Hae
Kutsu vapauteen

Vähähiilihydraattinen suolainen piirakka- 20 g hiilaria koko piirakassa!

*Postaus sisältää mainolinkkejä
”Tää on ihan h****tin hyvää, tästä teet kyllä postauksen!” totesi blogin virallinen laadun varmistaja, Mamman Mussukka poikani Noppa. Hyvää tämä piirakka todellakin on ja tällä voi hyvinkin korvata lounaan tai päivällisen koska se on niin täyttävää. Piirakka on helppo valmistaa ja sopii täydellisesti ketogeeniseen, vähähiilariseen, gluteenittomaan, viljattomaan ja maidottomaan ruokavalioon. Piirakan hyvän maun salaisuus on mascarpone tuorejuusto, toki maidotonta ruokavaliota noudattavat joutuvat sen korvaamaan. Ilman mascarponeakin piirakasta tulee hyvää.


Pohjan rakenne riippuu siitä mitä jauhoja käytät: lupiinijauhoilla rakenne on tosi napakka kunhan annan piirakan vetäytyä jääkaapissa muutaman tunnin ennen syömistä. Mantelijauholla tehtynä pohja taas on murumaisempi. Mikäli et halua käyttää lupiinijauhoja ja satut pitämään hieman kiinteämmästä pohjasta voit kokeilla tätä ohjetta pohjan suhteen. Kuvan piirakoissa olen käyttänyt lupiinijauhoa.

Valmistuksesta ja millä voin korvata?
Jauhot voi korvata kookosjauholla (laita sitä hieman vähemmän), spelttijauholla tai vaikkapa gluteenittomalla jauhoseoksella. Tämä tietenkin vaikuttaa hiilihydraattien määrään niitä lisäävästi. Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät gheetä, maidotonta tuorejuustoa ja juustoraastetta. Koko piirakan hiiliarimäärä on mantelijauhosta riippuen noin 20 g eli kyseessä on erittäin vähähiilarinen piirakka koska yhtä palaa kohti hiilareita on ainoastaan muutama gramma. HUOM! Kuvan toinen piirakka on tehty ihan normisti piirakkavuokaan ja toinen irtopohjavuokaan, mikä selittää piirakan erilaisen ulkonäön.

Mitä sitten on mascarpone? Se on Italian Lombardian alueelta kotoisin oleva tuorejuusto, jonka maku on pehmeä ja täyteläinen. Kerma juoksetetaan lämmön ja sitruunahapon avulla ja menetelmä poikkeaakin muista tuorejuustoista, jotka valmistetaan yleensä hapatteen sekä mahdollisten sakeuttamis- ja stabilointiaineiden avulla. Myös mascarponen korkea rasvapitoisuus tekee mausta täyteläisen.

Jokainen tietenkin soveltaa ohjetta oman makunsa mukaan, näinhän me ollaan sovittu! Kuvan piirakan täytteenä on jauhelihaa, mutta punaisen lihan voi korvata  kanan tai broilerin jauhelihalla, kalalla tai kasviksilla. Tällöin toki maustaisin ehkä hieman toisella tapaa tai paremminkin lisäisin mausteita. Muutoinkin lisäile mausteita oman makusi mukaan. Tulinen versiokin voisi olla todella hyvän makuinen.

Ohje (pohja):
100 g voita tai gh
eetä
2 dl *mantelijauhoja tai *lupiinijauhoa
1,5 rkl *karkeaa psylliumia
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa

Sulata rasva ja sekoita pohjan aineet keskenään kulhossa. Painele taikina kelmun avulla voidellun piirakkavuoan pohjalle (pohjan halkaisija n. 24 cm).  Aluksi tuntuu, että taikinaa on ihan liian vähän, mutta yllättäen se riittää koko vuoan pohjalle. Esipaista pohjaa 200 asteessa ensin 15 minuuttia.

Täyte:
400 g jauhelihaa
1 sipuli
2 kananmunaa
2 dl mascarponea tai maidotonta tuorejuustoa
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria, graillausmaustetta, paprikamaustetta tai muuta haluamaasi maustetta

Paista jauheliha paistinpannulla ja mausta se.  Levitä varovasti (ettei pohja lähde mukaan) esipaistelun pohjan päälle paistettu jauheliha ja sipulit.

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää tuorejuusto. Kaada pohjan päälle ja levitä seos esimerkiksi puisella voiveitsellä. Paista vielä noin 30 minuuttia kunnes piirakka on saanut kauniin värin. Anna piirakan jäähtyä ja laita se jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi ennen syömistä. Parhaimmillaan piirakka on seuraavana päivänä kun se on saanut tarpeeksi vetäytyä.


TILAA OHJEESSA TUMMENNETULLA TEKSTILLÄ OLEVIA TUOTTEITA EDULLISESTI FITNESSFIRSTISTIN NETTIKAUPASTA
Blogin lukijana saat Fitnessfirstin normaalihintaisista tuotteista -10 %:n alennuksen koodilla ”kutsuvapauteen”. Kun klikkaat ohjeessa tummennetulla fontilla olevia tuotteita, niin pääset suoraan nettikauppaan ja voit ostaa tuotteita huomattavasti edullisemmin kuin marketeista.*Täältä pääset Fitnessfirtin nettikauppaan. Täältä löydät lisää blogin ruokaohjeita.

HUOM! Olen päivittänyt taas instaani uusia ketoruokakuvia ja syvien selkä- ja vatsalihasten harjoitusvideoita. Käypä kurkkaamassa, insta löytyy nimellä satusjoholm.

Kuva Pasi Hakala/Studio Varjo
Asu ja stailaus Anniina Harvia

Seuraa ketogeenistä matkaani somessa
Päivitän päivittäin instaani kuvia ketogeenisistä ruoka-annoksista. Löydät minut instasta nimellä satusjoholm.
Blogin terveellisiä ruokaohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.
Blogin meditaatio-, jooga- ja hengitysharjoituksia löydät täältä.
Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *