Hae
Kutsu vapauteen

EFT Tapping- Emotional Trauma Training eli "Naputtelu"

Postauksen aiheena on EFT Tapping (Emotional Freedom Technique), joka on tieteellisesti tutkittu aivojen kuntoutusmenetelmä. Postauksen yhteydessä on videoitu naputtelu harjoitus.  Menetelmää voi mielestäni käyttää itsehoitona useisiin fyysisiin ja emotionaalisiin kiputiloihin. Vakavien fyysisten ja emotionaalisten sairauksien hoito tulisi aina tapahtua koulutetun ja osaavan terapeutin ja lääkärin ohjauksessa eikä lääkärin määräämiä lääkkeitä tulisi jättää ominpäin pois vaikka olo kohentuisikin. Postaus on tehty yhteistyössä hyvinvointivalmentaja Mia Korven kanssa. Terveydenhuollon lisäksi naputtelua hyödynnetään mm. urheilijoiden henkisessä valmennuksessa ja coachingissa. Näyttöön perustuvaa tutkimustietoa naputtelun vaikuttavuudesta löytyy muun muassa ahdistuneisuuteen, posttraumaattiseen stressiin, krooniseen kipuun (esimerkiksi fibromyalgia) sekä eriasteisiin pelkotiloihin. (Feinstein D. Acupoint stimulation in treating psychological disorders: Evidence of efficacy. Review of General Psychology, Vol 16(4), Dec 2012, 364-380.) 

EFT Tapping (Emotional Freedom Technique) eli naputtelu on sekä itsehoitoon että terapeuttiseen käyttöön suunniteltu tunteiden vapauttamis- ja stressinpurkumenetelmä, jossa energia- ja meridiaanioppia yhdistetään kehotietoiseen, hyväksyvään läsnäoloon sekä terapeuttiseen työskentelyyn. EFT on tieteellisesti tutkittu menetelmä, jossa on vahva vaikuttavuusnäyttö erityisesti ahdistustyyppisiin oireisiin. Akupunktiopisteiden naputtelu laskee tutkitusti veren kortisolitasoja ja rentouttaa kehoa ja mieltä. EFT sopii lähes kaikille. Kuitenkin vakavissa psyykkisissä sairauksissa suositellaan psykoterapeuttista EFT:n käyttöä. Tieteellisiä tutkimuksia menetelmään liittyen löydät täältä.

EFT harjoittelu tutkitusti vapauttavaa aivojen pelkokeskuksen ”hätätilareagointia” ja sitä kautta stressiä
Mantelitumake on aivojen tunne- ja pelkokeskus (amygdala). Kun tunnemme kipua tai vaikka mitä tahansa negatiivista olotilaa, aivojen pelkokeskus aktivoituu ja sympaattinen hermosto aktivoituu. Jos aivoissa mantelitumake tulkitsee jonkin asian uhkaavaksi, niin se hälyttää muun aivojärjestelmän ja koko kehon mahdollista reagointia varten, jolloin kehoon syntyy taistele-tai-pakene-asetelma. EFT:n on tutkitusti todettu vapauttavan juuri aivojen pelkokeskuksen ”hätätilareagointia” ja sitä kautta stressiä. Naputtelemalla eli stimuloimalla kehossa olevien meridiaanien/hermojen tiettyjä päätepisteitä eli mielihyväpisteitä, voimme vapauttaa jumittavan tunteen, joka liittyy senhetkiseen olotilaamme. Mielihyväpisteitä käsitellessä aivoihin lähetetään mielihyvähormoneja ja samaan aikaan käsitellään kivuliaita asioita. Koska mielihyvä kulkee hermostossa 7 kertaa nopeammin kuin kipu, on mahdollista muuttaa ja luoda uusia (limbisen järjestelmän) aivoyhteyksiä (vrt. neuroplasticity).  Menetelmä toimii sekä fyysiseen ja emotionaaliseen kipuun. Tavoitteena on saada tukahdetut tai vaiennetut tunteet ulos eli mieluummin vaikka vähän liioittellaan kipua tai tunnetta kuin että vähäteltäisiin sitä tai painettaisiin sitä maton alle. 
Omat kokemukseni EFT:stä
Olen tehnyt EFT:tä muutaman viikon ajan. Erityisen hyvin se tehoaa minulla stressiin ja unettomuuteen. Jos tekemättömät asiat alkamaan yöllä pyörimään päässä tai en saa nukuttua, niin nousen istumaan ja naputtelen 5-10 minuuttia. Yleensä sen jälkeen nukahdan välittömästi sikeään uneen. Olen tehnyt yli puoli vuotta myös DNRS aivotreeniä, josta kirjoitin postauksen muutama viikko sitten. Voit lukea sen täältä. Erityisesti EFT:ssä minua kiehtoo se, että tunteet kohdataan aidosti eikä puhetta, kirjoittamista ja ajattelua tarvitse rajoittaa/muuttaa kuten DNRS:ssä. Itselleni EFT menetelmä symboloi täydellistä henkistä ja fyysistä vapautta ja on mitä upein ja mielenkiintoisin menetelmä noiden edellä mainittujen asioiden saavuttamiseen. Mielestäni ainoastaan täydellisen vapaa ihminen voi olla täydellisen onnellinen.
Miten harjoitus tehdään?

EFT:ssä naputellaan sananmukaisesti eri meridiaanipisteitä, lähinnä kasvoista ja yläkeholta, samalla kun sanotaan ohjatusti tiettyjä affirmaatioita tai lauseita. Ennen naputtelua ja naputtelun jälkeen mitataan kipu/tunne asteikolla 1-10. Ennen aloittamista määritellään seuraavat asiat:

Mikä on se fyysinen tai emotionaalinen kipu, johon haetaan helpostusta?

Liittyykö kipuun mikään emotionaalinen tai fyysinen tunne?

Millä sanalla (liike, väri, maku tms.) kuvailisit tunnetta?

Videoitu EFT Tapping eli naputteluharjoitus
Klikkaa alla olevaa youtube videota, niin näet miten naputtelua tehdään käytännössä. Videolla hyvinvointi- ja muutosvalmentaja Mia Korpi ohjaa minulle yhden harjoituksen, jonka tavoitteena on saada apua niskakipuun. Video on kuvattu Klinikka Kaarina Krogeruksella Jyväskylässä.

Kuka on Mia Korpi?

Hyvinvointivalmentaja/organisaatiokonsultti/DMK kouluttaja ja ihoterapeutti Mia Korpi on työskennellyt Integrative Medicine Instituutissa Kanadassa johtavien terveys- ja hyvinvointiasiantuntijoiden kanssa. Hänen tehtäviinsä on kuulunut kokonaisvaltaisten hyvinvointiohjelmien kehittäminen yhdessä laaja-alaisen erikoisasiatuntijatiimin kanssa, sekä ohjelmien koordinointi ja lanseeraus. Hän on myös toiminut kouluttajana, hoitovastaavana ja konsulttina viiden tähden kylpylöissä ja hyvinvointiyrityksissä maailmanlaajuisesti. 

Hän on saanut henkilökohtaista mentorointia Joseph Mcclendon III:lta, johtavan strategistivalmentajan Tony Robbinsin päävalmentajalta. Mia on toiminut ryhmänvetäjänä Josephin hyvinvointiseminaareissa Marbellassa, Espanjassa. Kansainvälisen hyvinvointialan verkoston lisäksi Mia työskentelee Suomessa yhteistyössä Klinikka Kaarina Krogeruksen kanssa. Mia osallistuu alansa koulutuksiin ja seminaareihin säännöllisesti, sekä seuraa jatkuvasti alansa huippuosaajien uranuurtavaa tutkimustyötä. 

Yhteystiedot mia@miakorpi.com
050-353 3327

Mia Korpi


Seuraa blogia facebookissa ja instagramissa


Blogin uusimmat ruokaohjeet ja muut terveyteen liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ruokakuvia instagramiin, jonka
löydät klikkaamalla tätä linkkiä.
Olen Satu Sjöholm: liikuntatoimen ylitarkastaja valtion aluehallinnossa, 18- ja 21-vuotiaiden poikien äiti ja joogaohjaaja. Koulutukseltani olen hallintotieteiden maisteri, liikuntatieteiden ylioppilas ja joogaohjaaja. Olen aina ollut kiinnostunut kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja terveellisestä elämäntavasta, johon sisältyy fyysinen, psyykkinen ja henkinen hyvinvointi. Niitä ei voi erottaa toisistaan, vaan ne kietoutuvat yhteen saumattomasti muodostaen senhetkisen tunteen, miltä meistä kulloinkin tuntuu ja mitä meille kuuluu.

Blogin terveellisiä ruokaohjeita ja muita terveysaiheisia postauksia pääset lukemaan täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.