Hae
Kutsu vapauteen

Piparminttumousse kakku vähähiilihydraattisena tai normina

Noppa täytti 19-vuotta ja halusin tietenkin tehdä hänelle kakun. Alkaessani tekemään tätä kakkua, en tiennyt yhtään minkälainen kakku tästä taas tulisi. Tuo piparmintun maku alkoi houkuttelemaan kun suunnittelin täytettä ja kun vielä löysin hieman vihreää elintarvikeväriä laatikosta, niin valinta oli helppo. Yleensä en käytä mitään synteettisiä värejä näissä terveellisissä kakuissa, mutta mikäli tuosta täytteestä haluaa oikeasti tuon värisen, niin kylläpä sitä sitten pitää käyttää. Toki voisihan sitä värjätä tietty vaikka spirulinalla, mutta se ei oikein tässä kontekstissa houkuta. Elintarvikeväriä tulee jokatapauksessa todella vähän, pikkurillin kärjellinen joten siitä tuskin on mitään terveydellistä haittaa ellei henkistä tuskaa lasketa? Ja toki tuon värin voi jättää poiskin, silloin tosin täyte on vaaleaa.

Ihan järkyttävän hyvää tästä tuli, tätä on tullut nyt sitten syötyä pitkin viikkoa? Pitääpäs taas tässä käydä joku päivä puntarissa ja katsoa mitä vaaka näyttää? Vaikka kakku onkin tehty terveellisemmin valkoista sokeria ja vehnäjauhoa välttäen, niin kaloreitahan tuo mokoma sisältää ihan normisti. Tämä kannattaa tietenkin huomioida mikäli painonhallinnan kanssa on ongelmia: kaikkea kohtuudella, kokonaisuus ratkaisee:)

Millä voin korvata?
Kakun voi tehdä vähähiilarisena, maidottomana, gluteenittomana, viljattomana tai ihan normina. Vähähiilariset käyttävät manteli-, lupiini- tai kookosjauhoja. Jos et välttele hiilareita, niin voit korvata jauhon esimerkiksi gluteenittomalla jauhoseoksella tai speltillä. Muista kuitenkin, että speltti on alkuvehnä, joka sisältää gluteenia. Mitä tummemman suklaan valitset kuorrutteeseen, sitä vähemmän hiilareita. Itse käytin 70 prosenttista tummaa suklaata. 

Vähähiilariset käyttävät karppisokeria ja blendaavat sen ennen käyttöä ettei se narsku hampaissa. Mikäli et halua käyttää hiilaritonta sokeria, niin voit korvata ne esimerkiksi kookos- tai täysraakaruokosokerilla. Maistele myös taikinaa välillä ja lisää sokeria tarvittaessa. Meillä ei kukaan tykkää kovin makeasta, joten sokerin määrä on aika alakantissa näissä minun ohjeissani. Itse käytin täytteeseen ainoastaan 1 desin verran sokeria ja kakku oli tarpeeksi makea minun makuuni. Mutta maistele siis itse!!

Maidottomat käyttävät kaura- tai kookoskermaa ja maidotonta tuorejuustoa ja suklaata. Viljattomat kookos- tai vispikermaa. Voit tehdä kakun myös ihan normina ja käyttää tällöin vispirkermaa, valkoista sokeria ja vehnäjauhoa. 

TUOTTEITA EDULLISESTI FITNESSFIRSTISTÄ
Blogin lukijana saat Fitnessfirstin normaalihintaisista tuotteista -10 %:n alennuksen koodilla ”kutsuvapauteen”. Kun klikkaat ohjeessa tummennetulla fontilla olevia tuotteita, niin pääset suoraan nettikauppaan ja voit ostaa tuotteita huomattavasti edullisemmin kuin marketeista. Täältä pääset Fitnessfirtin nettikauppaan. Täältä löydät lisää blogin ruokaohjeita.

Pohja:

8 munaa
2 dl täysraakaruoko- tai karppisokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta tai mantelijauhoa*
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl piparminttu-uutetta
1 tl leivinjauhetta
Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varovasti siivilän läpi taikinaan koko ajan sekoittaen. Lisää piparminttu-uute. Kaada taikina irtovuoan pohjalle. Paista 175:ssä asteessa noin 20 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen irroittamista. Pese vuoka, laita pohjalle uusi leivinpaperi ja voitele reunat rasvalla.

Piparminttumousse:
4 dl kaura-, kookos- tai vispikermaa
250 g mascarpone tuorejuustoa tai maidotonta tuorejuustoa
1 dl enemmän luomu intiaanisokeria tai karppisokeria
4 liivatelehteä
2 tl piparminttu-uutetta
ripaus vihreää elintarvikeväriä
1 rkl kuumaa vahvaa kahvia
Upota liivatelehdet kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vaahtoon tuorejuusto, sokeri, piparminttu-uute ja elintarvikeväri. Kuumenna kahvi kiehuvaksi ja liuota joukkoon kuivaksi puristetut liivatteet. Kaada jäähtynyt seos moussen joukkoon ja sekoita.
Kuorrute:
100 g tummaa suklaata
1 dl kookos-, kaura- tai vispikermaa


Sulata tumma suklaa ja vesihauteessa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita jäähtynyt suklaa kerman joukkoon. Levitä seos kakun päälle ja tasoita. 


Kokoaminen:
Leikkaa pohja neljään osaan ja nosta alapuoli takaisin vuokaan. Kostuta se parilla ruokalusikallis
ella vahvaa kahvia. Huom! Kostuttaminen ei ole välttämätöntä. Kaada kolmasosa moussesta pohjan päälle ja tasoita hyvin. Laita seuraavaksi pohjan keskimmäinen osa ja kostuta taas vahvalla kahvilla. Lopuksi tasoita loput mousset pohjan päälle ja tasoita hyvin. Päällimmäiseksi kakkuun tulee pohjan ylin osa, jonka päälle levitetään kuorrute. Koristele haluamallasi tavalla. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa muutama tunti,mielellään yön yli.  Säilytä kakku jääkaapissa, jossa se säilyy muutaman päivän ajan.

Kuten olette ehkä huomanneetkin, blogin ympärillä pyörivä toiminta on yhä enenevissä määrin siirtynyt blogin facebook sivustolle, jossa julkaisen lähes päivittäin kuvia ja videoita terveelliseen elämäntapaan liittyen. Toki postaan edelleen tänne blogin puolellekin vanhaan malliin postauksia.

KAIKKI BLOGIN VHH RUOKA- JA HERKKUOHJEET LÖYTYVÄT KOOTUSTI YHDELTÄ SIVUSTOLTA ELI TÄÄLTÄ

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

2 kommenttia

 1. Aino kirjoitti:

  Onkohan kasvissyöjänä mahdollista korvata liivate agar agarilla? Lakto-ovovegetaristi olen, joten muita raaka-aineita ei tarvitse karsia. Kasviskarppaajana ajattelin omaan ruokavalioon sopivaa leipoa juhliin.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Kokeile ihmeessä. Itse en ole kokeillut. Voit kokeilla ensin pieneen määrään, jotta näet toimiiko. Kerro sitten
   onnistuiko:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.