Hae
Kutsu vapauteen

Smoothie lucumasta ja hampunsiemenistä

”Inkojen kulta” lucuma tuo smoothieseen pehmeää kermaisuutta.Se on munahedelmiin kuuluva kermaisen makea trooppinen hedelmä, joka kasvaa 1000-2400 metrin korkeudessa, joka sisältää paljon rautaa, betakaroteenia (A-vitamiinin esiaste), niasiinia ja kuitua 25,9 g/100g.  Sopii hyvin käytettäväksi myös raakasuklaan (blogissa resepti) tai jäätelön valmistukseen kermaisen ja hedelmäisen makunsa vuoksi.

Suomalaiset hampunsiemenet taas ovat loistava proteiinin ja välttämättömien rasvahappojen lähde sisältäen kaikki 8 kehollemme välttämätöntä aminohappoa sekä 12 muuta aminohappoa.
Tiesitkö, että yli 65% hampunsiemenen proteiineista on hyvin imeytyvää edestiiniä ja 35% on albumiinia, joka on myös hyvin imeytyvä proteiinityyppi? Hampunsiemenen rasvahappokoostumus on ihanteellinen: siemenet sisältävät noin 80% monityydyttyneitä rasvahappoja ja sen omega-3 ja omega-6 -rasvahapot ovat keskenään hyvässä suhteessa (1:3–1:4).Banaanista ja marjoista saat vitamiineja ja hivenaineita.

Käytän päivittäin raakaa kananmunaa smoothien seassa. Mielestäni sillä on ollut positiivista vaikutusta ihooni (A-vitamiini?). Lapsuudesta muistan kuinka isoisäni joka aamu ensimmäisenä rikkoi kananmunan lasiin ja joi sen. Ihmettelin aina sitä kovasti ja nyt olen itsekin alkanut hyödyntämään tätä monipuolista vitamiinipommia. Raaka kananmuna sisältää kaikkia muita vitamiineja paitsi c-vitamiinia, mutta erityisen paljon B12- ja D-vitamiinia. Tiesitkö, että missään muussa elintarvikkeessa ei ole todettu olevan yhtä paljon koliinia kuin kananmunan keltuaisessa. Koliini on B-vitamiinin kaltainen aine, jolla on merkittävä rooli solukalvojen muodostuksessa ja useissa aineenvaihdunnan reaktioissa. Sitä esiintyy myös runsaasti äidinmaidossa ja on näin välttämätön sikiön aivojen kehitykselle. Kananmunassa on myös luteiinia joka on A-vitamiinin esiasteena toimiva rasvaliukoinen karotenoidi ja sen pitäisi vaikuttaa positiivisesti muistiin ja aivojen toimintaan. Ravinnossa se esiintyy usein yhdessä zeaksantiinin kanssa ja yhdessä niiden on tutkittu vähentävän silmien valoherkkyyttä. Ne molemmat ovatkin silmille tärkeitä antioksidantteja. Erityisesti luteiinin on todettu pienentävän harmaakaihin ja silmänpohjan ikärappeuman riskiä.

Käytän useissa ruokaohjeissa psylliumia ja todella usein kysytään mitä se on. Laitan psylliumia leipiin tuomaan rakennetta ja smoohieseen kuitulisänä (tuo toki rakennetta siihenkin). Psyllium on siis jänönratamon kuivattua siemenkuorta. Se imee itseensä runsaasti nestettä eli turpoaa nopeasti muodostaen pehmeää geeliä. Erittäin hyvä kuitulisä, mikäli kärsit ummentuksesta tietenkin sillä edellytyksellä, että juot paljon vettä- ei siis viiniä:) Mikäli nauttii runsaasti kuitua eikä juo vettä, seurauksena on ummetuksen paheneminen, joten oikeasti kannattaa kiinnitää huomiota veden juontiin. Psyllium on väriltään valkoista, hajutonta ja mautonta. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että mikäli käytät psyllimia sellaisenaan kuitulisänä, kannattaa juoma sekoittaa hyvin ja nauttia ennen kuin sen tekee paksun geelikerroksen. Muutaman kerran on meinannut oksennus lentää kun olen väkisin yrittänyt niellä paksua geelimassaa.

Ohje:

1/2 banaani
1dl marjoja (kuvan smoothiessa käytetty vadelmia)
1 rkl lucumaa
1 raaka kananmuna
1 rkl hampunsiemeniä
1 rkl psylliumia tai muuta kuitua
2 dl vettä tai mantelimaitoa
hunajaa makeuttamiseen (ei välttämätön)

Laita kaikki aineet blenderiin (jäiset marjat ensimmäiseksi) ja sekoita tasaiseksi. Nauti:)

Blogista löytyy myös muita smoothie ja ruokaohjeita etusivun kohdasta ”ruokaohjeet” (bannerin alta).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.