Hae
Kutsu vapauteen

Avokadonokkosleipä

Halusin ehdottomasti tehdä leipää, jossa on avokadoa ja nokkosta. Neljännellä kerralla onnistuin ja tuloksena on nyt leipä, jota minä itse voisin pitää jopa terveysleipänä. Leipä on maidoton, gluteeniton, hiivaton ja puolikkaassa sämpylässä on 2,5  g hiilihydraattia.
Nokkosen ravintoarvo on erittäin korkea ja se sisältää runsaasti mm. kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia ja rautaa. Nokkonen sisältää lisäksi merkittäviä määriä C-vitamiinia, folaattia sekä A- ja E- vitamiineja. Ravintoarvovertailujen mukaan nokkonen sisältää 60-kertaisesti  piitä lehtisalaattiin verrattuna, kolminkertaisesti kalsiumia maitoon verrattuna, seitsenkertaisesti rautaa
pinaattiin verrattuna ja viisinkertaisesti C-vitamiinia appelsiiniin verrattuna. Nokkosen on sanottu myös poistavan nestettä ja hillitsevän tulehdustekijöitä.
Avokado sisältää hyviä rasvoja, kaliumia, B-, E- ja K-vitamiinia ja on rasvahappokoostumukseltaan lähellä oliiviöljyä. Suomalaisen hampunsiemenen rasvahappokoostumus on myös ihanteellinen: siemenet sisältävät noin 80% monityydyttyneitä rasvahappoja ja sen omega-3 ja omega-6 -rasvahapot ovat keskenään hyvässä suhteessa. Hampunsiemenistä saat myös proteiinia.
Psylliumista tulee usein kysymyksiä: mitä se on ja miksi useissa minun resepteissäni on sitä. Psyllium on jänönratamon kuivattua siemenkuorta ja se antaa leipiin rakennetta ja lisää niiden kuitupitoisuutta. Se imee itseensä runsaasti nestettä eli turpoaa nopeasti muodostaen pehmeää geeliä. Erittäin hyvä kuitulisä, mikäli kärsit ummentuksesta tietenkin sillä edellytyksellä, että juot paljon vettä- ei siis viiniä:) Mikäli nauttii runsaasti kuitua eikä juo vettä, seurauksena on ummetuksen paheneminen, joten oikeasti kannattaa kiinnitää huomiota veden juontiin. Psyllium on väriltään valkoista, hajutonta ja mautonta. Ystäväni kertoi lukeneensa tutkimuksesta, jossa todettiin, että eri psylliumissa saattaa olla huomattaviakin eroja turpoamisessa. Valitettavasti en kuitenkaan ole löytänyt tutkimusta, jotta voisin sen tähän linkittää. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että mikäli käytät psyllimia sellaisenaan kuitulisänä, kannattaa juoma sekoittaa hyvin ja nauttia ennen kuin sen tekee paksun geelikerroksen. Muutaman kerran on meinannut oksennus lentää kun olen väkisin yrittänyt niellä paksua geelimassaa.
Ohje:
3 munaa
1/2 avokado HH 8,0
1 dl mantelijauhoa HH 8,0
1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta HH 17,0
1 rkl kuivattua nokkosta
1/2 dl hampunsiemeniä HH 7,5
1 rkl psylliumia (karkeaa)
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 dl vettä
Laita avokado ja vesi blenderiin ja sekoita sileäksi. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään. Lusikoi pellille ja paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.
Taikinasta tulee 6 sämpylää (2 rkl taikinaa=1 sämpylä).
Muita vähähiilihydraattisia, gluteenittomia ja maidottomia reseptejä löydät blogin etusivulta välilehdestä ruokaohjeet (bannerin alla).

3 kommenttia

  1. Tiina Manninen kirjoitti:

    Entä se maku? Raaka-aineet löytyisi heti kaapista?

  2. Tiina Manninen kirjoitti:

    Entä se maku? Raaka-aineet löytyisi heti kaapista?

  3. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Itse tykkäsin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.