Hae
Kutsu vapauteen

Persikka-rahka-hyytelökakku- gluteeniton ja vähähiilihydraattinen

Yo-juhlien jälkeinen ihana arki on taas alkanut ja on niin mukava palata blogin ääreen kirjoittelemaan. Toivottavasti teistä on yhtä mukavaa:) Ajattelin  tehdä postauksen tästä ihanan raikkaan makuisesta hyytelökakusta ja siten, että postaus sisältää ihan normi gluteenittoman ohjeen ja sen lisäksi vähähiilarisen version. Kaikki lukijani eivät noudata vähähiilarista ruokavaliota ja siksi näin. Todennäköisesti tulen jatkmaan tällä samalla linjalla jatkossakin. Miltäs tämä kuulostaa?
Juhlissa tämä kakku loppui ensimmäisenä ja makua kehuttiin kovasti. Toinen suosikki oli dajm kakku ja kolmas suklainen kahvijuustokakku. Tavallinen täytekakku ei juurikaan tehnyt kauppaansa eli alkoi olla aika aikansa elänyt juttu. Muistutan tässä vaiheessa, että juhlat eivät olleet blogini esittelytilaisuus vaan kaikki kakut olivat ihan normi kakkuja, toki osa gluteenittomia. Meidän Allu olisi kuollut jos olisin hänen juhliinsa tehnyt vähähiilarisia kakkuja:) Vähemmästäkin joutuu vanhempana hyppäämään psykiatrilla:)
Vähähiilarisessa versiossa karppisokeri kannattaa blendata blenderissä ennen käyttöä. Muutoin se narskuu inhottavasti hampaissa mikä on todella epämiellyttävää- olen siis se maailman nirsoin ihminen:) Voit kokeilla makeuttamista myös nestemäisellä stevialla, mutta tässä tapauksessa joudut kokeilemaan annostusta itse, koska en ole ihan varma paljonko sitä pitäisi tähän ohjeeseen laittaa. Mikäli et halua käyttää pitkälle prosessoitua rahkaa, niin voit korvata sen vaikkapa turkkilaisella partaäijäjogurtilla.
Kuvan kakut tein halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuokaan ja koska vuoka oli noin leveä, niin modasin ohjetta siten, että lisäsin aineita puolet enemmän kuin tässä ohjeessa. Eli mikäli haluat hieman korkeamman kakun, niin kannattaa lisätä annosta mikäli teet isommassa vuoassa. Suosittelen tekemään kakun halkaisijaltaan 18-22 senttiseen vuokaan, niin siinä tapauksessa kannattaa käyttää tämän ohjeen määriä.

Gluteeniton ohje (12 annosta):

Pohja:

150-175 g gluteenittomia keksejä

50-75 g voita

Murusta keksit sulan voin joukkoon ja sekoita hyvin. Vuoraa halkaisijaltaan 18-22 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Painele seos vuoan pohjalle.

Täyte:

6 liivatetta

2 dl vispikermaa
200 g rahkaa
300 g soseutettua persikkaa (säilyke tai aitoa)
2 tl vaniljasokeria
½ dl sokeria
2 rkl vettä

Kiille:

1 dl vettä

n. 250 g soseutettua persikkaa
1¼ dl hyytelösokeria

Laita liivatteet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä. Vaahdota vispikerma, lisää joukkoon vaniljarahka, soseutettu persikka, vaniljasokeri ja sokeri. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Liuota vedestä puristetut liivatteet kuumaan nesteeseen hyvin sekoittaen, anna jäähtyä hetki. Lisää jäähtynyt liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan ja nosta kylmään hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Mittaa kasariin vesi ja persikkasose, kiehauta. Lisää kiehuvaan seokseen koko ajan sekoittaen hyytelösokeri, keitä miedolla lämmöllä minuutin verran. Nosta seos sivuun hetkeksi jäähtymään. Valuta jäähtynyt kiille lusikalla kakun pinnalle. Tasoita tarvittaessa lusikalla.  Nosta kylmään siksi aikaa, että kiille hyytyy. Irrota kakku vuoastaan ja nosta tarjoilualustalle. Koristele halutessasi vaahdotetulla kermalla.
Vähähiilihydraattinen versio

Pohja:
 
100 g voita/kookosöljyä
2 dl cashew pähkinöitä
1/2 dl kookoshiutaleita (hiilarien määrä vaihtelee tosi paljon eri merkkien välillä)
ripaus hunajaa tai jotain muuta makeuttajaa
2 rkl vettä
 
Liota pähkinöitä vedessä vähintään neljä tuntia (voit käyttää liottamattomia pähkinöitä myös) ja kaada vesi pois. Laita pähkinät, sulatettu voi/kookosöljy , kookoshiutaleet ja vesi blenderiin ja tasoita sileäksi. Liotetut pähkinät blendaantuvat helpommin. Laita pohjan ainekset leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 18-22 cm) ja taputtele esimerkiksi kostutetuilla sormilla tasaiseksi. Laita pakastimeen jähmettymään täytteen valmistumisen ajaksi.

Täyte:

6 liivatetta

2 dl vispikermaa
200 g rahkaa tai turkkilaista jogurttia
1 tl aitoa vaniljaa
½ dl karpposokeria*
2 rkl vettä

Kiille:


1 dl vettä

n. 100-200 g soseutettua persikkaa
1¼ dl karppisokeria

Katso täytteen ja kiilteen valmistusohjeen tavallisen hyytelökakun ohjeesta.

Meikätyttö tässä kaikessa hiljaisuudessa suoritti ylioppilastutkinnon. Meikä kirjoitti yhden L:n, oppiaine oli voileipäkakkujen nuolaisu.

4 kommenttia

  1. Anonyymi kirjoitti:

    Kuulostaa herkulliselta. Jäin miettimään tuota vähähiilihydraattista versiota, miksi täytteestä puuttuvat persikat kokonaan?

    Kokeiluun menee ��

  2. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Koska se on vähähiilihydraattinen. Mutta ne voi siihenkin toki lisätä ellei ole niin tarkkaa hiilareiden kanssa?

  3. Anonyymi kirjoitti:

    Nämä reseptit ovat siinä mielessä huijausta, etteivät ne maistu lähellekään siltä miltä kunnon persikkahyytelökakun tulisi maistua. Etenkin tuo vähähiilarinen versio on sellainen, että alkaa vain ottamaan päähän kun ei ole havaittavissa mitään kakkuun viittaavaakaan makua.

  4. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Tuo ensimmäinen ohje on kyllä ihan normaali persikkakakun ohje? Valtavan hyvää palautetta olen saanut VVH kakuista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *