Hae
Kutsu vapauteen

Suklaapatukka- VHH, gluteeniton, viljaton ja maidoton


 Ne hormonit! Kerran kuukaudessa! Pakko saada suklaata! Tänään oli se päivä. Selviydyin kauppareissusta ja markettien valkoisen sokerin houkutuksista voittajana kotiin. Sitten se iski, eikä muuten ollut edes verensokerit alhaalla eli turha yrittää sitä korttia. Näin sieluni silmissä juuri sen patukan, minkälaisen haluan tehdä ja ennen kaikkea syödä. Ja tästä tuli hyvää, jopa poikien mielestä. Minun mielestäni patukka olisi saanut sisältää hieman enemmän sokeria, poikien ei. Joten enemmistä voitti enkä lisännyt tähän ohjeeseen sokeria yhtään sen enempää kuin itsekään tein. 


Itse patukkamassassa ei ole lainkaan lisättyä sokeria vaan makeus tulee banaanista. Kuorrutteessa on sokeria tai hunajaa. Hivenaineita, vitamiinejä ja hyviä rasvahappoja on aika kivasti, joten melkein tämä ruoasta menee. Vähensin tähän ohjeeseen yhden ruokalusikallisen kookosöljyä jotta patukasta tulisi hieman kiinteämpi. Hyvin toimi kuten kuvasta näkyy suuremmallakin rasvamäärällä, mutta toimii vielä paremmin puolta pienemmällä. 


Patukat säilytetään jääkaapissa. Niitä ei voi kuljettaa mukana, koska sulavat taskuun ja käsiin jos ovat pitkään huoneenlämmössä. Sulaa normisuklaakin tietty käsiin aika helposti, mutta tämä sulaa astetta helpommin. Se onkin näiden itse tehtyjen suklaiden ja proteiinipatukoiden ainut huono puoli. 


Raakakaakaon sanotaan sisältävän yli 1200 aktiivista ainesosaa ja 10% kaakaon painosta on antioksidantteja. Tämä vie kaakaon täysin eri tasolle antioksidanttien lähteenä verrattuna käytännössä mihin tahansa muuhun ruoka-aineeseen. Tiesitkö että Suomen oma superfood mustikka sisältää vain kymmeneksen kaakaon antioksidanttimäärästä? Raakakaakao sisältää kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia sekä korkeita pitoisuuksia rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia. Kaakao on myös hyvä kuitujen lähde ja kuumentamattomassa muodossa se sisältää myös paljon E- ja C-vitamiineja sekä suuren määrän aivojemme mielihyvää tuottaviin välittäjäaineisiin vaikuttavia ainesosia ja niiden rakennusaineita.
Toco on riisinlesejauhetta, jota käytetään smoothiessa, raakajäätelöissä ja raakasuklaassa. Se tuo edellämainittuihin kermaista rakennetta (kuulemma tekee suklaasta maitosuklaisemman) ja sisältää paljon muun muassa E-vitamiinia ja B3-vitamiinia ja kaikki muitakin B-vitskuja paitsi B12:sta. Itse käytän Foodinin tocoa. 

Patukat juuri ennen kuorruttamista.

Ohje (2 isoa patukkaa):

1 rkl kookosöljyä
2 rkl raakakaakaota
1 rkl tocoa
1 dl saksanpähkinää
1 luomu banaani
2 rkl riisiproteiini jauhetta
ripaus hyvälaatuista suolaa
Sulata kookosöljy vesihauteessa miedolla lämmöllä. Sekoita vispilällä jäähtyneen öljyn sekaan soseutettu banaani (saa sekoittaa ihan kunnolla) ja rouhittu pähkinä. Sekoita hyvin. Lisää muut aineet ja sekoita. Jaa suklaamassa kahteen osaan ja muotoile leivinpaperin päällä kostutetuin käsin massasta kaksi soikean muotoista patukkaa. Laita pakastimeen jähmettymään puoleksi tunniksi.

Kuorrute:

3 rkl raakakaakaota
2 rkl kaakaovoita
2 rkl karppi-, täysraakaruoko- tai kookossokeria tai hunajaa*
1/2 dl rouhittua saksanpähkinää

*Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat käyttävät karppisokeria. Se kannattaa blendata ennen käyttöä jotta sen koostumus paranee.


Sulata kaakaovoi vesihyöryssä miedolla lämmöllä. Sekoita voin sekaan kaakao, pieneksi muruksi rouhittu pähkinä (säästä hieman patukoiden päälle) ja sokeri/hunaja. Kun seos on jäähtynyt, kuorruta patukat suklaaseoksella, ripottele päälle halutessasi pähkinärouhetta ja laita ne vielä hetkeksi pakastimeen jähmettymään. Valmiit patukat säilytetään jääkaapissa.

Meikä tässä kerää voimia tulevaan namien kerjäyssessioon…
Täältä löydät lisää blogin ruokaohjeita:
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/p/ruokaohjeet.html

4 kommenttia

  1. Tiina Varjus kirjoitti:

    Oi miten ihanan näköisiä patukoita <3 Tällä oli kanssa paripäivää sitten ihan järkyttävä suklaanhimo. En ymmärrä??? En ole koskaan kärsinyt makean himosta ja en ole ymmärtänyt ihmisiä joille oikeasti iskee käsittämätön suklaanhimo. En kuvitellut sellaista olevankaan. Pakko oli juosta kauppaan suklaalevyn kuva silmissä. Hormonit/ikä/mikälie 😀

  2. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Jep?Mulle tulee sokerinhimo kerran kuussa. Ja se on sitten menoa?

  3. Tarja Nurminen kirjoitti:

    Tahtoisin kokeilla näitä, mutten tykkää mistään kookosjutuista. Voiko tuon kookosöljyn korvata jollain?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.