Hae
Kutsu vapauteen

Vinkkejä terveellisempään jouluun

Ihan meinaa Meikä-tytöllä itsehillintä pettää tuon kinkun kanssa???
Ovatko pitkät joulun pyhät Sinulle mahdollisuus panostaa entistä enemmän omaan hyvinvointiin, koska kerrankin on aikaa liikkua vielä enemmän, rentoutua ja nauttia terveellistä, ravitsevaa ja ennen kaikkea hyvän makuista ruokaa? Vai aiheuttaako pyhät jo etukäteen stressiä ja ahdistusta kun syöminen kuitenkin lähtee käsistä ja pitkään tehty työ oman hyvinvoinnin eteen kasahtaa käsiin muutamassa päivässä? Vai otatko jouluna ”vapaata” terveellisestä elämäntavasta ja syöt hyvällä omalla tunnolla sitä mitä tekee mieli, koska pyhien jälkeen on helppo palata ruotuun ja noudattaa sitä hyväksi havaittua omaa elämäntapaa? Vai uhraatko edes yhtään ajatusta koko asialle vaan elät niin hetkessä, ettet mieti moisia juttuja etukäteen? Edellämainituilla kysymyksillä on tarkoitus on herätellä Sinua pohtimaan omaa suhtautumistasi ruokaan ja terveelliseen elämäntapaan. Suhtautumiseesi todennäköisesti vaikuttaa SYY miksi olet valinnut itsellesi terveellisen elämäntavan. Syy voi olla vaikkapa terveydellinen, painonhallintaan liittyvä tai ihan vaan se, että terveellinen elämäntapa takaa Sinulle paremman olon.

Se mikä toiselle on terveellistä, voi toiselle olla tosi epäterveellistä tai epämiellyttävää. 

Itsensä näköisen ruokavalion ja elämäntavan noudattaminen on tietenkin helpompaa mikäli viettää pyhät kotona eli saa itse päättää mitä ruokia pyhinä syödään. Mikäli noudatat jotakin erikoisruokavaliota, niin lähes jokaisen jouluruoan ja herkun pystyy tekemään maidottomasti, gluteenittomasti tai vähähiilarisesti vieläpä siten, että ne maistuvat kaikille perheenjäsenille. Laihduttajankaan joulu ei välttämättä ole lainkaan ankea, sillä jouluruoista löytyy paljon kevyitä herkkuja. 

Itse rakastan syödä jouluna kylmiä kaloja, mätiä, rapuja ja salaatteja. Yleensä kylmien jälkeen ei juuri tee edes mieli laatikkoja kinkusta puhumattakaan. Kaikki kakut ja muut makeat herkut teen vähähiilarisesti, jolloin korvaan vehnäjauhot gluteenittomilla, vähähiilarisilla ja ravinnerikkailla jauhoilla. Valkoisen sokerin taas korvaan joko koivusokerilla tai stevialla. Pyhät käytän poikkeuksetta liikkumiseen ja lepäämiseen. Mikäli käydään kyläilemässä muutama päivä sukulaisten luona Pohjanmaalla, niin koiran ulkoilutus on aina hyvä syy lähtee lenkille monta kertaa päivässä. Sitä paitsi liikkuisin kyllä ilman koiraakin- on se nyt kumma jos suku/ystävät ei sitä kestä, että käy tunnin lenkillä?

Meikä-tyttö ei kyllä ruoan kanssa nirsoile. Meikän motto on syödä mahdollisimman usein ja paljon. Ja tietenkin vielä varastella joka välissä…

Astetta haastavampaa tietyn ruokavalion noudattaminen on silloin kun vietetään pyhät kylässä ja astutaan valmiiseen pöytään ellei raahata omia ruokia mukana. 
Jouluna eikä tietenkään muulloinkaan ole tarkoitus tuntea ”en voi  taaskaan syödä mitään”- tunnetta, joka on todella ahdistavaa. Ruokailu on sosiaalinen tapahtuma ja ruoan pitäisi olla nautinto eikä asia, jonka vuoksi joutuu tuntemaan itsensä ulkopuoliseksi ja erilaiseksi. Keliaakikot eivät voi tietenkään missään tilanteessa syödä gluteenia tai vakavaa ruoka-allergiaa sairastava syödä allergisoivaa ruokaa- edes kylässä. Tällöin asiasta on pakko keskustella isäntäväen kanssa ja sopia tuodaanko omat ruoat mukana vai miten toimitaan. Lisäksi on runsaasti ihmisiä, joille ei vaan sovi tietyt ruoat ilman että sitä on mitenkään objektiivisesti todettu. Näissä tapauksissa voi tulla suuri kiusaus syödä jotakin sopimatonta ettei tule oltua vaivaksi tai ei kehdata sanoa, ettei kyseinen ruoka-aine sovi- oman hyvinvoinnin kustannuksella tietenkin. Varmaan meillä jokaisella on kokemuksia siitä, että syödään jotakin sopimatonta jonkun toisen mieliksi. Onko se sen arvoista- sen jokainen päättää tietenkin itse!

Vähähiilarinen konjakilta maistuva pähkinäkakku

VINKKEJÄ TERVEELLISEEN SYÖMISEEN JA ELÄMÄNTAPAAN JOULUNA
– Valmista jouluruoista ja herkuista terveellisimmät versiot. Esimerkiksi vehnä on helppo korvata speltillä tai vaikkapa manteli- tai lupiinijauhoilla ja valkoinen sokeri terveellisimmillä sokereilla (karppi-, koivu-, kookos- tai täysraakaruokosokeri tai stevialla).

– Lisää joulupöytää runsaasti salaatteja ja vihanneksia. Käytä jälkiruokiin kotimaisia marjoja ja makeuttamiseen hedelmiä. Ja tietty jos täyttää suurimman osan lautasesta joulunakin salaatilla ja vihanneksilla, niin viehän se tilaa muilta ruoilta.

– Juo ruokailuiden välissä runsaasti vettä. 

– Pureskele ruoka huolellisesti ja syö hitaasti. 

– Mikäli Sinulla on taipumusta ylensyöntiin, laadukkaat ruoansulatus entsyymit voivat helpottaa vatsan turvotusta. Tehokkain keino turvotuksen ehkäisyys on kuitenkin se, ettei ruokaa mätetä ihan ähkyyn saakka. 

– Mikäli suolisto suuttuu pyhien muuttuneesta ruokavaliosta, voi olo olla todella tukala. Ummetusta ja ripulia voit yrittää ennalta ehkäistä nauttimalla hiivaprobiottia nimeltä saccharomyces boulardii tai muuta probioottia. Aloita nauttiminen jo ennen joulua. Lisäksi ruoki suolistosi probiootteja prebiooteilla eli kuitupitoisilla ruoka-aineilla. Loistava ja halpa kuitu on esimerkiksi veteen turvotettu psyllium. Muista juoda paljon vettä kun nautit kuituja ettei ummetus pahene. Siis vettä- ei viiniä??

– Pyhinä on aikaa lenkkeillä ja harrastaa liikuntaa. Mikäli sinulla on oma karvainen personal trainer eli koira, niin anna hänelle paras toiminnallinen joululahja ylimääräisten lenkkien tai treenien muodossa!

– Makeat herkut kuten piparkakut, joulutortut ja kakut on super helppo tehdä
terveellisemmin ilman vehnäjauhoja ja valkoista sokeria. Runsaasti ohjeita löydät täältä. 

– Konvehdit on helppo korvata raakasuklaalla tai itse tehdyllä suklaalla. Runsaasti suklaaohjeita löydät täältä.

– Jouluna on helppo noudattaa hiilihydraattitietoista ruokavaliota valitsemalla lautaselle kinkkua, kalkkunaa, kaloja, kananmunaa, mätiä, salaatteja ja muuta vähähiilarista. Kaikki makeat herkut suklaasta kakkuihin ja pipareihin voi tehdä vähähiilarisesti tai jopa täysin hiilarittomasti. 

– Osta kinkku (mikäli teillä syödään kinkkua) sellaiselta tilalta, jossa possut ovat saaneet liikkua vapaasti ja ulkoilla. Sellaisia tiloja todellakin löytyy. Saat itsellesi paremman mielen ja olet kulutustottumuksillasi vaikuttamassa tuotantoeläinten oloihin- ainakin pitkällä tähtäimellä. Kysyntä määrittelee tarjonnan. 

– Kylässä voit kieltäytyä kohteliaasti niistä herkuista, jotka eivät sovi sinulle tai joita et halua nauttia. Mikäli joku tästä loukkaantuu, se on hänen oma asiansa- menkööt terapiaan selvittämään päätään!

– Jos vietät joulun sukulaisten/tuttavien luona ja et halua vaivata ketään  omalla erikoisruokavaliollasi, niin voit viedä kyläpaikkaan omat ruokasi. Ilmoita asiasta etukäteen, niin asia on isäntäväen tiedossa eikä aiheuta hämmennystä. Suomalaisessa kulttuurissa harvoin aiheuttaakaan, mutta joissakin muissa kulttuureissa omien eväiden syöminen voidaan kokea hyvinkin loukkaavaksi.

– Syö hyvällä omalla tunnolla ja mielellä se mitä päätätkään syödä- oli se sitten ihan mitä tahansa! Itsensä ruoskiminen ja syyttely on älyttömintä mitä voit itsellesi tehdä!

– Nauti jouluna muistakin asioista kuin ruoasta: läheisistä, kotielämistä, kodista, rennosta oleilusta, joululahjoista tai vaikkapa seksistä! Mikäli ruoka on ainoa nautinnonlähteesi mieti mitä voisit tehdä jatkossa asialle.

– Mikäli syömiseen liittyvät asiat aiheuttavat ahdistusta tai ylenmääräistä miettimistä, saatat kärsiä syömishäiriöstä. Tässä tapauksessa hanki itsellsi välittömästi apua.

– Nauti alkoholia kohtuullisesti ja mikäli et siihen pysty (tiedät sen kyllä itse ja todennäköisesti muutkin sen ovat huomanneet), niin pidättäydy alkoholin nauttimisesta kokonaan. Voiko olla suurempaa itsekkyyttä kuin se, että antaa viinapirun pilata oman joulun lisäksi myös läheisten joulun?

– Ole jouluna ja mielellään muulloinkin itsellesi tärkein eli tee jouluna niitä valintoja, jotka tekevät Sinulle hyvää. Kun Sinä olet onnellinen, ovat läheisetkin onnellisia.

– Ja jos nyt sattuu niin, että jouluna tulee mässäiltyä ylenmääräisesti, niin muista, että maailmassa tapahtuu kamalampiakin asioita. Ei muuta kun pää pystyyn, uutta matoa koukkuun ja päättäväisesti kohti uutta terveellistä vuotta!
Vähähiilariset piparkakut
Gluteenittomat, maidottomat ja normaalia vähähiilarisemmat joulutortut
Meikä-tyttö olisi tässä killuttimet kaulassa vaikka iäisyyden, sillä palkkana on nameja!


Vähähiilariset proteiini-lakriksi-konvehdit

Täältä löydät blogin vhh, gluteenittomia, maidottomia ja viljattomia ruokaohjeita.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.