Hae
Kutsu vapauteen

Helpot vinkit kehon alkalisoimiseen

haastattelussa suunnistuksen mm-mestari jani lakanen

Haastattelen tässä postauksessa suunnistuksen maailmanmestaria Jani Lakasta, joka on oman huippu-urheilu- ja valmentajauransa aikana perehtynyt kehon alkalisointiin. Postaus on jatkoa aiemmin kirjoitetulle Vagushermon vaikutus hyvinvointiin ja palautumiseen, voit lukea postauksen täältä. Olen myös kirjoittanut postauksen mehustus VHH ruokavaliolla, jossa avaan hieman omia näkemyksiäni kehon alkalisoinnista, lue se täältä.

 

mitä kehon alkalisointi tarkoittaa?

Kehon alkalisointi tarkoittaa kehon happamuuden vähentämistä emäksisyyttä/alkaalisuutta lisäävillä asioilla. Miksi alkalisointia tarvitaan? Lähes kaikki eläminen tuottaa happamuutta. Kehon happo-emäs-tasapainosta ollaan edelleen montaa mieltä asiantuntijoiden taholta. Oma kokemukseni ja mielipiteeni puoltavat vahvasti happamuuden vähentämistä kehosta, millä on monia hyötyjä. Saattaa jopa olla, että sairastumisen taustalla on lähes aina liiallista happamuutta. Kun keho ei enää kestä happamuutta (happamuuden sieto ja käsittely ovat hyvin yksilöllisiä ja kehon automaattisia toimintoja), seuraa sairastuminen. On monen tekijän summa, mihin ihminen sairastuu happamoitumisen seurauksena. Itse uskon, että lihominen (ihonalaisen rasvakudoksen lisääntyminen) on kehon tapa suojautua happamuudelta. Lihavuusleikkauksissa on todettu, että läski on erittäin hapanta. Kun keho ei enää kykene käsittelemään happamuutta ja poistamaan sitä neutraalisti suoliston kautta, keho siirtää ylimääräisen energian happamana rasvakudoksena vyötärölle, pakaroihin ja muihinkin kudoksiin, joita ei käytetä riittävän tehokkaasti (fyysisesti).

Kehon alkalisoinnissa on kaksi selvästi tärkeintä asiaa: vesi ja mineraalit (käytännössä hyvälaatuinen ja alkuperäinen luonnonsuola, esimerkiksi himalajan vuorisuola). Vesi ja suola yhdessä poistavat tehokkaasti happamuutta imeytyessään kudoksiin ja soluihin. Väitän, että jo pienellä veden ja suolan lisäämisellä on hyvä vaikutus. Mutta suolahan on myrkky! Niinhän meille on opetettu, valitettavasti. Emme tarvitse perinteistä natriumkloridia (pöytäsuola) juuri mihinkään. Se on keinotekoinen suola, jota kehomme jossain määrin hylkii. Kun syödään paljon huonoa suolaa ja juodaan kahvia, olutta, maitoa, mehuja ja limsaa, niin yhtälönä on kehon nestehukka, verenpaineen nousu ja happamuuden lisääntyminen. Juomisella on kaikkein suurin merkitys kehon happo-emäs-tasapainoon. Kehomme tarvitsee vettä!

Veden laadulla on myös merkitystä. Vaikka Suomen hanavesi on hyvää vettä, sen puhdistusprosessi ei ole vedelle eduksi. Parasta olisi lähdevesi tai luonnollisella tavalla puhdistettu, alkalisoitu ja ionisoitu vesi. Siihen on olemassa laitteita. Käytän vesi-ionisaattoria ja kolminkertaista esisuodatinjärjestelmää kotona, mutta reissussa en ole pikkutarkka veden laadusta. Tärkeintä on, että isot linjat ovat kunnossa. Kuten kumppanini kiropraktikko-Perttu on todennut: ”Tee säännöllisesti terveellisiä asioita ja epäsäännöllisesti epäterveellisiä asioita”.

Jani Lakanen

 

Miten alkalisoit kehoasi?

Juon päivän aikana vähintään 3 litraa alkalisoitua vettä (ph 9-9.5) ja lisään litraa kohti noin teelusikallisen (5 grammaa) vuorisuolaa. Mikäli teen päivän aikana yhden treenin, juon 4 litraa ja kun teen kaksi treeniä päivässä, juon 5 litraa. Saan siis viisi litraa vettä juodessani päivän aikana suolaa 25 grammaa, mikä kuulostaa paljolta. Mutta suolavesi vain auttaa veden imeytymistä soluihin ja puhdistaa kehon happamuudesta. Olen varma, että näin toimiessa suola ei nosta verenpainetta eikä aiheuta terveysongelmia, vaan päinvastoin edistää terveyttä. Jotta suolavesi on maukkaampaa (vaikka meidän lapset nauttivat laadukasta suolavettä mielellään), lisään siihen ruokalusikallisen luomuviherjauhetta sekä usein inkiväärijauhetta (ja joskus kurkumajauhetta). Ne kaikki tekevät hyvää keholleni.

Syön päivän aikana enemmän kasviksia kuin muuta. Kasvikset ovat erittäin tärkeitä kaikkinensa, mutta lisäksi ne alkalisoivat kehoa tehokkaasti. Kasvisten hyväksi puoleksi on luettava myös niiden runsas vesipitoisuus, mikä tukee alkalisointia. Rasva-aineenvaihdunta tehostaa alkalisointia, kun puolestaan hiilihydraattiaineenvaihdunta lisää herkästi happamuutta. Viljoilla on todennäköisesti happamuutta lisäävä vaikutus, jota kuidut lievittävät. Olennaista on, että ravinnossa on riittävästi öljymuodossa hyviä rasvoja eli tyydyttymättömiä kasvirasvoja. Olen toimivimmiksi todennut yksinkertaisesti tyydyttymättömät rasvat, mutta yleisesti näkyvää rasvaa saadessani kehoni on helpompi puhdistautua happamuudesta.

Kohta vuosi tulee täyteen, kun löysin itselleni sopivan tavan käyttää savea alkalisointiin. Olen aamuisin tyhjään vatsaan juonut ensin savi-inkivääri-suolaveden (reilu 0,5l). Sen jälkeen pidän noin 30min tauon ennen kuin juon normaalin suola-viherjuomani (1 litra). Tämä tapa on toiminut hyvin ja joka aamu tunnen pystyväni puhdistumaan edellispäivän happamuuden kuonista. Juomien jälkeen melko pian syön kevyen suurimopuuroaamiaisen (yleensä suomalaista luomugvinoaa, tattarisuurimoita ja chia-siemeniä) lisättynä muilla siemenillä, öljyillä, marjoilla ja hunajalla. Saatan ottaa hieman maustamatonta jogurttia ja/tai hedelmää.

 

Liikunnan osuus kehon alkalisoimisessa

Kevyt aerobinen liikunta on tärkeä osa alkalisointia. Lihasten hapetuksen tehostumisen lisäksi kevyt kestävyysliikunta huuhtoo happamuutta pois kehosta. Sen sijaan tehokas (hapottava) liikunta lisää happamuutta ja siksi pidemmän päälle jopa heikentää kuntoa. Tehokasta liikuntaa on tehtävä maltillisesti. Näin on myös voimaharjoittelun laita. Voimaharjoittelua tärkeämpää on kehonhallinnan harjoittelu ja huoltava lihaskunto.

 

Vinkkisi kehon alkalisoimiseen kiireiselle ihmiselle?

Kiireiselle ihmiselle tärkeintä on ymmärtää, millaista hallaa tekee keholleen ja sitä kautta pian mielelleen, mikäli ei huolehdi kehon alkalisoinnista (sama pätee myös vagushermoon!). Tärkeintä on pitää vesipulloa mukana tai muuten huolehtia, että juo aina vähintään lasillisen vettä samalla, kun juo jotain muuta. Varsinkin kun juot kahvia, tarvitset myös vettä. Juodessa se ei siltä tunnu, sillä kahvikin vie hetkeksi janon tunteen, mutta sen toimiessa diureettina se poistaa soluista enemmän vettä kuin tuo sinne. Siksi kahvinjuonti lisää mm. kramppien riskiä. Alkalisoinnin nyrkkisääntö:  Juo aina vettä, kun juot jotain. Syö aina enemmän kasviksia kuin muuta. Nuo kaksi sääntöä eivät ole monelle helppoja, vaikka ne ovat todella yksinkertaisia ja helposti omaksuttavia tapoja, kun vain ne ymmärtää ja tiedostaa arjen valinnoissa.

Vagushermosta on lisää tietoa ja oivalluksia tarjolla täältä.

 

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja ketogeeniseen ja vhh ruokavalioon liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *