Hae
Kutsu vapauteen

Kotikäyttöisten unenseurantalaitteiden luotettavuus- haastattelussa Uniklinikan Markku Partinen

Postauksen aiheena on kotikäyttöisten unenseurantalaitteiden luotettavuus ja postausta varten olen haastatellut yhtä Suomen tunnetuimpaa uniasiantuntijaa Helsingin Uniklinikalta eli professori ja neurologian erikoislääkäri Markku Partista. Tämä postaus on jatko-osa jokin aika sitten julkaistulle postaukselle ”Tätä et välttämättä tiennyt unesta”, jossa haastettelin Markkua ensimmäisen kerran. Postaus löytyy täältä. Edellisessä postauksessa selvisi kuinka paljon keski-ikäinen tarvitsee syvää ja REM-unta voidakseen hyvin, mitä suuri määrä REM-unta merkitsee terveyden kannalta, onko sedatiivisten eli rauhoittavien lääkkeiden säännöllisestä käytöstä mitään haittaa unettomuuden hoidossa ja miten em. lääkkeet vaikuttavat unen laatuun. Lisäksi postauksesta selviää Partisen tärkeimmät vinkin unen laadun parantamiseen. Mutta nyt mennään kotikäyttöisten unenseurantalaitteiden tarkkuuteen…

 

Omat kokemukseni Ouran ja Vivosmart4:n unenseurannasta

Olen kirjoittanut paljon unesta ja palautumisesta, koska ne vaikuttavat merkittävästi jaksamiseen ja yleensäkin elämänlaatuun. Postauksia unesta ja palautumisesta löydät täältä. Kotikäyttöisistä unenseurantalaitteista minulla on käytössä Oura ja Vivosmart 4 ja olenkin seurannut untani niiden avulla viimeisen puolen vuoden ajan. Molemmissa laitteissa on myös muita ominaisuuksia kuten palautumisen seuranta sykevälivaihtelun avulla. Lisäksi Oura mittaa lisäksi kehon lämpötilaa yön aikana ja Vivosmart 4 myös liikettä ja happisaturaatiota unen aikana. Vivosmartissa on myös kuukautiskierron seuranta, joka on kyllä ihan supermielenkiintoista ja auttaa todella hyvin hahmottamaan hormoonivaihteluiden vaikutuksen omaan olotilaan. Esimerkiksi itse olen huomannut nukkuvani parhaiten luteraalivaiheen aikana ja huonoiten silloin kun hormoonitasot muuttuvat.

Olen kiinnostunut unestani ja näin ollen myös unenseurantalaitteista ja pääsääntöisesti näiden kahden laitteen tiedot tuntuvat korreloivan melko hyvin omien tuntemusteni kanssa. Se hämmentää miten suuria eroavaisuuksia unitiedoissa on saman yön osalta- toki molemmat laitteet tunnistavat hyvin sen nukuinko hyvin vai todella huonosti. Alla olevien kuvien avulla näette sekä Ouran että Vivosmart4:n antamat unitiedot (Ouran tiedot vasemmalla ja Garminin oikealla). Kuten huomaatte, niin Oura antaa selvästi huonommat unitiedot kyseisen yön osalta sekä syvän unen määrässä että hereillä olossa. Ouran mukaan minulla olisi ollut yön aikana 7 syvän unen jaksoa ja Garminin mukaan 5. Suurimmat erot tulevat REM-unen määrässä, jota Ouran mukaan on reippaasti yli 2 tuntia ja Garminin mukaan tunnin vähemmän. Omat mielikuvani kyseisesti yöstä oli ainoastaan se, että nukuin mielestäni hyvin vaikka yöllä etsiskelinkin lisäpeittoa makuuhuoneesta. Tärkein mittari mielestäni oli se, että tunsin seuraavana päivänä oloni virkeäksi.

Tärkein oma huomioni näistä kahdesta laitteesta on se, että suurinta heittoa todellisuuteen tulee silloin kun makaan sängyssä hereillä liikkumatta, jolloin molemmat laitteet tulkitsevat tilan kevyeksi uneksi. Mikäli meditoin sängyssä liikkumatta, laitteet näyttävät sen REM-uneksi ilmeisesti johtuen silmänliikkeestä. Toki olen aina tiennytkin etteivät kotikäyttöiset unenseurantalaitteet ole yhtä tarkkoja kuin aivosähkökäyrä eikä kukaan varmaan niin oletakaan koska unenseuranta perustuu pääasiassa sykkeeseen. Mielestäni laitteet ovat suuntaa-antavia ja edelleen tärkeintä on oma vireystaso päivän aikana.

Luottamustani Ouraan horjutti melko paljon kuukausi sitten tapahtunut asia, jolloin Oura sormukseni oli hukassa yli vuorokauden verran. Sormus löytyi meidän parisängyn jalkopäästä eli siellä se oli pyörinyt jaloissa ilman jatkuvaa ihokostetusta tai kokonaan ilman sitä. Huomasin ihmeekseni, että Oura ilmoitti edellisen yön aikana ihan täydelliset unitiedot: syvää unta oli ollut muka yli 2 tuntia eikä heräämisiä ollenkaan. En tiedä ottiko sormus unitiedot sänkymme alla makaavasta saksanpaimenkoirastamme vai mistä, mutta mielestäni tilanne oli aika kummallinen? 

 

Markku Partisen haastattelu unenseurantalaitteista

Unta voidaan seurata virallisen aivosähkökäyrän lisäksi myös kotikäyttöisillä unenseurantalaitteilla. Ihanne tilanteessa pulssikäyrä laskee nukkumaan mennessä ja aamuyöstä siinä voi olla nousua REM-unen aikana. Keskustelimme Partisen kanssa tässä haastattelussa pääasiassa Ourasta, koska meillä molemmilla on se käytössä ja hieman myös Vivosmart4:stä, joka on itselläni käytössä Ouran lisäksi. 

Partisen mukaan normaali yö antaa suhteellisen oikeaa tietoa terveellä ja hyvinnukkuvalla ihmisellä. Masentuneella ja unihäiriöistä kärsivillä Ouran unianalyysi voi mennä pahasti pieleen. Esimerkiksi jos ihminen sairastaa uniapneaa, niin Oura saattaa tulkita yölliset hengityskatkokset REM-uneksi ja onnitella aamulla hyvin nukutusta yöstä vaikka ihminen voikin olla hyvin sairas. Unen pituuden Oura näyttää suhteellisen oikein. Sen sijaan jos lukee sängyssä kirjaa (alhainen pulssi, silmänliike), niin Oura tulkitsee sen helposti REM-uneksi. Ouran tulkitsee syvän unen määrän selvästi alakanttiin ja REM-unen määrään ei voi luottaa. Ouran heikkous on se, että se painottaa REM-unen tärkeyttä vaikka syvän unen määrä on Partisen mukaan kaikista tärkein ja palauttavin unenvaihe. 
 

Partisen mukaan Garminin Vivosmart 4.ssa on parempi sykevälivaihtelu, mutta unen vaiheissa samoja virheitä kuin Ourassa. Partisen mukaan paras kotikäyttöinen unenseurantalaite tällä hetkellä on Vivagokello, joka on ainut kotikäyttöinen laite, jolla on lääkinnällinen merkintä. Partinen huomauttaa, että hän on ollut itse Vivagokellon suunnittelussa mukana ja pyytää minua ottamaan tämän asian huomioon muodostaessani asiasta omaa käsitystä. Arvostan rehellisyyttä ja uskon myös siihen, että mikäli laitteelle on annettu lääkinnällinen merkintä, niin se on luotettavampi kuin ne laitteet, joilla sitä ei ole. Itse en ole Vivagokelloa testannut.

Laaja unipolygrafiatutkimus Helsingin Uniklinikalla

Menen 2.7.2019 eli reilun viikon päästä Helsingin Uniklinikalle laajaan unipolygrafiatutkimukseen, joka antaa tietoa unen rakenteesta ja laadusta peräti 11 muuttujan avulla. Näitä muuttujia ovat mm. aivosähkökäyrä, EKG, silmänliikket, verenpaine, leuanaluslihasten lihasjänteys jne. Tarkoituksena on saada aivosähkökäyrän avulla luotettavaa tietoa unestani yhden yön ajalta. Luonnollisesti vertaa tuon yön unituloksia Ouran ja Vivosmart4:n tietoihin, jonka jälkeen ei tarvitse enää arvailla kotikäyttöisten unenseurantalaitteiden luotettavuutta. Tämä on ehkä mielenkiintoisin yhteistyö ikinä ja odotan unitutkimusta innolla. Tosin etukäteen jo vähän jännittää se, että pystynkö nukkumaan kyseisenä yönä ollenkaan? Tulen kirjoittamaan unipolygrafian tuloksista blogiini heinäkuun aikana, joten pysykäähän kanavalla.

Seuraa terveystietoista matkaani somessa. Päivitän instaani päivittäin jumppa- ja joogavideoita eli mitäs jos jumpataan core kuntoon mökin laiturilla tai terassilla syksyksi?? Insta löytyy nimellä satusjoholm. Täältä löydät lisää blogin terveys- ja hyvinvointiaiheisia postauksia.

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.