Hae
Kutsu vapauteen

Vapaudu pelosta- ilmaista valmennusta tarjolla blogin lukijoille

Pelko, kauhu, epätietoisuus.  Elämme hyvin poikkeuksellista aikaa tällä hetkellä: Korona virus aiheuttaa pelkoa ja epävarmuutta. Mieli saattaa täyttyä kauhukuvista: mitä kaikkea kamalaa voi itselle tai läheisille tapahtua lähiaikoina. On enemmän kysymyksiä kuin vastauksia ja huoli riskiryhmiin kuuluvista henkilöistä voi kasvaa liian suureksi. Epävarmuuden aiheuttama stressi voi  virittää aivot ja hermoston ylikierroksille, jolloin ne alkavat reagoimaan vaarattomiinkin asioihin liioitellusti. Pelko on luonnollista ja inhimillistä ja meitä kaikkia joskus pelottaa. Pelon tukahduttamisen sijasta mieltään voi harjoittaa kuitenkin siten, että pelko ei ole enää isäntä vaan renki.  Tämän postauksen tarkoituksena on auttaa Sinua lähtemään matkalle, jossa mielen uudistamisen välityksellä voidaan aloittaa jälleenrakentamisprosessi sen sijaan, että stressihormonit jatkuvasti hajottaisivat kehoa. 

Postaus sisältää vieraskynäkirjoituksen, jonka kirjoittaja  on hyvinvointivalmentaja Mia Korpi. Minulla on iloa tarjota blogin seuraajille mahdollisuutta osallistua yhden kerran ILMAISEKSI Mian valmennussessioon, jossa käydään läpi strategioita, joiden avulla on mahdollista vapautua pelosta, ahdistuksesta ja stressistä. Tarjous on voimassa rajallisen ajan. 

 

pelko koskettaa elämäämme aivan uudella tavalla

 

Sanotaan, että jos sinulla on ruokaa jääkaapissa, vaatteet ylläsi ja katto pääsi päällä, olet rikkaampi kuin 75 % tämän maailman väestöstä. Jos sinulla on rahaa pankissa ja lompakossasi sekä vähän kolikoita vielä taskussasi, kuulut maailman rikkaimman 8 % joukkoon. Tästä näkökulmasta olemme onnekkaita, kun olemme saaneet etuoikeuden syntyä Suomeen. Kasvoin oman lapsuuteni pienessä lähiössä Itä-Suomessa, jossa oma sekä naapurin ovi sai aina olla lukitsemattomana päiväsaikaan. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Huoli ja pelko terrori-iskuista tai kontrolloimattomat sodat toisella puolella maapalloa koskettavat elämäämme tänään aivan uudella tavalla. Tai sitten elämäämme voi koskettaa esimerkiksi jokin uusi virus.

 

pelkoa voi verrata virukseen

 

Itse asiassa – pelkoa itseään voisi hyvin verrata virukseen. Aivan kuten suolistomme mikrobiomi muodostuu terveyteemme ja immuniteettiimme voimakkaasti vaikuttavista eliöistä: bakteereista, viruksista ja hiivoista, samoin meidät on ohjelmoitu tuntemaan ja tarvitsemme pelkoa selviytyäksemme. Ihminen on silti parhaimmillaan toimiessaan rakkaudesta, rohkeudesta ja kiitollisuudesta käsin. Kuitenkin tiukan paikan tullen, selviytymisohjelma aivoissamme saa vallan. Toisin sanoen, jos meidän tulisi valita yhdeksän hyvän ja kymmenen kauniin väliltä, mutta joukossa olisi yksi asia, joka informoisi meitä vaarasta, mitä tekisimme? Valitsisimme automaattisesti kiinnittää huomiomme tuohon vaaratekijään. Tämä toimi loistavasti silloin kun piti havaita uhkaava villieläin metsästysreissulla. Mutta mitä mielellemme tapahtuu silloin, kun katsoessamme suuntaan tai toiseen, jokin medialähde informoi meitä jatkuvasti potentiaalista uhista? Mitä meille tapahtuu, kun tämä selviytymisohjelma käy ylikierroksilla ja ottaa vallan?

 

”Myrskyssä näemme, mistä kohti veneemme vuotaa. Kun pääset rannalle, on aika korjata vene. Sitten olet valmis jälleen merelle. Veneesi on vahvempi ja sinä viisaampi kuin koskaan ennen.”

– Mia Korpi

 

Kuva Jarkko Tuomola/Mainostoimisto Jiibit

 

pelkotilassa järki ei luista parhaimmalla tavalla

 

Vaikka maailma on muuttunut radikaalisti metsästäjien ja kerääjien aikakaudesta, elimistömme reaktio pelkoon on pysynyt samana. Stressi aktivoi samat primitiiviset osat aivoistamme, joissa sijaitsee nälän kontrollointi, aggressio ja immuunireaktiot.  Se käynnistää elimistön taistele tai pakene -reaktion aivan kuin olisimme hengenvaarassa. Kehoon eritetään kortisolia ja adrenaliinia, joiden avulla voimme fyysisesti taistella tai sitten rynnätä pakoon. Kognitiivinen ajattelu ja radikaali ratkaisu ovat samalla aivoalueella rentouden ja kiitollisuuden kanssa. Nämä aivoalueet saavat huilia tässä vaiheessa. Toisin sanoen, pelkotilassa järki ei luista parhaimmalla tavalla. Keho keskittää kaiken energiansa fyysiseen toimintaan.

Haasteenamme tänään on, että suurella osalla ihmisistä tämä stressireaktio on käynnissä suurimman osan aikaa. Toinen haasteemme on, että suurimmaksi osaksi tämän reaktion aktivoituessa, kyse ei ole elämästä tai kuolemasta, vaikka siltä joskus saattaisikin tuntua. Myös suurimmassa osassa tapauksia tänä päivänä kyse ei ole fyysisestä toiminnasta, vaan aikarajojen kanssa kilpailusta, laskujen maksamisesta tai ihmissuhdekonfliktista.

 

saatamme jäädä koukkuun ajatuksiin, joita inhoamme

 

Stressikemikaalit on suunniteltu auttamaan meitä selviytymään hetkellisissä uhkatilanteissa. Yksi ongelmallisista asioista nyky-yhteiskunnassa on se, että joskus alitajuisesti jopa turvaudumme stressiä tuottaviin ajatuksiimme energianlähteenä. Kortisoli ja adrenaliini saavat kehomme vapauttamaan glukoosia vereemme tuoden meille nopeasti energiaa. Tämä voi saada aikaan sen, että saatamme jäädä koukkuun ajatuksiin, joita inhoamme.

Stressiä tutkittaessa on huomattu, että voimme herkistyä stressille samaan tapaan kuin solut voivat herkistyä insuliinille jatkuvasta korkeasta verensokerista johtuen. Tämä tarkoittaa sitä, että jos olemme käyneet läpi menneisyydessämme voimakkaan trauman tai stressi on ollut kehossamme liian kauan, pienempikin vastoinkäyminen voi aiheuttaa massiivisen stressireaktion, aivan kuin olisimme juuri sillä hetkellä todellisessa hengenhädässä.

 

MIKÄ ON VASTALÄÄKE pelolle

 

Yksi tärkeä vastalääke pelolle on toiminta. Meidät on myös rakennettu vapauttamaan stressi kehostamme liikkeen välityksellä. Luonnossa liikkuminen on erityisen tehokasta vapauttamaan keho stressistä. Terveellinen ruokavalio sekä liike- ja meditaatioharjoitukset ovat erinomainen lähtökohta kehon stressireaktion rauhoittamiseen. Hyvät rasvat poistavat tulehdusta koko kehosta, mukaan luettuna aivoihin syntynyt tulehdus ei-rakentavien ajatusten pohjalta. Tämä lisäksi on muutamia asioita, johon tulee kiinnittää huomiota.

 

TIETOISUUS

 

On todella tärkeää, että tiedostamme omat ajatuksemme, sillä ajatukset luovat tunne- tai olotilat, joissa elämme päivästä toiseen. Jokaisesta ajatuksesta on vaikea saada kiinni, mutta tunnetiloja tarkkailemalla tiedämme, olemmeko ajatelleet rakentavia vai ei-rakentavia ajatuksia. Toisin sanoen, jos tunne- ja olotilamme on hyvä, olemme ajatelleet sitä, mikä on hyvää, kaunista, erinomaista ja mikä ansaitsee kiitoksen. Tämänkaltaisista tiloista käsin rakennamme hyvinvointia elämäämme. Jos taas olotilamme on huono tai ahdistava, olemme ajatelleet päinvastaisia ajatuksia. Kun huomaat tehneesi näin, voit nopeasti resetoida itsesi liikuttamalla kehoasi ja keskittymällä siihen, mikä on hyvin tai mistä voit olla kiitollinen.

 

”Yksi mielen tärkeistä periaatteista on se, että mihin keskitymme, kasvaa elämässämme”.

 

MIELEN HARJOITTAMINEN PROAKTIIVISESTI

 

Nyrkkisääntönä voisi ajatella: mikäli et aktiivisesti tee asioita päivittäin (esim. meditaatio, rukous, mielen virittäminen), joiden avulla harjoitat mieltäsi pysymään paremmin ja kauemmin rakentavissa tiloissa, on hyvin paljon mahdollista, että kuulut niiden 75 % joukkoon väestöstä, joiden keho elää suurimman osan ajasta stressireaktiossa. Psykologi Robert Epstein, Ph.D sanoo: “Jos odotat haastavaa tilannetta ennen kuin alat tehdä jotakin hallitaksesi stressiä, se on jo liian myöhäistä. Sinulla on oltava lajitelma erilaisia keinoja, joita käytät proaktiivisesti. Jos käytät niitä säännöllisesti päivän mittaan, niiden avulla on mahdollista muuttaa stressin sietokykyäsi.” Yksi erinomainen esimerkkiharjoitus löytyy täältä:  Kiitollisuusmeditaatio

 

NAURU PIDENTÄÄ IKÄÄ

 

Ihan oikeasti. Ilo ja nauru nostavat immuniteettiä siinä missä pelko ja stressitilat laskevat sitä. Haastavina aikoina on hyvä vaikka strategisesti katsella komedioita tai taidokkaiden koomikoiden ohjelmia ja olla yhteydessä ihmisiin, jotka tietävät, että huumorin kukka on se kaunein kukka.

 

valmennusohjelma, joka on enemmän kuin pelkkää stressinhallintaa

 

Tavoitteenamme on kuitenkin paljon enemmän kuin pelkästään stressin hallinta. Tämän vuoksi olemme luoneet valmennusohjelman, jonka avulla on mahdollista uudistaa yhtä aikaa sekä kehoa että mieltä ja nousta uudelle, korkeampaa täyttymystä tuovalle tasolle elämässä. Viimeisen kahden vuoden aikana olemme yhdessä käyneet läpi tätä prosessia ja Satu on kirjoittanutkin omasta prosessistaan jo muutamia postauksia. Voit lukea niistä täältä ja täältä.

Valmennusohjelmien välityksellä on mahdollista päästää irti menneisyyden ehkä traumaattisistakin tapahtumista, jotka ovat kuormittaneet kehoa. Mielen uudistamisen välityksellä voidaan aloittaa jälleenrakentamisprosessi sen sijaan, että stressihormonit jatkuvasti hajottaisivat kehoa. Näiden ohjelmien välityksellä on mahdollista löytää uudet sisäiset voimavarat, jotka eivät vain nosta sinua uudelle tasolle, vaan auttaa sinua myös nostamaan ylös muita ympärilläsi.

Olemme tämän valmennusohjelman välityksellä aloittaneet rakentamaan vahvojen sotureiden heimoa, jotka ovat valmiita seisomaan kaiken sen puolesta, mikä on hyvää, ihailtavaa ja tärkeää tässä maailmassa. Me olemme täällä toisiamme varten, läpi pimeimpienkin aikojen, tukemassa toinen toistamme voittoon. Soturin mieli – Facebook ryhmä avataan pian. Myös verkkovalmennusta ja seminaareja on tulossa. Tämä on kutsusi vapauteen. Oletko sinä mukana?

 

Lisätietoja Miasta sekä yhteydenottolomake: www.miakorpi.com

 

Kuva Pasi Hakala/Studio Varjo

 

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.