Hae
Kutsu vapauteen
Kaupallinen yhteistyö

Luonto parantaa

Kaupallinen yhteistyö: https://www.palautumiskoulupro.fi/palautumiskoulupro https://tampereenkesayliopisto.fi

pakko päästä päivittäin metsään

 

 

Luonnossa ja metsässä oleminen palauttaa, voimistaa ja parantaa- monellakin tapaa. Mun on pakko päästä päivittäin metsään- yleensä teen tunnin metsälenkin koirien kanssa heti aamulla. Kävelen polkuja pitkin ja rämmin umpimetsässä. Ajatukset kirkastuvat ja mieli rauhoittuu ja tyyntyy jo muutamassa minuutissa. Lenkin puolivälissä koirat lepäävät ja minä joogaan varttitunnin ajan. Syvä hengitys, virtaavat asanat, kevyt tuulenvire iholla, metsän vihreys ja lintujen laulu- mielettömän rauhoittavaa, voimaannuttavaa ja maadoittavaa. Olen kirjoittanut vuosia sitten blogiin paranemistarinani vaikeasta kosteusvaurio astmasta, lue se täältä ja täältä. Paraneminen on aina kokonaisvaltainen tapahtuma, johon vaikuttaa moni asia. Omalla kohdallani luonnon mikrobeille ja eläin allergeeneille astettainen siedättyminen olivat avain asioita paranemisessani. Ja Palautumisohjaajakoulutuksen luontojaksolla saamani tiedon perusteella ymmärrän nyt entistä paremmin miksi.

 

 

Lue myös: Opiskelu alkoi- tämä koulutus muuttaa mun elämän!

 

 

 

metsän parantava voima

 

 

Luonnossa oleminen ja luonnon runsaalle ja monipuoliselle mikrobistolle altistuminen vahvistaa immuunijärjestelmää. Puut vähentävät pienhiukkasten määrää ilmassa, joka taasen parantaa hengitysilmaa. Metsässä oleminen ja liikkuminen alentaa stressihormoni kortisolia, sykettä, verenpainetta, hengitystiheyttä ja ahdistusta tutkimusten mukaan. Lisäksi se pienentää monien sairauksien riskiä, suurentaa aivojen hippokampusta, vapauttaa endorfiinia, alentaa virtsan adrenaliini- ja noradrenaliinitasoja, vähentää lihasjännitystä, vaikuttaa myönteisesti aivojen toimintaan, tarkkaavaisuuteen ja keskittymiskykyyn- muutamia asioita mainitakseni. Kahdessa tunnissa elimistön puolustuskyky alkaa elpymään eli stressaantuneen ihmisen tulisi olla luonnossa vähintään pari tuntia kerrallaan ja mahdollisimman usein.  Toki jo pelkästään 10 minuutin oleilu metsässä tuo mukanaan lukuisia terveysvaikutuksia. Lähde: Palautumisohjaajakoulutuksessa jaettu materiaali

 

 

Lue myös: Autonominen hermosto ei tasapainotu hetkessä- hengityksen merkitys

 

 

Nina Pajanti-Raudus ohjasi rumbu meditaation

 

 

luonnossa palauttavia harjoituksia

 

 

Palautumisohjaajakoulutuksen luontojaksolla vietimme päivän metsässä Pirkanmaan Kintulammilla. Normaali oloissa luontojakso olisi kestänyt 2 päivää, mutta korona rajoitusten vuoksi tämän vuoden luontojakso jouduttiin toteuttamaan eri tavalla. Päivän aikana teimme luonnossa palautumista edistäviä harjoituksia kuten ääni- ja meditaatioharjoituksia, palauttavaa kävelyä ja kehoterapiaan pohjautuvia harjoituksia. Makasimme ja rentouduimme maassa alustojen päällä, tarkkailimme luontoa ja vaan olimme. Päivän aikana ymmärsin entistä vahvemmin miten ylivertainen ympäristö luonto on hermoston tasapainottumisen kannalta- mikään rakennettu ympäristö ei voi tarjota samaa. Ja mikä parasta: metsä on kaikkien saavutettavissa ja sen käyttö on ilmaista. Luontojakson aikana oleilin ensimmäistä kertaa elämässäni metsässä kokonaisen päivän ajan- aikaisemmin olen aina tehnyt metsässä jotakin kuten lenkkeillyt tai treenannut koirien kanssa. Makuualustalla kanervien keskellä levätessä katselin puiden latvoja ja elämää hieman erilaisesta näkökulmasta kuin aikaisemmin ja voinkin kertoa sen olleen vaikuttava ja pysättävä kokemus.

 

 

Tuu instaan: satusjoholm ja 2blackgsd

 

 

Kaupallinen yhteistyö: https://www.palautumiskoulupro.fi/palautumiskoulupro https://tampereenkesayliopisto.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *