Hae
Kutsu vapauteen

VHH mansikka-tuorejuusto-hyytelökakku- koemaistajana valokuvaaja Pasi Hakala

*Postaus sisältää mainoslinkkejä.
Keskikesän juhla, yötön yö, niittykukkia tyynyn alla ja peilityyli järven pinta. Sauna ja koivusta tehdyn vihdat. Linnun laulu ja auringonpaiste. Tekisin mieli vielä kirjoittaa että viina, sauna ja krapula, mutta en nyt kehtaa ettei idylli suomen keskikesän juhlasta romutu. Entäs voiko juhannusta viettää ilman mansikkakakkua? Minä en voi enkä halua siitä huolimatta että noudatan ketogeenista ruokavaliota. Leivoin juhannusta varten kaksi mansikkahyytelökakkua- toisen isomman ja toisen pienemmän. Ja vähähiilarisena tietenkin, kuinkas muuten. Postaan myös toisen kakun ohjeen heti perään eli myös ennen juhannusta.  Itse asiassa kakkujen leipomisen ajankohta oli suunniteltu tarkasti, nimittäin juhannuksen lisäksi oli toinenkin syy. Syyn nimi oli minun suosikkivalokuvaajani Pasi Hakala Studio Varjosta. Lue lisää Pasista ja meidän kahden ensikohtaamisesta täältä.

Valokuvaaja Pasi Hakalan kommentit kakusta ja emäntä kyykkypaskalla

Pasi, joka on muuten myös kokki, tuli meille kotiin koemaistamaan kakkuja ja samalla hän opetti minulle taas kerran valokuvauksen saloja. Hän myönsi tunteensa ennakkoluuloja vähähiilarisia kakkuja kohtaan, koska pelkäsi niiden maistuvan keinomakeutusaineelta. Hän oli jo etukäteen tuskaillut, miten ilmaisee minulle kohteliaasti asiasta. Hän oli kuitenkin positiivisesti yllättynyt molempien kakkujen hyvästä mausta ja siitä, ettei koivusokeri maistunut kakuista ”läpi”. No eihän se maistu, jos sen blendaa, mutta jätäpä blendaamatta niin maistuu varmasti. Toki se ei tuolloinkaan maistu keinomakeutusaineelta vaan narskuu oudosti hampaissa- ja inhoan sitä yli kaiken!

Emäntä kyykkypaskalla
Pasi on auttanut minua uskomattoman paljon sekä kuvaamisessa, kuvien käsittelyssä että kuvienkäsittelyohjelman kanssa. Hän on ottanut minusta kuvia iltapäivälehtiin ja kommentoi ottamiani kuvia kärsivällisesti lähes joka blogipostauksen osalta. Hän kannustaa mikäli joskus satun ottamaan hyvän kuvan ja antaa unohtumattomia kommentteja tyyliin ”älä koskaan kuvaa ihmistä ylhäältä päin, näytät tuossa kuvassa siltä kuin olisit kyykkypaskalla”? Tai ”muista putsata lautasen reunat tai muuten noi sun kuvat näyttää emäntä Satun eikä bloggaaja Satun ottamilta? Ai kamala, tuo emäntä Satu oli kyllä aika kammottava kielikuva- todellakin muistan jatkossa putsata lautasen reunat??

Jatkossa laajennamme yhteistyötä Pasin parhaimmilla arkiruokaresepteillä ja aiomme toteuttaa jossakin vaiheessa ”kuvaaja kuntoon”- projektin, jossa on tarkoituksena Pasin elämäntapamuutos. Mielestäni se on vähintäänkin kohtuullista että Pasikin joutuu välillä menemään epämukavuusalueelle, koska minä olen jatkuvasti siellä kuvaamisen suhteen. Totta puhuen, tarkoituksena on toteuttaa ”Pasin näköinen” elämänmuutos, jotta siitä oikeasti tuli myös pysyvä. Rehellisesti sanottuna olen jo kirjoittanut valmiiksi yhden postauksen tästä projektista eli katsotaan tuleeko siitä itsensä toteuttava profetia- ei kerrota tätä kuitenkaan Pasille sillä en halua hänen tietävän asiasta mitään. Sen voin teille luvata, että postaussarjasta tulee niin mielenkiintoinen, että sitä kannattaa odottaa. Mennään nyt kuitenkin välillä taas kakkujuttuihin…

Nostaako kakku verensokeria?
Olen törmännyt aina välillä väitteeseen, että myös karppi- tai koivusokerilla makeutetut herkut nostavat verensokeria lähes yhtä paljon kuin normi sokeri. Siis vaikka ne eivät sisällä ollenkaan hiilaria. Olen testauttanut nyt 3:n vuoden ajan näitä minun vhh herkkujani henkilöllä, jolla on 1. tyypin diabeetes eli hänellä on haima kokonaan tuhoutunut. Olen ilmoittanut hänelle aina kakkupalan hiilarimäärän ja hän on piikittänyt tarvittaessa insuliinia sen mukaan. Yleensä ei ole tarvinnut piikittää ollenkaan koska yhdessä kakkupalassa on niin vähän hiilaria. Hänellä ei ole kertaakaan noussut verensokerit näistä blogin vhh kakuista, raakasuklaista tai jäätelöistä eikä verensokerit ole lähteneet ”pomppimaan” syömisen jälkeenkään esim. seuraavana tai sitä seuraavana päivänä. Haluan vielä painottaa, että nyt puhutaan siis karppi- ja koivusokerista eikä mistään aspartaamista tai muusta keinomakeuttajasta.
Kakun valmistamisesta ja mitä tarvitset valmistamista varten?
Voit tehdä kakun vähähiilarisena tai runsashiilarisempana. Kuvan kakut ovat vähähiilarisia, mutta pohjat on tehty ajanpuutten vuoksi gluteenittomana versiona eli ne sisältävät hiilaria. Kiilteessä on käytetty ulkonäön vuoksi keinotekoista väriainetta, mutta sen käyttö ei tietenkään ole missään nimessä pakollista. Itsekään en sitä käyttäisi ellei kakkuja kuvattaisi. Valmistamisa varten tarvitset irtopohjavuoan (leveys 20 cm) ja sähkövatkaimen kerman  vaahdottamista varten.
Vähähiilihydraattinen: käytä makeutuksessa karppisokeria ja valitse vähähiilarinen pohjavaihtoehto. Mikäli olet tosi tarkka hiilareiden kanssa, niin käytä koristelussa vähemmän mansikoita. Esimerkiksi täytteen alareunassa olevat mansikat voi jättää kokonaan pois. Muista blendata vhh sokerit blenderissa ennen käyttöä etteivät ne narsku ärsyttävästi hampaissa. Mikäli et halua tehdä vhh kakkua, niin voit käyttää täysraakaruoko- tai kookossokeria vhh sokereiden sijasta. 
Viljaton: kakku on viljaton mikäli valitset vhh pohjan etkä käytä kaurakermaa.
Maidoton: valitse maitotuotteista maidottomat maidottomat vaihtoehdot ja rasvaksi valitaan kookosöljy tai ghee. Korvaa mascarpone maidottomalla tuorejuustolla.
Gluteeniton: kakku on gluteeniton joka tapauksessa eli voit käyttää kumpaa pohjan ohjetta haluat. 
Tilaa ohjeessa tummennetulla fontilla olevia tuotteita edullisesti FitnessFirstin nettikaupasta. Koodilla kutsuvapauteen saat -10%:n alen normaalihintaisista tuotteista. Nettikauppaan pääset täältä.
OHJE
Normi gluteeniton pohja:
200 g gluteenittomia digestive keksejä
75 g voita tai kookosöljyä
 
Murusta keksit sulan voin joukkoon ja sekoita hyvin. Vuoraa halkaisijaltaan 22 cm:n levyinen irtopohjavuoka leivinpaperilla. Painele seos vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistumisen ajaksi.
 
Vähähiilihydraattinen pohja:
100 g voita tai kookosöljyä
2 dl cashew tai muita pähkinöitä
1/2 dl kookoshiutaleita (hiilarien määrä vaihtelee tosi paljon eri merkkien välillä)
2 rkl vettä
Liota pähkinöitä vedessä vähintään neljä tuntia (voit käyttää liottamattomia pähkinöitä myös) ja kaada vesi pois. Laita pähkinät, sulatettu rasva , kookoshiutaleet ja vesi blenderiin ja tasoita sileäksi. Liotetut pähkinät blendaantuvat helpommin. Laita pohjan ainekset leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 20 cm) ja taputtele esimerkiksi kostutetuilla sormilla tasaiseksi. ÄLÄ PAINELE POHJAA LIIAN VOIMAKKAASTI ettei pohjasta tule liian kova. Laita pakastimeen jähmettymään täytteen valmistumisen ajaksi.
Täyte:
6 liivatelehteä
2 dl kuohu- tai vispautuvaa soija-, kaura- tai kookoskermaa
250 g mascarponea  
200 g tavallista tai maidotonta tuorejuustoa
1 dl tai enemmän karppisokeria
9 isoa mansikkaa täytteen alareunaan koristeeksi ja lisäksi haluamasi määrä mansikkaa kakun päälle koristeeksi. Mansikat voi jättää myös pois kokonaan.
2 rkl vettä
Laita liivatteet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä. Vaahdota kerma. Sekoita keskenään mascarpone, tuorejuusto, aito vanilja, sokeri ja lopuksi vaahdotettu kerma. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Liuota vedestä puristetut liivatteet kuumaan nesteeseen hyvin sekoittaen, anna jäähtyä hetki. Lisää jäähtynyt liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään.

 

Mansikat täytteen alareunassa
Mikäli haluat koristella kakun samalla tavoin kun kuvassa, niin tee seuraavasti: puolita mansikat terävällä veitsellä ja laita se pohjan päälle siten, että leikattu puoli on tiukasti irtopohjavuoan reunaa vasten. Laita mansikat vieri viereen. Kaada täyte varovasti ensi irtopohjavuoan keskelle ja siitä lusikalla kohti reunoja ja mansikoita. Tarkista täytteen levittämisen aikana että mansikat pysyy paikoillaan.
 
Kiille:
2,5 dl sokeritonta mansikkamehua
ripaus karppisokeria 
3 liivatelehteä
ripaus punaista elintarvikeväriä (ei pakollinen)
Laita liivatteet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä. Kuumenna mansikkamehu kiehuvaksi. Lisää sokeri. Liuota vedestä puristetut liivatteet kuumaan nesteeseen hyvin sekoittaen, anna jäähtyä hetki. Anna kiilteen jäähtyä kunnolla ja hieman hyytyä ennen kuin levität sen lusikalla kakun pinnalle. Tasoittamisen jälkeen nosta kakku jääkaappiin hyytymään yön yli. Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoilualustalle. Koristele halutessasi vaahdotetulla kermalla, mansikoilla ja sulatetulla tummalla suklaalla tai jätä koristelematta. Elintarvikevärin käyttö kiilteessä ei ole todellakaan mitenkään välttämätöntä, joten jätä se pois mikäli haluat välttää lisäaineita.


HUOM! Päivitän vielä ennen juhannusta instaani lisää syvien selkä- ja vatsalihasten jumppavideoita. Löydät instani nimellä satusjoholm. Tulossa blogiin vielä ennen juhannusta: toinen vhh mansikkakakku 

OHJEESSA ESIINTYVISTÄ TUOTTEISTA

Ohjeessa esiintyviä tuotteita voi tilata edullisesti *täältä.  Koodilla ”kutsuvapauteen” saat -10%:n alen normaalihintaisesta FitnessFirstin tuotteista.

KAIKKI BLOGIN VHH RUOKA- JA HERKKUOHJEET LÖYTYVÄT KOOTUSTI YHDELTÄ SIVUSTOLTA ELI TÄÄLTÄ

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

 

5 kommenttia

 1. Pauliina kirjoitti:

  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 2. Pauliina kirjoitti:

  Hei!
  Kiitos herkullisesta ohjeesta! Minulla on steviaa, laitanko sitä ohjeen mukaisen määrän?
  Pauliina

 3. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Ole hyvä:) Itse en käytä steviaa sen pistävän maun takia. Sen vuoksi en anna myöskään ohjeita sen käytöstä ettei mene leivonnaiset pilalle:)

 4. Unna kirjoitti:

  Hei, Onnistuisko korvata pohjan pähkinät jollain muulla ? Allergiaa: pähkinä/manteli

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Uuuuups, ainut mitä tulee mieleen niin jos kokeilisit korvata siemenillä. Murskaisit vaikka
   auringonkukan siemeniä pieneksi muruksi? Makuun kyllä tietty vaikutta…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.