Hae
Kutsu vapauteen

Miten ketoruokavalio on vaikuttanut kolesteroliarvoihini?

monia hirvittää kovien rasvojen määrä ketoruokavaliolla

 

Olen viime aikoina törmännyt usein seuraavaan kommenttiin: ”Haluaisin kokeilla ketoruokavaliota, mutta kovien rasvojen suuri määrä hirvittää. Haluan, että ruokavalioni koostuu muustakin kuin pekonista ja kananmunista! Kauhistuttaa myös se hirveä rasvalla läärääminen!” Muistan hyvin omat asenteeni ketoruokavaliota kohtaan vuosia sitten, jolloin pidin sitä junttimaisimpana ruokavaliona ikinä! Kunnes sitten lääkärin suosituksesta kokeilin pitkin hampain. Ja sille tielle jäin! Ennen kuin aloitin keton, niin olin ollut oikeastaan koko aikuiselämäni ajan hiilaritietoisella ruokavaliolla ja myös VHH oli tuttu entuudestaan. Alkuun rasvojen määrä suoraan sanottuna aiheutti hämmennystä ja inhotusta- muutos aikaisempaan ruokavalioni oli niin suuri. Näin mielessäni kuvia rasvasta lilluvasta pekonista- tämmöinenkö ruokavalio olisi muka terapeuttinen?

 

 

Rasvojen laatuun voi itse vaikuttaa

 

Aloittaessani ketoruokavalion ymmärsin nopeasti, että vaikka rasvojen määrä makroravinteista onkin hurjan suuri (eikä rasvan määrästä tule nipistää), niin rasvojen laatuun voi itse vaikuttaa. Ihan niin kuin jokaisella ruokavaliolla! Eli ketoruokavalio voi olla ja onkin paljon muutakin kuin kananmunia, pekonia ja pelkkää punaista lihaa.  Pian myös ymmärsin, että näkyvää rasvaa ei tarvitse syödä lainkaan ellei halua. Eli ei ole pakko haukata joka välissä suurta palasta voita suoraan paketista- rasvoja saa näkyvän rasvan lisäksi myös siemenistä, pähkinöistä, hyvälaatuisista öljyistä, rasvaisista maitotaloustuotteista ja lihatuotteista. Myös ketoruokavalio on käyttäjänsä näköinen eikä ole olemassa kahta prikulleen samanlaista ketoruokavaliota! Alku ällötyksen jälkeen minulle muotoutui oma tapani noudattaa ketoruokavaliota ja muutaman kuukauden kuluttua sain omakohtaisesti kokea sen terapeuttisen vaikutuksen.

 

Ketovinkkejä ja ketoelämää instassa @satusjoholm

 

TULE MUKAAN KETO RISE UP VERKKOKURSSILLE

 

Laihdu pysyvästi, energisoidu ja palaudu paremmin koulutetun valmentajan ohjauksessa. Osta verkkokurssi ale hintaan täältä: https://www.campwire.com/buy_flexible/c6d0b536-868c-4417-8b2d-18fcdae7a170

 

 

kolesteroli arvot paranivat ja hiljainen tulehdus sammui

 

Reilu puoli vuotta ketoruokavalion aloittamisesta kolesteroliarvoni ja myös veren rasva-arvot olivat parantuneet ja hiljainen tulehdus oli sammunut! Olen kertonut asiasta instassa @satusjoholm ja kirjoittanut aiheesta blogiin postauksen, lue se täältäOlin veriarvojen parantumisesta yhtä ihmeissäni kuin silloin kuin sain ensimmäisen kerran 32-vuotiaana kuulla, että kolesteroliarvoni olivat koholla. Näin siis vaikka painoin tuolloin 52 kiloa, olin aktiivi liikkuja ja söin erittäin vähärasvaisesti! Saatuani tiedon veriarvojen paranemisesta tiesin, että olen oikealla tiellä: ensimmäistä kertaa ikinä huomasin ruokavalion vaikuttavan positiivisesti terveyteeni! Vuosien myötä ja viimeistään opiskellessani Keto Coachiksi aloin ymmärtää mistä ketoruokavalion terapeuttisuus pääosin kumpuaa.

 

Kolesteroliarvot ja veren rasva-arvot paranivat aloittaessani ketoruokavalion eli lisätessäni rasvan määrää ja alkaessani syömään punaista lihaa muutamia kertoja viikossa. Mielestäni on erittäin mielenkiintoista, että kolesteroniarvoni ja veren rasva-arvot huononivat vähärasvaisella ruokavaliolla ja paranivat runsasrasvaisella.

 

Ketoruovalion ja päivittäisen liikunnan ansiosta koen olevani 51-vuotiaana elämäni kunnossa! Ihannepainossa pysyminen on helppoa, olo on kevyt, ei turvota ja iho hehkuu:) Kuva Pasi Hakala.

nautin sekä kovia että pehmeitä rasvoja

 

Ketoruokavaliolla jokainen itse päättää rasvan laadusta. Itse nautin SEKÄ kovia ETTÄ pehmeitä rasvoja ja suosittelen tätä myös verkkokurssillani. Mielestäni ihminen tarvitsee molempia. Olen tunnettu siitä, että rakastan yli kaiken voita- voin siis ihan oikeasti haukata palasen voita suoraan paketista:) Anteeksi, mikäli asia aiheuttaa ällötystä:)! Syön myös punaista lihaa pari kolme kertaa viikossa rasvaisen kanan ja kalan lisäksi, mutta ketoruokavaliolla ei ole pakko syödä punaista lihaa lainkaan ellei halua. Syön myös saksanpähkinöitä, siemeniä, avokadoa ja kylmäpuristettua oliiviöljyä. Ja hiilareita saan vihreistä vihanneksista ja rasvaisista maitotuotteista, joita vedän kaksin käsin. Ja mikäli veriarvoihin on luottamista (ja ilmeisesti on), niin toteuttamani ketoruokavalio on ainakin omalla kohdallani terveyttä edistävää. Hyvästä olosta ja muusta positiivsesta puhumattakaan!

veriarvoja kannattaa seurata!

 

Mikäli suvussa on sydän- ja verisuonisairauksia, niin ilman muuta ketoruokavaliollakin kannattaa nauttia myös pehmeitä rasvoja. Myös veriarvoja kannattaa seurata eli käydä mittauttamassa kolesteroli- ja veren rasva-arvot sekä herkka CRP ennen ruokavaliomuutosta ja noin puoli vuotta sen jälkeen. Ja sen jälkeen vaikkapa kerran vuodessa. Parempi vara kuin vahinko! Haluan painottaa sitä, että ketoruokavalion vaikutus veriarvoihin on hyvin yksilöllinen: joillakin henkilöillä veriarvot huononevat ja joillakin paranevat. Ja silläkin on merkitystä miten ketoruokavaliota noudattaa eli kiinnittääkö huomiota ainoastaan hiilarien määrään vai ruoan laatuunkin. Itse kolesteroli asiaa (LDL- partikkelien määrä ja koko jne.) kommentoin ainoastaan yhdellä lauseella: terveen maalaisjärjen käyttö on sallittua ja toivottavaakin tässäkin asiassa 🙂

 

Lue myös: Ketoruokavalion vaikutus uneen

Tekstin kirjoittajasta

 

Olen Satu Sjöholm, 51-vuotias valmentaja, kirjailija, bloggaaja ja liikunta-alan asiantuntija. Koulutukseltani olen hallintotieteiden maisteri, liikuntatieteiden ylioppilas, jooga- ja palautumisohjaaja sekä sertifioitu keto coach. Haluan innostaa, tsempata ja näyttää omalla elämäntavallani lukijoilleni miten terveellisesti toteutettu ketoruokavalio, liikunta, hyvä yöuni ja henkinen hyvinvointi vaikuttaa olemukseeni, energiatasooni ja ulkonäkööni. Esikoiskirjani VHH ruoka- ja herkkuohjeita julkaistiin lokakuussa 2020 ja siitä tuli parissa kuukaudessa kustantamon vuoden myydyin kirja. Nyt kirjasta on menossa jo 3. painoa. 2.1.2022 minulta tuli myyntiin KETO RISE UP verkkokurssi, jossa tavoitteena on pysyvä painonhallinta, energisyyden lisääminen ja hermoston tasapainottaminen. Harrastan ja olen koko ikäni harrastanut runsaasti liikuntaa. Sen lisäksi olen intohimoinen saksanpaimenkoiraharrastaja. Kotoa löytyy kaksi mustaa käyttölinjaista saksanpaimenkoiraa, Tuto ja Ove.

 

TILAA SUPER SUOSITTU VHH RUOKA- JA HERKKUOHJEITA KIRJA ALEHINTAAN TÄÄLTÄ.

 

 

2 kommenttia

 1. Mika kirjoitti:

  Olen lukenut blogiasi ja se on todella hyvää luettavaa! Kiitos vinkeistä. Olen nyt viikon ollut ketolla ja minulla on taipumus korkeaan kolesteroliin (ja ennen ketoa minulla oli taas arvot koholla). Minulla tulee varmaan yksi hyvä sauma otattaa arvot jo tuossa elokuussa, eli noin 1,5kk aloituksen jälkeen, mutta sitten täytyy ottaa seuraava vuoden vaihteessa. Jotenkin oletan että nyt tässä 1,5kk jälkeen arvot on entistä enemmän kohollaan, mutta saapahan nähdä.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Kiitos paljon viestistäsi:)!! Juu kyllä ne arvot ensimmäisten kuukausien aikana kohoaa ketolla.
   Toisilla sitten lähtee selvään laskuun niin kuin itselläni kävi. Toisilla taasen jatkaa nousua.
   Kerro sitten miten sinulle kävi, kiinnostaa kovasti. Lopullisen tilanteen näkee vasta pitkän ajan
   kuluessa ja arvoja kannattaa senkin jälkeen mittailla säännöllisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *