Hae
Kutsu vapauteen

Vähähiilihydraattinen superleipä

*Postaus sisältää mainoslinkkejä
Miten niin superleipä? No sen vuoksi koska tämän superimpaa leipää en hevillä keksi ellei siemennäkkäriä lasketa mukaan. Leipä on lähes hiilariton ja tietenkin myös gluteeniton, viljaton, maidoton ja sokerina pohjalla myös hiivaton. Leipä on vaihtelun vuoksi levymäisessä muodossa eli taikina levitetään lusikalla pellille levyksi. Leipä on myös melko ohut eli ei ole tarkoitettu halkaistavaksi vaan voi ja lisukkeet laitetaan leivän päälle suoraan. Leivän pinta on melko kova eli jos haluat valmistaa vähähiilarista pehmeämpää leipää, niin ohjeita löydät täältä. Itse pidän tämän leivän rakenteesta ja mielestäni tämä on tosi hyvää paahdettunakin. 

Katsotaanpa vähän tarkemmin mitä leipä sisältää ja näin ollen saan vähän katetta tälle superleipä nimelle. Tästä leivästä saat runsaasti hyviä rasvahappoja ja kuituja. Kurpitsansiemenet hellivät miesten eturauhasta, saattavat helpottaa naisten vaihdevuosioireita ja parantaa unen laatua korkean arginiini pitoisuutensa takia. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että kurpitsansiemeniä iltaisin hiilihydraatin rinnalla nauttineiden unenlaatu parani huomattavasti. Ne sisältävät paljon magnesiumia, e-vitamiinia, rautaa, sinkkiä ja k-vitamiinia. Tein juuri nyt päätöksen lisätä kurpitsansiementen syöntiä juuri tuon arginiinipitoisuuden takia!


Kotimainen pellavansiemen sisältää erittäin paljon kuitua ja näin ollen ehkäisee ummetusta. Rasvahappokoostumus on vieläkin parempi kuin chian siemenissä ja se onkin paras omega-3 -rasvahapon lähde. Pellavansiemen sisältää muun muassa kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja seleeniä sekä B-, E- ja K-vitamiineja. Seesaminsiemenissä on enemmän kalsiumia kuin maitotuotteissa ja juustossa sekä runsaasti magnesiumia, kaliumia, fosforia ja seleeniä. Itse syön päivittäin seesaminsiemeniä mantelileivän muodossa ja nytkin jääkaapissa on turpoamassa niitä seesammaidon tekoa varten.
Millä voi korvata ja valmistamisesta?
Jauhot voit tietenkin korvata melkein millä tahansa jauhoilla oman ruokavaliosi reunaehtoja myötäillen. Mikäli korvaat mantelijauhon esimerkiksi kookosjauholla, gluteenittomilla jauhoilla, riisjauholla, gluteenittomilla kaurahiutaleilla, maissijauhoilla tai vaikkapa spelttijauholla (sisältää viljaa), niin hiilarimäärä nousee. Vähähiilarisista jauhovaihtoehdoista käy lupiinijauho. Mikäli kärsit kananmuna allergiasta, niin kokeile samantyyppistä munatonta siemenleipää. Ohje löytyy täältä.

Psylliumista ja muista ohjeessa esiintyvistä tuotteista
Itse käytän näissä vhh leivonnaisissa aina karkeaa psylliumkuitua, koska joskus hienojakoinen paakkuuntuu inhottavasti ja pahimmassa tapauksessa pilaa koko homman! Yleensä juuri psyllium on se raaka-aine, joka saattaa muuttaa rakennetta siten, että kun vaihdat psylliumia, niin se käyttäytyykin eritavalla kuin aikaisemmin. Erityisesti hienon psylliumin kanssa joillakin lukijoillani ja joskus itsellänikin on ollut haasteita. Suosikki psyllium
ini on FitnessFirstin edullinen ja laadukas psylliumkuitu, jota käytän nykyään aina kaikissa vhh leivonnaisissani. Ainakaan tähän mennessä se ei ole koskaan käyttäytynyt arvaamattomasti, joten menen siitä takuuseen. Psylliumkuitua voi tilata *täältä. Koodilla ”kutsuvapauteen” saat -10%:n alen normaalihintaisesta psylliumista ja kaikista muistakin FitnessFirstin tuotteista. Psylliumin lisäksi esimerkiksi manteli- ja lupiinijauho ja siemenet kannattaa ehdottomasti tilata FitnessFirstiltä, koska se tulee huomattavasti halvemmaksi jos ostaisit sen marketeista. Ja lupiinijauhoa ei edes myidä marketeissa, ainakaan tietääkseni.

Ohje (pellillinen):
2,5 dl *mantelijauhoa
1,5 rkl *karkeaa psylliumkuitua
1 dl *kuorittuja seesaminsiemeniä
1 dl *kurpitsansiemeniä
2 rkl pellavansiemenrouhetta
3 munaa
2,5 dl soija-, kookos- tai kaurakermaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa

Hienonna kurpitsansiemenet blenderissä jauhoksi. Sekoita kulhossa munat ja kerma. Lisää suola, leivinjauhe ja muut kuivat aineet paitsi psyllium hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi vielä psyllium ja sekoita. Lusikoi taikina levyksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Älä tee leivästä ihan pellin levyistä, jotta siitä ei tule liian ohutta eli jätä pellin reunoille noin 5 cm tilaa. Paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia.

* Voit tilata jauhoja, psylliumkuitua ja kookosöljyä edullisesti *täältäVoit myös klikata ohjeesta tummennettua linkkiä, jolloin löydät tuotteen suoraan nettikaupasta. Koodilla ”kutsuvapauteen” saat nettikaupasta -10%.n alen normaalihintaisista tuotteista.
Seuraa ketogeenistä matkaani facebookissa ja instagramissa
Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ketogeenisiä ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.
Blogin terveellisiä ruokaohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.
Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.
Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. 

5 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Hei. Onko tuo kurpitsansiementen mitta siemeniä vai jauhoja?

 2. Kari kirjoitti:

  Kaurakerma?? Soijakerma?? Enpä ole koskaan kuullutkaan, eikä täällä etelän mailla tuollaisia taatusti saa. Kävisikö ihan tavallinen vispikerma? Tai mascarpone? Rahka? Turkkijogurtti? Tuiota on niin paljon taikinassa, että sillä taatusti on merkitystä.

 3. Kari kirjoitti:

  Hieno kirjoitus, hieno asenne. Meni tykkäälle!

 4. Marja-Leena kirjoitti:

  Kiitos tästä superohjeesta! Keikuin jo epätoivon partaalla, kun mikään ketoleipä ei maistu…
  Koska kaikkia aineita ei kaapissani ollut, niin korvasin tuon 2.5dl nestemäärän 1dl tuorejuustoa ja 1.5dl vettä. Ihanan suolainenkin vielä ???

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.