Hae
Kutsu vapauteen

Itsetehty kookosjogurtti suoliston hyvinvointiin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ihanan täyteläisen makuinen itsetehty hapatettu kookosjogurtti hellii suolistoasi monellakin eri tavalla. Ohje on suunniteltu siten, että se sisältää probioottien eli maitohappobakteereiden lisäksi myös prebiootteja, jotka ovat probioottien ruokaa. Kun käytät sekä maitohappobakteereita että niiden lisääntymistä edistäviä kuituja, edistät suolistosi hyvää bakteerikantaa mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Jos kärsit vuotavasta suolesta, niin lisäisin vielä jogurtin sekaan hieman glutamiinia, jonka sanotaan edesauttavan suoliston limakalvon kuntoa. Glutamiinin käyttö kannattaa aloittaa varovasti vaikkapa ihan teelusikallisen kärjellisellä ja lisätä sen määrää pikkuhiljaa yhteen tai kahteen teelusikalliseen.

 


itsetehdyn kookosjogurtin valmistus

 

Ohjetta varten tarvitset desinfioidun lasipurkin, palan harsokangasta, kumilenkin, kookosmaitoa, Puhdas+ probioottikapseleita ja Puhdas+ akaasiakuitua. Valmiin jogurtin voit makeuttaa halutessasi vaikkapa nestemäisellä stevialla, koivu- tai karppisokerilla tai hunajalla. Jogurtti kannattaa nauttia kotimaisten marjojen kanssa, jotka sisältävät runsaasti suojaaineita ja suoliston hyvinvointia lisäävää kuitua. Tällä ohjeella tehtynä saat 2 annosta kookosjogua ja yhdessä annoksessa on 177 kaloria.

 

 

itsetehdyn kookosjogurtin hapattaminen ja säilytys

 

Jogurtti on helppotekoinen, mutta hapattaminen vie aikaa yleensä yhdestä kahteen vuorokauteen. Mitä kauemmin hapatat jogurttia huoneen lämmössä, sitä paksumpaa ja happamanpaa jogusta tulee ja mitä rasvaisempaa kookosjogurttia käytät, sitä nopeammin jogurtti saavuttaa ihanteellisen rakenteen ja koostumuksen. Itse käytin kuvan jogurttiin kookosmaitoa, jonka rasvapitoisuus oli 18 g ja hapattaminen kesti tasan 24 tuntia. Hapattaminen lopetetaan siirtämällä jogurtti jääkaappiin vielä tekeytymään muutamaksi tunniksi ennen nauttimista. Mikäli jogurtin koostumus ei ole tarpeeksi kiinteää vuorokauden jälkeen, niin jatka hapattamista huoneenlämmössä vielä toisen vuorokauden ajan. Itse en kyllä ole koskaan hapattanut yli vuorokautta, mutta olenkin aina käyttänyt rasvaista jogurttia. Jogurtti säilytetään jääkaapissa jossa se säilyy muutaman päivän. Huomaat kyllä kun jogurtti ei ole enää syömäkelpoista. Muistathan, että kookosjogurtista käytetään ainoastaan kookosmaidon jähmeä osa, lientä voi käyttää seoksen laimentamiseen tarvittaessa.

”Tiivistetystä hapattaminen on elintarvikkeiden happamuuden lisäämistä säilyvyyden, rakenteen, maun ja ravintoarvon muuttamiseksi. Se tehdään lisäämällä raaka-aineeseen tarkoitukseen sopiva maitohappobakteerikanta. Bakteerit käyttävät ravinnokseen raaka-aineen sokereita ja erittävät maitohappoa, joka alentaa tuotteen pH:ta.”

 


 

Miksi kuitua?

 

Monimuotoiset kuidut edistävät suolen toimintaa ja muokkaavat myös sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa terveyttä edistävään suuntaan. Kuitu turpoaa suolistossa ja sitoo itseensä myrkkyjä ja epäpuhtauksia, kuljettaa ulostemassaa nopeammin paksusuolessa ja on ravintoa suoliston hyville bakteereille. Kuitu onkin elintärkeää suoliston hyvinvoinnille ja mikäli ruokavalio on riittävän kuitupitoinen ulosteesta tulee pehmeämpää ja vatsa toimii säännöllisesti. Runsaskuituista ravintoa nauttineilla on pienentynyt riski sairastua tyypin 2 diabetekseen  ja sepelvaltimotautiin.  Myös paksusuolisyövän riski on useiden tutkimusten mukaan pienentynyt kuitupitoisia ruokia runsaasti käyttävillä. Kuitua pitäisi saada päivässä 25-35 g päivässä. Viljatuotteiden lisäksi kuitua saa esimerkiksi kasviksista, hedelmistä, siemenistä ja marjoista. Suomalaiset saavat kuitua 20-25 grammaa päivässä, kun suositus aikuisille on 30-35 grammaa.

 


 

ohjeessa käytetyistä tuotteista

 

Ohjeessa käytetty Puhdas+ tuotteita. Puhtaiden ja toimivien lisäravinteiden löytäminen voi olla työlästä ellei ole aikaa perehtyä asiaan perinpohjaisesti. Hyvällä omallatunnolla voin suositella Puhdas+ tuotteita, joka on kotimainen terveystuotteiden sarja riisuttuna kaikesta ylimääräisestä. Maksaa ei rasiteta säilöntäaineilla, pintakäsittelyaineilla, keinotekoisilla väriaineilla, makeutusaineilla eikä magnesiumstearaatilla. Mielestäni ei ole mitään järkeä rasittaa kehoaan millään ylimääräisellä, koska lisä-aineita tulee ihan tarpeeksi terveellisestä ruoastakin.  

Puhdas+ akaasiakuitu on maultaan neutraali ja sekoittuu hyvin nesteeseen. Tämä kuitu ei turpoa nesteessä, joten se sopii hyvin jogurtin sekaan tarjoten probiooteille ruokaa eli prebiootteja. Voit lisätä kuidun hapattamisvaiheessa tai vasta valmiin jogurtin sekaan. Puhdas+ akaasiakuitua voit tilata täältä. Puhdas+ vahvat probioottikapselit sisältävät neljää eri bakteerikantaa. Yhdessä kapselissa on 10 miljardia bakteeria. Tuotetta voit tilata täältä.

 

 

itsetehty kookosjogurtti ohje 2 annosta

200 g kookosmaidon jähmeää osaa

2 Puhdas+ probioottikapselia

 2 tl Puhdas+ akaasiakuitua

 

Kaada desinfioituun lasipurkkiin kookosmaidon paksu osa. Avaa probioottikapselit ja sekoita ne kookosmaidon sekaan. Lisää kuitu ja sekoita. Mikäli seos on liian paksua, laimenna kookosmaidon nesteellä. Voit lisätä kuidun myös valmiin jogurtin sekaan. Peitä purkin suu hengittävällä harsolla, tiivistä kuminauhalla. Jätä jogurtti tekeytymään huoneenlämpöön vähintään vuorokauden ajaksi. Hapatus lopetetaan siirtämällä jogurtti jääkaappiin jossa se myös säilytetään.

Lisää blogin terveellisiä ruoka-ohjeita löydät täältä.


Kuvissa näkyviä tuotteita on ostettu Muuramen lifestyle-liike Annivalista. Annivalin tuotteita voit tilata täältä.

 

Terveellistä elämää instassa: satu sjoholm


Kaupallinen yhteistyö: Puhdas+ ja Annival

3 kommenttia

  1. Anonyymi kirjoitti:

    Onnistuuko tämä kookoskermasta vai onko vain tuo maidon jähmeä osa toimiva

  2. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Itse olen tehnyt vaan maidosta, mutta mikäli kerma on tarpeeksi jähmeää, niin pitäisi onnistua?

  3. Valentina Merilainen kirjoitti:

    Onnistuisiko jogurtti ihan tavallisesta juotavasta gogreen kookosmaidosta ( 8;8%)?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.