatkat eli hotelliaamiaiset, jolloin syön aamupalan. Ja jos teen aamutreenin eli kunnon hikitreenin, niin tuolloin teen smoothien aina joko ennen treeniä latausjuomana tai treenin jälkeen palauttavana. Koiran kanssa tehtyä aamulenkkiä en laske treeniksi:)

 16. PekkaJ kirjoitti:

  Kauramaito on todella hyvä juoda luomuna, kun se on yksi niitä viljakasveja, jota maailmalla tuuleennutetaan glyfosaatilla. Eli isäntä katsoo sopivan puintisään, glyfosaatit tankkiin ja levitykseen riittävän kypsän viljan päälle. Sitten hetken päästä voikin käydä puimassa tasaisen kuivaa viljaa. Ongelma vain on, että viljaan jää suuria glyfosaattijäämiä. Kun tätä tehdään säännöllisesti esim. UK:ssa, niin valtaosa teollisuuden ei-luomu -kaurasta on glyfosaattikäsiteltyä ja tämä on tullut esiin myös kaikissa eri ruokien glyfosaattijäämiä tutkivissa selvityksissä.

  Toinen näin ketoilun kannalta oleellinen kysymys on kauramaidon hiilarit, joita tulee koko päivää ajatellen jo aika paljon parista lasillisesta. Itse suosin sen vuoksi makeuttamatonta mantelimaitoa, jossa hh-pitoisuus on lähellä nollaa.

 17. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Kauramaidossa on aika paljon hiilareita. Olen viime aikoina lisännyt hh määrää 20:stä tuohon 50:een ja joskus ylikin, mutta jos on todella tarkka hiilareista, niin eipä siihen paljoa kauramaitoa mahdu:)

 18. Moona kirjoitti:

  Kuituja suosittelen nimenomaan jotta suolistobakteeristo saisi ruokaa ?? Myös runsas lihan ja varsinkin punaisen lihan syönyi vahigoittaa bakteeriflooraa joka voi helposti tapahtua runsaslihaisella ruokavaliolla. Kuidut kerran kun sulamattomia ovat ihan konkreettisesti puhdistavat suolta ja lisäävät ulostemassaa mikä ehkäisee ummetusta ja ilmavaivoja. Ei tarvitse tietoisesti kuitujen takia lisätä veden juontia eikä tarkoituksena ole saada pöhöä aikaan, vaan nimenomaan ruokkia suolistomikrobistoa 🙂

 19. Moona kirjoitti:

  Leenalle kommentti, nimenomaan näin!! Olen sallivuuden kannalla joka käänteessä enkä kannusta minkäänlaisiin rajoituksiin ruokavaliossa. Jos aamulla ei ole nälkä se on ok, mutta muistaa syödä sitten tarpeeksi kun tulee nälkä! Älä ymmärrä väärin… ruokaa ei siis väkisin saa tunkea alas ? kauramaidosta, en ota kantaa luomuun vai ei koska en ole tutustunut kyseiseen aiheeseen mutta kuulostaa taas yhteen pikkuseikkaan keskittymiseltä. Sitten voi vaihtaa toiseen kasvimaitoon, mutta maidonkorvike valmisteet kannattaisi nauttia vitaminoituina! Luomutuotteet eivät ole vitaminoituja.

 20. Moona kirjoitti:

  Tähän lisään vielä, suomessa viljan tuulennuttaminen glyfosaateilla on kiellettyä ja sitä saa käyttää vain kasvukauden jälkeen ja ennen. Myös WHO totesin että ravinnonkautta altistuminen glyfosaateille on niin pientä ettei se aiheuta syöpäriskiä. Elikkä, kotimaisia tuotteita kannustamaan 🙂 Muuten tästä julkaistut tutkimukset on ristiriitaisia. Näyttäisi kuitenkin taipuvan siihen suuntaan ettei se olisi ihmisille mutageeninen normaaleilla altistusannoksilla… enemmän tietoa tarvitaan, mutta suomessa asiat on hyvin ?

 21. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Toi on muuten tärkeä muistaa, että luomutuotteet eivät ole vitaminoituja. Se ei ole itselleni mikään ongelma, mutta kannattaa vaan muistaa se. Itse nautin aina kahvin ja banaanin luomuna, tosin banaaneja on viime aikoina mennyt alas niin vähän, ettei sillä on mitään merkitystä toisaalta. Sen sijaan kahvilla on, koska sitä juon aika paljon.

 22. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Minullehan tuli tiettyjä terveysongelmia nimenomaan ketogeenisella ruokavaliolla, kun hiilarit olivat alle 20 g. Virtsatiet tykkäsivät kyttyrää ja iho kuivui ihan korpuksi. Lisäsin kuituja marjojen ja kaikenväristen kasvisten muodossa ja sen jälkeen ei ole virtsatiet oireilleet ja ihokaan ei enää kuivu älyttömästi. Mitään iho-ongelmia kuivumista lukuunottamatta minulla ei ole ollut. Ei siis ihottumia sun muuta.

