Hae
Kutsu vapauteen

Hedelmäinen tyrnismoothie

Lataa itseesi tuhti annos energiaa heti aamusta ja päivä on pelastettu! Miellyttävän kermaisen pehmeä tyrnismoothie puhuttelee raikkaudellaan ja virkistävä vaikutus tuntuu välittömästi.
 
 
Tyrnimarja sisältää runsaasti C-, B-, A-, K- ja E-vitamiinia sekä flavonoideja, biotiinia ja foolihappoa. Eikä siinä kaikki vaan tyrnin ehkä arvokkain ainesosa on tyrniöljy, joka sisältää useita hyvälaatuisia rasvahappoja, esimerkiksi oleiini-, steariini-, linoli-, palmitoleiini- ja palmitiinihapon glyseridejä. Kansanlääkinnässä tyrniä on käytetty ripulin ja keripukin hoitoon ja sen sanotaan lievittävän kipua, nopeuttavan haavojen paranemista ja sopivan mm. vatsa- ja pohjukaissuolihaavan hoitoon. Sen pitäisi myös alentavaa veren kolesterolipitoisuutta ja edistävää rasva- ja valkuaisaineenvaihduntaa.
 
 
Käytän päivittäin raakaa kananmunaa smoothien seassa. Mielestäni sillä on ollut positiivista vaikutusta ihooni (A-vitamiini?). Lapsuudesta muistan kuinka isoisäni joka aamu ensimmäisenä rikkoi kananmunan lasiin ja joi sen. Ihmettelin aina sitä kovasti ja nyt olen itsekin alkanut hyödyntämään tätä monipuolista vitamiinipommia. Raaka kananmuna sisältää kaikkia muita vitamiineja paitsi c-vitamiinia, mutta erityisen paljon B12- ja D-vitamiinia. Tiesitkö, että missään muussa elintarvikkeessa ei ole todettu olevan yhtä paljon koliinia kuin kananmunan keltuaisessa. Koliini on B-vitamiinin kaltainen aine, jolla on merkittävä rooli solukalvojen muodostuksessa ja useissa aineenvaihdunnan reaktioissa. Sitä esiintyy myös runsaasti äidinmaidossa ja on näin välttämätön sikiön aivojen kehitykselle. Kananmunassa on myös luteiinia joka on A-vitamiinin esiasteena toimiva rasvaliukoinen karotenoidi ja sen pitäisi vaikuttaa positiivisesti muistiin ja aivojen toimintaan. Ravinnossa se esiintyy usein yhdessä zeaksantiinin kanssa ja yhdessä niiden on tutkittu vähentävän silmien valoherkkyyttä. Ne molemmat ovatkin silmille tärkeitä antioksidantteja. Erityisesti luteiinin on todettu pienentävän harmaakaihin ja silmänpohjan ikärappeuman riskiä.
 
 
Avokado sisältää hyviä rasvoja, kaliumia, B-, E- ja K-vitamiinia ja on rasvahappokoostumukseltaan lähellä oliiviöljyä. Kauranleseistä saat runsaasti  kuitua ja mikäli noudatat viljatonta ruokavaliota, korvaa kauranlese esimerkiksi yhdellä teelusikallisella psylliumia. Banaanista saat runsaasti kaliumia, mangaania C- ja B6-vitamiinia. Banaanit kannattaa aina ostaa luomuna torjunta-aine jäämien vuoksi.

Ohje:
1/2 banaani
1/2 avokado
1 rkl kauranleseitä
1 raaka kananmuna
1 rkl tyrnimarjaa
1 päärynä
vettä
hunajaa (ei välttämätön)
 
 
Laita kaikki aineosat blenderiin ja blendaa sileäksi.
Lisää niin paljon vettä, että smoothiesta tulee sopivan juoksevaa. Maista ennen kuin lisäät hunajaa ettei tule liian makeaa.
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.