Hae
Kutsu vapauteen

Sokerinhimo- mitä sokerikoukku voi pahimmillaan olla?

SOKERINHIMO VOI OLLA HENKISTÄ, FYYSISTÄ TAI MOLEMPIA

Sokerinhimo eli sokeririippuvuus voi olla henkistä, fyysistä tai molempia ja sen vaikeusaste vaihtelee lievästä vaikeaan. Sokerin sanotaan vaikuttavan aivoissa huumeen tavoin eikä sokeririippuvuudesta kärsivää helpota yhtään se tietoa, että sokerin liikakäytön tiedetään aiheuttavan runsaasti kansantauteja, uniongelmia, hormonitoiminnan häiriöitä ja muita terveysongelmia. Voimakas sokerinhimo tekee myös ihannepainossa pysymisen tai sen saavuttamisen haasteelliseksi ja liian usein hyvin alkaneet dieetit kaatuvat juuri sokerinhimoon. Joidenkin ihmisten on paljon helpompi kieltäytyä kokonaan sokerista kuin käyttää sitä kohtuullisesti. Eli pienikin määrä sokeria voi laukaista valtavan makeanhimon, joka ryöstäytyy käsistä ja sokeria pitää saada päivittäin eivätkä ne määrätkään aina ole pieniä. Tämä taasen aiheuttaa morkkista ja sitä, että mieliala ja itsetunto laahaa pohjamudissa.

mitä sokerikoukku voi pahimmillaan olla?

Sokerinhimo voi pahimmillaan olla niin voimakasta, että se aiheuttaa ahdistusta ja huonontaa elämänlaatua voimakkaasti. Himo sokeriin voi olla niin voimakas, että ihminen tekee lähes mitä vaan saadakseen sitä. Olen nähnyt kun sokeririippuvuudesta kärsivä ahmii keskellä yötä hienoa sokeria lusikkakaupalla suoraan pussista mikäli muuta sokeripitoista ei ole saatavilla. Ja tiedän ihmisiä, jotka ovat sairastuneet vakavaan syömishäiriöön juuri sokeririippuvuuden vuoksi. Toki syömishäiriön taustalla on yleensä myös muita syitä, mutta sokerinhimo ei todellakaan auta asiaa. Pahimmillaan sokerinhimo on niin voimakas, ettei sitä pysty vastustamaan lujallakaan tahdonvoimalla.

Mielestäni sokerinhimoa kannattaa työstää jos se haittaa elämää tavalla tai toisella. Jos makealla korvataan varsinaisia aterioita, painonhallinta vaikeutuu ja sokeririippuvuus aiheuttaa terveysongelmia ja ahdistusta, niin asiaa kannattaa alkaa työstämään. Aloittaisin työstämisen miettimällä mikä on syy makeanhimoon eli mitä asioita on sen taustalla. Jos niitä ei tiedosteta, niin lähtökohdat sokerinhimon selättämiseen ovat huonot. Milloin se iskee? Miltä minusta silloin tuntuu? Toistuuko kaava samanlaisena vai vaihteleeko se? Sen sijaan jos sokerimäärät ovat pieniä ja himo iskee päälle harvoin, niin antaisin asian olla ja keskittyisin nauttimaan elämästä. Määrä ratkaisee eli en usko, että kenenkään terveys kaatuu palaan suklaata päivässä, mutta jos joka päivä on pakko saada suklaalevy, niin kyllä asialle kannattaa jotakin tehdä eli hakea tilanteeseen apua esimerkiksi terveydenhuollosta.

ALHAINEN VERENSOKERI ALTISTAA SOKERINHIMOLLE

Sokerinhimo voi iskeä silloin kun verensokeri on alhaalla ja nälkä kurnii suonissa. Monella meistä on varmaan kokemusta siitä mitä tapahtuu mikäli kauppaan mennään kovin nälkäisenä. Se tyypillinen tilanne ”repsahtamiseen” on kaupan kassajono, jossa makeat herkut ovat tarjolla kassalle jonottaessa. Nälkä ja alhainen verensokeri tekee olon niin kurjaksi, että se suklaapatukka lähtee helposti mukaan. Monet kantavat kauppareissuilla mukanaan pähkinöitä ja hedelmiä, jotta nälän yllättäessä on jokin terveellinen vaihtoehto verensokerin nostamiseen. Nälän välttäminen on omasta mielestäni paras tapa vähentää verensokerin heittelystä johtuvaa sokerinhimoa.
Myös napostelu eli tiheä syöminen aterioiden välillä ruokkii sokerinhimoa, koska verensokeri on koko ajan korkealla haiman pumpatessa insuliinia vereen. Insuliiniresistenssin yksi oire onkin sokerinhimo ja väsymys, joka seuraa sokerin syöntiä kun verensokerit ensin nousevat kohisten ja sitten laskevat uudestaan. Olen kirjoittanut insuliiniresistenssistä tänne blogiin niin paljon ja instani on täynnä aihetta sivuavaa tietoa, niin en kirjoita aiheesta nyt tähän postaukseen enempää.

Mikäli kärsit insuliiniresistenssin oireista, niin tule KETO RISE UP tai VHH TEHO verkkokursseille. Lue lisää TÄÄLTÄ.

SOKERIA TUNTEISIIN

Sokerinhimo liittyy oleellisesti tunnesyömiseen- en ainakaan tiedä ketään, joka ahmisi vihanneksia ja hedelmiä negatiiviseen tunteeseen. Tunnesyöminen on opittu tapa, jonka juuret voivat juontaa lapsuuteen. Usein menee niin, että kun lapsi kokee negatiiivista tunnetta, niin hänelle annetaan jotakin makeaa sen sijaan, että tunne saisi purkautua sellaisenaan ulos ja lasta lohdutettaisiin. Tai lasta palkitaan makealla. Näistä jää muistijälki aivoihin tietenkin ja aikuisenakin aivot yhdistävät negatiiviset tunteet ja palkiitsemisen makeaan. Ja negatiivisia tunteita ja niitä onnistumisiakin yleensä elämässä riittää. Tässä asiassa olen itse ollut tosi tarkkana omien lasteni kanssa. Eli jos heillä on ollut paha mieli, niin sitä ei olla lähdetty poistamaan sokerilla ja lakaisemaan maton alle. Hyvä esimerkki tunnesyömisestä on Bridget Jones leffan kohta, jossa petetty nainen linnoittautuu pitkäksi aikaa neljän seinän sisälle säälimään kohtaloaan ja syö herkkuja kohtuuttomia määriä. Mikäli kärsit tunneperäisestä makeanhimosta, niin joskus pelkkä asian tiedostaminen auttaa. Ellei se tuo haluamaasi apua asiaan, kannattaa käydä juttelemassa ammattiauttajan kanssa.

TÄÄLTÄ voit katsella ilmaiseksi yli 200 VHH ruoka- ja herkkuohjetta

HORMONITOIMINNASTA JOHTUVA SOKERINHIMO

”Hormonaalinen sokerinhimo” voi iskeä  ennen menkkoja ja sitä voi olla todella vaikea vastustaa.  Terveellinen ja ravintotiheä ruokavalio auttavat, mutta eivät välttämättä poista sitä kokonaan. Varsinkin me naiset olemme hormonien ”armoilla” vaikka hormonitoimintaa pystyykin omilla valinnoilla tasoittamaan. Itselläni liikunta ja terveellinen ruokavalio tasapainottaa hormonitoimintaa ellei stressihormoni kortisoli pääse sotkemaan pakkaa. Hormonitoiminta on suljettu järjestelmä, jossa kaikki hormonit vaikuttavat toinen toisiinsa. Tämän vuoksi stressinhallinta ja hiilihydraattien laatu ja määrä vaikuttaa myös sukupuolihormonien  toimintaan. Ennen kuin aloitin VHH- ja ketoruokavalion noudattamisen, niin makeanhimo iski kerran kuussa aina viikkoa ennen menkkoja. Ja tämä toistui joka kuukausi, mutta onneksi se kesti vain päivän pari.

hiilihydraattien vähentäminen voi vähentää sokerinhimoa

Ketoruokavaliolla sokerinhimo voi vähentyä ja hävitä jopa kokonaan, koska rasva pitää hyvin nälkää ja insuliinitasot pysyvät matalana. Tiedän ihmisiä, jotka ovat ketoruokavaliolla päässeet kokonaan eroon pahasta sokerikoukusta! Toisilla taasen VHH ruokavalio toimii ketoa paremmin, koska hedelmät, juurekset ja suuremmat määrät marjoja ovat sallittuja. Toisilla taas pienikin määrä myös luonnollista sokeria ylläpitää sokerinhimoa ja ainoastaan ketoruokavalio pitää sokerinhimon kurissa. Eli tämäkin asia on hyvin yksilöllistä Haluan kuitenkin muistuttaa, että myös VHH ja ketoruokavaliolla pitää syödä tarpeeksi! Eli mikäli nälkä vaivaa, niin sokerinhimo voi herätä myös vähähiilihydraattisilla ruokavalioilla. Mikäli sinua kiinnostaa kokeilla VHH tai ketoruokavaliota, niin tervetuloa VHH TEHO tai KETO RISE UP verkkokursseille. Lue lisää ja osta kurssit TÄÄLTÄ.

nämä voivat auttaa sokerinhimoon

  • Syö tarpeeksi eli vältä liian matalakalorisia ruokavalioita myös silloin kun haluat laihduttaa
  • Syö treenin jälkeen ja mikäli se ei onnistu, niin nauti terveellinen palautusjuoma
  • Selvitä syy makeanhimoon
  • Armollisuus itseään kohtaan: repsahduksesta ei kannata tehdä suurta numeroa elleivät ne toistu liian tiheään
  • Hormonitoiminnnan tasapainottaminen
  • Pidättäydy sokerista muutaman päivän ajan kokonaan. Sokerinhimo häviää usein muutamassa päivässä mikäli kyse ei ole tunnesyömisestä
  • Kokeile joko VHH tai ketoruokavaliota
  • Nauti pari palaa todella tummaa suklaata (vähintään 70-prosenttista) ja anna suklaan sulaa hitaasti suussa
  • Lepää ja syö riittävästi ennen menkkoja
  • Hae terveydenhuollosta apua mikäli sokeririippuvuus on voimakasta ja se häiritsee elämää

Lue myös aikaisemmin julkaistu postaus sokerinhimosta, joka on tehty yhteistyössä Diplomiravintoneuvoja Nina Saineen kanssa: Sokerinhimo- mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä?

Tuu instaan @satusjoholm

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *