Hae
Kutsu vapauteen

Vähähiilihydraattinen lihapiirakka- vain 3 g hiilaria isossa palassa!

*Postaus sisältää mainoslinkkejä
Tein eilen pitkästä aikaa blogin vhh lihapiirakkaa ja sitä syödessäni hykertelin mielessäni ketoruokavalion hyviä puolia kuten sitä, että hyvällä omalla tunnolla voi syödä välillä hyvinkin rasvasta ja täyttävää ruokaa. Ystäväni vakiolause kuuluu: ”Mikä tahansa ongelma sulla on, mä ratkaisen sen”! Sanonkin Sinulle nyt rakas lukijani, että jos ongelmasi on se, ettet oikein tiedä miten saat ruokavalioosi tarpeeksi rasvoja, niin ratkaisen sen. Ratkaisu on tämä vhh lihapiirakka, josta saat helposti hyviä(kin) rasvoja ja kaloreita. En söisi kuitenkaan näin raskasta ruokaa päivittäin, mutta aina joskus tämä herkku maistuu enemmän kuin hyvältä. Mausta en sano mitään, koska haluan, että kuvat puhuvat sen puolesta? Ja voin luvata, että maistuu nuorisollekin ja miehille!

Millä voin korvata ja valmistamisesta
Lihapiirakka on erittäin vähähiilarinen, viljaton ja sen voi valmistaa myös maidottomana. Koko levyssä on hiilaria noin 30 g eli yhdessä isossa palassa noin 3 g. Hiilarit on laskettu vhh jauhojen mukaan. Jauhoina käytetään mantelijauhoa ja lupiinijauhoa ,jota voit tilata täältä. Jos ihmettelet miksi ohjeessa ei ole käytetty pelkästään mantelijauhoa, niin halusin taikinaan myös hieman vähärasvaisempaa jauhoa rakenteen vuoksi. Mikäli et ole hiilareiden suhteen todella tarkka, niin voit korvata lupiinijauhoan gluteenittomalla jauhoseoksella tai speltillä, jos se sopii ruokavalioon. Spelttihän kuitenkin sisältää gluteenia. Kookosjauhoakin voi kokeilla, mutta itse en ole sitä tähän ohjeeseen kokeillut.

Pohjalevy kannattaa kaulita leivinpaperin päällä, jolloin se on helppo nostaa uunipellille. En lisännyt juurikaan jauhoja kaulitsemisvaiheessa sillä laitoin taikinan päälle tuorekelmun, joka helpottaa kaulitsemista tosi paljon. Täytteen päälle voi laittaa toisen (hieman pienemmän) voitaikina levyn tai tehdä taikinasta pieniä suikaleita piirakan päälle. Alemman levyn reunat kaavitaan piirakan sivuilta piirakan päälle veitsen ja kostutettujen käsien avulla. Muista ne kostutetut kädet, koska muutoin taikina tarttuu helposti sormiin ja menee hermot. Älä tee levyistä liian ohuita vaan levy saa olla jopa 5 mm:n paksuinen. Hieman paksumpi levy helpottaa huomattavasti taikinan käsittelemistä. Ohjeesta tulee 10 isoa palaa. Parhaimmillaan piirakka on seuraavana päivänä.

Psylliumista ja muista ohjeessa esiintyvistä tuotteista
Itse käytän näissä vhh leivonnaisissa aina karkeaa psylliumkuitua, koska joskus hienojakoinen paakkuuntuu inhottavasti ja pahimmassa tapauksessa pilaa koko homman! Yleensä juuri psyllium on se raaka-aine, joka saattaa muuttaa rakennetta siten, että kun vaihdat psylliumia, niin se käyttäytyykin eritavalla kuin aikaisemmin. Erityisesti hienon psylliumin kanssa joillakin lukijoillani ja joskus itsellänikin on ollut haasteita. Suosikki psylliumini on FitnessFirstin edullinen ja laadukas psylliumkuitu, jota käytän nykyään aina kaikissa vhh leivonnaisissani. Ainakaan tähän mennessä se ei ole koskaan käyttäytynyt arvaamattomasti, joten menen siitä takuuseen. Psylliumkuitua voi tilata *täältä. Koodilla ”kutsuvapauteen” saat -10%:n alen normaalihintaisesta psylliumista ja kaikista muistakin FitnessFirstin tuotteista. Psylliumin lisäksi esimerkiksi manteli- ja lupiinijauho kannattaa ehdottomasti tilata FitnessFirstiltä, koska se tulee huomattavasti halvemmaksi jos ostaisit sen marketeista. Ja lupiinijauhoa ei edes myidä marketeissa, ainakaan tietääkseni.

Voitaikina:
200 g maitorahkaa tai maidotonta jogurttia
200 g voita tai maidotonta margariinia
3 dl *mantelijauhoa
1 dl *lupiinijauhoa tai gluteenitonta jauhosesta
2 tl leivinjauhetta
1 kananmuna voiteluun

Sulata rasva kattilassa miedolla lämmöllä. Sekoita maitorahka/jogurtti jäähtyneen voisulan sekaan. Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe ja karkea psyllium. Sekoita kuivat aineet voirahkaseokseen nyppimällä. Muotoile taikinasta suorakaiteen muotoinen levy, laita se kelmun sisään jääkaappiin jähmettymään ainakin kahdeksi tunniksi tai hetkeksi pakastimeen. Ota taikinasta sivuun noin 1/4 myöhempää käyttöä varten. Kauli lopusta taikinasta leivinpaperin päällä 30x30 cm:n kokoinen levy. Ei siis ihan pellillistä. Laita kelmu taikinan päälle, niin kauliminen onnistuu hyvin. Varo kaulimasta levyä liian ohueksi, ihanne paksuus olisi noin 3-5 mm.

Valmista täyte, ohje alla. Lisää levyn päälle täyte ja tasoita se tasaiseksi. Jätä reunoille tilaa noin 3 cm, jotta pystyt kaapimaan reunat täytteen päälle. Kääntäminen onnistuu parhaiten veistä apuna käyttäen ja kostutetuilla käsillä. Lopusta taikinasta voit kaulita toisen levyn piirakan päälle tai vaihtoehtoisesti tehdä taikinasta pieniä suikaleita piirakan päälle. Itse käytän aina lopun taikinan piirakan reunojen muotoilemiseen. Mikäli et käytä kostutettuja käsiä, niin taikina tarttuu sormiin ja homma leviää käsiin. Tasoita lopuksi piirakan pinta veteen kostetulla veitsellä. Voitele piirakan pinta kanamunalla. Paista uunissa 200 asteessa 25-30 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä kunnolla ja laita se jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi. Parhaimmillaan piirakka on seuraavana päivänä.

Täyte:
400 g jauhelihaa
4 kananmunaa
1 sipuli
2-4 dl tavallista tai maidotonta juustoraastetta
1tl suolaa maun mukaan
grillausmaustetta

Paista jauheliha ja mausta se haluamallasi tavalla. Keitä kanamunat ja pilko sipuli. Murskaa kananmunat kulhossa haarukalla. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään kulhossa.

Ohjeessa esiintyvistä tuotteista
Ohjeessa esiintyviä tummentulla fontilla olevia tuotteita voi tilata edullisesti *täältä. Koodilla ”kutsuvapauteen” saat -10%:n alen normaalihintaisesta FitnessFirstin tuotteista. 

HUOM! Olen päivittänyt taas instaani uusia ketoruokakuvia ja syvien selkä- ja vatsalihasten harjoitusvideoita. Käypä kurkkaamassa, insta löytyy nimellä satusjoholm.

Täältä löydät lisää blogin vhh ruoka- ja herkkuohjeita kootusti kuvineen.
Seuraa ketogeenistä matkaani facebookissa ja instagramissa
Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ketogeenisiä ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.
Blogin terveellisiä ruokaohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.
Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.
Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. 

Kuva Pasi Hakala/Studio Varjo
Asu ja stailaus Anniina Harvia
Meikki Minttu Pirtinsola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *