Hae
Kutsu vapauteen

Minulle puhkesi pelätty ruusufinni- voi apua!!!

se on ruusufinni!

 

 

”Se on ruusufinni”, ihotautilääkäri totesi katsoessaan lampulla ihoani lokakuussa. Tämä oli jo toinen ihotautilääkäri, joka totesi asian viime vuoden aikana. Ensimmäisen kerran kävin ihotautilääkärillä viime kesänä, koska molempien poskieni alaosaan oli ilmestynyt ”jotakin punaista”. Aikaisemmin tasainen ja kuulas ihoni alkoi myös lehahdella voimakkaasti eli muuttui yhtäkkiä punaiseksi, sitä myös kirveli ja poltteli. Jo kesällä minulla epäiltiin ruusufinniä, mutta diagnoosi ei ollut varma. Toinen vaihtoehto oli allerginen reaktio. Mutta nyt se oli pakko uskoa todeksi. R-U-U-S-U-F-I-N-N-I- tätä en todellakaan olisi halunnut!

 

 

Ruusufinnini on lievä ja oireilee ihon kirvelynä, punoituksena ja pieninä punaisina verisuonina poskien alaosissa. Verisuonia ei erota kunnolla muuta kuin hyvässä valossa. Yllä olevat kuvat on otettu tänään ilman meikkiä lenkin jälkeen. Punoitus on ollut tänään vähäistä. Eilen iho punoitti lenkin jälkeen oikein kunnolla, mutta valitettavasti en ottanut kuvaa!

 

Ihon punoitus pahimmillaan viime kesänä. Kuvassa iho on myös hieman turvoksissa.

 

miten ruusufinni oireilee

 

 

Ruusufinni eli rosacea puhkeaa yleensä aikuisiällä (30-50 vuotiaana). Se on tulehduksellinen ihosairaus, joka on elinikäinen riesa eli sitä ei voi parantaa, mutta toki sen voi saada remissioon eli oireettomaksi.Ruusufinni oireilee mm. punoittavilla pintaverisuonilla, ihon lehahtelulla ja punoituksella. Se voi aiheuttaa myös tulehduspaukamia ja märkäpäitä eli ulkoisesti se voi muistuttaa aknea. Ruusufinni voi oireilla myös silmissä ja sen pahin muoto aiheuttaa paksuuntuneen ”muhkuranenän”, jota esiintyy lähinnä miehillä. Ruusufinniä esiintyy eri asteisina eli se voi olla hyvinkin kivulias ja ulospäin hurjan näköinen tai sitten lievä, jolloin sitä edes hädin tuskin huomaa ja sen diagnosointi voi olla hankalaa.

 

 

pahan ruusufinnin hoito kuuluu asiantuntijalle

 

 

Ruusufinni on yleinen tulehduksellinen ihosairaus ja sitä esiintyy noin 10%:lla väestöstä mikäli lievä oireilu lasketaan mukaan. Moni ystäväni kärsii siitä vaikka se ei näy heidänkään tapauksessaan juurikaan ulospäin ellei kasvoja näe ilman meikkiä. Monella oireilu on alkanut vaihdevuosi-iässä, niin kuin minullakin. Moni on  päättänyt mennä ihotautilääkärin vastaanotolle näyttämään omaa ihoaan kun olen kertonut omasta ruusufinnistäni. Mielestäni pahan ruusufinnin hoito edellyttää AINA ihotautilääkärin hoitoa jo pelkästään sen vuoksi, että se voi olla todella kivulias ja psyykkisesti kuormittava.

 

 

ruusufinnin aiheuttajaa ei tiedetä varmasti

 

 

Ruusufinnin syy on monitekijäinen ja suurelta osin vielä määrittämättä: ihon immuunipuolustuksessa ja tulehduksen säätelyssä on poikkeavuutta, lue lisää täältä.  Puhkeamiselle altistavat pitkäaikainen altistuminen ultraviolettisäteilylle ja geeniperimä eli ruusufinni kulkee suvuittain. Pitkäaikainen stressi, suolisto bakteerien epätasapaino, epäterveelliset elämäntavat tai väärän tyyppiset ihonhoito tuotteet voivat myös edesauttaa ruusufinnin puhkeamista.  Uskoisin, että hormonit vaikuttavat ruusufinnin puhkeamiseen oleellisesti, liittyyhän pitkittynyt stressikin hormoneihin. Ruusufinnissä talipunkit lisääntyvät iholla, mutta niitä ei pidetä kuitenkaan sen aiheuttajana. Tästä asiasta on ilmeisesti useita koulukuntia, mutta ainakin ihotautilääkärini mukaan talipunkki ei ole ruusufinnin aiheuttaja tämän hetkisen tiedon mukaan.

 

 

ruusufinniä pahentavat asiat yksilöllisiä

 

 

Ruusufinniä pahentavat  eli triggeröivät asiat ovat tosi yksilöllisiä eli ruokavalion ja ihonhoito tuotteiden suhteen pitää tehdä usein pitkään salapoliisi työtä. Oireita pahentavia asioita ovat yleensä ultraviolettisäteily, stressi, voimakkaat tunteet, tietyt mausteet, suklaa, alkoholi, B12-vitamiini, jodi, tietyt lääkkeet (kortikosteroidit), sisäilman epäpuhtaudet, suuret lämpötilan vaihtelut (sauna), hiki liikunta, ulkoinen paine jne. Myös jännittävät tilanteet ja tunnekuohut voivat pahentaa oireita. Tietyt ruoat voivat triggeröidä oireita pahastikin, mutta on tosi yksilöllistä mikä ruoat pahentavat oireita kelläkin. Joillekin suklaa voi olla tosi paha, toiselle taas sitrushedelmät. Toisella punaviini pahentaa oireita, toisella taas valkoviini, toisella taas olut on se kaikkien pahin. Kahvi mainitaan yleensä oireita pahentavaksi, mutta tämän artikkelin mukaan oireiden paheneminen ei johtuisikaan kahvin kofeiinista vaan juoman kuumuudesta. Eteerisistä öljyistä ainakin piparminttu ja eukalyptys saattavat pahentaa oireita, tea tree taas auttaa (talipunkki).

 

 

ruusufinnin hoito

 

 

Ihotautlilääkärit hoitavat ruusufinniä lääkevoiteilla ja pitkillä antibioottikuureilla. Myös verisuonilaseria käytetään ruusufinnin hoitoon ja sillä saadaan ilmeisesti hyviä tuloksia. Kosmetologit hoitavat ruusufinniä eri tavoin ja auttavat valitsemaan oikeanlaisia ihonhoitotuotteita. Yleensä ruusufinnistä kärsivälle suositellaan käyttämään herkän ihon tuotteita, koska liian voimakkaat ihonhoito tuotteet ja hoidot saattavat pahentaa oleellisesti ihon kuntoa. Ruusufinnistä kärsivällä saattaa olla yhtäaikaa muitakin iho-ongelmia kuten aknea, allergista reagointia, kuivuutta tai ihon rasvoittumista. Tämän vuoksi ihon hoitamisessa tarvitaan asiantuntijoiden apua. Ihotautilääkäri tai kosmetologi voi määritellä ihotyypin, joka auttaa sopivien ihonhoito tuotteiden valinnassa.

 

Toiset vannovat luonnonkosmetiikan nimeen, toiselle se ei sovi ollenkaan. Toiset käyttävät pelkkiä apteekin perusvoiteita, toiset taas ovat saaneet ruusufinnin kuriin jollakin tietyllä ihonhoito sarjalla. Osa on saanut avun maidottomasta tai gluteenittomasta ruokavaliosta. Osa tea tree nimisestä eteerisestä öljystä. Joku on saanut avun A-vitamiinista ja AHA-ja PHA-hapoista, jollekin taas nimenomaan ne pahentavat oireita. Hyaloronihappo voi vähentää ihon lehahtelua tai aiheuttaa sitä. Se mikä sopii toiselle voi toisella triggeröidä todella pahasti.

 

 

suoliston kuntoutus ja autonomisen hermoston tasapainottaminen kannattaa aina- myös ruusufinnin hoidossa

 

 

Suolistoa kannattaa kuntouttaa nauttimalla monipuolista ja ravitsevaa puhdasta ruokaa. Sokeri lisää kehon tulehdusta, joten sitä kannattaa välttää ihan jokaisen oli ruusufinniä tai ei. Kuituja kannattaa nauttia monipuolisesti, jotta hyvät suolistobakteerit pääsevät lisääntymään suolistossa. Maitohappobakteeri valmisteet voivat olla avuksi mikäli ne sisältävät niitä kantoja mitä suolistossa on jo ennestään. Uudet kannat eivät todennäköisesti lisäänny purkista ottamalla. Lue lisää asiasta alla olevista linkeistä.

 

Lue myös: Suolistomikrobit ja lihavuus ja miten lisätä hyvien bakteereiden määrää suolistossa?

Suolistoa hellivä raakapuuro ja tietopaketti kuiduista

 

 

 

Nämä VHH juustosämpylät sisältävät runsaasti kuitua. Katso ohje täältä.

 

 

Autonomisen hermoston tasapainottamiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Opiskelen tällä hetkellä palautumista ja olen kirjoittanut aiheesta paljon blogiini. Olen kirjoittanut täällä paljon autonomisen hermoston tasapainottamisesta, joka ei tapahdu hetkessä. Lue postauksia kootusti täältä.

 

 

Lue myös: Autonominen hermosto ei tasapainotu hetkessä- hengityksen merkitys

Autonomisen hermoston yliaktiivisuus eli sympakotonia ja pitkittyneen stressitilan vaikutukset kehoon

 

 

minun ruusufinni

 

 

En olisi koskaan voinut kuvitellakaan, että ihoni äkkinäisesti alkanut lehahtelu, kirvely ja poskien alaosan punaisuus voisi olla ruusufinniä. Minulla ei ole esiintynyt märkäpäitä eikä näppyjä muutamaa lukuunottamatta. Ajattelin, että poskissani oleva ihon värin epätasaisuus johtuisi pigmentti muutoksista. Minulla oli poikien synnytysten jälkeen voimakkaat pigmenttimuutokset poskissa ja muuallakin kasvoissa. Sain ne kuriin karnosiinilla enkä ole kärsinyt pigmenttimuutoksista enää vuosiin. Eli tuo poskien värin epätasaisuus johtuu pienistä punaisista verisuonista, joita ei pysty näkemään ilman lamppua. Minun ruusufinni on tosi lievä eikä sitä huomaa ellei katso todella läheltä hyvässä valaistuksessa. Saan punoittavat verisuonet hyvin peittoon meikkivoitteella. Ihon punoitusta tosin on vaikeampi peittää. Onneksi ihoni lehahtelee ainoastaan silloin tällöin eli ei punoita koko aikaa.

 

 

Tämä kuva on otettu lokakuun 2020 lopussa. Tällöin iho oli rauhallinen, koska ei ollut pakkasta. Sain poskien alaosan punoittavat verisuonet peitettyä täydellisesti meikkivoiteella. Kuva Studio Varjo/Pasi Hakala.

 

Tässä kuvassa taasen olen ollut aamulla yli tunnin 24 asteen pakkasessa. Ihoa kirvelee ja se punoittaa enkä saanut punoitusta kunnolla peitettyä meikkivoiteella.

 

vaikuttivatko hormonit ruusifinnin puhkeamiseen

 

 

En tiedä, että kukaan sukulaiseni kärsisi ruusufinnistä. Ainakaan lähi sukulaisillani sitä ei ole esiintynyt. Toki pakkohan minulla on olla ruusufinnille altistava geeniperimä, koska se minulla aktivoitui. Olen ihan varma, että vaihdevuosien aiheuttama hormoni tasojen romahdus altisti ihoni ruusufinnille. Samoin keväällä alkanut voimakas pitkittynyt stressi- kortisolihan on myös hormoni. Myös liian voimakkaat ihonhoidot ja tuotteet ovat pahentaneet todennäköisesti tilannettani. Samoin kuin ihan järjetön altistuminen ultraviolettisäteilylle nuorempana. Olen ottanut aurinkoa todella paljon nuoruudessani. Lopetin itseni grillaamisen vasta muutama vuosi sitten. Enää en voisi kuvitellakaan vanhentavani ihoani ottamalla aurinkoa.

 

kova pakkanen ja viima pahinta- AHA ja PHA happo rauhoittaa

 

 

Kova pakkanen ja viima tuntuvat olevan iholleni ihan myrkkyä tällä hetkellä vaikka käytän tuubihuivia ja ihoa suojaavia voiteita. Lenkkeilen saksanpaimenkoirieni kanssa päivittäin 1,5-2 tuntia säässä kuin säässä. Yhdestä voiteesta ja öljystä olen mielestäni saanut apua, mutta en uskalla niiden nimeä vielä paljastaa, koska olen käyttänyt tuotteita vasta 3 päivää:) Kerron kyllä myöhemmin niiden nimet jos ne osoittautuvat pidemmällä ajanjaksolla toimivaksi. Samoin tietyt ihonhoito tuotteet ja voiteet kuten hyaloronihappo saa ihon kirvelemään voimakkaasti. Pahimmat ihon kirvelyt ja punoitukset olen saanut Aqualan L:stä vaikka moni ruusufinniä sairastava käyttää sitä ihon puhdistukseen ja ainoana voiteena. Sen sijaan Exuviancen mieto AHA- ja PHA happo taas rauhoittavat ihoani ihan silmin nähden, voitteko kuvitella! A-vitamiinia en ole nyt kokeillut, mutta aion kokeilla, jotta saan ihoani vahvistettua. Tosin sen kanssa pitää olla todella varovainen. Moni on saanut siitä ja tietyistä hapoista radikaalia apua. Tästä mm. Jan Marini Skincare Researchin perustaja Jan Marini kertoo LIVE lähetyksissään instassa. Useinhan happoja ja A-vitamiinia juuri vältetään ruusufinnin hoidossa. Jan Marini kuitenkin painottaa, että ruusufinniä sairastavaa ihoa pitää nimenomaan VAHVISTAA, muutoin se alkaa reagoimaan koko ajan herkemmin ja herkemmin- this make sense! Gurutan hyvin harvoja henkilöitä, mutta Jan Marini on yksi heistä ihan ehdottomasti.

 

Voimakkaat mausteet ja punaviini saa ihon heloittamaan hetkessä- sen sijaan kahvi sopii minulle. Ihoni tarvitsee runsaasti kosteutusta ja olenkin saanut apua muutamasta rauhoittavasta ja erittäin edullisesta kangasnaamiosta. Olen aina syönyt terveellisesti. Viime aikoina olen kiinnittänyt huomiota stressitason laskuun ja suoliston mikrobiomin tasapainottaminen ovat tietenkin tärkeitä asioita ruusufinnini hoidossa. Tulehdusta laskevan ruokavalion merkitys voi olla oleellinen niin ruusufinnin hoidossa kuin monessa muussakin sairaudessa. Maidottomalla ruokavaliolla en ole edelleenkään, sitä pitäisi jossakin vaiheessa kokeilla. Tosi viivästyneiden allergiatestien mukaan lehmänmaito tuotteet sopivat minulle pienessä määrin. Sen sijaan gluteenista, vaniljasta, ananaksesta ja kananmunasta saan viivästyneitä allergiaoireita. Lue lisää viivästyneistä allergiatesteistä täältä. Matala-asteista tulehdusta minulla ei ole, se on tutkittu.

 

 

ruusufinniä rauhoittava ihonhoito sarja etsinnässä

 

 

Olen etsinyt viime aikoina ruusufinniä rauhoittavaa ihonhoito sarjaa. Ruusufinnini on hyvin lievä, mutta siitä huolimatta itseäni häiritsevä. En halua pahentaa sitä yhtään käyttämällä iholleni sopimattomia tuotteita. Ihonhoito tuotteista kirjoitan kuitenkin oman postauksen lähiaikoina, koska asiaa tulee olemaan paljon.

 

Olen ollut jo pitkään erittäin kiinnostunut ihon hoidosta ja kiinnostukseni sitä kohtaan on entisestään lisääntynyt ruusifinni diagnoosini myötä. Haluaisin ehkä tulevaisuudessa opiskella ihon hoitoa kunhan nyt saan ensin palautumisohjaaja opinnot päätökseen. Ehkä perustan joskus kauneusblogin 😆 Iho on ihmisen suurin elin ja heijastaa sitä mitä meille kuuluu. Siihen vaikuttaa henkinen ja fyysinen hyvinvointi, suoliston mikrobiomi, sisäelinten toiminta, hormonitoiminta. Ja se kaikki näkyy ulospäin.

 

HUOM! Huomioithan postausta lukiessasi, etten ole ihotautilääkäri enkä kosmetologi enkä yritä sellaisena esiintyä. Tosi olen ruusufinnin osalta asiantuntija, mutta ainoastaan oman ihoni osalta. Olen hankkinut tähän postaukseen tietoa kuuntelemalla mm. Jan Marinin LIVE lähetyksiä instassa ja lukemalla aiheesta kirjoitettuja artikkeleita. Erittäin hyvän tietopaketin ruusufinnistä löydät täältä.

 

Tuu instaan: satusjoholm ja 2blackgsd

 

Lue lisää palautumisesta, suolistobaktereista jne. täältä

 

 

TILAA VHH RUOKA- JA HERKKUOHJEITA KIRJA

 

Voit tilata kirjan hintaan 23,50 + 4,90 postimaksu laittamalla viestiä tänne: kari.sjoholm10@outlook.com

 

 

12 kommenttia

 1. Kirsi kirjoitti:

  Tänäpäivänä tulee pakosta mieleen maskin käyttön mahdolisuus osatekijänä? Erityisesti pikiä aikija käyttävät ovat alkaneet kärsiä erilaisista iho-oireista

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Joo tämä!!! Käytin KERRAN kertakäyttömaskia lääkärissä kun se annettiin käteen. Sain siitä
   älyttömät kirvelyt ja punoitukset. Sen jälkeen en ole katsonutkaan maskiin päin. Eli minun
   osalla maskin käyttö ei ole juuri syy, mutta varmaan monella pahentaa oireita ja jopa aiheuttaa
   niitä.

 2. Helena kirjoitti:

  Heips.
  Itsellä samaa ongelmaa, mutta keskittyy enimmäkseen nenänpieliin ja siitä vähän poskiin. Ongelmaa lisää myös se, että joudun jatkuvasti niistämään kroonisen nuhan takia
  Tulee märkärakkuloita (vain nenänpieliin) ja sit toisaalta taas iho kuivuu.
  No nyt löytyi, ainakin tällä hetkellä, hyvä voide. Eli Lidlin mantelipohjainen kasvovoide. Samalla ostin sieltä C-vitamiini seerumin, enkä oo koskaan ennen sieltä ostanut mitään kosmetiikkaa. On luonnonmukainen tuote joka oli just myynnissä. Huom. oli.
  No ehkä myös tämän kanssa on se, että toimii hetken kuten kaikki muutkin joten tuotteita löytyy kotoa aika paljon ja niitä sitten vaihtelen kun yhden teho taas loppuu. En kuitenkaan koe asiaa niin hankalaksi, että lääkkeitä vaivaan söisin ja nenäkin on edelleen ihan normaalin näköinen 🙂

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Voi tuo niistäminen varmaankin pahentaa iho-oireilua! Se on muuten jännä, että joskus ihan
   marketeistakin voi löytyä todella toimivia ihonhoitotuotteita. Itse käytän marketeista löytyvää
   avokado kasvomaskia, joka rauhoittaa ihon hetkessä. Hinta 2 euroa! Tsemppiä sulle<3

 3. riiakoivisto kirjoitti:

  Mulla on myös rosacea ja parhaan avun olen saanut oikealla ihonhoidolla, Skinmedin Annen maailman parhaalla avulla ja Led-valohoidolla. Lämmin suositus!

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Tuosta valohoidosta olen kuullut paljon hyvää. Sitä pitää ehdottomasti kokeilla!! Missä päin
   asut eli millä paikkakunnalla tuo Skinmed sijaitsee?

 4. Johanna kirjoitti:

  Jos etsit luonnollista ihonhoitoa josta on positiivisia kokemuksia ruusufinnin hoidossa niin kurkkaa Saaren Taika blogiin:
  https://www.saarentaika.com/ruusufinnin-hoito-kokemuksia/

 5. Ingrid kirjoitti:

  Heips,
  mulle on auttanut ihotautilääkärin määräämä Soolantra-voide, jota käytän kuureina. Muut voiteet eivät auttaneet. Lisäksi käytän apteekeista löytyvää Atopik-sarjan voiteita erityisesti Sensitive-sarja. Se on sopinut hyvin 🙂 (ja on kotimainen ja luonnonmukainen).

  Tsemppiä!

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Kiitos viestistä! Minullekin määrättiin Soolantraa. Käytin sitä kuukauden, mutta lopetin
   kun siitä ei ollut mitään apua. En tiedä olisiko vaan pitänyt jatkaa voiteen käyttöä pidempään.
   Iho kuivui kuitenkin voiteen käytön myötä ihan älyttömästi. Jatkossa ehkä kokeilen sen käyttöä
   vielä uudelleen pienemmälle iho-alueelle.

 6. Niina kirjoitti:

  Hei,itselläni puhkesi ruusufinni jota lääkäri ei osannut diagnosoida ja määräsi kuukauden pituisen kortisonivoide kuurin kasvoille.Tilannehan räjähti tämön jälkeen käsiin.Kävin ihotautilääkärillä josta mukaan tarttui 4kk pitkä antibioottikuuri ja voiteet kasvoille.Nyt vain ei millään meinaa huumori riittää kun ei ota parantuakseen.Olisikohan kosmetologilla minulle mitään keinoja mikä auttaisi?

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Kannattaa käydä Exuviancen kosmetologilla. Itse sain noista tuotteista apua. En voi tietenkään luvata, että Sinä saat mutta kannattaa kokeilla. Luonnonkosmetiikka oli ihan myrkkyä mun kasvoille😤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *