Hae
Kutsu vapauteen

Millä vehnäjauhon voi korvata?

Vehnäjauhon korvaaminen leivonnassa ja ruoanlaitossa tuli ajankohtaiseksi noin 20 vuotta sitten kun pojat olivat pieniä ja pyysivät usein leipomaan pullaa. Jo tuolloin tuntui siltä, että vehnää ja sokeria oli tarjolla ihan joka paikassa: päiväkodissa, mummuloissa ja tietenkin kavereiden synttäreillä (ja niitä muuten riitti). Aloin miettimään miten puhdistetun vehnän voisi korvata terveellisemmillä jauhoilla, koska se on ravintoarvoltaan köyhää ja nostaa verensokeria yhtä paljon kuin sokeri, koska se ei sisällä juurikaan kuitua. Vaikka vehnäjauhon korvaaminen ruoanlaitossa ja leivonnassa on nykyään helppoa, niin tilanne oli toinen reilu parikymmentä vuotta sitten. Tai ainakin minusta tuntui siltä. Ainoat jauhot jotka tulivat mieleen olivat mielestäni ällöttävän makuiset hirssi- ja tattarijauhot. Gluteeniton leivonta oli minulle ihan hebreaa eikä vähähiilihydraattisista jauhoista minulla ollut mitään hajua. Tuolloin ei ollut käytössä googlea, joten tietoa piti hakea kirjoista ja puskaradiosta.

Sain vinkin ystävältäni, että valkaistu vehnäjauho kannattaisi korvata vehnänsukuisella jalostamattomalla viljalla eli speltillä, joka oli huomattavasti terveellisempi vaihtoehto. Speltti sisältää runsaasti B-vitamiinia, aminohappoja, kuitua, proteiinia ja kivennäis- ja hivenaineita. En ollut koskaan kuullutkaan speltistä, mutta alkaessani etsimään siitä tietoa huomasin, että sillä on oma vankka kannattajakuntansa. Jopa eräs kollegani kertoi, että hänen vaimonsa leipoo säännöllisesti speltistä pullaa ja muita leivonnaisia. Löysin speltiä ihan tavallisesta marketista ja aloin korvaamaan sillä vehnäjauhot leivonnassa. Oli suuri yllätys, että speltistä leivotut pullat maistuivat pojillekin ja kaikille muillekin todella hyvin. Kerrankin jokin terveellinen oli myös hyvää!

Lue myös:

Gluteeniton leivonta

Vehnäjauhon korvaaminen gluteenittomilla jauhoilla tuli vuoroon sen jälkeen kun huomasin, että saan oireita gluteenista. Aloin käyttämään speltin sijaan gluteenittomia jauhoseoksia, teffjauhoja ja esimerkiksi riisi- ja perunajauhoja suolaisissa ja makeissa leivonnaisissa. Hirssiä ja tattaria en voinut sietää, joten ne jauhot jäivät edelleen kaupan hyllylle. Gluteenitonta kauraa käytin sekä leseenä, täysjyväjauhona että hiutaleena. Huomasin, että monet gluteenittomat jauhoseokset olivat todella vähäkuituisia, joten lisäsin taikinaan psylliumia tai pellavansiemenrouhetta kuitupitoisuutta lisäämään. Ensiksi mainittu antoi taikinaan myös sitkoaa ja gluteeniton leivonta alkoi tuntua helpolta ja mukavalta. Näinkö helppoa se vehnäjauhojen korvaaminen olikaan? Eihän niitä vehnäjauhoja tarvitse yhtään mihinkään!

VHH leivonta

Vehnäjauhon, speltin ja muiden em. jauhojen korvaaminen vähähiilarisilla jauhoilla tuli kuvioon sen jälkeen kun perheenjäseneni sairastui ykköstyypin diabetekseen. Googlettelin ahkerasti VHH leivonnasta ja ruoanlaitosta ja hurahdin siihen ihan täysin. Kotiintulemisen tunne on valtaisa- ihan samanlainen kun mennessäni ekan kerran asthangajooga kurssille. Tiesin heti, että tämä on mun juttu ja niinhän se on ollutkin! Ensiksi tutustuin mantelijauhoihin ja ensimmäinen valmistamani VHH leipä oli mantelileipä, joka maistui taivaalliselta. Siltä istumalta aloin kehitellä omasta päästäni vähähiilarisia leipä-, pizza- ja piirakkaohjeita ja hetken kuluttua myös makeita leivonnaisia. Olin haltioitunut- miten ne voivatkaan olla niin hyviä! Myöhemmin testasin myös kookos- ja lupiinijauhoja ja kehittelin niistäkin VHH reseptejä tänne blogiin, joita on kertynyt satoja ja satoja ja niistä on julkaistu kirjakin. Nopeasti huomasin, että kaikki em. kolme VHH jauhoa käyttäytyvät eri tavalla ja vei aikaa ennen kuin opin käyttämään niitä eri ohjeissa. Aloin lisätä tiettyihin ohjeisiin myös proteiini- ja kuitujauheita ja tietenkin siemeniä.VHH leivonta on ihan oma maailmansa, mutta kun siihen pääsee sisälle, niin se on niin ihanaa että oksat pois ja pala latvaa.

Kuten huomaat, vehnäjauhon korvaaminen on nykyään helppoa, koska tarjolla on paljon erilaisia vaihtoehtoja. Muitakin jauhoja on olemassa kuin tässä postauksessa mainitut mutta tässä lienee yleisimmät. Uuden opettelu vaatii aina aikaa ja vaivaa, mutta mitään ei saa ilmaiseksi. Parasta VHH leivonnassa on se, että se mitä pidin ennen epäterveellisenä on nykyään terveellistä. Esimerkiksi VHH pizza tai suolainen piirakka on täyttä ravintoa ja maistuukin erittäin hyvältä! Lisäksi se on helppo- ja nopeatekoista.

Katso TÄÄLTÄ ilmaiseksi yli 200 ruoka- ja herkkuohjetta, jotka eivät sisällä vehnää eikä gluteenia.

TUU MUKAAN VERKKOKURSSEILLE OPETTELEMAAN UUSI ELÄMÄNTAPA

KETO RISE UP verkkokurssi on sertifioidun ketovalmentajan laatima kokonaisvaltainen 6 viikon verkkokurssi, jossa opetellaan noudattamaan ketoruokavaliota terveellisesti ja turvallisesti koulutetun valmentajan ohjauksessa. Verkkokurssin tavoitteita ovat pysyvä painonhallinta, energiatasojen kohottaminen ja hermoston tasapainottaminen. Verkkokurssi on laadittu siten, että sen noudattaminen on osallistujalle mahdollisimman helppoa ja vaivatonta. Verkkokurssi sisältää runsaasti reseptejä, valmiit ateriakokonaisuudet 21 päiväksi, hermostoa tasapainottavia harjoituksia, tietoa kokonaisvaltaisesta terveydestä ja laajan painohallintaosion. Verkkokurssia voi suorittaa monella eri tavalla ja omassa tahdissa. Kertamaksulla saat verkkokurssin käyttöösi pysyvästi ja tukea suljetussa Facebook ryhmässä- et jää kysymyksiesi kanssa yksin! KETO RISE UP on niin paljon enemmän kuin pelkkä ketovalmennus- se on 6 viikon kokonaisvaltainen muutosmatka, joka muuttaa elämäsi mikäli annat sille mahdollisuuden. Lue lisää verkkokurssista TÄÄLTÄ.

VHH TEHO VERKKOKURSSI on 5 viikon verkkovalmennus, jossa opit noudattamaan VHH ruokavaliota terveellisesti ja turvallisesti. Verkkokurssi on laadittu siten, että sen noudattaminen on osallistujalle mahdollisimman helppoa ja vaivatonta. Kokonaisvaltainen verkkokurssi sisältää mm. runsaasti reseptejä, tarkat ohjeet ruokavalion noudattamisesta ja tietoa pysyvästä painonhallinnasta ja hormonitoiminnan tasapainottamisesta. Verkkokurssilla saat vinkkejä mm. nestekierron tehostamiseen, kehon alkalisointiin ja detoxiin. Lisäksi saat tietoa VHH leivonnasta, vagushermon tasapainottamisesta, aivojen välittäjäaineista ja käytännön harjoituksia kuten corejumpan ja äänitetyn rentoutusmeditaation. Verkkokurssia voi suorittaa monella eri tavalla ja omassa tahdissa. Armollisuus omaa kehoa, yksilöllisyys ja oman elimistön kuuntelu ovat keskeisiä sanomia viiden viikon VHH Teho muutosmatkan aikana. Pikadieettien ja itsensä ruoskimisen aika on ohi! Niistä harvoin seuraa mitään hyvää- päinvastoin ne voivat hankaloittaa pysyvää painonhallintaa. Lue lisää verkkokurssista TÄÄLTÄ.

LIFT UP kasvojoogaverkkokurssi on tarkoitettu Sinulle, joka haluat opetella tehokkaan ja turvallisen itsehoitomenetelmän, joka kiinteyttää ja kohottaa kasvojen ja kaulan lihaksia, lisää ihon kollageenin ja elastaanin muodostusta, vähentää turvotusta ja antaa iholle upean glown! Se on tarkoitettu Sinulle, joka haluat lisätä hyvinvointiasi ja olet valmis tekemään itse asioita oman ulkonäkösi ja hyvinvointisi eteen. LIFT UP kasvojoogaverkkokurssilla saat käyttöösi peräti 5 tehokasta harjoituskokonaisuutta, joita voit tehdä erikseen tai yhdistellen ihosi tarpeiden ja aikataulusi mukaan. Kertamaksulla saat verkkokurssin käyttöösi pysyvästi ja voit tehdä harjoituksia oman aikataulusi mukaan. Lue lisää verkkokurssista TÄÄLTÄ.

Katso TÄÄLTÄ erittäin edullisia pakettihintoja verkkokursseista ja säästä puhdasta rahaa.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *