Hae
Kutsu vapauteen

Gluteeniton, viljaton ja maidoton leipä


Eräs lukijani sanoi minulle, että tekisi mielellään ohjeillani leipää vatsakivuista kärsivälle miehelleen, mutta se tulee liian kalliiksi. Tästä kommentista tuli kova tuska, koska tajusin taas entistä selvimmin, että polarisaatio väestön keskuudessa on todellisuutta myös ravintoasioissa. Ravintoköyhempi ja puhdistettu ruoka on halpaa tai halvempaa kuin terveellinen. Asianhan pitäisi tietenkin olla toisin, mutta koska en tätä asiaa voi juuri nyt tässä hetkessä muuttaa, niin voin tehdä asialle kuitenkin jotakin: kehitellä blogiini myös ohjeita, joissa raaka-aineet eivät ole sieltä kalleimmasta päästä. Halpa hinta ei ollut kuitenkaan ainut kriteeri tässä ohjeessa vaan halusin kiinnittää huomiota myös terveellisyyteen. 

Nyt ei ole sitten vähähiilihydraattisesta leivästä kyse, vaan hiilarimäärä on suurinpiirtein normileivän tasoa. Blogista löytyy kyllä runsaasti vähähiilihydraattisia leipäohjeita, mikäli hiilarimäärä tässä ohjeessa ahdistaa. Tämä leipä on gluteeniton, viljaton ja maidoton. Vilja-allergiset korvaavat kaurajauhot vaikkapa kookosjauholla tai mantelijauholla. Halutessasi voit tietenkin korvata osan jauhoista muilla jauhoilla oman ruokavaliosi reunaehtoja noudattaen. Voit käyttää esimerkiksi spelttiä (sisältää viljoja), kookosjauhoja, riisijauhoa, tattarijauhoa, maissijauhoa, mantelijauhoja jne., mutta tietenkin muutokset vaikuttavat enemmän tai vähemmän lopputulokseen.

Raaka-aineiden kalleus ei saisi olla terveellisen ruokavalion este. Mutta pakkohan se on myöntää, että esimerkiksi mantelijauho ja monet muutkin raaka-aineet joita ohjeissani paljon käytetään, ovat kalliita verrattuna esimerkiksi gluteenia sisältäviin jauhoihin. Ja kaupasta ostetut gluteenittomat leivät vasta kalliita ovatkin eivätkä läheskaan aina terveellisiä. No, tässä ainakin on sellainen ohje, että toivon mukaan kaikilla olisi varaa ostaa näitä jauhoja. Ohjeessa on käytetty Lidlistä ostettuja gluteenittomia kaurajauhoja. Pussi maksoi alle 2 euroa eli huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi manteli- ja kookosjauho. Lidlistä löytyy myös gluteenitonta jauhoseosta, joka ei ole sitä valkoista höttöseosta, vaan muistuttaa rakenteeltaan enemmän tummaa gluteenitonta jauhoseosta. Ärsyttävää vaan on se, että gluteenittomat jauhoseokset sisältävät sokeria! Ei nyt suuria määriä, mutta kuitenkin.

Auringonkukansiemeniä käytin tässä ohjeessa ravintoarvon vuoksi: ne ovat edullisia, mutta siitä huolimatta ravintorikkaita. Auringonkukan- ja pellavansiemenet kannattaisi aina ostaa luomuna raskasmetallipitoisuuksien vuoksi. Se hieman nostaa hintaa, mutta ei nyt paljoa kuitenkaan. Tässä ohjeessa siemenet blendataan pieneksi jauhoksi, mutta mikäli et omista blenderiä, niin jätä se tekemättä. Lue lisää siemenistä täältä: http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/01/kolme-asiaa-jotka-kannattaa-tietaa.html

Leivän rakenne on hyvä eli ei murene. Edelliset viisi kokeiluani olivat myös tosi hyviä, mutta murenivat enemmän tai vähemmän. Leipä säilyy muutaman päivän, pakastamista en ole kokeillut. Leipä on niin ohut, ettei sitä kannata yrittää halkaista vaan päälliset ladotaan suoraan leivän päälle. Taikinasta leivotaan kaksi leipää (halkaisija noin 22 cm) ja taikina leipoutuu hyvin. Sitko ei ole vehnäleivän luokkaa, mutta yllättävän hyvä. Leivistä voisi tehdä vähän ohuempia kuin minä tein, jolloin koko luonnollisesti kasvaa. Leivät eivät juurikaan kohonneet vaikka kohotin ne lämpimässä. Ja maku on tietenkin tosi hyvä- muutoin tätä ohjetta en julkaisisi.

Jatketaanhan edelleen yhdessä omatekoisen leivän leipomista, eikös niin? Se on niin paljon paremman makuista, lisäaineetonta (jauhoista riippuen tietenkin) ja tietenkin tuoretta. Mikään ei ole kodissa ihanampi tuoksu kuin vastapaistetun leivän tuoksu:) Minun on ihan pakko kehitellä koko ajan uusia leipäohjeita, koska olen niiiiiin nopea kyllästymään- varsinkin omiin ohjeisiini. Tietäisittepä miten moni leipä, joka aluksi maistui taivaalliselta, tulee korvista ulos. 

Ohje (2 leipää):

3 dl vettä
2 dl gluteenittomia kaurajauhoja*
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl hampunsiemeniä
1/2 dl perunakuitua
1 rkl psylliumia
Vajaa pussillinen kuivahiivaa
0,5 tl suolaa

* Viljatonta ruokavaliota noudattavat korvaavat esimerkiksi kookosjauholla tai mantelijauholla.

Blendaa auringonkukan siemenet hienoksi jauhoksi. Laita leivontakulhoon lämmintä vettä ja sekoita veden sekaan keskenään sekoitetut kuivat aineet. Vaivaa taikinaa pitkään ja hartaasti. Anna kohota vedottomassa paikassa. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile suoraan pellin päällä kaksi kuvan näköistä leipää. Anna kohota vielä ennen paistamista. Paista leivät 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Blogissa on jo 13 leipäohjetta ja määrä kasvaa koko ajan. Ohjeita löydät täältä:
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/p/ruokaohjeet.html

Otin nyt kopin tästä hinta asiasta ja tulen siihen jatkossakin kiinnittämään huomiota. En joka postauksessa, mutta kuitenkin…

Kyllä polarisaatio näissä ravintojutuissa on syvältä. Meikä kyllä kiinnittää huomiota näissä ruokajutuissa laadun lisäksi myös määrään…


2 kommenttia

 1. Ulla Maija Leskinen kirjoitti:

  Minusta tämä leipä.-ohje ei ole viljaton koska on kauraa
  Mistä saa gluteenitonta lupiinijauhoa ym. jauhoja . Esittelyssä ne jauhot ovat gluteenittomia itsessään.
  Mutta kuljetus, varastointi puinti ja siemenet saattaa sisältää gluteenia.
  Ruohonjuuri myy mutta en minä ainakaan joka olen herkkä vatsainen ja saan oireita arvaa niitä käyttää.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Et varmaan huomannut, että postauksessa kerrotaan miten kaurajauhon voi korvata, jossa leivästä tulee viljaton.
   Kaurajauhot eivät kuulu viljattomaan ruokavalioon kuten mainitsitkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.