Hae
Kutsu vapauteen

Gluteeniton ja maidoton täytekakku


Tein ystäväni lapsen rippijuhliin gluteenittoman ja maidottoman täytekakun tilauksesta. Vähän tuo maidottomuus hirvitti, koska en ollut varma miten kaurakerma käyttäytyy pursotuksessa. Hyvinhän se käyttäytyi: vatkautui erittäin nopeasti ja kermavaahto oli tosi jämäkkää eli helppo pursottaa. Helpotuksen huokaus. Illalla sain vielä sokerimassan kaulitsemisapua: kaksi komeaa pesäpalloilijaa Kiristä ja KPL:stä  ja vielä ilman paitaa! Mikäs siinä oli Mamman leipoessa:) Jos tämä aina näin menisi, niin leipoisin kakkuja illat pitkät:)

Halusin värjätä kerman vaaleanpunaiseksi ja päätin kokeilla sitä Foodin punajuurimehujauheella. Joo- sekin vähän hirvitti, mutta lopputulos oli täydellinen. Päinvastoin kuin pelkäsin, punajuuri ei todellakaan maistu kermavaahdossa yhtään miltään. Aion käyttää sitä jatkossakin kerman tai muun vastaavan värjäämiseen.  Täältä voit lukea lisää punajuurijauheesta. Mikäli innostut tilaamaan sitä Fitnessfirstistä, niin muistathan, että saa koodilla kutsuvapauteen -10 %n alennuksen.

Gluteeniton kakkupohja on helppo tehdä. Voit käyttää pohjassa hienoa gluteenitonta jauhoseosta tai perunajauhoa tai molempia. Kaurakerman voi korvata vaikka soijakermalla, mikäli kaurasta tulee oireita. Vähähiilarinen onkin sitten toinen juttu, mutta niitäkin ohjeita blogista löytyy täältä ja ne ovatkin olleet tosi suosittuja ohjeita ja saaneet runsaasti positiivista palautetta lukijoilta. Sokeriksi suosittelen tietenkin hieman terveellisempää täysraakaruoko-, kookos- tai karppisokeria.

Ja nyt ei sitten kun muuta kun kaikki Mammat leipomaan täytekakkua. Valitettavasti noita pesäpalloilijoita en voi teille luvata avuksi, mutta yrittäkää hankkia omia:)Ohje (pohja):

4 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta tai perunajauhoja*
1 tl leivinjauhetta

* Voit laittaa molempia esimerkiksi 1 dl gluteenitonta jauhoseosta ja 0,5 dl perunajauhoja.

 • Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää seos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon. Nostele taikina tasaiseksi nuolijalla, varo turhaa sekoittamista. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun ja esimerkiksi gluteenittomilla korppujauhoilla, mantelijauheella tai kookoshiutaleilla jauhotettuun kakku- tai irtopohjavuokaan Ø 23 – 24 cm. Paista 180 asteessa 35 min. Anna kakkupohjan jäähtyä ennen leikkaamista.

Täyte:

2 dl vispautuvaa kaura- tai soijakermaa
1 banaani
2 dl tai enemmän vadelmia tai muita marjoja
2 tl vaniljasokeria
Vishyä kostuttamiseen
Sokeria tarvittaessa lisämakeuttamiseen

 • Leikkaa kakkupohja kolmeen yhtä paksuun osaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita sen sekaan soseutettu banaani ja sulatetut marjat. Mausta vaniljasokerilla ja tarvittaessa tavallisella sokerilla. Kostuta vishyllä ja lisää täytettä pohjien väliin. 

 • Koristelu
Valmista sokerimassaa
2-6 dl vispautuvaa kaura- tai soijakermaa
2-6 tl vaniljasokeria
punajuurimehujauhetta
Sokeria tarvittaessa lisämakeuttamiseen

Koristele sokerimassalla ja kermavaahdolla. 


Täältä pääset Fitnessfirstin nettikauppaan.

Täältä voit lukeaa lisää tuotteista, joita käytetään blogissa. Lista päivittyy koko ajan.
Täältä löydät lisää blogin ruokaohjeita.

Meikäkin saa aina synttäreillä kakkua. Siinä on lihaa, nakkeja ja nameja. Onkohan se Meikänkin kakku gluteeniton ja maidoton- pitääpä kysyä Mammalta…

3 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Kaurakerma ei voi sanoa gluteenittomaksi jos se ei ole puhtaasta kaurasta valmistettua. Tällä hetkellä en ole vielä löytänyt puhdasta kaurakermaa kaupoista.

 2. Tiina Kannosto kirjoitti:

  Kaurajuomia ja -valmisteita, joissa gluteenia alle 100mg/kg* (2018)

  *Keliakialiiton ravitsemusjaosto suosittelee ensisijaisesti käytettäväksi kaurajuomia ja -valmisteita, jotka on valmistettu gluteenittomasta kaurasta, ja joiden gluteenipitoisuus on alle 20 mg/ kg. Useiden markkinoilla olevien valmisteiden gluteenipitoisuus on alle 100 mg/kg ja suurin osa keliaakikoista voi käyttää halutessaan myös näitä valmisteita. Ihokeliaakikoille ja huonossa hoitotasapainossa oleville keliaakikoille ei tällaisia tuotteita kuitenkaan suositella.

 3. Anonyymi kirjoitti:

  Ainakin Kaslink kauravispissä lukee kyljessä gluteeniton.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.