Hae
Kutsu vapauteen

Ketogeeninen ruokavalio: kuulumisia ja ihon kutina eli keto rash

Takana on nyt 4 kuukautta ketoruokavaliota ja kirjoitan tässä postaukssa kuulumisia, koska niitä on minulta paljon kyselty. Edellisessä Ketogeenisen ruokavalion plussat ja miinukset postauksessa kirjoitin ihon kutinasta ja hengityksen haisemisesta, jota oli jatkunut tuolloin jo 3 kuukautta. Löydät postauksen täältä. Tuolloin sain paljon viestejä kiitoksia siitä, että kirjoitin asiasta, koska monella muullakin esiintyi samoja oireita ja todella moni oli käynyt lääkärissäkin ihon kutinan kanssa. Niin jouduin käymään minäkin, koska raapiminen varsinkin yöaikaan meni todella pahaksi. Saatoin herätä useita kertoja yössä raapimaan tai vaihtoehtoisesti heräsin siihen kun raavin kuin mielipuoli jalkojani unissani. Lisäksi saatoin joutua lähtemään kesken kokouksen vessaan raapimaan pohkeitani eli asia sai koomisia piirteitä aina välillä? 

Ketokutina
Aloin lukemaan eri artikkeleita ”ketokutinasta” ja huomasin, että sitä on esiintynyt muillakin ja se on ketoilijoiden joukossa melko yleistä. Kaikille sitä ei kuitenkaan tule ja naisilla se on yleisempää kuin miehillä. Kaikki tekstit mitä luin olivat tietenkin englannin kielisiä. Lukemieni artikkeleiden mukaan syytä  ketokutinaan ei tiedetä, mutta jokainen voi itse googlettaa ja etsiä parempaa tietoa asiasta. Sanalla keto rash löytyy tietoa. Yleinen viesti oli se, että mikäli kutina on todella kovaa, kannattaa hiilareita lisätä sen verran että kutina rauhoittuu. Ja kun tilanne on rauhoittunut, niin voi uudestaan laskea hiilarit lähtötilanteeseen ja katsoa palaako kutina takaisin. Minulla ei ole siis mitään ihottumaa joka näkyisi ulospäin vaan ainoastaan kutinaa jos vajoan syvälle ketoosiin. Ja kutina vaihtelee melko paljon ja välillä sitä ei ole lainkaan.

Kesäkuussa minulle tuli lisäksi virtsatietulehdus jonka sain onneksi hoidettua karpalolla! Edellisestä tulehduksesta oli yli 20 vuotta, jolloin päätin muuttaa ruokavalioni sellaiseksi, etteivät bakteerit viihdy elimistössäni ja onnistuin siinä hyvin. Eräältä suomalaiselta terveysvaikuttajalta sain viestiä, jossa hän kertoi, että kyse saattaa olla oksalaateista ja lektiineistä, jotka aiheuttavat sekä iho-oireita että virtsatieongelmia. Ketoruokavaliolla em. oireet saattavat pahentua, koska glukoosi ei sido niitä.  Minulla oli kaksi vaihtoehtoa: joko nostan hieman hiilarimäärää tai alan karsimaan ruokavaliostani oksilaatit ja lektiinit eli rajoitan edelleen ruokavaliotani. Ruokavaliostani olisi lähtenyt paljon minulle tärkeitä ruoka-aineita eli pinaatti, parsa, kurkku, pähkinät ja suklaa. Minun ei tarvinnut asiaa miettiä kuin pari sekkaa eli päätin lisätä kasvisten määrää ruokavaliossani eli aloin syömään niitä todella paljon ja lisäksi lisäsin vielä tuoreiden marjojen määrää. Eli kun hiilarimäärä hieman nousi, niin kutina vähentyi noin 80 prosenttia, jos syön vielä enemmän hiilareita, se häviää kokonaan. Koska liikun todella paljon, niin hiilarimäärän lisäyksestä huolimatta pysyn ketoosissa hyvin. En kuitenkaan stressaa asiasta, sillä minulle ketoosissa olo ei ole se tärkein asia vaan oma vointi. Enkä muutoinkaan koko aikaa tarkkaile itseäni ketoosin osalta. Tälläkin hetkellä suussa maistuu kissan kusi eli ketoosissa ollaan vahvasti ja aamutreeni on vasta edessä?

Unesta ja painosta
Muutoin olo on ollut tosi pirteä ja kevyt sillä edellytyksellä, että olen nukkunut hyvin. Jos nukun huonosti, olen väsynyt ketosta huolimatta. Uneeni vaikuttaa tällä hetkellä hormoonit ja unen laatu vaihtelee hormoonikierron mukaan: välillä nukun kuin tukki ja välillä uni on huonompaa. Tällä viikolla saan tulokset Helsingin Uniklikan tekemästä laajasta unipolygrafiasta, joten pian tiedän miten hyvin oikeasti nukun. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Paino on tosi alhaalla ja painan nyt saman verran kuin mitä painoin ennen lasteni syntymää. Olen 168 cm pitkä ja painan 55-56 kiloa ja en halua laihtua yhtään enempää. Minulla on aika paljon lihasta, mutta on kyllä vielä löllöäkin?? Eli jos painoni tästä edelleen laskee, niin aion nostaa hiilareita. Kerran viikossa olen pitänyt hiilaripäivän eli syönyt hiilareita normaalia enemmän  ja aina tuon päivän jälkeen paino on humpsahtanut edelleen alaspäin. En siis ole alunperinkään alkanut ketoruokavaliolle laihdutuksen takia vaan geeniperimäni takia eli yritän tällä ruokavaliolla ehkäistä diabeteksen puhkeamisen. Kilpirauhaslääkettä en ole pystynyt vähentämään, mutta päänsärky loistaa poissaolollaan ja se on hieno juttu se!

Veriarvoista kirjoitan tulevaisuudessa, koska minulta otettiin kolesteroli sun muut arvot ennen ketoa. Ne aion ottaa myöhemmin uudestaan, jotta pystyn vertailemaan tuloksia mutta en nyt vielä ihan kuitenkaan, antaa ajan tehdä kunnolla tehtävänsä.  Matala-asteisesta tulehduksesta kertova herkkä crp on kuitenkin laskenut selvästi 4:ssä kuukaudessa, mutta tästäkin enemmän myöhemmin…

Ps. Kuten huomaatte, kirjoitan rehellisesti enkä jaksa hirveästi hehkuttaa. Mielestäni tässä ruokavaliossa on paljon hyvää, mutta myös tiettyjä huonoja puolia joista pitää puhua avoimesti vaikka kaikki eivät siitä pidäkään. Kaikki ei vaan sovi kaikille ja mielestäni jokaisen täytyy löytää sellainen ruokavalio, jolla itse voi hyvin ja jota itse pystyy noudattamaan. Itsehän olen ollut jo vuosia vähähiilarisella ja hiilaritietoisella ruokavaliolla ja matka jatkuu. Tällä hetkellä vaan haen tasapainoa sen asian kanssa, että mikä on se hiilarimäärä, jolla kutina pysyy aisoissa…?

Jatkossa tulen kirjoittamaan enemmän treenaamisesta, erityisesti kortisoliarvoja laskevasta HIIT-treenis
tä, veriarvoista, unesta ja tietenkin päivitän blogiini koko ajan vhh ruoka- ja herkkuohjeita. Täältä löydät runsaasti postauksia ketoruokavaliosta ja mm. useita ruokapäiväkirjoja, joihin on laskettu makrot valmiiksi. Täältä löydät runsaasti vhh ruoka- ja herkkuohjeita kootusti kuvineen.


HUOM! Olen päivittänyt taas instaani uusia ketoruokakuvia ja syvien selkä- ja vatsalihasten harjoitusvideoita. Käypä kurkkaamassa, insta löytyy nimellä satusjoholm.

Seuraa ketogeenistä matkaani facebookissa ja instagramissa
Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ketogeenisiä ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.
Blogin terveellisiä ruokaohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.
Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.
Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. 
Tulossa seuraavaksi blogiin: vhh mansikka-macadam-raakasuklaa

6 kommenttia

 1. Markku Tuoriniemi kirjoitti:

  Kuinka paljon syöt rasvaa? Oletko kiinnittänyt huomiota rasvan laatuun ja onko sillä mitään merkitystä?

 2. emilia kirjoitti:

  Moikka, mulla iski myöskin heti virstatientulehdus kun aloin karsia hiilareita, eikä todellakaan mikään kiva vaiva. Mietin samaa että täytyy vähän nostaa määrää kasvisten ja marjojen muodossa.

 3. Anonyymi kirjoitti:

  Kiitos hyvistä kirjoituksista!
  Jos et halua laihtua enää, niin ymmärtääkseni parempi olisi kai lisätä rasvoja. Hiilareita lisäämällä joutuu elämään "veitsenterällä". Jos ketoosi menee pois päältä, niin se on helposti migreenin paikka.

 4. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  80-100 g päivässä ja ei ole rasvan laadulla merkitystä. Enempää rasvaa en pysty syömään.

 5. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Se on inhottava. Mulla ei ole tullut sen jälkeen kun lisäsin kasviksia ja marjoja. Ja toki pitää juoda paljon. Onneksi sain hoidettua sen karpalolla ettei tarvinnut syödä antibiootteja. Miten itse hoidit sen?

 6. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  En pysty rasvoja enää lisäämään. Hiilareita saan lisätä aika paljonkin kun liikun niin paljon. On ihan eri asia olla ketoosissa jos liikkuu runsaasti kuin jos ei liiku. Jännä on katsoa mikä on se raja hiilareissa, joissa päänsärky pysyy poissa. Minulla ei ole ollut pahaa migreeniä onneksi, mutta viime vuosina sen jälkeen kun löin pääni pahasti, on pari kertaa kuussa särkenyt päätä. Nyt se on ollut poissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.