Hae
Kutsu vapauteen

Detox jooga- puhdistusta keholle ja mielelle

Detox teetä joogan jälkeen:)
Tämä joogaharjoitus keskittyy kehon puhdistamiseen eli detoxiin ja on osa joogapostaus sarjaa, jonka toteutamme yhteistyössä joogaohjaaja ja ystäväni Marianne Lepän kanssa. Jokaisen joogapostauksen yhteyteen liitetään teemaan sopiva smoothieohje, meditaatio- ja hengitysharjoitus, jotta harjoituksesta tulee mahdollisimman kokonaisvaltainen. Postauksen lopussa kerrotaan, mikä on seuraavan joogapostauksen aihe.

 
Teethän harjoituksen tyhjällä vatsalla (vähintään kaksi tuntia syömättä). Harjoitus sisältää kiertoja, joten olethan varovainen mikäli sinulla on välilevyn pullistuma selässäsi, sillä se voi ärtyä kierroista varsinkin mikäli kierron lisäksi tehdään eteentaivutusta. Muista aktivoida jokaisen asanan kohdalla alavatsan lihaslukot eli bandhat.

 

Harjoituksen jälkeen kannattaa juoda runsaasti vettä. Voit puristaa veden joukkoon luomusitruunaa edistääksesi puhdistumista. Kehon puhdistuminen saattaa aktivoida myös mielen puhdistumisprosesseja varsinkin mikäli sinulla on paljon käsittelemättömiä tunteita, jotka ovat jääneet kehoosi. Kun keho rentoutuu, aukeaa ja puhdistuu, saattavat nämä käsittelemättömät tunteet pulpahtaa mielen syövereistä tajuntaan, jolloin on aika käsitellä asia.

 


Eteeriset öljyt

Voit tehostaa detoxia eteerisillä öljyillä, joita voit laittaa öljylamppuun tai pari tippaa suoraan iholle öljyn kanssa. Detoxiin sopivia öljyjä ovat mm. piparminttu, sitruuna, greippi, tea tree tai mandariini. Käytäthän puhtaita 100 prosenttisia eteerisiä öljyjä- kiitos:)
 

Hengitys
 
Kehon ja mielen puhdistamisessa hengitys on kaiken a ja o. Sisäänhengityksellä vedetään keuhkot täyteen ilmaa, jolloin elimistöön virtaa runsaasti happea. Uloshengityksellä kuona-aineet poistuvat tehokkaasti, joten mikäli pidätät hengitystä joogaharjoituksen ajan todennäköisesti kuonaannut lisää eikä keho pysty puhdistumaan optimaalisesti. Sisäänhengityksessä hengitä rauhallisesti sisään ja anna alavatsan laajentua täyteen mittaansa. Seuraavaksi ala laajentaa rintakehääsi ulos- ja ylöspäin. Lopuksi solisluut nousevat ylöspäin, hartiat pitää pysyä kuitenkin rentoina. Uloshengityksessä rintakehä tyhjentyy ja liikkuu alaspäin. Keuhkot tyhjennetään mahdollisimman tyhjiksi vetämällä vatsan aluetta kohti selkärankaa. Sisään- ja uloshengityksen tulisi olla yhtä pitkiä ja soljua tasaisessa ja harmonisessa tahdissa.

Voit hengittää koko harjoituksen ajan puhdistavaa ujjayi hengitystä.

Koko joogaharjoituksen ajan hengitetään rauhallisesti sisään ja ulos nenän kautta ja alavatsassa on hyvä tuki. Hengitys aloittaa jokaisen liikkeen.


Joogaharjoitus
 
Aloita harjoitus risti-istunnasta. Tuo kädet polvien päälle, ojenna selkä suoraksi ja niska pitkäksi. Vie huomio hengitykseen ja tunne kuinka jokaisella sisäänhengityksellä sinua ikään kuin vedetään päälaesta ylöspäin ja uloshengityksellä keho rentoutuu.  Toista niin kauan kunnes koet olevasi rentoutunut.

Aloita harjoitus lämmittelemällä kehoa aurinkotervehdyksillä. Tee niin monta aurinkotervehdystä, kun koet tarpeelliseksi. Tarkoituksena on kuitenkin saada keho kunnolla lämpimäksi, koska harjoitus sisältää paljon kiertoja joita ei ole hyvä tehdä ilman kunnon lämmittelyä. Aurinkotervehdykset löydät täältä: http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/05/vartin-joogaharjoitus-aurinkotervehdys.html

Istu risti-istunnassa. Taivuta vasen polvi alle ja tuo oikean polven nilkka vasemman jalan yli mattoon siten, että nilkka osoittaa eteenpäin. Tuo oikea käsi mattoon selän taakse, siten, että käsi on lähellä pakaroita. Tuo vasen käsi ristiin oikean polven yli. Sisäänhengityksellä ojenna selkää vielä suoremmaksi ja uloshengitysellä kierrä oikealle takaviistoon. Katse menee oikean olkapään yli. Molemmat pakarat pysyvät lattiassa, selkä ja lantio pysyy suorana. Pysy asanassa vähintään viiden hengityksen ajan. Toista toiselle puolelle.

 
 
Mene lapsen lepoasentoon ja anna selän rentoutua. Työnnä käsiä eteenpäin ja rentouta niska.
 
 
Nouse seisomaan maton etuosaan kunnon perusasentoon, tadasanaan. Vie kädet sivukautta pään yläpuolelle. Risti muut sormet yhteen, etusormet ovat suorana vastakkain. Kädet ovat suorana ylöspäin, hartiat alhaalla. Paina käsiä korvia vaste, paina lapaluita yhteen. Tunne venytys kyljissä ja selkärangassa. Ala taipumaan suoraan oikelle uloshengityksellä. lantio työntyy hiukan vasemmalle. Selkä ei saa kiertyä. Katso ettei oikea lantioluu työnny liiaksi eteenpäin. Nosta leukaa hieman ylöspäin samalla kun painat käsiä korvia vasten. Hengittele rauhassa vähintään 5 hengitystä ja toista toiselle puolelle.
 
 
 
Taaksetaivutuksessa valitse haluatko pitää kädet selän tukena vai pään yläpuolella. Mikäli teet liikettä ensimmäisiä kertoja, suosittelemme ensimmäistä vaihtoehtoa, joka on helpompi ja turvallisempi. Muista, ettei taaksetaivutuksen tarvitse olla suuri, vaan pienikin liike riittää.
 
 Seiso hyvässä perusasennossa. Tuo molemmat kädet selän taakse alaselän tueksi. Nosta katse yläviistoon ja ala taivuttamaan selkärankaa taaksepäin. Lantio työntyy eteenpäin samalla kun pakarat ja sisäreidet puristuvat yhteen. Muista hengittää koko liikkeen ajan. Hengittele rauhallisesti vähintään 5 hengitystä ja mene hetkeksi lapsen lepoasentoon.
 
 
 
 Mikäli Sinulla ei ole niskan kanssa ongelmia, voit tehdä taaksetaivutuksen siten, että kädet ovat pään yläpuolella samalla tavalla kuin sivutaivutuksessa. Tällöin pään annetaan laskeutua taakse ja niska roikkuu rentona. Hengittele rauhallisesti vähintään 5 hengitystä ja mene hetkeksi lapsen lepoasentoon.
 

Nouse seisomaan maton etureunaan. Astu vasemmalla jalalla 70-100 cm:n pituinen askel taaksepäin. Oikea jalka osoittaa eteenpäin ja vasen jalka on auki ulospäin 45 astetta. Sisäänhengityksellä tuo kädet sivukautta ylös ja uloshengityksellä aske ne sivulle vaakatasoon. Sisäänhengityksellä ala kallistua suoraan etumaisen jalan puoleen ikään kuin olisit kahden kapean seinän välissä. Paino ei saa mennä liiaksi eteen eikä taakse. Laske oikea kätesi oikean jalan päälle ja veny vasemmalla kädellä suoraan kohti taivasta ikään kuin joku voima vetäisi sinua ylöspäin. Keskivartalossa on hyvä tuki eli paino ei ole oikealla kädellä. Hengittele rauhassa ja toista sama toiselle puolelle. Pura asana siten, että koukista hieman etujalkaa, nouse ylös ja tuo vasen  jalan oikean jalan viereen maton etuosaan ja tee välihengitys. Toista toiselle puolelle.

 

Astu vasemmalla jalalla 70-100 cm:n pituinen askel taaksepäin. Oikea jalka osoittaa eteenpäin ja vasen jalka on auki ulospäin 45 astetta. Varmista, että lantio osoittaa suoraan eteenpäin. Sisäänhengityksellä tuo vasen käsi oikean reiden päälle ja ala taipumaan suoralla selällä eteen- ja alaspäin niin alas kuin mahdollista. Käsi on lopuksi joko reiden tai nilkan päällä tai lattialla. Samalla kun taivut eteenpäin, oikea käsi nousee kohti taivasta.  Paino ei saa mennä liiaksi eteen eikä taakse. Keskivartalossa on hyvä tuki eli paino ei ole edessä olevalla kädellä. Hengittele rauhassa ja toista sama toiselle puolelle. Pura asana siten, että vapauta kädet, koukista hieman etujalkaa, nouse ylös ja tuo etujalka takana olevan jalan viereen. Astu maton etuosaan ja tee välihengitys. Toista toiselle puolelle.

 

Seiso hyvässä perusasennossa. Tuo kädet yhteen pään yläpuolella, käännä häntäluuta eteenpäin. Sisäänhengityksellä tunne kunnon venytys kyljissä ja uloshengityksellä ala koukistamaan polvia ja samalla anna kehon yläosan kiertyä vasemmalle. Mene niin alas, että oikea kyynärpää koskettaa vasenta polvea. Kädet pysyvät yhdessä koko liikkeen ajan. Työnnä kyynärpäitä vastakkaisiin suuntiin. Lopussa katse on vasempaan takaviistoon. Sisäänhengityksellä veny pituutta ylöspäin ja uloshengityksellä kierry lisää. Hengittele rauhassa vähintään 5 hengitystä ja toista toiselle puolelle.

Loppuasennossa oikea kyynärpää koskettaa vasenta polvea. Katse yläviistossa.


Astu vasemmalla jalalla pitkä askel taaksepäin. Oikea jalka osoittaa eteenpäin ja vasen jalka on auki ulospäin 45 astetta. Sisäänhengityksellä veny kyljistä pituutta ja tuo kädet sivukautta ylös. Uloshengityksellä koukista etumaista polvea mahdollisimman paljon ja samalla kädet tulevat vaakatasoon. Polvi ei saa kuitenkaan ylittää varpaita. Polvi osoittaa suoraan eteenpäin eikä ole sisäkierrossa.

Sisäänhengityksellä pyri saamaan käsiisi sellainen tunne, että joku vetäisi niitä ylöspäin, uloshengityksellä asento pysyy.  Paina lapoja yhteen ja laske hartiat alas. Älä päästä selkää notkolle äläkä kallistu eteenpäin vaan pidä koko ajan ryhdikäs asento. Hengittele rauhassa vähintään 5 hengitystä.

Jatka suoraan edellisestä asanasta. Tuo oikea käsi mattoon oikea jalan etupuolelle tai kuten alemmassa kuvassa oikean jalan polven päälle. Paino ei saa mennä eteen. Vasen käsi kurotta
a suoraan ylöspäin, katse seuraa. Pidä bandhoissa hyvä tuki, ettei paino ole liiaksi jaloilla. Sisäänhengitysellä veny ylöspäin ja uloshengityksellä pidä asento. Jalat ovat vahvat, polvi ei saa edelleenkään kiertyä sisäänpäin. Hengittele vähintään 5 hengitystä.

Helpotettu versio, jossa oikea käsi on oikean polven päällä.

Jatka suoraan edellisestä asanasta. Jalkojen asento pysyy edelleen samana. Anna vasemman käden kiertyä selän taakse mahdollisimman kauas. Mikäli mahdollista anna käden tulla selän takaa oikealta puolelta niin että pystyt ottamaan oikealla kädellä vasemmasta kädestä kiinni. Sisäänhengityksellä kierrä ylempää olkapäätä taaksepäin, katse seuraa. Uloshengityksellä pidä asento. Hengittele vähintään 5 hengitystä. Pura asana siten, että vapauta kädet ja tuo vasen jalka oikean viereen.

Toista koko kolmen asanan liikesarja toiselle puolelle.

Loppuasennossa kädet tulevat yhteen selän takana. Alempi käsi painaa etumaista jalkaa ulospäin.

 

Pura asana siten, että vapauta kädet ja tuo vasen jalka oikean viereen.

Astu vasemmalla jalalla pitkä askel taaksepäin. Molemmat jalat osoittavat suoraan eteenpäin, takajalan kantapää on irti lattiasta.  Lantio osoittaa suoraan eteenpäin. Sisäänhengityksellä veny kyljistä pituutta ja tuo kädet sivukautta ylös ja samalla koukista etumaista polvea mahdollisimman paljon, polvi ei saa kuitenkaan ylittää varpaita. Polvi osoittaa suoraan eteenpäin eikä ole sisäkierrossa.
 
Uloshengityksellä ala kiertämään ylävartaloa oikealle, samalla kädet laskevat vaakatasoon. Katse osoittaa eteen, sivulle tai takimmaiseen käteen. Hengittele rauhassa vähintään 5 hengitystä, pura asana ja toista toiselle puolelle.
 
 
Mene selinmakuulle välirentoutukseen. Hengittele rauhassa vähintään 10 pitkää ja rauhallista hengitystä ennen kuin jatkat eteenpäin.

 

 

Käänny päinmakuulle. Tuo kädet mattoa vasten olkapäiden viereen ja levitä jalat lantion leveydelle. Sisäänhengityksellä paina lantiota lattiaan ja nosta ylävartaloa selkälihaksia käyttäen. Hartiat ovat alhaalla ja katse edessä. Hengitä ylhäällä rauhallisesti niin pitkään kun tuntuu hyvältä ja uloshengityksellä laske ylävartalo mattoon poski mattoa vasten. Toista kolme kertaa.

 

 Voit tehdä vaihtoehtoisesti kobran myös siten, että laitat kädet yhteen selän takana. Risti kaikki muut sormet paitsi etusormet, jotka osoittavat eteenpäin. Paina lapoja yhteen ja sisäänhengityksellä
veny ylöspäin ja uloshengityksellä pidä asento.

Mene selinmakuulle. Sisäänhengityksellä tuo oikea polvi suoraan vatsan päälle ja risti kädet polven yli. Sisäänhengityksellä vedä käsillä polvea kohti nousevaa paksusuolta siten, että tunnet selvän puristuksen ja uloshengityksellä pidä asento. Tehosta liikettä voimakkaalla hengityksellä. Tee vähintään 5 hengitystä ja toista toiselle puolelle. Liike stimuloi nousevaa ja laskevaa paksusuolta.

 

Tuo lopuksi molemmat jalat vatsan päälle ja ota tiukka puristusote. Sisäänhengityksellä vedä käsillä polvia kohti vatsaa ja uloshengityksellä pidä puristus. Tehosta liikettä voimakkaalla hengityksellä. Liike on erittäin puhdistava mikäli se tehdään voimakkaalla puristusotteella ja hengityksellä. Hengittele vähintään 5 kertaa.

 

 Nouse istumaan matolle ja työnnä oikea jalka suoraksi eteenpäin ja taivuta vasemman jalan jalkapohja oikean reiden sisäsyrjää vasten siten, että vasen polvi aukeaa ulospäin. Sisäänhengityksellä käännä ylävartalo suorana olevaa jalkaa kohti ja ojenna selkä suoraksi. Uloshengityksellä ala taipumaan eteen- ja alaspäin. Ota oikean jalan pohkeesta tai varpaasta kiinni ja paina samalla vasenta olkapäätä alaspäin. Hengittele rauhassa niin pitkään kun tuntuu hyvältä ja tee liike toiselle puolelle.

 

 
Nouse ylös, mutta pidä jalkojen asento. Laita oikea käsi mattoon oikean pohkeen viereen ja tuo vasen käsi kohti taivasta. Ala taipumaan hitaasti suoraan oikean jalan päälle. Paino ei saa menne eteenpäin vaan tarkoitus on saada kylkeen kunnon venytys. Katse on yläviistossa, niska rentoutuu. Hengittele niin pitkään kun tuntuu hyvältä ja toista toiselle puolelle.

Tähän väliin voit tehdä puhdistavan hengitysharjoituksen. Ohje löytyy kuvan alta.

Käy selinmakuulle loppurentoutukseen. Voit rentouttaa kehon ajatuksen voimalla päästä varpaisiin tai tehdä meditaatioharjoituksen irtipäästämiseen ja uuden kohtaamiseen, joka on vahva mielen detox-harjoitus. Meditaatioharjoitus löytyy täältä:
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/06/meditaatio-irtipaastamiseen-ja-uuden.html

Hengitysharjoitus:
 

Lopuksi tehdään kapalabhati hengitysharjoitus, joka puhdistaa sieraimia, keuhkoja ja koko hengityselimistöä kehoa voimakkaasti ja auttaa poistamaan limaa, hiilidioksidia ja muita epäpuhtauksia. Tilalle virtaava happi rikastaa verta ja uudistaa kudoksia ja pallean liike hieroo mahalaukkua, maksaa ja haimaa. Se tehdään seuraavasti:
 
1. Istu risti-istunnassa, kädet polvien päällä gyan mudrassa eli etusormi ja peukalo toisiaan vasten. Hengittele rauhallisesti muutaman kerran.
 
2.Hengitä sitten nopea
an tahtiin nenän kautta ulos, samalla vetäen voimakkaasti alavatsaa sisään kohti selkärankaa.
 
3. Rentouta sitten vatsa ja anna sisäänhengityksen tapahtua automaattisesti.
 
4. Aloita kymmenellä nopealla uloshengityksellä, jonka jälkeen hengitä syvään sisään ja pidätä hengitystä muutamia sekunteja. Ota sitten muutama pitkä, syvä hengenveto. Toista niin monta kertaa kun koet tarpeelliseksi.

 

 
Loppumeditaatio
 
Loppumeditaatioksi voit tehdä meditaatioharjoituksen irtipäästämiseen ja uuden kohtaamiseen. Harjoitus löytyy täältä:
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/06/meditaatio-irtipaastamiseen-ja-uuden.html
 
Smoothie ohje
 
Harjoituksen jälkeen voit nauttia detoxia tehostavan vihersmoohtien, jonka ohjeen löydät täältä:
 
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2015/12/vihersmoothie-joka-oikeasti-virkistaa.html
 
tai
 
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/06/vihersmoothie-villiyrteista.html
 
Huom! Toisessa vihersmoothien ohjeessa on käytetty villiyrttejä. Ellei sinulla löydy niitä pakkasesta, käytä kuivattuja villiyrttejä esimerkiksi kuivattua nokkosta.
 
Loppuun vähän humputtelukuvia:)

Hei, mitä mä laitan päälle. Tuto tutki Mariannen laukkua niin innokkaasti, että oli pakko nostaa laukku ylemmäksi.

Postauksen paras kuva:) Samassa suunnassa eteenpäin:)

Niin hauskaa oli, että jatkoa on luvassa:)!

Yhteistyö jatkuu eli seuraavan joogapostauksen aiheena on hormoonitoiminnan tukeminen joogan avulla, joten pysykääpä kanavalla:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *