Hae
Kutsu vapauteen

Minulle puhkesi pelätty ruusufinni- voi apua!!!

se on ruusufinni!

”Se on ruusufinni”, ihotautilääkäri totesi katsoessaan lampulla ihoani lokakuussa. Tämä oli jo toinen ihotautilääkäri, joka totesi asian viime vuoden aikana. Ensimmäisen kerran kävin ihotautilääkärillä viime kesänä, koska molempien poskieni alaosaan oli ilmestynyt ”jotakin punaista”. Aikaisemmin tasainen ja kuulas ihoni alkoi myös lehahdella voimakkaasti eli muuttui yhtäkkiä punaiseksi, sitä myös kirveli ja poltteli. Jo kesällä minulla epäiltiin ruusufinniä, mutta diagnoosi ei ollut varma. Toinen vaihtoehto oli allerginen reaktio. Mutta nyt se oli pakko uskoa todeksi. R-U-U-S-U-F-I-N-N-I- tätä en todellakaan olisi halunnut!

Ruusufinnini on lievä ja oireilee ihon kirvelynä, punoituksena ja pieninä punaisina verisuonina poskien alaosissa. Verisuonia ei erota kunnolla muuta kuin hyvässä valossa. Yllä olevat kuvat on otettu tänään ilman meikkiä lenkin jälkeen. Punoitus on ollut tänään vähäistä. Eilen iho punoitti lenkin jälkeen oikein kunnolla, mutta valitettavasti en ottanut kuvaa!

Ihon punoitus pahimmillaan viime kesänä. Kuvassa iho on myös hieman turvoksissa.

miten ruusufinni oireilee

Ruusufinni eli rosacea puhkeaa yleensä aikuisiällä (30-50 vuotiaana). Se on tulehduksellinen ihosairaus, joka on elinikäinen riesa eli sitä ei voi parantaa, mutta toki sen voi saada remissioon eli oireettomaksi.Ruusufinni oireilee mm. punoittavilla pintaverisuonilla, ihon lehahtelulla ja punoituksella. Se voi aiheuttaa myös tulehduspaukamia ja märkäpäitä eli ulkoisesti se voi muistuttaa aknea. Ruusufinni voi oireilla myös silmissä ja sen pahin muoto aiheuttaa paksuuntuneen ”muhkuranenän”, jota esiintyy lähinnä miehillä. Ruusufinniä esiintyy eri asteisina eli se voi olla hyvinkin kivulias ja ulospäin hurjan näköinen tai sitten lievä, jolloin sitä edes hädin tuskin huomaa ja sen diagnosointi voi olla hankalaa.

pahan ruusufinnin hoito kuuluu asiantuntijalle

Ruusufinni on yleinen tulehduksellinen ihosairaus ja sitä esiintyy noin 10%:lla väestöstä mikäli lievä oireilu lasketaan mukaan. Moni ystäväni kärsii siitä vaikka se ei näy heidänkään tapauksessaan juurikaan ulospäin ellei kasvoja näe ilman meikkiä. Monella oireilu on alkanut vaihdevuosi-iässä, niin kuin minullakin. Moni on  päättänyt mennä ihotautilääkärin vastaanotolle näyttämään omaa ihoaan kun olen kertonut omasta ruusufinnistäni. Mielestäni pahan ruusufinnin hoito edellyttää AINA ihotautilääkärin hoitoa jo pelkästään sen vuoksi, että se voi olla todella kivulias ja psyykkisesti kuormittava.

ruusufinnin aiheuttajaa ei tiedetä varmasti

Ruusufinnin syy on monitekijäinen ja suurelta osin vielä määrittämättä: ihon immuunipuolustuksessa ja tulehduksen säätelyssä on poikkeavuutta, lue lisää täältä.  Puhkeamiselle altistavat pitkäaikainen altistuminen ultraviolettisäteilylle ja geeniperimä eli ruusufinni kulkee suvuittain. Pitkäaikainen stressi, suolisto bakteerien epätasapaino, epäterveelliset elämäntavat tai väärän tyyppiset ihonhoito tuotteet voivat myös edesauttaa ruusufinnin puhkeamista.  Uskoisin, että hormonit vaikuttavat ruusufinnin puhkeamiseen oleellisesti, liittyyhän pitkittynyt stressikin hormoneihin. Ruusufinnissä talipunkit lisääntyvät iholla, mutta niitä ei pidetä kuitenkaan sen aiheuttajana. Tästä asiasta on ilmeisesti useita koulukuntia, mutta ainakin ihotautilääkärini mukaan talipunkki ei ole ruusufinnin aiheuttaja tämän hetkisen tiedon mukaan.

 

 

ruusufinniä pahentavat asiat yksilöllisiä

Ruusufinniä pahentavat  eli triggeröivät asiat ovat tosi yksilöllisiä eli ruokavalion ja ihonhoito tuotteiden suhteen pitää tehdä usein pitkään salapoliisi työtä. Oireita pahentavia asioita ovat yleensä ultraviolettisäteily, stressi, voimakkaat tunteet, tietyt mausteet, suklaa, alkoholi, B12-vitamiini, jodi, tietyt lääkkeet (kortikosteroidit), sisäilman epäpuhtaudet, suuret lämpötilan vaihtelut (sauna), hiki liikunta, ulkoinen paine jne. Myös jännittävät tilanteet ja tunnekuohut voivat pahentaa oireita. Tietyt ruoat voivat triggeröidä oireita pahastikin, mutta on tosi yksilöllistä mikä ruoat pahentavat oireita kelläkin. Joillekin suklaa voi olla tosi paha, toiselle taas sitrushedelmät. Toisella punaviini pahentaa oireita, toisella taas valkoviini, toisella taas olut on se kaikkien pahin. Kahvi mainitaan yleensä oireita pahentavaksi, mutta tämän artikkelin mukaan oireiden paheneminen ei johtuisikaan kahvin kofeiinista vaan juoman kuumuudesta. Eteerisistä öljyistä ainakin piparminttu ja eukalyptys saattavat pahentaa oireita, tea tree taas auttaa (talipunkki).

ruusufinnin hoito

Ihotautlilääkärit hoitavat ruusufinniä lääkevoiteilla ja pitkillä antibioottikuureilla. Myös verisuonilaseria käytetään ruusufinnin hoitoon ja sillä saadaan ilmeisesti hyviä tuloksia. Kosmetologit hoitavat ruusufinniä eri tavoin ja auttavat valitsemaan oikeanlaisia ihonhoitotuotteita. Yleensä ruusufinnistä kärsivälle suositellaan käyttämään herkän ihon tuotteita, koska liian voimakkaat ihonhoito tuotteet ja hoidot saattavat pahentaa oleellisesti ihon kuntoa. Ruusufinnistä kärsivällä saattaa olla yhtäaikaa muitakin iho-ongelmia kuten aknea, allergista reagointia, kuivuutta tai ihon rasvoittumista. Tämän vuoksi ihon hoitamisessa tarvitaan asiantuntijoiden apua. Ihotautilääkäri tai kosmetologi voi määritellä ihotyypin, joka auttaa sopivien ihonhoito tuotteiden valinnassa.

Toiset vannovat luonnonkosmetiikan nimeen, toiselle se ei sovi ollenkaan. Toiset käyttävät pelkkiä apteekin perusvoiteita, toiset taas ovat saaneet ruusufinnin kuriin jollakin tietyllä ihonhoito sarjalla. Osa on saanut avun maidottomasta tai gluteenittomasta ruokavaliosta. Osa tea tree nimisestä eteerisestä öljystä. Joku on saanut avun A-vitamiinista ja AHA-ja PHA-hapoista, jollekin taas nimenomaan ne pahentavat oireita. Hyaloronihappo voi vähentää ihon lehahtelua tai aiheuttaa sitä. Se mikä sopii toiselle voi toisella triggeröidä todella pahasti.

suoliston kuntoutus ja autonomisen hermoston tasapainottaminen kannattaa aina- myös ruusufinnin hoidossa

Suolistoa kannattaa kuntouttaa nauttimalla monipuolista ja ravitsevaa puhdasta ruokaa. Sokeri lisää kehon tulehdusta, joten sitä kannattaa välttää ihan jokaisen oli ruusufinniä tai ei. Kuituja kannattaa nauttia monipuolisesti, jotta hyvät suolistobakteerit pääsevät lisääntymään suolistossa. Maitohappobakteeri valmisteet voivat olla avuksi mikäli ne sisältävät niitä kantoja mitä suolistossa on jo ennestään. Uudet kannat eivät todennäköisesti lisäänny purkista ottamalla. Lue lisää asiasta alla olevista linkeistä.

Lue myös: Suolistomikrobit ja lihavuus ja miten lisätä hyvien bakteereiden määrää suolistossa?

Suolistoa hellivä raakapuuro ja tietopaketti kuiduista

 

Nämä VHH juustosämpylät sisältävät runsaasti kuitua. Katso ohje täältä.

Autonomisen hermoston tasapainottamiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Opiskelen tällä hetkellä palautumista ja olen kirjoittanut aiheesta paljon blogiini. Olen kirjoittanut täällä paljon autonomisen hermoston tasapainottamisesta, joka ei tapahdu hetkessä. Lue postauksia kootusti täältä.

Lue myös: Autonominen hermosto ei tasapainotu hetkessä- hengityksen merkitys

Autonomisen hermoston yliaktiivisuus eli sympakotonia ja pitkittyneen stressitilan vaikutukset kehoon

minun ruusufinni

En olisi koskaan voinut kuvitellakaan, että ihoni äkkinäisesti alkanut lehahtelu, kirvely ja poskien alaosan punaisuus voisi olla ruusufinniä. Minulla ei ole esiintynyt märkäpäitä eikä näppyjä muutamaa lukuunottamatta. Ajattelin, että poskissani oleva ihon värin epätasaisuus johtuisi pigmentti muutoksista. Minulla oli poikien synnytysten jälkeen voimakkaat pigmenttimuutokset poskissa ja muuallakin kasvoissa. Sain ne kuriin karnosiinilla enkä ole kärsinyt pigmenttimuutoksista enää vuosiin. Eli tuo poskien värin epätasaisuus johtuu pienistä punaisista verisuonista, joita ei pysty näkemään ilman lamppua. Minun ruusufinni on tosi lievä eikä sitä huomaa ellei katso todella läheltä hyvässä valaistuksessa. Saan punoittavat verisuonet hyvin peittoon meikkivoitteella. Ihon punoitusta tosin on vaikeampi peittää. Onneksi ihoni lehahtelee ainoastaan silloin tällöin eli ei punoita koko aikaa.

Tämä kuva on otettu lokakuun 2020 lopussa. Tällöin iho oli rauhallinen, koska ei ollut pakkasta. Sain poskien alaosan punoittavat verisuonet peitettyä täydellisesti meikkivoiteella. Kuva Studio Varjo/Pasi Hakala.

Tässä kuvassa taasen olen ollut aamulla yli tunnin 24 asteen pakkasessa. Ihoa kirvelee ja se punoittaa enkä saanut punoitusta kunnolla peitettyä meikkivoiteella.

vaikuttivatko hormonit ruusifinnin puhkeamiseen

En tiedä, että kukaan sukulaiseni kärsisi ruusufinnistä. Ainakaan lähi sukulaisillani sitä ei ole esiintynyt. Toki pakkohan minulla on olla ruusufinnille altistava geeniperimä, koska se minulla aktivoitui. Olen ihan varma, että vaihdevuosien aiheuttama hormoni tasojen romahdus altisti ihoni ruusufinnille. Samoin keväällä alkanut voimakas pitkittynyt stressi- kortisolihan on myös hormoni. Myös liian voimakkaat ihonhoidot ja tuotteet ovat pahentaneet todennäköisesti tilannettani. Samoin kuin ihan järjetön altistuminen ultraviolettisäteilylle nuorempana. Olen ottanut aurinkoa todella paljon nuoruudessani. Lopetin itseni grillaamisen vasta muutama vuosi sitten. Enää en voisi kuvitellakaan vanhentavani ihoani ottamalla aurinkoa.

kova pakkanen ja viima pahinta- AHA ja PHA happo rauhoittaa

Kova pakkanen ja viima tuntuvat olevan iholleni ihan myrkkyä tällä hetkellä vaikka käytän tuubihuivia ja ihoa suojaavia voiteita. Lenkkeilen saksanpaimenkoirieni kanssa päivittäin 1,5-2 tuntia säässä kuin säässä. Yhdestä voiteesta ja öljystä olen mielestäni saanut apua, mutta en uskalla niiden nimeä vielä paljastaa, koska olen käyttänyt tuotteita vasta 3 päivää:) Kerron kyllä myöhemmin niiden nimet jos ne osoittautuvat pidemmällä ajanjaksolla toimivaksi. Samoin tietyt ihonhoito tuotteet ja voiteet kuten hyaloronihappo saa ihon kirvelemään voimakkaasti. Pahimmat ihon kirvelyt ja punoitukset olen saanut Aqualan L:stä vaikka moni ruusufinniä sairastava käyttää sitä ihon puhdistukseen ja ainoana voiteena. Sen sijaan Exuviancen mieto AHA- ja PHA happo taas rauhoittavat ihoani ihan silmin nähden, voitteko kuvitella! A-vitamiinia en ole nyt kokeillut, mutta aion kokeilla, jotta saan ihoani vahvistettua. Tosin sen kanssa pitää olla todella varovainen. Moni on saanut siitä ja tietyistä hapoista radikaalia apua. Tästä mm. Jan Marini Skincare Researchin perustaja Jan Marini kertoo LIVE lähetyksissään instassa. Useinhan happoja ja A-vitamiinia juuri vältetään ruusufinnin hoidossa. Jan Marini kuitenkin painottaa, että ruusufinniä sairastavaa ihoa pitää nimenomaan VAHVISTAA, muutoin se alkaa reagoimaan koko ajan herkemmin ja herkemmin- this make sense! Gurutan hyvin harvoja henkilöitä, mutta Jan Marini on yksi heistä ihan ehdottomasti.

Voimakkaat mausteet ja punaviini saa ihon heloittamaan hetkessä- sen sijaan kahvi sopii minulle. Ihoni tarvitsee runsaasti kosteutusta ja olenkin saanut apua muutamasta rauhoittavasta ja erittäin edullisesta kangasnaamiosta. Olen aina syönyt terveellisesti. Viime aikoina olen kiinnittänyt huomiota stressitason laskuun ja suoliston mikrobiomin tasapainottaminen ovat tietenkin tärkeitä asioita ruusufinnini hoidossa. Tulehdusta laskevan ruokavalion merkitys voi olla oleellinen niin ruusufinnin hoidossa kuin monessa muussakin sairaudessa. Maidottomalla ruokavaliolla en ole edelleenkään, sitä pitäisi jossakin vaiheessa kokeilla. Tosi viivästyneiden allergiatestien mukaan lehmänmaito tuotteet sopivat minulle pienessä määrin. Sen sijaan gluteenista, vaniljasta, ananaksesta ja kananmunasta saan viivästyneitä allergiaoireita. Lue lisää viivästyneistä allergiatesteistä täältä. Matala-asteista tulehdusta minulla ei ole, se on tutkittu.

ruusufinniä rauhoittava ihonhoito sarja etsinnässä

Olen etsinyt viime aikoina ruusufinniä rauhoittavaa ihonhoito sarjaa. Ruusufinnini on hyvin lievä, mutta siitä huolimatta itseäni häiritsevä. En halua pahentaa sitä yhtään käyttämällä iholleni sopimattomia tuotteita. Ihonhoito tuotteista kirjoitan kuitenkin oman postauksen lähiaikoina, koska asiaa tulee olemaan paljon.

Olen ollut jo pitkään erittäin kiinnostunut ihon hoidosta ja kiinnostukseni sitä kohtaan on entisestään lisääntynyt ruusifinni diagnoosini myötä. Haluaisin ehkä tulevaisuudessa opiskella ihon hoitoa kunhan nyt saan ensin palautumisohjaaja opinnot päätökseen. Ehkä perustan joskus kauneusblogin 😆 Iho on ihmisen suurin elin ja heijastaa sitä mitä meille kuuluu. Siihen vaikuttaa henkinen ja fyysinen hyvinvointi, suoliston mikrobiomi, sisäelinten toiminta, hormonitoiminta. Ja se kaikki näkyy ulospäin.

HUOM! Huomioithan postausta lukiessasi, etten ole ihotautilääkäri enkä kosmetologi enkä yritä sellaisena esiintyä. Tosi olen ruusufinnin osalta asiantuntija, mutta ainoastaan oman ihoni osalta. Olen hankkinut tähän postaukseen tietoa kuuntelemalla mm. Jan Marinin LIVE lähetyksiä instassa ja lukemalla aiheesta kirjoitettuja artikkeleita. Erittäin hyvän tietopaketin ruusufinnistä löydät täältä.

MYÖHEMMIN LISÄTTY: Olen opisellut viime vuosien ajan myös ketovalmentajaksi ja kasvojoogaopettajaksi ja olen saanut merkittävää apua ruusufinniin kasvojen lymfahieronnasta, jota opetan LIFT UP kasvojoogaverkkokurssilla. Moni saa apua ruusufinniin myös ketoruokavaliosta, joka rauhoittaa tulehdusta kehosta. Voit lukea lisää kasvojoogaverkkokurssista ja VHH- ja ketoverkkokursseista täältä.

Tuu instaan: satusjoholm ja 2blackgsd

Lue lisää palautumisesta, suolistobaktereista jne. täältä

TILAA VHH RUOKA- JA HERKKUOHJEITA KIRJA

Voit tilata kirjan hintaan 23,50 + 4,90 postimaksu laittamalla viestiä tänne: kari.sjoholm10@outlook.com

 

26 kommenttia

  1. Kirsi kirjoitti:

    Tänäpäivänä tulee pakosta mieleen maskin käyttön mahdolisuus osatekijänä? Erityisesti pikiä aikija käyttävät ovat alkaneet kärsiä erilaisista iho-oireista

    • kutsuvapauteen kirjoitti:

      Joo tämä!!! Käytin KERRAN kertakäyttömaskia lääkärissä kun se annettiin käteen. Sain siitä
      älyttömät kirvelyt ja punoitukset. Sen jälkeen en ole katsonutkaan maskiin päin. Eli minun
      osalla maskin käyttö ei ole juuri syy, mutta varmaan monella pahentaa oireita ja jopa aiheuttaa
      niitä.

  2. Helena kirjoitti:

    Heips.
    Itsellä samaa ongelmaa, mutta keskittyy enimmäkseen nenänpieliin ja siitä vähän poskiin. Ongelmaa lisää myös se, että joudun jatkuvasti niistämään kroonisen nuhan takia
    Tulee märkärakkuloita (vain nenänpieliin) ja sit toisaalta taas iho kuivuu.
    No nyt löytyi, ainakin tällä hetkellä, hyvä voide. Eli Lidlin mantelipohjainen kasvovoide. Samalla ostin sieltä C-vitamiini seerumin, enkä oo koskaan ennen sieltä ostanut mitään kosmetiikkaa. On luonnonmukainen tuote joka oli just myynnissä. Huom. oli.
    No ehkä myös tämän kanssa on se, että toimii hetken kuten kaikki muutkin joten tuotteita löytyy kotoa aika paljon ja niitä sitten vaihtelen kun yhden teho taas loppuu. En kuitenkaan koe asiaa niin hankalaksi, että lääkkeitä vaivaan söisin ja nenäkin on edelleen ihan normaalin näköinen 🙂

    • kutsuvapauteen kirjoitti:

      Voi tuo niistäminen varmaankin pahentaa iho-oireilua! Se on muuten jännä, että joskus ihan
      marketeistakin voi löytyä todella toimivia ihonhoitotuotteita. Itse käytän marketeista löytyvää
      avokado kasvomaskia, joka rauhoittaa ihon hetkessä. Hinta 2 euroa! Tsemppiä sulle<3

  3. riiakoivisto kirjoitti:

    Mulla on myös rosacea ja parhaan avun olen saanut oikealla ihonhoidolla, Skinmedin Annen maailman parhaalla avulla ja Led-valohoidolla. Lämmin suositus!

    • kutsuvapauteen kirjoitti:

      Tuosta valohoidosta olen kuullut paljon hyvää. Sitä pitää ehdottomasti kokeilla!! Missä päin
      asut eli millä paikkakunnalla tuo Skinmed sijaitsee?

  4. Johanna kirjoitti:

    Jos etsit luonnollista ihonhoitoa josta on positiivisia kokemuksia ruusufinnin hoidossa niin kurkkaa Saaren Taika blogiin:
    https://www.saarentaika.com/ruusufinnin-hoito-kokemuksia/

  5. Ingrid kirjoitti:

    Heips,
    mulle on auttanut ihotautilääkärin määräämä Soolantra-voide, jota käytän kuureina. Muut voiteet eivät auttaneet. Lisäksi käytän apteekeista löytyvää Atopik-sarjan voiteita erityisesti Sensitive-sarja. Se on sopinut hyvin 🙂 (ja on kotimainen ja luonnonmukainen).

    Tsemppiä!

    • kutsuvapauteen kirjoitti:

      Kiitos viestistä! Minullekin määrättiin Soolantraa. Käytin sitä kuukauden, mutta lopetin
      kun siitä ei ollut mitään apua. En tiedä olisiko vaan pitänyt jatkaa voiteen käyttöä pidempään.
      Iho kuivui kuitenkin voiteen käytön myötä ihan älyttömästi. Jatkossa ehkä kokeilen sen käyttöä
      vielä uudelleen pienemmälle iho-alueelle.

  6. Niina kirjoitti:

    Hei,itselläni puhkesi ruusufinni jota lääkäri ei osannut diagnosoida ja määräsi kuukauden pituisen kortisonivoide kuurin kasvoille.Tilannehan räjähti tämön jälkeen käsiin.Kävin ihotautilääkärillä josta mukaan tarttui 4kk pitkä antibioottikuuri ja voiteet kasvoille.Nyt vain ei millään meinaa huumori riittää kun ei ota parantuakseen.Olisikohan kosmetologilla minulle mitään keinoja mikä auttaisi?

    • kutsuvapauteen kirjoitti:

      Kannattaa käydä Exuviancen kosmetologilla. Itse sain noista tuotteista apua. En voi tietenkään luvata, että Sinä saat mutta kannattaa kokeilla. Luonnonkosmetiikka oli ihan myrkkyä mun kasvoille😤

  7. Heidi kirjoitti:

    Hei ja kiitos hyvästä artikkelista! Exuviancen tuotteet ovat kyllä hyviä ruusufinnin hoitoon. Oman kokemuksen mukaan myös edullinen CeraVe sekä Paula’s Choice ja La Roche Posay ovat sellaisia merkkejä, joilta myös löytyy hyvin ruusufinni-iholle sopivia tuotteita. Oma kestosuosikki on Dr.Hauschkan ihonhoitosarja, mutta se on luonnonkosmetiikkaa. Ruusufinni on kyllä ikävä ihosairaus, kun toiselle toimivat tuotteet eivät yhtään toimi toisille ja itselle sopivien tuotteiden löytäminen voi viedä tuskastuttavan paljon aikaa.

    Terveisin Heidi, wellea.fi

    • kutsuvapauteen kirjoitti:

      Kiitos Heidi tuotevinkeistä. Olen samaa mieltä ruusufinnin ikävyydestä! Yritetään pärjätä sen kanssa<3

  8. Johanna kirjoitti:

    Hei ja terveiset täältä Etelä-Saksasta. Olen ruusufinnini kanssa taistellut jo kaksi vuotta. Toki, onhan tämä minulla todettu jo monta vuotta sitten, mutta tämä viimeinen on jo sarjassa niitä kurjempia. Nyt allekirjoitan täysin sen, että stressi ja estrogenin hormonin lopettaminen, mitä käytin melkein 25v, laukaisivat nyt tämän suuremman luokan iho-ongelman. Minun iho ei hehku punaisena, vaan kipeät acne näppylät koristavat otsaa, leukaa ja poskipäitä ja iho on todella kuiva. Minulla ei ole koskaan ollut iho-ongelmia kunnes…! Lääkevoiteista ei ole minulle ollut mitään apua näiden vuosien aikana ja nyt takana on 3 lääkekuuria, ei tulosta. Välttävällä saksankielen taidollani olen yrittänyt löytää täältä informaatiota, laihoin tuloksin. Kiitos sinulle tästä artikkelista ja suosittelen lämpimästi sitä kauneusblogia. Näistä kirjoituksista mitkä ovat omalla äidinkielelläni, olen löytänyt vinkkejä, mutta miten toteutan niitä täällä, onkin sitten jo toinen juttu. Eräs mies kerran kirjoitti ruusufinnistä, että se häipyy, niinkuin se on tullutin ja siitä ammennan positiivisuutta, koska toivoa ei pidä menettää missään asiassa. Terveiset Suomeen ja hyvää kevättä.

    • kutsuvapauteen kirjoitti:

      Kiitos Johanna viestistä! Minulla koirani Tuton kuolema sai taas ihon reagoimaan: punoitusta
      ja kuumotusta. Onneksi iho on jo vähän rauhoittunut kun olen alkanut toipumaan shokista! Tsemppiä
      Sinulle: ei ole varmaankin helppoa löytää sopivia tuotteita vieraasta maasta:( Pystyisitkö tilaamaan
      tuotteita suomalaisista verkkokaupoista? Kaikkea hyvää Sinulle:)!

  9. Johanna kirjoitti:

    Kiitos sinulle. Tekstistäsi panen merkille, että olet lämmin ihminen joka tuntee syvästi. Olen itse, myös hyvin tunteilla elävä ja tiedän miten raskasta on menettää paras ystävä mikä ei koskaan tuomitse ja rakastaa sinua läpi koko elämänsä. Tuto on jättänyt jälkeensä paljon hyviä muistoja. Ikävä on, mutta hyvät muistot kantaa.

    Suomalaiset verkkokaupat toimittavat myös ulkomaille, mutta en ole löytänyt kovin montaa verkkokauppaa mikä myy ihonhoitotuotteita. Postimaksut Suomesta ovat aika hurjia joten ehkä sekin karsii verkkomyyntiä Suomen rajojen ulkopuolelle.

    Kaikkea hyvää sinulle ja, jos aloitat kauneusblokin, niin haluan ehdottomasti lukea blogiasi. Minua kiinnostaa ihmisten kokemukset, mutta mitään ohjeita siitä miten heidän mielestä pitäisi elää, niin jätän ne kommentit ihan heille itselleen. Aina on niitä jotka tietävät miten pitää elää jotta kasvot ei hehku ja näytä ikävältä eikä ylimääräiset kilot vaikeuta elämää. Tunteet ovat vahvuus, mutta valitettavasti aiheuttavat meissä myöskin sisäistä myrskyä. Kutsu vapauteen on silloin hyvin tervetullut ja se pitäisi ottaa vastaan.

  10. Satu kirjoitti:

    Voi kiitos paljon❤️‼️ Kyllä Tuton kuolema pysäytti elämän ihan täysin💔😭 Koirat on mulle tosi tärkeitä ja pala sielua revitään musta irti kun joudun hyvästelemään rakkaan ystävän😭 Olen samaa mieltä että kaikki on yksilöllistä ja toivon, että ihmiset oppisivat kuuntelemaan joka asiassa omaa kehoa ja ihoa❤️ Aina se ei edes helppoa, mutta kannattaa silti yrittää. Toivottavasti löydät ihollesi sopivat tuotteet❤️ Halauksin Satu

  11. Eeva kirjoitti:

    Elämä on… 🙁

    V. 2018 kuuman hellekesän jälkeen ihmettelin kasvoilleni ilmestyneitä punaisia näppylöitä, sellaista röpelöä kasvot täynnä ja lisäksi punoitusta. Mikään käyttämistäni hoitotuotteista ei tepsinyt, kokeilin apteekkien ihonhoitosarjoja sekä mm. Dr. Hauschkan tuotteita. Sitten marssin alistuneena naama punaisena pää painuksissa ihotautilääkärin pakeille ja diagnoosiksi vahvistui rosacea! Tätä olinkin jo itse epäillyt surffatessani netissä ja nähtyäni rosacea-kasvoista kuvia… masentavaa! Tuo kesä oli ollut ahdistavan kuuma, en nauti helteistä yhtään ja suojaudun etupäässä olemalla sisätiloissa tai vähintään varjossa kuumina päivinä. Lääkärireissun tuloksena oli sitten nippu reseptejä, niinpä, se kuukausia tai vähintäänkin viikkoja kestävä antibioottikuuri sekä rosacealle tarkoitettua lääkevoidetta ja Aqualan-L:ää… Söin antibiootteja 1,5 vkoa ja ohella pengoin nettiä vimmatusti – antibiootista ei ollut mitään apua enkä halunnut alistua jatkuviin kuureihin – tämähän on krooninen sairaus ja kuka tietää, montako kuuria niitä joutuu jatkossa popsimaan. Sitten onneksi törmäsin BiON-ihonhoitosarjaan ja kiinnostuin lukemastani. Kävi niin onnellisesti, että vieläpä aivan lähinurkilta löytyi hoitola, josta BiONia löytyy. Soitin sinne ja sovimme ajan näyttäytymiselleni – jo pelkästään sinne meno naama punaisena ilman meikkiä oli äärimmäisen kiusallista. Mutta kosmetologi oli ihana ja kannustava ja rohkaisi kokeilemaan BiONia, jolla on saatu hyviä hoitotuloksia rosaceaan. Tuossa kohtaa elettiin lokakuun loppua ja mukaani ostin hoitoprotokollan mukaisen testipaketin, jossa oli pienet pullot kutakin neljää tuotetta. Tuotteet ovat niin tehokkaita, että niiden käyttö tulee aloittaa varovaisesti ensin yhdellä tuotteella pari päivää lisäten muita tuotteita mukaan pikkuhiljaa, totuttaen ihoa. Jo ensi vaikutelma niistä tuntui heti niin hyvältä ärtyneellä ihollani, että mieleni koheni. Ja uskomatonta, mutta nuo pienet pullot kestivät noin kk:n ajan ja marraskuun lopulla ihoni oli paremmassa kunnossa kuin koskaan! Silloin päätin jatkaa tuolla hoitosarjalla jatkossakin ja nyt olen käyttänyt sitä kaikki nämä vuodet, 5. vuosi meneillään.

    Mutta sitten… tämä kevät 2023 on ollut kohdallani erittäin hankala rosacean kannalta. Toukokuun loppupuolella ihoni alkoi uhkaavasti punoittaa ja aloin pelätä pahinta. Skenaario toteutui ja rosacea hyökkäsi täydellä voimalla, kasvoni punehtuivat; punoitus ulottui poskelta nenän yli toiselle puolelle sekä suunpieliin ja leukaan! Se oli järisyttävä kokemus, päivä päivältä muuttui pahemmaksi, ihon pinta kuivui hilseileväksi ja tuntui jotenkin paksuuntuneelta/turvonneelta, silmät kuivuivat ja iltapäivällä ihoa alkoi ikävästi kirvelemään, kiristämään ja tykyttämään. Tuossa tilanteessa tuntui, ettei mikään auta, vaikka samoja tuotteita käytin edelleen. Tultuani töistä kotiin pesin heti meikin kasvoiltani ja imeytin runsaasti rauhoittavaa kasvovetta sekä kosteusvoidetta, iho tuntui heti paremmalta, joskin oli aivan kirkkaan punainen… Kaiken kaikkiaan tuo ”hyökkäys” kesti vajaan 2 vkoa ja iho palautui jälleen hyväksi. Ja ette usko, olen tällä hetkellä samassa tilanteessa, viikko sitten alkoi sama riesa, kasvot alkoivat taas kuumottaa ja punoittaa ja arvasin heti, että taas mennään! Nyt on tasan viikko menty, juhannus meneillään, taas nassu punaisena, kuivana ja kiristävänä. BiONiin luotan edelleen, mutta uskon, että itselläni tämä liittyy nyt enemmän löystyneisiin elämäntapoihin, mm. insuliiniresistenssiin (repsahdus makeisiin ja muihin hiilareihin), painonhallintaan, pitkittyneeseen stressiin ja liian vähiin uniin. Voin silti suositella BiONIA ainakin kokeilemaan, omat tulokseni tämän riesan alettua n. 5 vuotta sitten ovat niin vakuuttavat, että uskallan suositella vilpittömästi edes kokeilemaan. Kannattaa ensin konsultoida sarjaan perehtynyttä kosmetologia ja tietysti ensin suositeltavaa saada ihotautilääkärin diagnoosi, että rosaceasta on todella kyse. Olin 54-v. taudin puhjetessa ja nyt siis 59-v. Ihossani ei ole ollut mitään rosacean oireita tuon 2018 loppuvuoden jälkeen, ei edes keväisin, eli käyttämäni hoitotuotteet ovat pitäneet taudin täysin hallinnassa ja mitään tällaista kuin nyt touko- ja kesäkuussa 2023 en ole aiemmin kokenut tämän sairauden aikana. Noudatimme perheessämme n. 2007 -> hyvinkin tarkasti VHH-ruokavaliota, mutta olemme valitettavasti lipsuneet siitä jo huomattavan kauas muutaman vuoden ajan. Minulla ainakin on vakaa aikomus lähteä tuolle tielle uudestaan. Ikää tulee koko ajan enemmän ja sen mukana erilaisia vaivoja, nyt on vaan pakko tehdä ryhtiliike ja toivottavasti sen myötä saisin tämän ”ruusuriesankin” hallintaani. Aiempi VHH-kokemus oli niin vakuuttava ja edesauttoi kokonaisvaltaista hyvinvointia. Toivon löytäväni täältä vinkkejä onnistumiseeni!

    BiON on amerikkalainen ihonhoitosarja ja olen lukenut, että siellä se kuuluu jopa ihotautilääkäreiden hoitosuosituksiin sekä akne- että ruusufinnipotilaiden kanssa. Suomessa turvaudutaan yksipuolisesti antibiootteihin ja perusvoiteisiin…
    Johannalle Saksaan myös vinkiksi, jospa jotenkin pääsisit siellä käsiksi tähän hoitosarjaan?

    Voimia kaikille kanssakärsijöille ja ihanaa kesää kaikesta huolimatta!
    (Ja anteeksi pitkästä kertomuksesta, toivottavasti joku kuitenkin saisi siitä toivoa rosacea-kurimukseen 🙂

    • kutsuvapauteen kirjoitti:

      Kiitos viestistäsi ja siitä että jaoit tarinasi meille❤️ Itselläni tuo ihme hoitosarja on ollut Exuviance, mutta ihana kuulla että on muitakin vaihtoehtoja‼️ Ruusufinni reagoi herkästi stressiin ja ruokavaliomuutoksiin😤 Mulla alkaa iho heti huononemaan mikäli stressaan liikaa jostakin tai syön liikaa hiilareita. Kaikkea hyvää sulle ja Tuu ihmeessä mukaan VHH Teho verkkokurssille❤️

  12. Eeva kirjoitti:

    Kiitos Satu,
    tiedä vaikka tulisinkin vielä… 🙂 Ja Exuviance olikin se toinen vaihtoehto, jota silloin riesan alkuaikoina tutkailin. Hyvä sarja varmaan sekin.

    • kutsuvapauteen kirjoitti:

      Se on ollut minun ihoni pelastus, mutta varmaan on muitakin hyviä sarjoja.

  13. Sisko kirjoitti:

    Itselläni varmaan on tuo rosacea, posket punoittavat vienosti, ja saunan tai pakkasen jälkeen tosi paljon. Olen 65 v. Olen pitänyt sitä vain ihon moneen kertaan palamisen seurauksena.

    Minulle aurinko on myrkkyä. Muutama sekunti ilman aurinkosuojaa keskipäivällä auringossa, ja posket ovat palaneet. Tämä ongelma ilmaantui vaihdevuosien jälkeen ihon ohennuttua. Olen lisäksi oleskellut jonkin verran tropiikissa, ja kuluttanut siten varmaan aurinkopääomani loppuun.

    Ruusufiinniin liitetty lehahtelu ja punastelu alkoi työpaikassani koulussa, jossa oli sisäilmaongelma, ei hometta vaan erästä kemikaalia ilmassa muovimattojen alta. Luultavasti se sai aikaan tämän immuunipuolustuksen reaktion yhdessä auringon ja ihon ohenemisen kanssa, olen atoopikko ollut lapsesta saakka.

    Nykyään en luota edes kemialliseen aurinkosuojaan vaan vain mekaanisesti vaikuttavaan voiteeseen – ja varjoon. Pitää varoa, että tästä ei synny aurinkokeratoosi.

    Sadun ruusufinni näyttäisi olevan vielä tosi alussa, ihan huomaamaton ulkopuoliselle. Varmaan hoidoilla ja elämäntavoilla pystyy sitä hillitsemään. Auringonvalon vaikutusta ehkä aliarvioidaan nykyään, sen totaalista välttämistä keskipäivällä kannattaa kokeilla.

    • kutsuvapauteen kirjoitti:

      Kiitos sisko kommentista! Aurinko on IHAN myrkkyä myös minun iholle ja minulla on talvellakin
      50 suojakerroin kasvoilla aina. Sen lisäksi vielä suojakertoimellinen BB- tai CC-voide. En muutoinkaan
      ota enää aurinkoa. MInullakin on takana sisäilma-altistus 20 vuotta sitten, mutta tuolloin ihoni
      ei reagoinut.

      Olet oikeassa, minulla on lievä ruusufinni. Heti kun oireet ilmaantuivat, niin aloitin ruusufinnin
      aktiivisen hoidon. Olen tullut siihen tulokseen, että tämä on sellainen ihosairaus, ettei sitä kannata
      päästää pahaksi jos vain hoidoilla sen pystyy pitämään kurissa. Ymmärrän toki, ettei aina se ole
      mahdollista. Ilman meikkiä mun ruusufinnin kyllä huomaa poskissa, toki pyrin sen kuvissa peittämään
      mutta kyllä sen monella videolla huomaa jos osaa katsoa. Kaikkea hyvää:)

  14. Eeva kirjoitti:

    Heipä taas,
    Elämä tosiaan nyt kolhii oikein korkojen kera, tai paremminkin rosacea! Loma alkoi tällä viikolla ja heti sitä edeltävänä viikonloppuna rosacea sai taas kierroksia!!! Tämä on siis jo kolmas kerta touko-heinäkuun aikana, aina muutaman päivän/vkon seesteinen jakso välissä. Nyt alan olla jo aika epätoivoinen ja valmis kokeilemaan vaihtoehtoista hoitosarjaa. Olen surffaillut netissä yötä myöten yrittäen löytää kaikkea mahdollista tietoa tästä riesasta. Ehkä tauti kyllästyi aiemmin loistavasti toimineisiin tuotteisiin, ehkä elimistössä nyt meneillään jokin ”häiriötila” (alitajuinen stressi?), vaikka en itse tuota ainakaan ihan heti osaa tunnistaa, päinvastoin. No, katsotaan, onneksi on loma ja aikaa keskittyä itsensä hoitoon.. Posket, nenä, suunpielet kirkkaan punaisina ja hilseilevänä, turvoksissakin – ei paras mahdollinen mielentila tapailla ystäviä ja sukua pitkästä aikaa tällaisessa kunnossa. Mutta tällä mennään, ehkä tämä vielä joskus paremmaksi muuttuu…
    Parempaa kesää kaikille kohtalontovereille 🙂

  15. kutsuvapauteen kirjoitti:

    Voi eiiiiiiii:(! Todella inhottavaa! Yritä nyt syödä mahdollisimman puhtaasti ja tehdä hermostoa tasapainottavia harjoituksia. Itse olen saanut valtavan avun exuviancen ja ruokavalion lisäksi kasvojen lymfahieronnasta, jota opetan LIFT UP verkkokurssilla. Edes kovat helteet eivät saaneet ihoani tänä kesänä reagoimaan kun yhden kerran ja silloinkin iho rauhoittui nopeasti. Tuo lymfahieronta on tosi lempeää eli ihoa ei hierota samalla tavalla kuin kasvohieronnassa, joka kohdistuu lihakseen. Mutta ehkä sen aika olisi sitten kun ihosi on hieman rauhoittunut, ettei se nyt sitten pahentaisi asiaa. Tsemppiä tosi paljon ja voimahalaus! Kyllä se iho jossakin vaiheessa taas rauhoittuu<3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *