Hae
Kutsu vapauteen

Homoseksuaalien eheyttäminen joissakin uskonnollisissa yhteisöissä ja pari sanaa tuomitsemisesta


Suomessa fyysinen väkivalta on kielletty laissa. Henkistä ja hengellistä väkivaltaa saa kuitenkin harjoittaa ilman laillisia seuraamuksia: viime aikoina on ollut otsikoissa erityisesti homoseksuaalien eheytettäminen joissakin uskonnollisissa yhteisöissä. Mikäli homoseksuaali jatkaa seksin harrastamista saman sukupuolen kanssa, voidaan henkilö eristää uskonyhteisöstä ja jopa omasta perheestään. Eristäminen on ehkä julminta väkivaltaa mitä itse voin kuvitella: edes omat vanhemmat, joiden pitäisi pitäisi rakastaa ehdoitta omaa lastaan, välttämättä voi olla tekemisissä ihmisen kanssa koska hän elää synnissä. Synnissä, jonka joku muu on määritellyt synniksi. Postauksen tarkoituksena ei ole arvostella kenenkään uskontoa eikä osoittaa sormella mitään tiettyä uskontokuntaa vaan nostaa esiin homoseksuaalien ihmisoikeuksiin liittyviä epäkohtia. Sanomattakin on selvää, että ihmisoikeuksia ei poljeta kaikissa uskonyhteisöissä eikä kaikkien ihmisten osalta. Olemme erilaisia, mutta ihmisoikeuksien toteutuminen tulisi merkitä meille kaikille samaa vapautta toteuttaa omaa itseämme silloin kuin se tapahtuu toisia eläviä olentoja loukkaamatta ja satuttamatta. 

Pari viikkoa sitten Iltalehdessä oli pitkä kirjoitus siitä, että moni uskonnollinen yhteisö pyrkii ”parantamaan” samasta sukupuolesta kiinnostuneita jäseniään heteroiksi. Pahimmillaan uskonyhteisö ja heidän oma perheensä eristää heidät sosiaalisesti ja lopettaa yhteydenpidon mikäli henkilö ei tee ”parannusta” synneistään. Syntiä on Iltalehden mukaan erityisesti seksin harrastaminen samaa sukupuolta olevan kanssa, ei niinkään se, että homoseksuaalisuutta esiintyy. Psykoterapeutti Tarja Santalahden mukaan tutkimustulokset eheytymishoitojen tuloksista ovat olleet vasteeltaan huonoja ja ne voivat pahimmillaan johtaa itsetuhoisuuteen.

Mun tekis mieli kirjoittaa blogiin siitä eheyttämisjutusta.
– Ei kannata missään nimessä mennä nyt sohaisemaan muurahaispesään. Saat tosi paljon vihamiehiä.
– Tiedän, mutta mun on pakko kirjoittaa. En saa sitä mielestäni. Ei Suomessa vaan voi tapahtua tälläistä, ei 2000- luvulla.
– Varaudu sitten paskanmyrskyyn…

– Keskustelu mieheni kanssa aiheesta

Suomessa fyysinen väkivalta on kielletty laissa- henkistä ja hengellistä väkivaltaa saa harjoittaa ilman laillisia seuraamuksia
Olen lukenut itse raamatun läpi ensimmäisen kerran 12-vuotiaana sanasta sanaan. Oman tulkintani mukaan raamatun päällimmäisenä viestinä on rakkauden ilosanoma. Raamatussa kehoitetaan meitä rakastamaan lähimmäistä niin kuin itseämme ja varoitetaan tuomitsemasta, jotta meitä ei tuomittaisi. Varoitetaan siitä, että itsensä ylentäminen johtaa alentamiseen. Jeesus kyseenalaisti farisealaisuuden ja heidän tiukat uskonnolliset tulkintansa. Joissakin Suomessa(kin) esiintyvissä uskontokunnissa jäsenet saavat syntinsä anteeksi ja yhteisön hyväksynnän mikäli he elävät ja ajattelevat siten kuin yhteisö haluaa eli sopeutuu yhteisön asettamaan tiukkaan muottiin. Sillä ei tunnu olevan merkitystä miten arvostelun kohteena oleva ihminen voi henkisesti, ainostaan sillä, että hän lopettaa synnin teon. Koska ihminen haluaa pohjimmaisilta olemukseltaan muiden hyväksyntää, saattaa hän polkea itse omaa ihmisarvoaan ja vakaumustaan toimimalla toisten toiveiden mukaan sen sijaan, että olisi rohkeasti oma itsensä. Pahimmillaan tämä voi johtaa mielen hajoamiseen, jopa psykoosiin. Kiinnostaako tämä ketään?

Suomessa fyysinen väkivalta on kielletty laissa. Henkistä ja hengellistä väkivaltaa saa harjoittaa ilman laillisia seuraamuksia. Kaikki tämä voidaan tehdä vielä Jumalan nimissä jolloin väkivalta moninkertaistuu. Eheyttäjinä toimivat pahimmassa tapauksessa ne henkilöt, jotka tuomitsevat homoseksuallisuuden ja näin ollen polkevat heidän ihmisoikeuksiaan. Suomessa on muutama esimerkki viime vuosilta tiettyjen karismaattisten liikkeiden johtajista, jotka ovat vuosikausia rukoilleet homoseksuaalien eheytymisen puolesta ja myöhemmin on tullut ilmi, että he ovat itse olleet homoseksuaaleja. Lehdistä olemme toistuvasti saaneet lukea lapsiin kohdistuvasta seksuaalista väkivallasta, jota on esiintynyt tiettyjen uskonlahkojen parissa ja siitä miten asioita on yhteisöissä peitelty vuosikausia- synnit kun saa anteeksi tunnustamalla. Sen sijaan seksi saman sukupuolen edustajan kanssa on niin suuri synti, että se voi johtaa seurakunnasta erottamiseen mikäli henkilö jatkaa sitä eikä ”tee parannusta”. Eli homoseksuaalin tulee eheytyä ja parantua sairaudesta mikä ei edes ole sairaus.

 Perheestä eristäminen on ehkä julminta väkivaltaa mitä itse voin kuvitella: edes omat vanhemmat, joiden pitäisi rakastaa ehdoitta omaa lastaan, eivät välttämättä voi olla tekemisissä ihmisen kanssa koska hän elää synnissä. Synnissä, jonka joku muu on määritellyt synniksi. Sillä ei ole mitään merkitystä miten henkilö itse asian kokee, mikä hänelle on syntiä. Uskonlahkoissa elävät lapset näkevät, kokevat ja oppivat joka solullaan miten käy heille, jotka eivät sopeudu yhteisön tiukkaan muottiin. Lapset eivät voi erota lahkosta eivätkä voi päättää omasta kohtalostaan- heitä ei suojele kukaan. He tiedostavat jo varhain, mitä voi pahimmillaan tapahtua jos he
harjoittavat syntiä. Olen keskustellut erään henkilön kanssa joka kertoi, että isä herätti joskus heidät yöllä ja hakkasi vyöllä ihan vaan varmuuden vuoksi, jotta lapset pysyvät herran kurissa ja nuhteessa. Tiedän toki, että tämä on ääriesimerkki, mutta yksikin on liikaa. Aikuiset sentään voivat jättää yhteistön mikäli ovat henkisesti tarpeeksi vahvoja.


Tuomitseminen

– Äiti, opettaja sanoi nauraen uskonnontunnilla, että jotkut ihmiset uskovat sellaiseen hölynpölyyn kuin jälleensyntymisoppiin. 
– Ymmärtääkseni uskonnontuntien tarkoituksena on jakaa tietoa erilaisista uskonnoista, joita maailmassa on runsaasti. Muistathan, että jokaisella ihmisellä on uskonnon vapaus?
– Onko mun pakko mennä rippikouluun? 
– Ei ole tietenkään pakko jos et halua. 
– Saanko mä oikeasti uskoa niin kuin haluan?
– Saat uskoa vaikka lehmän häntään jos haluat tai olla uskomatta. Se on yksityisasiasi. Muista, että kukaan ei voi koskaan sanoa Sinulle miten Sinun tulisi elää tai uskoa. Älä anna koskaan kenenkään työntää Sinua häkkiin tai laittaa kahleita jalkoihisi. Ne kahleet painavat jokaisella askeleella ja tekevät syviä naarmuja jalkoihisi. Mikäli naarmut ovat tarpeeksi isoja ja syviä, voivat ne satuttaa myös sydäntäsi.
– Joo en. Mutta ootko pettynyt jos et saa järjestää mulle rippijuhlia?

– Mielelläni järjestäisin, kyllähän sä sen tiedät. Tämä on kuitenkin Sinun päätöksesi ja se menee minun haluni edelle.

– Keskustelu poikani kanssa vuosia sitten


Itsekin olen saanut osani uskovaisten tuomitsemisesta: aina silloin tällöin joku ilmoittaa minulle, ettei voi avata blogissani julkaistua terveellistä ruokaohjetta, koska blogissani on meditaatio- ja joogaharjoituksia. Kuulemma ne loukkaavat hänen hengellistä vakaumustaan, koska meditaatio ja jooga on saatanasta. Ilmeisesti ruokaohjeetkin ovat saastuneita sitten. Olen saanut myös viestejä, joissa ihmiset kertovat ruokoilevansa puolestani, että jättäisin joogan, koska se vihollisesta ja sen myötä ihmiseen tulee pahoja henkiä. Minun mielipiteelläni ei ole mitään merkitystä. Kun kysyn, millä perusteella joku voi sanoa mikä minulle on syntiä on vastaus yleensä aina seuraava: Jumala puhui minulle, että minun on kerrottava tämä sinulle. Tällöin ihmettelen ääneen, että eikös Jumalan pitäisi puhua MINULLE itseäni koskevista asioista eikä jollekin toiselle. Miten joku voi kertoa minulle, että minulle tärkeä asia on saatanasta? Tai miten se voi olla syntiä, että ihminen toteuttaa omaa seksuaalista identiteettiiään eli on se mitä pohjimmiltaan on? Vaikka asiaa ihmettelenkin niin en halua itse kuitenkaan tuomita ketään: jokainen saa ajatella joogasta ja meditaatiosta niin kuin haluaa: se on jokaisen yksityisasia. Sen sijaan se, että joku tuomitaan sukupuoliidentiteettinsä tai sen vuoksi, että toteuttaa sukupuoli-identiteettiään käytännössä, ei ole pelkästään yksitysasia vaan myös ihmisoikeusasia- mielestäni ihmisoikeusrikkomus.

– Tiedän, että useat meidänkin seurakunnan jäsenet tuomitsevat eronneet ihmiset. En voi kuitenkaan itse sinua tuomita.
– Miten ylipäätään Sinä voisit minua tuomita? En ota keneltäkään tuomioita vastaan. Tämähän on oma asiani.
– No kyllä meidän seurakunnassa tuomitaan. Kuten sanoin, että itse en halua tuomita vaikka oletkin eronnut.
– Teit juuri sen mitä sanoit ettet tee. En ole sinulle Satu vaan eronnut.

– Keskustelu uskovaisen ystäväni kanssa avioeron jälkeen

Miksi fyysiset teot kuten homoseksuualinen yhdyntä on syntiä, mutta ihmisten henkinen alistaminen ja itsetunnon ja identiteetin murtaminen ei?

Kenelle annat vallan määritellä oman identiteettisi? Kuka saa sanoa Sinulle mikä on syntiä? Kenellä on oikeus kertoa miten saat elää? Kuka saa määritellä sen kuka tarvitsee eheytystä? Kuka kantaa vastuun- tähän vastaan heti itse, että ei kukaan. Miksi raamatun rakkauden sanoma on raiskattu? Miksi sieltä irroitetaan lauseita sieltä täältä ja niitä tulkitaan farisealaisesti? Miksi oppi on ehdotonta rakkautta tärkeämpää ja missä vaiheessa oppi meni ihmisen edelle? Eikö jokainen ihminen ole yksin jumalansa edessä? Miksi fyysiset teot kuten homoseksuualinen yhdyntä on syntiä, mutta ihmisten henkinen alistaminen ja itsetunnon ja identiteetin murtaminen ei?
Ystäväpiirissäni on useita homoseksuaaleja ja transihmisiä enkä ole koskaan määritellyt heitä heidän seksuaalisen suuntautuneisuutensa kautta. Haluan kohdata ihmisen ihmisenä, kurkistaa hänen sieluunsa- se kenen kanssa hän harjoittaa seksuaalisuuttaan on lievästi sanottuna toisarvoinen asia. Minulla on myös ystäviä, jotka kuuluvat johonkin uskonlahkoon tai ovat syvästi uskossa. He ovat ihania, auttavaisia ja avar
akatseisia ihmisiä, joissa usko näkyy ennen kaikkea lähimmäisenrakkautena. Heillä ei ole tarvetta tuomita, arvostella eikä kytätä tekevätkö toiset ihmiset syntiä eikä käännyttää ketään uskomaan juuri pilkulleen samalla tavalla kuin he. 
Usko antaa heidän elämälleen syvällisen tarkoituksen, turvaa ja vapautta kasvaa henkisesti juuri sellaiseksi persoonaksi kuin he pohjimmiltaan ovat. 
Eheytyminen tulee lähteä ihmisestä itsestään

Jokainen meistä haluaa elää henkisesti tasapainoista elämää ja jotkut tarvitsevat eheytymistä. Tuskin kenenkään elämä on sujunut ilman mitään kolhuja ja kaikilla meillä on ollut vastoinkäymisiä. Usko johonkin itseään suurempaan on ihana asia ja parhaimmillaan eheytää ihmistä ja antaa ihmiselle turvaa ja toivoa. Eheytyminen on parhaimmillaan kaunis matka, jossa ihmisen persoonallisuus vahvistuu ja identiteetti selkiytyy- ihminen löytää oman itsensä ja näkee oman kauneutensa. Eheytyminen tulee lähteä ihmisestä itsestään. Auktoritettiasemassa olevan ihmisen mielipiteet esimerkiksi uskonyhteisön jäsenen eheytymistarpeesta ovat aina rankkaa henkistä väkivaltaa. Miksi sitä tapahtuu Suomessa vielä tänäkin päivänä vaikka useassa maassa se on lainsäädännössä kielletty? Miksi se saa jatkua?

Olen ehkä naiivi, mutta haluan uskoa parempaan huomiseen ja ihmisten tasa-arvoon riippumatta sukupuolesta, sukupuoli-identiteetistä, terveydentilasta, uskonnosta tai vaikkapa ihonväristä. Muutos on mahdollista ja se alkaa meistä jokaisesta itsestä. Jokainen meistä voi vaikuttaa siihen miten puhumme, kirjoitamme ja kohtelemme lähimmäisiämme. Jokainen meistä valitsee päivittäin kumpaa sutta sisällään ruokkii ja heittääkö kiven vai rakastaa?

”Eheytymistä on sekin, kun tunnistaa, että oma sukupuoli ei olekaan se biologinen ja siitä alkaa eheytymismatka omaksi itseksi. Eli pointtini: nyt eheytymisen on ominut pieni porukka tarkoittamaan vain yhdenlaista muutosta. Kuitenkin me kaikki käymme läpi saman ja sitä ei saisi kukaan meidän puolesta määritellä ja päättää; miten kasvaa ihmiseksi, lapsesta aikuiseksi, minuksi.

Tässä maallikot leikkivät psykologia, pappia, lääkäriä. Ja kuitenkaan ei ole kyse sairaudesta tai viasta. Yleensä ongelmia tulee toisten suhtautumisesta, ei siitä, että onko homo- tai transseksuaali. Ja kun maallikot leikkivät vakavilla asioilla, he aiheuttavat itse asiassa ongelmia, masennusta, itseinhoa ym. Se on henkistä väkivaltaa kuten hyvin tuot esille. Nämä eheyttäjät ym. eivät ole koulutettuja lääkäreitä tai psykologeja. Sekin usein unohdetaan. Siinä syntiä ja uskontoa käytetään vallan välineenä.

Minä olen tässä yhden matkaa seurannut ihmisen kasvua tytöstä pojaksi. Kyllä on ollut hieno huomata, miten masennuslääkkeet ja itsetuho ovat vaihtuneet taiteelliseen luovuuteen ja parempaan itsetuntoon. Tyyppi elää täysillä ja on selvästi tyytyväinen elämäänsä nyt?”

– Lesboystäväni

Mikäli olet samaa mieltä kanssani, voisitko ystävällisesti JAKAA TÄMÄN POSTAUKSEN. Maailma ei muutu hyssyttelemällä ja sillä, että asioista vaietaan.


Seuraa blogia facebookissa ja instagramissa

Blogin uusimmat ruokaohjeet ja muut terveyteen liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.

Blogiin pääset täältä.

Blogin terveellisiä ruoka-ohjeita löydät täältä.

11 kommenttia

 1. Unknown kirjoitti:

  Kiitos tästä kirjoituksesta. Yhteisöjen omat "lait" voivat pahimmillaan olla ansa josta ei ole ulospääsyä. Ja nyt eheytyshoitoja tuodaan Yhdysvalloista takaisin isolla rahalla. Tämän takia näistä tarinoista on tärkeää puhua. Kiitos kun tuot esiin niiden äänen, kelillä ei ääntä ole.

 2. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos ihanasta kommentistasi❤️

 3. Nanne - Elämää Koivurannassa kirjoitti:

  Olipa hyvä kirjoitus!! <3
  Ylipäätäänkin ihmettelen ihmisten tarvetta "jeesustella" muiden ihmisten asioilla. Nykyään on hirveän helppoa kasvottomasti kirjoitella netissä ja arvostella muiden ihmisten tapaa elää. Vaikka fakta on se, että meitä kyllä mahtuu tänne monenmoista kulkijaa. Kaikkihan me olemme omalla tavallamme vähän erikoisia ja hyvä niin.
  Vitsit kun kaikki tuo vihaenergia saataisiin valjastetuksi johonkin muuhun käyttöön, niin jopas saatais Suomessakin monia asioita vauhdilla eteenpäin.

 4. RH kirjoitti:

  Asian ytimessä! Voi olla ettei helvettiin tuomitsemiset uskonnotonta juuri häiritse, mutta uskovaa ihmistä hyvinkin. Kun kuitenkin on kyse asiasta, johon ei itse voi vaikuttaa.

 5. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Sanopa se❤️

 6. Satu Sjöholm kirjoitti:

  On rankinta mahdollista väkivaltaa?

 7. @homokoblogi kirjoitti:

  Olet asian ytimessä!
  Helluntaipiireistä erottamisesta, henkien ajamisisesta ja ahdistuksesta löytyy myös täältä – blogistani. http://homokoblogi.blogspot.com/2016/03/eronnut.html?m=1

 8. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kävin lukemassa? Karua luettavaa?? Voimia Sunulle❤️❤️

 9. Anonyymi kirjoitti:

  Pitkäaikaisena lukijanasi, ja kilpirauhassairaana haluaisin tuoda eilisen tapauksen johdosta esille myös erittäin suuren asian suomessa: oikeuden lääkitykseen kilpirauhassairailla, ja heidän ihmisoikeutensa. Eilen tuli tieto, että Valviran ohjeistuksesta AVI on ottanut pois lääkäri Ville Pöntyseltä lääkärinoikeudet/oikeuden harjoittaa vastaanottoa pois, koska hän on menestyksekkäästi määrännyt t3-kilpirauhaslääkettä ja sen määrääminen valviran mielestä on suomessa niin rankaistava teko, että oikeudet pitää ottaa pois. Kyseessä on ajojahti, joka on jatkunut jo vuosia ja kohdistuu ainoastaan funktionaalisiin lääkäreihin. Suomessa on viimeisen viiden vuoden aikana otettu tästä samasta syystä oikeudet harjoittaa pois lääkärinammattia kokonaan tai rajoitettu oikeuksia niin, etteivät saa hoitaa ollenkaan kilpirauhaspotilaita muunmuassa seuraavilta funktionaalisilta lääkäreiltä: Tiina Keldrima, Marina Furubacka, Taija Somppi, Olli Sovijärvi, ja ryhmään kuulunee myös Olli Polo joka menetti myös aiemmin oikeutensa. Nyt joukon jatkeeksi joutui Ville Pöntynen. Kaikki nämä lääkärit ovat funktionaalisia, ja ovat asianmukaisesti tutkineet potilaansa ennen lääkityksen määräämistä ja sen aikana. T3-lääke on täysin laillinen suomessa ja siitä saa kela-korvauksen, ainoastaan erikoinen siinä mielessä että se on fimean erityiskorvattava lääke. Kyseessä ei siis ole mikään kokeellinen lääke eikä hoitomuoto. Tätä lääkitystä määrätään potilaille silloin, kun kaksi muuta suomessa käytettävää kilpirauhaslääkettä eli tyroksiinia tai thyroidia käyttäessä lääke ei tuo helpotusta sairauteen. Itse kärsin vajaatoiminnan oireista yli 20 vuotta ja juoksin vuosia lääkäriltä lääkärille etsimässä apua; tukka tippui päästä, iho kuivui, ripset tippuivat päästä, väsytti lakkaamatta 24 tuntia vuorokaudessa, palelin talvisin niin että nukuin kahden peiton ja villasukkien plus lapasien kanssa sängyssä, ja olin aivosumussa. Lääkärit keksivät että minulla on masennus ja määräsivät vuosia erilaisia masennuslääkkeitä joista mikään ei auttanut. Lopulta kirjoittivat minut pysyvälle työkyvyttömyyseläkkeelle, kun mikään masennuslääke ei toiminut. Itse jatkoin sinnikäästi avun etsimistä, ja vihdoin vuosien jälkeen minulla diagnosoitiin verikokein kilpirauhasen vajaatoiminta. Lääkkeeksi määrättiin tyroksiini. Ongelmaksi asia muodostui, kun lääke ei vienytkään oireita pois. Etsin useita vuosia lääkäriä, joka suostuisi määräämään minulle muuta lääkettä kuin tyroksiini tai tyhyroid .Vihdoin löysin sellaisen funktionaalisen lääkärin, joka määräsi minulle t3-liothyronin lääkkeen, Ja kas kummaa, vuosikausien väsymys hävisi lääkkeen myötä kuin tuhka tuuleen. Funktionaalinen lääkärini totesi, etten ole ikinä oikeasti masennusta potenutkaan,vaan hoitamatonta vajaatoimintaa. Tämän lääkkeen avuin palasin ensin takaisin työelämään ja sen jälkeen jopa koulunpenkille opiskelemaan kokonaan uuden ammatin. Psyykelääkkeet, unilääkkeet, rauhoittavat lääkkeet, kolesterolilääkkeet heitin kaikki samantien roskiin saatuani kilpirauhaslääkkeen enkä ole niihin vuosikausiin enää koskenut enkä niitä syönyt. Funktionaalisella lääkärillä myös tutkittiin kaikki vitamiinipuutokset sekä neuvottiin ruokavalio, mikä sopii kilpirauhassairaille. Painokin putosi itsestään toistakymmentä kiloa, vaiikka minähän olin aiemmin vain masentunut ja laiska kun en laihtunut.

 10. Anonyymi kirjoitti:

  Jatkoa edelliseen viestiin…Ongelmana on tässä nyt se, että suomessa ei ole enää montaakaan lääkäriä jäljellä joka näitä kilpirauhaslääkkeitä uskaltaisi enää määrätä, kun Valvira on ottanut oikeuksia pois tai peloitellut lääkärikunnan kokonaan tämän lääkkeen osalta. Kun yksi lääkäri toisensa jälkeen poistuu markkinoilta joka tätä lääkettä on määrännyt, pelkään että kohta minäkään en tätä lääkettä enää saa mistään itselleni ja sitämyötä pelkään että taannun taas lihavaksi, huonovointiseksi ja väsyneeksi, jos käyttämääni lääkettä ei kukaan lääkäri minulle enää uskalla tai saa määrätä. Tämä tilanne on nyt suomessa tuhansilla muillakin kilpirauhaspotilailla tällä hetkellä, ja eilisen uutisen myötä joukkoon liittyy satoja ihmisiä lisää. Missä meidän oikeutemme saada toimivaa lääkitystä on? Tästä asiasta löytyy paljon lisätietoa mm. funktionaaliselta ravintoneuvoja Nina Saineelta joka on ollut pioneeri tässä tiedottamisessa. Lisätietoa löytyy myös Suomen kilpirauhaspotilaat-yhdistyksestä Kilpo.fista sekä Christer Sundqvistilta. Ville Pöntynen on julkaissut omasta jutustaan kaikki vaiheet omalla Youtube-videokanavallaan. Terveisin gluteeniton, maidoton, sokeriton, vhh- ruokavaliota noudattava kilpirauhassairas jolle blogisi on ollut iso apu näissä reseptien etsimisessä <3

 11. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos viestistäsi❤️ Olen itse avin ylitarkastaja liikuntatoimessa, käytän lio thyroidia ja Ninan kanssa ollaan kirjoiteltu blogiin yhteistyöpostauksia. Vastaan Sinulle myöhemmin tänään tähän asiaan��

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.