Hae
Kutsu vapauteen

Ketoruokavalion vaikutukset veriarvoihin

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: PUHTI

*SISÄLTÄÄ MAINOSLINKKEJÄ

Minulta on pyydetty useaan otteeseen postausta ketoruokavalion vaikutuksista veriarvoihin ja olette joutuneet odottamaan pitkään. Muutokset veriarvoissa eivät välttämättä näy viikoissa tai edes muutamassa kuukaudessa, joten sen takia otin verikokeet vasta nyt. Olen ollut ketoruokavaliolla nyt 8 kuukautta. Otatin itsestäni laajat verikokeet ennen ruokavaliomuutosta ja samat verikokeet otettiin uudestaan 8:n kuukauden kuluttua samassa laboratoriossa. Olen saanut vinkkejä, että ota labrat juuri tietyssä laboratoriossa ja vinkkejä kikkailuun, MUTTA EI! Tutkija ja ylitarkastaja puoli minussa taas heräsi eli jos vertaillaan arvoja, niin se pitää tehdä samassa labrassa ja samalla tavalla, muutoinhan tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia!

Olen tietyissä asioissa tosi tarkka, luotan tieteeseen ja tutkimuksiin vaikka ne eivät kumoa yksilön omaa kokemusta omasta olosta. Haluan faktaa pöytään enkä mitään arvailuja 😆  Näinhän oli laajan unipolygrafiankin kanssa: halusin tietää miten oikeasti nukun ja pitääkö Ouran unitiedot paikkaansa, joten kävin Uniklinikalla tutkimuksissa. Nyt tiedän 🙂 En voi muuttaa itseäni ketoruokavalion vuoksi yhtään sen lepsummaksi ja epätieteellisemmäksi kuin olen. Olen noista unitutkimuksen tuloksista kirjoittanut postauksia blogiin, voit lukea niitä täältä.

 

 

 

Noudatat ketoa väärin!

 

 

Olen kirjoittanut blogiin virtsatieongelmistani ja ihon kuivumisesta, jotka alkoivat ketoruokavalion, postauksen voit lukea täällä. Postauksen myötä olen saanut viestejä, joissa kerrotaan minun noudattavan ketoa väärin ja vihjailua siitä, että ruokavaliota voi noudattaa hyvinkin monella tavalla. Eli mistään negatiivisesta ei saisi kirjoittaa rehellisesti, pitäisi vaan vaieta ja hehkuttaa. Olen kurinalainen ihminen enkä dirty ketoilija (inhoan muuten tuota sanaa yli kaiken). Elokuussa kirjoitin postauksen, jossa ravitsemustieteen opiskelija kommentoi ketoruokavaliota (tuolloin olin nostanut hiilarit 20:stä 50:een grammaan virtsatieongelmien takia) virallisen ravitsemustieteen näkökulmasta. Lue postaus täältä. Moonalla ei ollut juurikaan huomautettavaa ruokavaliostani vaan hän oli jopa positiivisesti yllättynyt.  Lue täältä suuren suosin saanut ahdistava ketokeskustelu postaus. Yllätyin siitä, miten paljon sain positiivisia kommentteja ketoilijoilta.

 

 

En ole ketoilijan prototyyppi

 

 

En ole todennäköisesti ketoilijan prototyyppi: olen himoliikkuja enkä ole koskaan ollut ylipainoinen. Vatsani ei turpoa palloksi hiilareista. En ole ollut hiilarikoukussa ja suhtaudun hiilareihin neutraalisti. Jos olisin hiilarikoukussa, en alkaisi ensimmäisenä toimenpiteenä välttämään niitä vaan haluaisin mennä ongelman alkulähteelle eli selvittää syyn enkä laastaroida sitä. Eihän vika ole hiilareissa vaan addiktiossa. Olen koko ikäni syönyt hiilaritietoisesti ja jo ennen ketoruokavaliota söin välillä tosi vähän hiilareita. En ole kasvanut roskaruoalla ja eineksillä vaan riistalla, marjoilla ja sienillä- kiitos vanhempieni. Mielestäni ihminen voi voida hyvin monella eri ruokavaliolla ja jotkut eivät voi hyvin millään ruokavaliolla. Uskon että ketoruokavalion suurin uhka tulevaisuudessa on fanaattisuus, joka säikäyttää osan ihmisistä eikä syyttä. Ihmiset haluavat kuunnella omaa kehoaan ja ajatella myös omilla aivoillaan. Ja tietenkin on olemassa myös ei-fanaattisia ketoilijoita ja facebookryhmiä. Mikään asia ei ole mustavalkoinen.

 

 

verikokeissa tutkittiin 42 muuttujaa

 

 

Verikokeissa tutkittiin 42 muuttujaa ja otatin kokeet Puhtin laboratoriossa Jyväskylässä. Puhti on edullinen ja konsepti on toimiva. Lisäksi pidän erityisen paljon tulosten esitystavasta. *Täältä pääset Puhtin etusivulle katselemaan edullisia verikokepaketteja ja yksittäisiä testejä. Kerron tässä postauksessa niistä tuloksista, jotka oman näkemykseni mukaan ovat ketoruokavalion näkökulmasta oleellisia ja erityisesti ne, joissa oli muutoksia. Täytyy huomioida, että ihan kaikki muutokset eivät välttämättä johdu ruokavaliosta vaan muutkin asiat vaikuttavat veriarvoihin.

lähtökohdat

 

 

Olen 49-vuotias terve nainen. Kilpirauhasestani on puolet poistettu vuonna 2 000 ja käytössä on eläinperäinen kilpirauhaslääke. Muita lääkkeitä en käytä säännöllisesti. Liikun päivittäin 1-2 tuntia, nukun 8 tuntia yössä, pituus 168 cm ja paino 56 kg. En ole viime kuukausien aikana ollut stressaantunut muutoin kuin satunnaisesti eli stressitasoni on ollut matala. Olen noudattanut ketoruokavaliota nyt 8 kk. Ensimmäiset puolen vuoden ajan hiilarit olivat 20 g, sen jälkeen 50 g, joskus satunnaisesti sen ylikin. Viime aikoina olen pitänyt myös hiilaripäiviä, jolloin syön enemmän hiilareita.

 

 

kilpirauhasarvot ja ferritiini

 

 

Kilpirauhasarvoista minulla tutkitaan ainoastaan t3 hormoonia, koska olen yhdistelmälääkityksellä.

 

 • T3 5.25 -> 4.8
 • Ferritiini  134 -> 62
 • Hemoglobiini 145 -> 142

 

 

kolesteroli, veren rasva-arvot ja verensokeri

 

 

 • Kokonaiskolesteroli 5.2 -> 4.5
 • LDL (haitallinen) 3.4 -> 2.7
 • HDL (hyvä) 1.4 -> 1.5
 • Triglyseridit 0.85 -> 0.61
 • Herkkä CRP 2.59->0.37
 • Pitkäaikainen verensokeri 33 ->33
 • Glukoosi 4.5 -> 4.7

 

 

maksa ja munuaisarvot

 

 

Munuaisarvoista katsottiin glomerulussuodatus nopeus, kreatiini ja urea. Ainoastaan urea arvossa oli muutoksia eli se olin noussut ihan viitearvojen ylärajalle eli se oli 6.4. Maksa-arvoissa ei muutoksia.

 

 

natrium, kalium ja magnesium

 

 

Natrium, kalium ja magnesium arvot olivat hyvät eikä niissä ollut muutoksia.

parannus kolesteroliarvoissa voista huolimatta

 

 

Kaikki kolesteroliarvot olivat parantuneet, ihan kaikki! En ole koskaan ollut hysteerinen kolesterolin suhteen, mutta onhan tämä merkittävä tieto itselleni. Meillä on suvussa runsaasti sydän- ja verisuonisairauksia ja diabeetestä. Kerrassaan käsittämätöntä, sillä millään muulla ruokavaliolla en ole saanut positiivisia vaikutuksia kolesteroliarvoihin. Tosin en ole sitä yrittänytkään kuten en tälläkään ruokavaliolla. Olen syönyt sekä hyviä että huonoja rasvoja. Tykkään voista enkä halua sitä korvata öljyillä- rakastan sen makua!!

edelleenkään ei ole tarvetta eletrolyyteille

 

 

Olin ihan varma, että minulla on natrium, kalium ja magnesiumarvoissa häikkää, koska olen ollut niin pitkään ketoruokavaliolla enkä ole käyttänyt elektrolyyttejä.  Jotkut ketoilijat painottavat voimakkaasti elektrolyyttien merkitystä, koska keto on heidän mielestään diureettinen ruokavalio. En ole siis käyttänyt kaliumia enkä vetänyt hulluna suolaa,  magnesiumia käytän toki joka ilta. Siitä huolimatta arvot olivat hyvä, tämä oli tosi yllättävää ja merkki siitä, että omaa elimistöä kannattaa kuunnella eikä tehdä niin kuin muut sanovat jos se sotii omaa oloa vastaan. Hyvä Satu!!

Urea arvo saattaa nousta jos syö paljon proteiinia eli tämän vuoksi vähennän nyt hieman proteiinin syöntiä koska arvo oli aivan viitearvojen ylärajalla. En tiedä onko asialla mitään tekemistä virtsatie ongelmieni kanssa, mutta ensi viikolla olen asian kanssa viisaampi kuin käyn urologin vastaanotolla. Voihan olla, että virtsatieongelmani johtuvat hormoonitoiminnan muutoksista eikä ketoruokavaliosta. No, katsotaan.

rautaa lisää

 

 

Ferritiiniarvon romahdus vähän mietityttää, kieltämättä. En ole kärsinyt verenvuodoista ellei menkkoja lasketa mukaan. Minullahan otettiin kesällä laaja raudanpuutetestipaketti ja vielä tuolloin ferritiini oli 134. Lue lisää tuosta testipaketista *täältä. Eli minulla ei ole mitään hajua miksi ferritiini on laskenut noin paljon. Olen viime kuukausien aikana syönyt enemmän punaista lihaa kuin koko elämäni aikana eli siitä se ei ainakaan voi johtua. Katsokaapa muuten mitä ravitsemusitieteen opiskelija kommentoi ketoruokavaliostani syyskuussa: Satun ruokavaliossa raudan saanti jää alle suositusten, johon suosittelisin esimerkiksi nauttimaan maksaa ja/tai nokkosta pari kertaa viikossa, sen sijaan että ottaisi raudat purkista. Aika hyvin osui Moonan kommentti kohdalleen ja enhän minä maksaa ja nokkosta syönyt vaan luotin hyvään ferritiiniarvooni.  Lue koko postaus täältä.

Kilpirauhasarvon huonontuminen voi johtua muistakin syistä kuin ruokavaliosta. Nostan hieman lääkkeen määrää ja seuraan tilannetta eli en ala asian vuoksi panikoimaan. Herkkä cpr on laskenut rajusti, mikä kertoo matala-asteisen tulehduksen vähenemisestä. Olen käyttänyt kurkumaa, joka osaltaan voi vaikuttaa arvon paranemiseen.

 

 

olen tehnyt paljon oikein!

 

 

Verikokeiden tulokset (ferritiiniä lukuunottamatta) antoivat minulle vahvistuksen siitä, että olen tehnyt jotakin oikein ja oikeastaan aika paljonkin. Olin jo lopettamassa ketoruokavaliota virtsatieongelmien vuoksi, mutta muutin mieltäni asian suhteen. Jatkan siis edelleen vaikka en koe mitään tarvetta rajoittaa hiilarimäärää ihan minimiin (20 g) koska en laihduta ja liikun niin paljon. Yritän jatkossa löytää sen hiilarimäärän, joka on optimaalinen juuri minulle- ja sehän voi vaihdella ajan myötä ja varmaan vaihteleekin. Alan noudattamaan ruokavaliota myös syklisesti eli pidän joka viikko hiilaripäivän- tähän mennessä olen pitänyt silloin tällöin. Täältä löydät runsaasti postauksia ketoruokavaliosta, ruokapäiväkirjoja ja painonhallintapostauksia. Tilaa omat verikokeesi edullisesti *täältä.

 

 

BLOGISSA ON JO LÄHES 200 VHH RUOKA- JA HERKKUOHJETTA! KAIKKI BLOGIN VHH RUOKA- JA HERKKUOHJEET LÖYTYVÄT KOOTUSTI YHDELTÄ SIVUSTOLTA ELI TÄÄLTÄ

 

 

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

 

 

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja ketogeeniseen ja vhh ruokavalioon liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

 

Kuva Pasi Hakala Studio Varja, asu Anniina Harvia

 

 

8 kommenttia

 1. Heidi Raudaskoski kirjoitti:

  – Itse hyödynsin keväällä Puhti verikoepakettia, johon lisäsin kilpirauhasarvot ( kaikki kolme). Olen perusterve 57v. Ja lääkärissä käynyt viimeksi…..? ?
  Todellakin suosittelen. ? – päättelin , että sitten lääkäriin, jos viitteitä jostain puutteista löytyy.
  Ainut oli hiukan matala d vitamiini taso ( olin kesän kynnyksellä jättänyt d vitamiinilisän tauolle). Eipä ollut syytä huoleen. Minulla vhh:ta takana 5 vuotta. En ole tiukkapipo ruokailun suhteen, eli en käytännössä laskeskele mitään määriä, mutu tuntumalla mennään. Ainoat lisät tällähetkellä: ubikinon, magnesium ja d vitamiini.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Joo se on tosi kätevä konsepti:) Hyvät lisät sulla käytössä:)

 2. Maija kirjoitti:

  Kiitos erittäin monipuolisesta blogistasi!

  Tässä maallikon ajatuksia alentuneesta ferritiinistä. Olen ymmärtänyt asiantuntijalähteistä, että matala-asteinen tulehdus nostaa ferritiiniä. Alkumittauksessa sekä herkkä crp että ferritiini olivat korkeampia kuin loppumittauksessa. Onko niin, että ketoruokavaliosi on parantanut herkän crp:n arvoasi ja samalla ferritiiniarvo näyttää todellisen tason, kun lievä matala-asteinen tulehdus ei ole sitä vääristämässä korkeampaan suuntaan?

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Se on totta, että matala-asteinen tulehdus voi nostaa ferritiiniä. Minulla tosin tuo herkkä crp oli laskenut alle yhden kesäkuuhun mennessä.

 3. Jatta kirjoitti:

  Mä ajattelisin, että ferritiiniarvosi ei todellisuudessa ole laskenut, vaan koholla ollut crp on vääristänyt tulosta.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Se on totta, että matala-asteinen tulehdus voi nostaa ferritiiniä. Minulla tosin tuo herkkä crp oli laskenut alle yhden kesäkuuhun mennessä.

 4. Hyvii kirjoitti:

  …. mutta mitä Thl ja Pekka Puska sanoisivat tähän? Ei voi toimia, sillä ei ole tutkittu!

  Kaikille on sama ratkaisu ja Thl kertoo sen. Yksilö ei itse voi tietää.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Se kyllä pitää paikkaansa, että ketoruokavaliosta ei ole olemassa yhtäkään pitkäaikaistutkimusta, siis yli kaksi vuotta kestävää. Muutoin on kyllä tutkimuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.