Hae
Kutsu vapauteen

Vieraskynäpostaus terapeutin vinkkelistä: IRTIOTTOJA

”Terapeutin vinkkelistä” – vieraskynäpostauksen kirjoittaja on Annette Nyholm ja sisältö liittyy mielen hyvinvointiin. Hän kirjoittaa pohdintoja erilaisista ajankohtaisista asioista ihmiselämässä, jotka syystä tai toisesta aiheuttavat haasteita mielen hyvinvoinnin ylläpitämisessä sekä mietintöjä siitä, miten näistä karikoista voisi selvitä. Postauksia maustetaan välillä erilaisilla harjoituksilla, joita jokainen voi halutessaan kokeilla eikä tekstissä pyritä tieteellisesti tarkkaan kirjoitteluun vaan pysytellään arjen tasolla. Ammatiltaan Annette on ratkaisukeskeinen psykoterapeutti ja kouluttajapsykoterapeutti.

Anette Nyholm


Aika usein vastaanotolleni saapuu asiakas, joka on jotenkin jäänyt jumiin omaan elämäänsä. Oma elämä saattaa tuntua vieraalta. Kuka minä oikeasti olen ja mitä minä olen tekemässä? Tuttu klisee, mutta kuitenkin niin totta. Mitä minä toivoisin ja haluaisin? Jumin ollessa tiukimmillaan asiakkaan on usein vaikea nähdä vaihtoehtoja. Tässä minä nyt olen, enkä muuta voi! Saattaa olla perhe, työ, talot ja kesämökit, autot, veneet, kolmen ruokalajin illalliset ja ulkomaanmatkat bamsehelvetteihin. Mikään ei ehkä enää tunnu miltään. Joskus entiset toiveet ja haaveet ovat toteutuneet, mutta eivät enää tunnu oikeilta. Omat arvot ovat saattaneet muuttua ja silloin olemme helposti pulassa. On äärimmäisen raskasta toteuttaa asioita omien arvojen vastaisesti.

Entä sitten jos se hyväpalkkainen unelmatyö ei enää nappaa? Jos uni ei enää tule ja työasiat pyörivät päässä aamuyön tunteina. Jos on yhä raskaampaa raahautua sinne aamuisin ja jos tekeminen tuntuu yhä merkityksettömämmältä? Oma sukupolveni on oppinut, että vakityöstä ei kannattaisi lähteä. Mieti nyt, ikä ja kaikki! Ja eläke! Ja jos kerran on saanut sen sisustuslehteenkin sopivan mageen omakotitalon, jossa isot ikkunat ja ulkoporeamme. Ja lapset harrastavat kaikkea hyödyllistä, ja mieskin käy salilla. Tarvitaan rahaa. Entä jos se oma sisäinen hippi rupeaa huutamaan, että haluan pois tästä vankilasta?
Jumiin voi tietenkin joutua myös jos ei saavuta sitä mistä on haaveillut, vaan joutuu tyytymään johonkin huonompaan. Oli miten oli, niin oma elämä ei tunnu hyvältä. Elämää ei jaksa loputtomiin suorittaa. Siinä voi helposti uupua. Elämästä on tarkoitus nauttia vaikkei jokainen päivä voi olla ruusuilla tanssimista.

Sen lisäksi, että kohtaan työssäni psykoterapeuttina paljon irtiottoja kaipaavia asiakkaita, myös omassa elämässäni puhaltaa uudet tuulet. Minusta on aina jotenkin tuntunut, että työelämässä liu’n banaaninkuorella läpi ja olen jotenkin onnellisten sattumien kautta joutunut oikeaan paikkaan. Sattumalta opiskelin sosionomiksi, sosiaalipsykologiksi, opettajaksi, psykoterapeutiksi ja kouluttajapsykoterapeutiksi. Sattumalta sain opettajansijaisuuden, joka johti pitkään työuraan toisen asteen opettajana. Nautin työstäni pitkään. Työkuva muuttui paljon vuosien saatossa. Tuli ohjaustehtäviä, työelämäyhteistyötä ja niin edelleen. Paperityön määrä lisääntyi aina vaan, ja kokouksien ja palaverien.

Jossain vaiheessa tunsin ja tiesin, että nyt olisi hyvä aika jakaa munat eri koreihin. Hakeuduin psykoterapiaopintojen pariin, ja innostuin. Valmistuttuani kesti kuitenkin muutama vuosi, ennen kuin rupesi tuntumaan, että munat on taas siirrettävä uuteen koriin ja hain ammatinharjoittajaksi paikalliseen lääkärikeskukseen. Se oli todellakin oikea hetki, ennen kuin muutoksien aalto, oikea tsunami, pyyhkäisi opetusalan yli. Tein muutaman vuoden kahta työtä ja jatko-opiskelin, jotta saavuttaisin psykoterapian vaativan erityistason. Siinä samassa tuli rempattua pari kämppää ja tapahtui vaikka mitä, mutta se on toinen story. Voimat hiipuivat välillä. Viime vuonna kun toisen asteen reformi vietiin läpi toden teolla ja oma oppilaitoksemme yhdistettiin toiseen (ei saa puhua fuusiosta) olin yht äkkiä melko vieraalla maalla. En löytänyt paikkaani valtavassa organisaatiossa. Työtehtävät muuttuivat vieraiksi. Tuntui, että työstään piti raportoida enemmän kuin sitä teki, eikä työ ollut enää sitä mitä olin lähtenyt tekemään. Tuli arvoristiriita ja silloin tulee usein ero. Ei siitä sen enempää, mutta tiesin, että on pakko lähteä jos haluan voida hyvin. Väkisin ei ole hyvä vääntää ja kaikki pakottaminen on minulle äärimmäisen vastenmielistä. Hain toimivapaata vuodeksi ja sain. Hyppäsin kokopäivätoimiseksi psykoterapeutti ammatinharjoittajaksi elokuun alusta tietäen, että leipä voi olla aluksi tiukassa. Varauduin niin hyvin kuin pystyin. Tyttäreni, ainut lapseni, lähti opiskelemaan lääkäriksi Örebrohon tammikuussa, joten nyt oli hyvä aika päästää irti tutusta ja turvallisesti. Tarvittaessa voin säätää kulutustani tilipussin mukaan. 

Kun kävelen vastaanotolleni aamulla tunnen valtavaa vapauden tunnetta! Minä määrään nyt kalenteristani. Siihen on merkattu myös treeniajat, joita yllättävät palaverit tai muut työmenot eivät enää häiritse. Tunne siitä, että olen jatkuvasti väärässä paikassa tekemässä vääriä asioita on poissa. Niin myös tunne tulipalojen jatkuvasta sammuttamisesta. Lähden mielelläni, ihan vapaaehtoisesti, erilaisiin koulutuksiin ja kokouksiin ja olen kuin ekaluokkalainen, joka innoissaan haluaa oppia kaiken! On mukava tavata uusia kollegoita. Työ on selkeää ja tuntuu hyvin merkitykselliseltä ja omien arvojen mukaiselta. Paperityöt ovat vähissä, eikä tarvitse stressata suunnittelusta paljoakaan. Sitä tekee silloin kun hyvältä tuntuu. Minun tehtäväni on toteuttaa psykoterapiaa asiakkaan hyväksi ja keskittyä siihen. Muut ammattilaiset hoitavat suuren osan muista töistä. Itseään on ihana kehittää, ja tässä ammatissa on todellakin haluttava oppia koko ajan. Mutta tässä saa syventyä, eikä tarvitse revetä joka suuntaan niin, ettei pysty keskittymään mihinkään. En tiedä palaanko koskaan opettajaksi, mutta juuri nyt olen tyytyväinen näin.

Pohditko uusia polkuja- aarrekartta avuksi?
Onko omassa elämässäsi tilanne, jossa pohdit olisiko aika kokeilla uusia polkuja? Alla pari esimerkkiharjoitusta, jotka voivat auttaa sinua jäsentämään toiveitasi, haaveitasi ja tavoitteitasi. Aarrekartta /visiotaulu on työkalu, joka auttaa toteuttamaan unelmia ja luomaan tulevaisuuden tavoitteita. Menetelmä voi parhaimmillaan mahdollistaa oman kasvuprosessin ja se perustuu suggestiiviseen itseohjautuvuuteen ja NLP:nJoidenkin mielestä tämä on pelkkää huuhaata, mutta monen mielest
ä varsin toimiva ja hauska harjoitus. Täytyy tietenkin olla valmis tekemään asioita ja toimia, jotta tavoitteet voivat toteutua. Itse teen näitä aika ajoin, ja omalla kohdallani ovat toimineet oikeastaan hämmästyttävän hyvin!


Harjoitus
Varaa rauhallinen aika ja paikka sekä nippu lehtiä, sakset, liimaa ja sopivan kokoinen kartonki tai paperi (riippuen siitä, missä haluat säilyttää aarrekarttasi).


Pohdi, mitä toivot elämäsi eri osa-alueille (esim. työ ja ura, talous, sosiaaliset suhteet, koti, harrastukset). Voit pohtia esimerkiksi, miltä haluat elämäsi näyttävän vuoden päästä. Voit ensin koota ajatuksiasi kirjoittamalla mutta voit myös ryhtyä suoraan visualisoimaan.
Leikkaa kuvia ja tekstejä, jotka edustavat unelmiasi, toiveitasi ja asioita, joita haluat elämääsi.


Liimaa leikkeleesi kartongille. Ota visiotauluusi mukaan ne asiat, joita eniten haluat ja joiden eteen olet valmis ponnistelemaan. Visiotaulua on hyvä pitää esillä ja katsella vaikka päivittäin.

Täsmennä tavoitteesi visiosi pohjalta ja valitse, mitä muutoksia lähdet ensiksi tekemään.

Visualisoi itsesi etenemässä tavoitteeseesi vieviä askelia. Visioi itsesi rakentamassa uusia päivittäisiä tapoja ja tekemässä valintoja, jotka ohjaavat sinut tavoitteeseesi.

Muuta tavoitteet toimiksi. Pohdi säännöllisesti mitä olet tehnyt päivän tai viikon aikana unelmiesi tai tavoitteidesi eteen.

Kirje tulevaisuudesta 
Tämä harjoitus on tyypillinen ratkaisukeskeiseen terapiaan liittyvä harjoitus ja perustuu esim. Yvonne Dolanin teorioihin. 

Valitse hetki tulevaisuudesta (vuoden, viiden vuoden päästä tai muu merkityksellinen aika). Kuvittele, että aika on kulunut ja istut kirjoittamassa kirjettä sinulle tärkeälle ihmiselle. Käytä henkilön nimeä, esim. Rakas Eeva,

Kun kirjotat kirjettä, kuvittele eläväsi iloista, tervettä, tyydyttävää elämää kirjeen kirjoittamispäivänä. Jos tällä hetkellä ponnistelet joidenkin ongelmien tai haasteiden kanssa kuvittele, että ne ovat ratkenneet tai olet löytänyt tyydyttävän tavan selvitä niiden kanssa.

Selitä miten ratkaiset ongelman tai vaikeudet. Kerro mistä oli eniten apua näkökulmasta, josta nyt katsot taaksepäin elämääsi.

Kuvaile yksityiskohtaisesti, miten vietät aikasi tässä kuvitellussa tulevaisuudessa. Millainen on tyypillinen päiväsi? Missä asut? Kuvaile ihmissuhteitasi, uskomuksiasi, mietteitäsi menneisyydestä, spekulaatiosi kauemmas tulevaisuuteen. 

Toivottavasti näistä harjoituksista olisi iloa ja hyötyä jumien kanssa kamppaileville. Palaan ensi kuussa uusilla teemoilla. Oikein raikasta ja ihanaa alkanutta syksyä!

Annette

Kuva Pasi Hakala/Studio Varjo, stailaus Anniina Harvia, meikki Minttu Pirtinsola

Seuraa terveystietoista matkaani facebookissa ja instagramissa
Instani löydät nimellä satusjoholm.
Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.
Blogin terveellisiä ruokaohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.
Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.