Hae
Kutsu vapauteen

Palaute ahdistava ketokeskustelu postauksesta

Julkaisin viime sunnuntaina ahdistava ketokeskustelu- postauksen ja haluan kertoo teille, että näköjään postaus tuli enemmän kuin tarpeeseen. Ennen kuin jatkat eteenpäin, lue postaus täältä. En ole varmaan saanut koskaan niin paljon positiivisia kommentteja mistään postauksesta kuin tästä. Ihmiset kiittivät minua, että uskalsin kirjoittaa, kuulemma poistin monelta ahdistusta ja ennen kaikkea ihmiset avautuivat omista kokemuksistaan, jotka ovat olleet monelle ahdistavia ja outoja. Viestejä tuli satoja ja minulla meni koko sunnuntai päivä ja maanantai-ilta niihin vastaillessa. Postaus pomppasi myös tämän viikon suosituimmaksi terveyspostaukseksi Suomessa ja on sitä näköjään vielä tänäänkin. Ainoastaan pari negatiivista kommenttia tuli, joista toisen kirjoittaja ei ollut edes jaksanut lukea postausta, koska ei halua avata linkkejä? Mutta toki otti kovasti kantaa asiaan.

Olen saanut tietooni surullisia tarinoita siitä, miten ihmisiä on mollattu ja haukuttu, mikäli he ovat kertoneet lopettavansa ketogeenisen ruokavalion. Useat henkilöt ovat kertoneet, etteivät halua edes kirjoittaa kokemuksistaan, koska kielenkäyttö on ollut niin loukkavaa ja törkeää. Todella yleistä on henkilön syyllistäminen, mikäli ketoilu ei sovi- tuolloin henkilö on toteuttanut ketoruokavaliota tietenkin väärin eli epäonnistunut. On kenties kukaties syönyt liikaa oksalaatteja tai lektiinejä tai tehnyt jotakin muuta sääntöjen vastaista. Eli ei ole rajoittanut jo muutoinkin rajoitettua ruokavaliota tarpeeksi eli syönyt päin hanuria.  Ei tule mielenkään, ettei ole olemassa ruokavaliota, joka sopii kaikille! Meidän jokaisen elimistö on erilainen ja naisen elimistö erilainen kuin miehen- tuliko uutta tietoa? Lisäksi paljon treenaavan kroppa toimii eritavalla kuin sohvaperunan, jolloin hiilareita todellakin voi syödä enemmän ja pysyä silti ketoosissa.

Useat kertoivat myös siitä, että haluaisivat kokeilla ketoruokavaliota, mutta asian ympärillä pyörivä aggressiivisuus pelottaa ja inhottaa. Ymmärrän sen oikein hyvin. Vaikka on olemassa fiksuja vhh ja ketoryhmiä, niin kokonaisuus saattaa hahmottua isona yhteisenä mössönä ihmisen mieleen eikä hän erota fiksuja ryhmiä vähemmän fiksuista. Itse en tarkoittanut postauksellani mitään tiettyä ketoryhmää, vaikka sainkin viestejä, joissa kerrottiin ihmisten arvaavan mistä ryhmästä kirjoitin. En kirjoittanut mistään yksittäisestä ryhmästä vaan ketokeskustelusta yleisellä tasolla.

Minulla on itselläni vhh blogi ollut jo pian 4 vuotta ja siitä huolimatta minua suututtaa ketoruokavalion ympärillä pyörivä vouhotus. Minua ketuttaa tällä hetkellä, että hyvä asia pilataan turhalla fanaattisuudella, kiihkoilulla ja hehkuttamisella. Kyseessä on vain ruokavalio, joka on pinnalla tällä hetkellä ja jonka ympärillä pyörii iso bisnes. Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin hyvin yksinkertaisesta asiasta: vähennä hiilarien määrää alle 50 grammaan päivässä (ketogeenisessä 20 g), nauti enemmän rasvoja ja hyviä protskujen lähteitä. Ja jos liikut paljon (en tarkoita sitä, että ulkoilutat jalkojasi pari kertaa viikossa kävelyllä), voi vhh ruokavalio (hiilarit alle 100 g) olla kannaltasi järkevämpi vaihtoehto. Joillekin tämäntyyppinen makrojakauma palauttaa terveyden, toiset joutuvat hieman lisäämään hiilarimäärää vaikkapa palautumisen tai hormoonitoiminnan takia. Aika moni nostaa hiilarimäärää tuosta 20 grammasta muutaman kuukauden kuluttua ylöspäin, eivät kuitenkaan kaikki. Osa ihmisistä on sitä mieltä, että kasvikset, marjat ja jopa yksi hedelmä päivässä on ihan jees ja että oma suolisto ja iho kaipaa kuitua ja monipuolisuutta. Eivätkä kaikki suinkaan noudata ketoa laihdutuksen takia. Itsekin painan 56 kiloa, olen 168 cm pitkä ja 48-vuotias. Todellakaan en ketoile painon takia. Mitä vaikeammaksi asian eli oman ruokavalionsa tekee, sen suurempi vaara on siinä, ettei sitä pysty noudattamaan loppuelämäänsä. 

Eli ketokeskustelua todellakin tarvitaan ja sitä lähimmäisen rakkautta. Ja sitä, että jaellaan ohjeita silloin kuin henkilö haluaa tai pyytää apua! Eräs henkilö puolusteli kärkevää kirjoitustyyliään sillä, että hän haluaa vain auttaa. Teki mieli kysyä, että oletko kysynyt henkilöiltä, joiden postauksia kommentoit kärkkäästi, että haluavatko he apua vai haluavatko he ainostaan postata kuvan omasta ruoka-annoksestaan. Ja hei, ei ketään voi auttaa, apu tulee ihmiseltä itseltään. Kannustaa ja tsempata sen sijaan voi paljonkin, kehua ja ihailla. Jokainen meistä on laulun arvoinen eikä päivittäin nautittu hiilarimäärä ole se asia, joilla ihmisarvoa tässä maailmassa mitataan. Love, peace and rock`n roll???

Tulevia postauksia: ketoruokavalio ja kaupallisuus, onko ketoosi stressi elimistölle, voiko virallisia ravitsemussuosituksia noudattaa vähähiilihydraattisesti, ruokavalotrendit ja syömishäiriö jne. Lisäksi tulossa on vieraskynäkirjoituksia Saineen Ninalta tämän postauksen aiheeseen liittyen ja paljon muuta.

Täältä löydät vhh ruoka- ja herkkuohjeita kootusti kuvineen.
Täältä löydät ketogeenisiä ruokapäiväkirjoja ja muita ketoruokavaliosta kirjoitettuja postauksia.

Seuraa terveystietoista matkaani facebookissa ja instagra
missa
Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ketoruokakuvia instagramiin, jonka löydät nimellä satusjoholm.
Blogin terveellisiä ruokaohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.
Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.
Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. 

4 kommenttia

 1. Unknown kirjoitti:

  Kiitos yhteenvedostasi. Keskustelua tosiaan tarvitaan. Auttaa varmasti montaa. Itse jatkan valikoiden ruokavaliota, mutta en tee näillä ikävuosilla siitä enää elämän suurinta asiaa. Kiitos

 2. Anonyymi kirjoitti:

  Mahtavaa, jos saa postauksen stressistä ja ketosta. Itse teen erittäin stressaava työtä ja olen muutenkin todella stressiherkkäihminen. Tästä seurasi se, että sain 40-vuotiaana hormonitoiminnan sekaisin ketoilulla -nyt se on palautunut, kun olen lisännyt hiilarit takaisin ruokavalioon.

  Ps. Ihan mahtavaa, että nostat keskusteluun tämän poliisikulttuurin, mikä täällä keskusteluissa valitsee ja tuot mukanasi suvaitsevaisuutta, hyväksyntää, rakkauddllisuutta ja toisten kannustamista hyvän ja positiivisen kautta ❤

 3. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Eikä ruokavalio saisikaan olla elämän suurin asia, sehän on vaan ruokaa, joka tietty vaikuttaa hyvinvointiimme. Mutta joku järki kannattaa säilyttää näissä asioissa:)

 4. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Kiitos paljon kommentistasi<3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *