Hae
Kutsu vapauteen

Rikkaat ja rahattomat: pintaa syvemmälle

meidän jakso ulos tänään nelosella

 

Tänään näytettiin nelosella Rikkaat ja rahattomat ohjelman meidän jakso. Moni on sen jo katsonut Ruudulta ja olen saanut ohjelmasta runsaasti palautetta: uskomatonta, miten ihan vieraat ihmiset laittavat viestiä, että ohjelma on koskettanut heitä syvästi. Ja sehän sen ohjelman tarkoitus onkin: vähentää ennakkoluuloja, joita meillä kaikilla on erilaisia ihmisiä, elinympäristöä ja asioita kohtaan. Eli kamalasta nimestä huolimatta ohjelmassa on kaunis käsikirjoitus ja ennenkaikkea hyvä tarkoitus.

Nyt voin jo avata meidän viikkoa, koska julkaisen tämän postauksen vasta sen jälkeen kun ohjelma on näytetty nelosella. Eli aluksi oli draamaa, koska ei ollut helppoa astua noin vain toisen ihmisen elämään. Kaikki tuntui vaikealta ja koska olen se arkajalka mistä olen monesti kirjoittanut, niin mua pelotti. En ollut asiasta yhtään yllättynyt ja juuri tuon pelon vuoksi haluan kohdata niitä pelottavia asioita. Mutta se pelko kesti vaan vuorokauden ja kun kohtasin sen,  niin se väistyi.

 

Kuva kopioitu Aitomedian sivulta

viihdyttiin betonilähiössä todella hyvin

 

Mehän itseasiassa alettiin viihtyä siellä betonilähiössä todella hyvin- olisin voinut jäädä sinne vielä joksikin aikaa. Ja miksi en olisi viihtynyt: asuuhan siellä paljon ihmisiä enkä ole yhtään sen parempi tai hienompi ihminen kuin ne, jotka siellä asuvat! Ihmiset olivat tosi välittömiä ja siinä ympäristössä oli jotakin todella aitoa. Jotakin sellaista, joka kosketti mua tosi syvästi. Tutokin otti tilanteesta kaiken irti kun ei ollut isoa tonttia vahdittavana: koira kuorsasi syvää unta koko viikon poseerattuaan ensin pari päivää kameroille. Tuto antoi siis kaikkensa ja sitten se väsähti. Ymmärsin (eikä tämä nyt ollut mikään yllätys edes), että pystyn asumaan ihan minkälaisessa ympäristössä tahansa. Myöskin rahat riitti hyvin: ostimme vaihtoparille 20 euron lahjan ja palautimme tuotantoyhtiölle vielä 20 euroa eli käytimme ruokaan ainoastaan 50 euroa. Mutta mitään muuta emme sitten ostaneetkaan kun ei tarvinnut laskuja maksaa eikä harrastettu mitään.

 

ihmiset ovat kamalissa tilanteissa

 

Toivon, että ohjelma herättää ihmiset miettimään vähävaraisuutta ja sitä, miten epätoivoisiin tilanteisiin ihmiset voivat elämässään joutua. Hyville ihmiselle tapahtuu pahoja asioita, ihan oikeasti. Jokainen meistä on yhtä arvokas eikä ihmisarvo ole kiinni varallisuudesta, ihonväristä, sukupuolesta tai uskonnosta.  Mä en voi sietää sitä, että ihmisiä luokitellaan varallisuuden perusteella tai minkään muunkaan asian perusteella ja että ihmisiä pokkuroidaan ”korkean aseman” vuoksi. Jokaisen ihmisen takana on tarina ja mä olen saanut ”hyväosaisten ihmisten” taholta runsaasti arvostelua ja ihmettelyä siitä, että ulkomaan reissuilla olen jutellut kodittomien kanssa ja antanut heille ruokaa tai silittänyt heidän koiraansa. Tai miten paljon olenkaan saanut osakseni halveksuntaa kun olen Miamin luksushotellissa ensin syöttänyt nälkäisen kissan ennen kuin olen syönyt itse (en todellakaan pysty syömään itse jos jaloissani pyörii nälkäinen eläin ja toivon ettet sinäkään). Nämä ovat olleet elämäni parhaimpia kohtaamisia ja muistan jokaisen kohtaamisen koko elämäni. Toivon, että tämä tv-sarja kokemus poikisi tulevaisuudessa jotakin hyvää: unelmoin, että joskus elämässäni olisin sellaisessa asemassa, että voisin oikeasti auttaa ihmisiä auttamaan itseään vielä enemmän kuin tällä hetkellä. Haluan luoda ympärilleni toivoa siitä, että elämä voi muuttua hetkessä paremmaksi ja että kenenkään ihmisarvo ei ole ulkoisista asioista kiinni.

 

rikkautta on monenlaista

 

Miten rikkaus yleensäkin määritellään, kuka on rikas ja kuka köyhä? Mun ajattelutavassa ihminen voi olla todella rikas vaikka tilillä ei olisi rahaa ja päinvastoin. Itselleni suurinta rikkautta on ne asiat, joita ei saa rahalla.  Suurinta rikkautta elämässäni on rakkaus, jonka ympäröimänä saan elää jokaikinen päivä. Lisäksi rikkautta on perhe, terveys, koirat, koti ja henkinen ja fyysinen hyvinvointi. En vähättele kuitenkaan rahankaan merkitystä, koska rahattomuus tuo ihmiselle stressiä ja ilman sitä harva meistä pystyy elämään sellaista elämää jota haluaa elää. Sillä on vahva välinearvo, mutta se ei saa olla itseisarvo. Mielestäni raha kuuluu laittaa sille paikalle jonne se kuuluukin: ihmisen alapuolelle. Se ei saa määritellä kenenkään ihmisarvoa eikä ihmisiä saa luokitella tulojen tai varallisuuden perusteella. PISTE:)

 

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

18 kommenttia

 1. Sanna kirjoitti:

  Moi Satu! Vitsi että olit aika ihana tyyppi ohjelmassa. Myönnän että ensin ajattelin että apua, mitä tästä tulee, mutta ohjelman edetessä sinusta paljastui jämäkkä, mutta lämpimän oloinen nainen! Hyvää kevään jatkoa!

