Hae
Kutsu vapauteen

VHH nokkosletut

vhh nokkosletut- kokeile marjaisen raakajäätelön kanssa

VHH nokkosletut on ollut vuosien ajan meidän perheen lemppari iltapala- tietenkin marjaisan raakajäätelön kanssa (ohje täällä). Näissä letuissa ei ole mitään epäterveellistä ja ne ovat vähähiilarisia, viljattomia ja maidottomia eli sopivat mainiosti erikoisruokavaliota noudattaville. Olen ihan innoissani  korkea ravintoarvoisesta nokkosesta ja lisään sitä nykyään joka ruokaan. Tässäkin ohjeessa nokkonen lisää lettujen ravintoarvoa, toinen suosikkini psyllium taas kuitupitoisuutta.

vhh nokkoslettuja ennen treeniä

Olen vuosien varrella paistanut melkoisen määrän lettuja kahdelle urheilija pojalleni. Kerran eräs vanhempi naureskeli kuullessaan poikieni syöneen ennen treeniä lettuja, että ”on teilläkin ruokavalio!” Hah, arvostelija ei tietenkään tiennyt MINKÄLAISIA lettuja lapsilleni syötän ja jos tiennyt VHH nokkoslettujen raaka-aineet, olisi hymy hyytynyt. Vuosia sitten en vielä noudattanut viljatonta ruokavaliota, vaan tein letut luomu speltistä, raakamaidosta (vielä kun olisi saanut ternimaitoa), luomu kananmunista, inkkarisokerista ja ruususuolasta. Nykyään korvaan leivonnassa speltin mantelijauhoilla, mutta mikäli et noudata viljatonta/gluteenitonta ruokavaliota, niin speltti on erittäin hyvä ja maukas vaihtoehto. Tässähän ohjeessa ei ole jauhoja lainkaan. Kokeilin kyllä tehdä mantelijauhoista, mutta en pitänyt lettujen mausta, joten sitä ohjetta ei tulla blogissa näkemään.

vhh nokkoslettujen raaka-aineista

VHH nokkosletuissa on kuivattua nokkosta. Nokkosen ravintoarvo on erittäin korkea ja se sisältää runsaasti mm. kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia ja rautaa. Nokkonen sisältää lisäksi merkittäviä määriä C-vitamiinia, folaattia sekä A- ja E- vitamiineja. Ravintoarvovertailujen mukaan nokkonen sisältää 60-kertaisesti  piitä lehtisalaattiin verrattuna, kolminkertaisesti kalsiumia maitoon verrattuna, seitsenkertaisesti rautaa pinaattiin verrattuna ja viisinkertaisesti C-vitamiinia appelsiiniin verrattuna. Nokkosen on sanottu myös poistavan nestettä ja hillitsevän tulehdustekijöitä.
Psylliumista tulee usein kysymyksiä: mitä se on ja miksi useissa minun resepteissäni on sitä. Psyllium on jänönratamon kuivattua siemenkuorta ja se antaa leivonnaisiin rakennetta ja lisää niiden kuitupitoisuutta. Se imee itseensä runsaasti nestettä eli turpoaa nopeasti muodostaen pehmeää geeliä. Erittäin hyvä kuitulisä, mikäli kärsit ummentuksesta tietenkin sillä edellytyksellä, että juot paljon vettä- ei siis viiniä:) Mikäli nauttii runsaasti kuitua eikä juo vettä, seurauksena on ummetuksen paheneminen, joten oikeasti kannattaa kiinnitää huomiota veden juontiin. Psyllium on väriltään valkoista, hajutonta ja mautonta. Ystäväni kertoi lukeneensa tutkimuksesta, jossa todettiin, että eri psylliumissa saattaa olla huomattaviakin eroja turpoamisessa. Valitettavasti en kuitenkaan ole löytänyt tutkimusta, jotta voisin sen tähän linkittää. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että mikäli käytät psyllimia sellaisenaan kuitulisänä, kannattaa juoma sekoittaa hyvin ja nauttia ennen kuin sen tekee paksun geelikerroksen. Muutaman kerran on meinannut oksennus lentää kun olen väkisin yrittänyt niellä paksua geelimassaa.

vhh nokkosletut makrot 1 lettu

 

 • r 4 g
 • p 5 g
 • hh 5 g
 • kcal 77

VHH nokkosletut Ohje 5 annosta

 • 3 munaa
 • 1 banaani
 • 2 rkl turkkilaista jogurttia tai kookosmaidon jähmeää osaa
 • 1,5 tl karppisokeria
 • 1 rkl karkea psylliumkuitua
 • 0,5 rkl nokkosta
 • ripaus suolaa
 • voita paistamiseen

 

VHH nokkosletut valmistus

Soseuta banaani esimerkiksi sauvasekoittimella. Sekoita kaikki raaka-aineet kulhossa ja paista voissa kuumalla paistinpannulla.

KAIKKI BLOGIN 200 VHH RUOKA- JA HERKKUOHJEET LÖYTYVÄT KOOTUSTI YHDELTÄ SIVUSTOLTA ELI TÄÄLTÄ

 

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

 

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *