Hae
Kutsu vapauteen

Energiaa härkäviikkoihin

Olen arki-ihminen, joka rakastaa juhlien sijaan enemmän ihan sitä perusarkea. Siitä huolimatta aina pitkien joulunpyhien jälkeen sama ajatus iskoutuu mieleen arjen alkaessa: miten taas jaksan pyörittää välillä hyvinkin kiireistä arkea? Taas vuosi alkaa alusta ja seuraavaan lomaan on aikaa yli puoli vuotta. Normi arkeen verrattuna tämä vuoden alku on ollut hyvin poikkeava: mieheni olkapää leikattiin heti alkuvuodesta mikä tarkoittaa sitä, että hänellä on käsi paketissa peräti 6,5 viikkoa eikä hän voi osallistua arjen pyörittämiseen juuri ollenkaan. Myös meidän vanhin poika Allu, joka ei enää asu kotona, aloitti armeijan alkuvuodesta eli häntäkään ei voi nyt pyytää koiran hoito avuksi niin kuin yleensä. Eli arki pyörii nyt seuraavat viikot minun ja nuorimman poikani ”blogin virallisen laadunvalvojan” varassa. 

Tammikuusta kesäkuuhun töissä on kaikista kiireisin aika, eikä syksykään niin leppoisa työrintamalla ollut. Joogaohjaukset alkavat taas pyörimään joulutauon jälkeen ja olen ottanut lisää tunteja syksyyn verrattuna. Koira pitää käyttää lenkillä pari kertaa päivässä ja niin voimaannuttavia kuin nuo lenkit ovatkin, niin aikaa niihin menee se 1,5 tuntia päivässä. Salillakin olisi hyvä ehtiä käydä pari kolme kertaa viikossa. Eikä ne blogipostauksetkaan ihan itsestään tänne blogiin ilmesty. Jossakin välissä se ruokakin pitää laittaa ja käydä kaupassa- juuri kuin olin saanut mieheni koulutettua loistavaksi kaupassa kävijäksi. Postauksen ”mies kaupassa vaimon kirjoittaman ruokalapun kanssa” voit lukea täältä.

Tarkoituksenani ei ole ruikuttaa omaa kiireistä arkeani (kaikilla meillä on vuorokaudessa käytettävissä saman verran tunteja), vaan kertoa mistä asioista saan itse energiaa haastavissa elämäntilanteissa. 

Mamman mielestä Meikä tytön mitokondriot ei tarvitse boostausta:)


Energiaa d-riboosista, ubikononista ja L-karnitiinista


Funkkislääkärit suosittelevat usein energiatasojen kohottomiseen ja väsymykseen seuraavia solujen mitokondrioiden toimintaa buustaavia lisäravinteita combona: d-riboosi, ubikinoni ja L-karnitiini. Itse käytän näitä lisäravinteita aina silloin kuin elämässä on haasteellisempia jaksoja ja kiirettä eli lähestulkoon aina? Toki näiden lisäksi käytän perusvitskuja kuten C- ja B12-vitamiinia (suihkeena), kalaöljyä, magnesiumia, kollageenia, MSM:ää jne. Käytän välillä myös L-arginiinia, joka lisää ainakin minulla energisyyttä selvästi. Käytän sitä myös suonikohjujen takia (niitä on myös normaalipainoisilla ja paljon liikkuvilla ihmisillä- valitettavasti). Tauotan käyttöä välillä, koska L-arginiini laskee muutoinkin liian alhaista verenpainettani entisestään. Toki lisäravinteiden tauottaminen on muutoinkin aina välillä paikallaan. Tulen lähiaikoina kirjoittamaan blogiin postauksen siitä mitä lisäravinteita itse käytän ja miksi, joten en käsittele asiaa tässä tämän tarkemmin.

Itse käytän nykyään Puhdas+ tuotteita, joita olen saanut testiin. Puhtaiden ja toimivien lisäravinteiden löytäminen voi olla työlästä ellei ole aikaa perehtyä asiaan perinpohjaisesti. Hyvällä omallatunnolla voin suositella Puhdas+ tuotteita, joka on kotimainen terveystuotteiden sarja riisuttuna kaikesta ylimääräisestä. Maksaa ei rasiteta säilöntäaineilla, pintakäsittelyaineilla, keinotekoisilla väriaineilla, makeutusaineilla eikä magnesiumstearaatilla. Mielestäni ei ole mitään järkeä rasittaa kehoaan millään ylimääräisellä, koska lisä-aineita tulee ihan tarpeeksi terveellisestä ruoastakin. 

Puhdas+ tuotteita voit tilata täältä.

Vinkkejä energiseen oloon

– Liikunnan harrastaminen valoisaan aikaan ulkona. Raitis ilma yhdistettynä reippaaseen liikuntaan näkyy välittömästi energiatasossa, ihossa ja koko ihmisessä. Ja toki ihan kaikki liikunta lisää energiaa.

– Valkoisesta sokerista ja vehnäjauhosta luopuminen. Sokeri tunnetusti väsyttää ja verensokerin heittely vetää mielen yhtä nopeasti niin ylikierroksille kuin matalaksikin. Ja puhdistetusta vehnäjauhosta ei kukaan hyödy yhtään mitenkään.

– Käytä alkoholia kohtuullisesti jos ollenkaan. Mikään ei laske energiatasoja niin paljon kun krapula.

– Levon ja hyvien yöunien merkitystä ei korvaa mikään, ei siis yhtään mikään. Mikäli kärsit uniongelmista, niin täältä voit lukea vinkkejä levolliseen yöuneen (postauksen lopussa).

– Säännölliset ateriat vähintään kolmen tunnin välein toimiavat useimmilla, mutta ei tietenkään kaikilla. Ja sitä vatsaa ei kannata syödä ihan täyteen, ettei loppu päivä mene yhtä ateriaa sulatellessa.

– Kofeiinin nauttiminen kohtuullisissa määrin kohottaa vireystilaa, mutta eihän siinä ole mitään järkeä, että juodaan kahvia pannutolkulla että pysytään hereillä.

– Seuraavat ravintolisät antavat lisäpotkua: C-vitamiini, D-vitamiini, B-vitamiinit, L-karnitiini, l-arginiini, d-riboosi ja ubikinoni nyt ainakin. Muitakin on, mutta noita käytän itse.

– Hengitysharjoituksilla voi säädellä vireystilaa hyvinkin paljon. Täältä löydät yhden virkistävän hengitysharjoituksen.

– Kaikenlainen liikunta energisoi ja antaa virtaa. Jos et jaksa tehdä muuta kun löhötä sohvalla, niin kieräytä itsesi lattialle ja tee muutama purrennus. Jo siitä tulee ihan eri fiilis.

– Seuraavat puhtaat eteeriset öljyt ovat hyvinkin energisoivia: sitruuna, piparminttu, greippi, kaneli, limetti, mustapippuri, rosmariini muutamia mainitakseni. Edellämainitut öljyt tulee aina laimentaa eli niitä ei saa käyttää suoraan iholle enkä käyttäisi eteerisiä öljyjä koskaan sisäisesti niiden voimakkuuden takia. En edes niitä puhtaimpia.

– Traumaattisten asioiden käsittely ja asioiden selvittäminen keventävät olemusta hurjasti. Joskus väsymys on yksinkertaisesti sitä, että käsittelemättömät asiat vievät niin paljon energiaa, ettei sitä riitä enää normaaliin elämään.

– Koti- ja työtehtävien delegointi?? Kotitehtävien delegoinnissa olen mestari, sillä mielestäni minun aikani on ihan yhtä arvokasta kuin perheen Adonistenkin eikä minulla ole käytössä yhtään enempää tunteja vuorokaudessa kuin heilläkään. 

– Aloita tai lopeta päiväsi kiitollisuusmeditaatioon. Voit tehdä sen sängyssä ollessasi. Hyvin nopeasti se kohottaa energiatasoasi kun huomaat miten paljosta voit olla kiitollinen. Ihminen on sitä mitä se ajattelee. Kiitollisuusmeditaation lyödät täältä.

– Alkuperäiskansojen musiikin kuuntelu on hyvin energisoivaa, kuuntele vaikka täältä.

– Hyvien yöunien lisäksi meditointi on yksi ihan parhaista keinoista kohottaa energiatasoja. Chakrameditaatio virkistää mikäli olet väsynyt ja rauhoittaa mikäli käyt ylikierroksilla. Meditaation löydät täältä.

– Takuuvarma energiatason kohottaja on metsälenkki oman hömelön saksanpainajaisen kanssa. Niin väsynyt en ole ollut koskaan, etten olisi siellä virkistynyt. Jos et satu omistamaan omaa saksanpaimenkoiraa, niin ihan ”normi” koirakin käy? Jos et omista ollenkaan koiraa, niin lainaa naapurilta tai tuttavalta.

– Naura aina kun voit ja mielellään ääneen. Jos ei naurata, niin naura väkisin. Aivojen limbinen järjestelmä rakastaa iloa ja alkaa lähettämään välittömästi kehoosi positiivisia viestejä. Eikä limbinen järjestelmä tiedä sitä naurattaako Sinua oikeasti va
i ei.


Mamma sano, että Meikäkin saa Puhdas?:n boulardiita ja ehkä glutamiiniakin jos en hypi niin että purkit lentää lumihankeen.


Lisää terveysaiheisia postauksia ja terveellisiä ruokaohjeita löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *