Hae
Kutsu vapauteen

Testissä ketogeeninen ja maidoton ruokavalio- miksi ihmeessä?

Blogin facebooksivustolle  on tullut niin runsaasti viestejä kertoessani omasta ketogeenisestä ruokavaliokokeilustani, että katsoin parhaaksi kirjoittaa postauksen aiheesta. Olen noudattanut hiilaritietoista ja gluteenitonta ruokavaliota niin kauan kuin muistan ja ketoillutkin olen, mutta olen tehnyt sen ilmeisesti väärin, koska se ei mielestäni sopinut minulle. Ilmeisesti söin liian vähän rasvoja. Nyt aion katsoa tämän homman kuitenkin ihan tappiin asti ja lupaan kirjoittaa kokemuksistani tänne blogiin säännöllisesti, alkuun ainakin jopa kerran viikossa tai useamminkin. 

Paras vhh pizzaohje löytyy täältä


Inhoan nykyään kaikkea ääripää juttuja ja olenkin viime aikoina toitottanut, että maidoton ja ketogeeninen ovat ne ruokavaliot, joita en ikinä aio noudattaa. Mielestäni maitoproteiini sopii minulle vaikka en ole koskaan (en edes lapsena) ollut maidon litkijä vaan päinvastoin. En pidä maidon mausta, mutta luonnonjogu ja juustot ovat maistuneet kyllä. Huvittavinta tässä on se, että viime perjantaina kun olimme mieheni Karin ja ystäväni Kaarina Krogeruksen kanssa ajamassa Helsinkiin, niin vannoin jälleen kerran, että ketogeeniseen ja maidottomaan en lähde?? Ja se on varma se. Mikä sitten muutti mieleni?

No lääkärin vastaanotto tietenkin! Ymmärrättehän Mussukat, että suuren seuraajamääräni vuoksi en mitenkään voi ilmoittaa julkisesti lääkärini nimeä varsinkaan kysymättä häneltä ensin asiaan lupaa. Kauttani (kun laskee kaikki somekanavani) tavoittaa tällä hetkellä pitkästi yli 10 000 henkilöä ja tämän kokoisen seuraajamäärän kanssa homma voi lähteä eskaloitumaan suuntaan tai toiseen. Menin lääkärin vastaanotolle lähinnä ennaltaehkäisevässä mielessä eli en niinkään minkään akuutin oireen tai sairauden vuoksi. Vahvan autoimmuunigeeniperimän vuoksi lääkäri ehdotti minulle maidotonta ruokavaliota ja mainitsi myös sen, että saattaisin hyötyä ketogeenisestä. Minulla on pahimmat 1. ja 2. tyypin diabetes geenit ja on ihan käsittämätön juttu ettei diabetes ole minulle vielä puhjennut. Autoimmuunisairauksista kilpirauhasen vajaatoiminta minulla jo on ja äärimmäisen hankala ja kivulias intersititielli kystiitti, joka on ollut remissiossa jo yli 20 vuotta. 

Ensin ajattelin, että ryhdyn ainoastaan maidottomalle ruokavaliolle, siinäkin on jonkin verran opettelemista. Sitten päätin kuitenkin kokeilla tuon ketogeenisen samalla. Alkuun olin ihan pihalla mitä voin syödä, mutta sitten muistin, että blogini pursuaa vhh ja maidottomia ruoka- ja herkkuohjeita? Sinäkin löydät vhh ohjeita täältä. Vaikeinta tässä ei siis ole ohjeet, niitä minulla on lievästi sanottuna omasta takaa vaan se, että miten paljon voin syödä ja missä suhteessa. Sitä olen tässä yrittänyt nyt selvittää. Nyt olen pari päivää syönyt siten, että rasvaa on ollut noin 70, protskua 25 ja hiilaria 5 %. Onneksi olen tottunut laskemaan ruoka-aineiden makroja ja kaloreita, joten se ei ole ongelma.


En aloita ketogeenistä laihduttamisen vuoksi, toki ei haittaa vaikka pari kiloa putoaisi, mutta enempää ei saa tippua missään nimessä. Kirjoittelen jatkossa ruokavaliostani ihan kuvien ja ruokapäiväkirjojen muodossa. Olkaa niin ihania, että autatte jos näyttää siltä, että menee vika suuntaan? En ole siis vielä mikään asiantuntija tässä asiassa, mutta pian olen. Hiilarit olen nyt ottanut vihersalaatista ja kookosöljyssä paistetusta kaalista ja sipulista, jonkin verran aion syödä myös marjoja kookosjogurtin kera (kai) ja tietenkin eri proteiininlähteitä. Ja rasvakahvia on myös mennyt. 

Että tässä sitä nyt sitten taas ollaan: olen aiemminkin kirjoittanut siitä, että jos menen vannomaan tyyliin koskaan-en-aio-tehdä-sitä-ja tätä, niin JOKA KERTA elämä pistää minut polvilleen ja huomaan tekeväni juuri sitä mitä olen vannonut etten tee! Eli ihan itse taas tilasin tämän asian elämääni. Aion ihan varmasti kirjoittaa rehellisesti kokemuksistani ja mikäli ketogeeninen ei minulle sovi, niin lopetan sen sitten ja palaan vanhaan ruokavaliooni. Mutta kuten sanoin, nyt tämä homma katsotaan ihan loppuun asti!

Kiitos kun olette ehdottaneet minulle henkilöitä joita kannattaa somessa seurata. Kysyn kuitenkin vielä, että tiedättekö ketään joka liikkuu paljon ja on ketogeenisellä? Itselleni tulee helposti se tunti pari päivässä liikuntaa, joten liikkua pitäisi jaksaa. Toki nyt alkuun en rasita elimistöäni runsaalla liikunnalla, koska sillä on ihan tarpeeksi hommaa sopeutuessaan uuteen tilanteeseen. Ja haasteita on tietty heti tulossa: huomenna aamulla lähden kukonlaulun aikaan työreissuun, jossa viivyn pari päivää?? Saas nähdä kuinka muijan käy??

Ps. Lupaan laittaa blogin facebooksivulle kuvia aterioistani, saatte sitten kommentoida jos niissä on jotakin epäilyttävää? Kiitos kun olette just sellaisia kun olette?

Seuraa blogia facebookissa ja instagramissa

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. 


Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.


Blogin terveellisiä  vhh ruokaohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

2 kommenttia

 1. Tapio Lehto kirjoitti:

  Terveisiä Turusta, olen 57 v mies eläen Antti Heikkilän ohjeilla. Ongelmani ovat olleet moninaiset perinteistä ruokavaliota saaneena, varsinkin ilkeät tokaisut, turha kiukkuisuus, kovat nivelkivut ja paljon muita hyvin ikäviä oireita mm empatian puute, olin n 52 v. 170 cm, 63 kg. Minulla ei ollut tarve laihduttaa vaan saada lihaksia edes vähän lisää. Minun kesti päästä n 3 v hiilareista kokonaan, söin liian vähän rasvaa. Silti elämän laatu on noussut radikaalisti, luonne on rauhoittunut, näköni on parempi, Antti Heikkilän ohjeilla sain Hiitin ja voin avulla lihaskasvua ja miehekkyyttä joka oli kadoksissa vähärasvaisella ravinnolla. Niin ja aito ruoka ilman makeutta maistuu herkulliselta.

  Kannustusta, tämä on pitkä polku joka palkitsee kaikin tavoin.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Hei, kiitos viestistäsi! Kiva kuulla, että olet saanut apua ruokavaliollasi useaan eri vaivaan:)
   Ja totta, kyllä se aikaa vie että tottuu vähähiilariseen elämään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.