 23. Makkonen2012 kirjoitti:

  Hei, törmäsin blogiin puolivahingossa (enkä aivan sanasta sanaan ehtinyt lukea). Kannattaa ottaa seurantaan Dr. Mindy Pelz (IG, FB, YouTube). Hän jakaa tieteellistä tietoa kansantajuisesti ketosta, pätkäpaastosta, vesipaastostosta yms. ja terveysnäkökulmasta ?

 24. PekkaJ kirjoitti:

  Katsopa mitä kivaa suomalainenkin lehti uskaltaa kertoa.
  "Tutkimus: Maidon rasvat eivät ole riski tyypin 2 diabetekselle"
  https://www.is.fi/terveys/art-2000006242699.html?ref=rss
  Näin alan tutkijana ja entisenä professorinakin kiinnitin vähän huomiota vastauksesi sisältöön ja mieleeni tuli, ihan noin yleisesti voisitte pohtia opiskelijoiden keskuudessa miten vähän ravitsemustieteen opetuksessa käsitellään sitä miten luonto on optimoinut ja löytänyt äidinmaitoihin parhaan mahdollisen rasvakoostumuksen tasalämpöiselle nisäkkäälle. Sen sijaan tämän virheellisen hypoteesin tyydyttyneiden rasvojen vaarallisuudesta, jonka loi Ancel Keys 1950 -luvulla, olette täysin sisäistäneet. Tuo ei tapahdu ihan vahingossa.
  Tässä suhteellisen järkevä kuvaus aiheen historiaan The Guardian -lehden kuvaamana:
  https://www.theguardian.com/society/2016/apr/07/the-sugar-conspiracy-robert-lustig-john-yudkin

 25. Anonyymi kirjoitti:

  Moikka Satu.
  Olen huomannut blogeja silloin tällöin lukiessani, että painotuksesi on hyvin asiasisältöinen, mutta et käsittele Keton yhteydessä esim kolesterolia.
  Itse olen tällä hetkellä lääketutkimuksessa ja sen vuoksi minua syynätään kuukausittain veriarvojen kanssa.
  Omalla terveellisellä hyvin ravitsemussuositusten mukaisella ruokavaliolla kolesterolini oli alle neljä viime joulukuussa, kuten aina. Lähestyn 50 v ikää. Laihdutin toukokuussa Ketoillen 4 kg 3 viikon ajan nk. terveellisiä rasvalähteitä käyttäen (Moonan suosittelemat). Kun pääsin painotavoitteeseen, lopetin Keton, vaikka se oli elämäni helpoin dieetti.
  Silti kun kesäkuussa tutkimus alkoi kok kolesterolini oli noussut lähes viiteen. Mietin mitähän se olisi ollut, jos olisin heti keton jälkeen mitannut sen.
  Nyt kun olen pitänyt normiterveellisen valioni kokonaisKol on tipahtanut hitaasti mutta varmasti jo 4,17 saakka. Mitään muuta muutosta kuin Keto ei ole ollut.
  Voin molemmilla valioilla loistavasti.
  Ketoa ei silti minulle enää kiitos. Minä en tästä nuorennu, vaan päinvastoin. Uskon mieluummin tutkimustuloksia liiallisen rasvan vaikutuksista enkä uskalla ottaa yhtä tärkeää makroa pois valiostani sen vuoksi että oloni on täysi ja miellyttävä ja helppo pitää jokin tietty painotavoite tai että uskaltaisin ajatellakaan mikä kolesterolini olisi jos Ketoilisin pitkään.
  Kaikki tietävät ettei korkea verenpainekaan hälytä kuin vasta lukemien ollessa jopa vaarallisia.
  Tällaisesta olisi myös mukava lukea joskus kauttasi unien ym lisäksi.
  Sleep well ja mukavaa syksyä.

 26. PekkaJ kirjoitti:

  Hmm. Ihan noin yleisesti sanoen kolesteroli on elimistön rakennus- ja korjausaine, jota maksa ja kaikki solut tekevät sen mitä elimistö tarvitsee. Jos sitä on ruoassa, niin oma tuotanto vähenee ja jos kolesterolia ei ole ruoassa, niin elimistö tekee sitä enemmän. Kolesteroli ei noilla tasoilla ole riskitekijä vaan lähinnä maksasta rasvasoluihin triglyseridejä kuljettavat LDL-partikkelit eikä niiden sisällä oleva kolesteroli, jota yleensä mitataan. Jos sinulla on mitattu myös paasto triglyt fp-trigly ja HDL, niin näiden suhde eli fp-trigly/HDL on tällä hetkellä yksi parhaista todellista riskiä kuvaavista suureista, kun tuo fp-trigly kertoo paljonko näitä LDL-partikkeleita on ja HDL riittävän hyvin paljonko on HDL-partikkeleita kuljettamassa niitä takaisin maksaan. Jos tuo suhde on reilusti alle yhden, niin "roskaajia" on vähemmän kuin "siivoajia" ja tilanne on ihan hyvä.

 27. Angle kirjoitti:

  Thank you for the wonderful job its very useful Shop for Vitamins

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.