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Kiitos paljon Sanna<3<3 Juu alku oli vähän vaikea, mutta me sitten sopeuduttiin tosi hyvin
   vuorokauden jälkeen:) Ihanaa kevään jatkoa myös sulle<3

 2. Jouko Valo kirjoitti:

  Tervehdys Porista. Olen katsonut kaikki 3 ”rikkaat ja varattomat” sarjan jaksoja. Tämä oli sykähdyttävin ja vaikuttavin. Sinä olit miehesi kanssa niin ajattelevia ja osaa ottavia hieman vähävaraisempien nuorten arkeen ja elämään. Varsinkin sinä Satu olet hyvin sympaattisen empaattinen. Teit/itte vaikutuksen. Kiitos teille. Pysykää terveinä. Aurinkoista kevättä.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Kiitos kauniista kommentistasi❤️ kaikkea hyvää Sinulle?

 3. Sini kirjoitti:

  Kiitos kun osallistuitte ohjelmaan!

  Vaikutit ensin ärsyttävältä (varmaan tarkoituksella leikattu niin) mutta sitten kuitenkin paljastuitte oikein kivoiksi ihmisiksi.

  Jakso herkisti, sai minut jopa itkemään. Tämä oli todella hyvän mielen ohjelma. Kiitos kun olitte mukana!

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Leikkauksella saa paljon kyllä aikaan ja tässä haluttiin saada varmaan tunnetta pintaan:) Ja siinä onnistuttiin ilmeisesti,
   ainakin palautteiden perusteella. Kiitos kommentistasi<3

 4. Anna kirjoitti:

  Jos et pysty jättämään sitä jaloissa pyörivää kissaa nälkäiseksi, niin miksi pystyt majoittumaan jossain luksushotellissa? Samalla rahalla muuttaisi aika monta elämää. Esim. yhden paperittoman ihmisen hengen pelasti kymmenen euron reseptilääke, joka oli aika taistelun takana. Ihan jo tästäkin syystä löydän kyllä itseltäni 25e Pakolaisavulle, vaikka olenkin opiskelija (ja vuokran jälkeen jää se vajaa 200e, joka on kyllä kokonaan lainaa).
  En siis sano pahalla, oli vaankokonaisuudessaan kummallinen teksti.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Hienoa että lahjoitat hyväntekeväisyyteen. Auttaa voi niin monella tavalla. Tärkeää on mun mielestä että kuuntelee omaa sydäntään ja auttaa siten kun itse pystyy, kukin tavallaan❤️❤️ Autan tällä hetkellä useita ihmisiä, mutta en halua alkaa kilpailemaan siitä kuka auttaa eniten ja kenen apu on tärkein. Kaikki apu on tärkeää. Eläinrakkaana ihmisenä en voi ummistaa silmääni eläimen nälälle eikä sillä ole mitään tekemistä sen kanssa monenko tähden hotellissa majoitun. Eläimet eivät voi samalla tavalla puolustaa itseään kuin ihmiset vaan ne ovat ihmisten armoilla.

 5. Marika kirjoitti:

  Kaikesta päätellen olet hyvin hyväsydäminen ihminen. Kaikki me tosiaan eletään erilaista elämää. Itse en luokittelisi itseäni köyhäksi, mutta en totta vieköön rahakkaaksikaan. Mutta niin kuin tuossa kirjoitit, rikkautta on monenlaista. Hyvä jakso ja kaikkea hyvää Teille 🙂 <3

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Kiitos paljon<3<3<3 Mun elämässä ne asiat on suurinta rikkautta, mihin ei tarvita rahaa:)

 6. H kirjoitti:

  Teistä välittyi lämmin ja hyväsydäminen kuva jaksosta, kaikkea hyvää teille molemmille ja mukavaa kesän odotusta!

 7. Terapian tarpeessa kirjoitti:

  Jos tulee turvaton olo astuessa tavalliseen äänekoskelaiseen kerrotaloon niin … ehkä se kertoo aika paljon kommentoijasta.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   No minä nyt olen sellainen arkajalka ja kotikissa, jolla on vähän vaikeuksia sopeutua uusiin paikkoihin.
   Totun kuitenkin nopeasti ja tuonnekin olisin voinut vaikka jäädä. Ei se jännitys liittynyt mitenkään
   Äänekoskeen eikä kerrostaloon. Terapiaankin voisin mennä, mutta en tämän takia.

 8. Marjo kirjoitti:

  Ihana jakso teistä, täysin tuntemattomista, mutta tykkäsin!! Inspiroitte ja elämäntapanne kannusti minua muuttamaan tai ainakin arvioimaan omaa elämääni. Toivon teille kaikkea hyvää myös jatkoon!

 9. Marjo kirjoitti:

  Vielä kiitos että osallistuitte ohjelmaan!

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Pitkään mietimme osallistumista, koska emme ole rikkaita sanan varsinaisessa merkityksessä. Sen kuvauksissa sanoimmekin moneen kertaan, mutta sitä ei näytetty. Alkuperäinen sarjan nimihän oli Vaihtokaupat eikä Rikkaat ja rahattomat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *