Hae
Kutsu vapauteen

Täytetty avokado rapukastikkeella- VHH, gluteeniton, viljaton ja maidoton

 
 
Tee vieraisiin tai puolisoosi vaikutus tarjoamalla rapukastikkeella täytettyjä avokadoja. Hienostuneen tyylikäs ja hurmaavan makuinen herkku sopii alkupalaksi illan istujaisiin tai sellaisenaan nautittavaksi pienempään nälkään vaikkapa kuohuviinin kera- kehtaa tarjota vaikka valtionpäämiehelle:) Terveellistä, nopeatekoista ja tietenkin vähähiilarista, gluteenitonta, viljatonta ja maidotonta. Rapukastike sopii erinomaisesti myös savustetun kalan kastikkeeksi.
 

Mitäs mää saan kun olen tässä taas kerjännyt uskollisesti ainakin tunnin?

 
Kannattaa ostaa syöntikypsiä avokadoja, siis sellaisia, jotka eivät tunnu käteen kovilta mutta eivät myöskään mene lyttyyn jos painelee. Valitettavasti hyviä avokadoja on josku vaikea löytää ja usein joudunkin kypsyttämään niitä muutaman päivän ajan. Joki/punaravun pyrstöt voi tietty korvata katkaravuilla, vaikka ne eivät olekaan yhtä hyviä. Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät soijajogurttia. Hiilihydraatteja yhdessä annoksessa eli yhdessä täytetyssä avokadon puolikkaassa on noin 10 g.  Tästä rapukastikkeen ohjeesta tulee täytteet neljään avokadon puolikkaaseen tai tietenkin vähän riippuu kuinka paljon täytettä haluaa laittaa. Minulla on tapana lisätä täytettä koko ajan sitä mukaa kun se hupenee, sillä voin kertoa että tuohon rapukastikkeeseen tulee himo…
 

 
Ohje:
 
50 g kirjolohen, siian tai muikun mätiä
1 punasipulia varsineen HH n. 5 g
200 g jokiravun/punaravun pyrstöjä
2 rkl turkkilaista jogurttia/soijajogurttia HH 3,0 g
tuoretta tilliä
ripaus suolaa
 
2 avokadoa (puolikkaassa avokadossa on hiilareita n. 8,5 g)
 
Pilko punasipuli varsineen ja laita kaikki aineosat kulhoon ja sekoita. Halkaise avokadot puukolla kahtia pituussuunnassa ja irroita kivi, jolloin avokadon puolikkaaseen tulee reikä. Koverra lusikalla reikää hieman suuremmaksi, jolloin kastiketta mahtuu enemmän. Jätä kuitenkin hedelmälihaa kunnolla ettei mene ihan kastikkeen syömiseksi:) Täytä avokadon puolikas rapukastikkeella ja jotta hedelmä pysyy lautasella suorassa, leikkaa pohjasta pyöreä osa suoraksi puukolla. Älä heitä missään nimessä pois leikattuja hedelmän osia vaan säästä ne aamu smoothieseen.
 

 
Avokado on erittäin terveellinen hedelmä, joka sisältää runsaasti rasvaa, mutta hyvää sellaista. Kuitupitoinen ja vähäsokerinen hedelmä sisältää myös kaliumia, B-, E- ja K-vitamiinia ja on rasvahappokoostumukseltaan lähellä oliiviöljyä. Syön avokadoa päivittäin aamu smoothien seassa, johon se antaa pehmeää kermaisuutta. Syömme usein mieheni kanssa täytettyjä avokadoja kuin olemme kaksin ja haluamme herkutella. Itse asiassa täytetyt avokadot on alun perin ollut mieheni idea. Ennen ostimme aina valmista katkarapu ”mössöä” joko Stockan herkkupuodista tai Sokokselta kunnes valmis mössöt alkoivat tökkimään ja aloin itse kehittelemään omia kastikkeitani. Itse tehdyn kastikkeen osalta tietää mitä siihen on laitettu ja sen voi tehdä esimerkiksi partaäijä jogurttiin, jossa on kuulemma huippu hyvä maitohappobakteerikoostumus.
 

 

Soveltakaa ihmeessä tätäkin ohjetta parhaaksi katsomallanne tavalla. Jos et esimerkiksi pidä mädistä, jätä se pois ja lisää jotain tilanne tai jätä lisäämättä. Mädin voi korvata esimerkiksi mätitahnalla. Esimerkiksi savustettu kala eri muodoissa sopisi todella hyvin tähän kastikkeeseen.
 
 

2 kommenttia

  1. MariaCarita kirjoitti:

    Loistavaa. Juuri ennen kuin luin tämän ohjeen , söin avocadon johon pistin mäiti/puasipuli-kermakastiketta. Rapuja ei ollut, mutta ehkä ensi kerralla

  2. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Avokado on niin hyvää?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.