Hae
Kutsu vapauteen

Mascarponesuklaa hyytelökakku- VHH, gluteeniton ja viljaton


Vähähiilarisessa, gluteenittomassa ja viljattomassa hyytelökakussa on ainoastaan 34 g hiilihydraattia koko kakussa. Kakun voit päällystää millä tahansa, mutta tyrnin, mascarponen ja suklaan makuyhdistelmä on hurmaava maultaan että väreiltään. Vanhempi poikani aina muistuttaa, että ihminen syö myös silmillään. Pienet valinnat vaikuttavat yllättävän määrän hiilihydraattipitoisuuteen. Olen tehnyt asiasta postauksen aiemmin, jossa vertailen tavallisen ja vähähiilarisen hyytelökakun eroja hiilareissa. Postauksen löydät täältä: http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/04/vahahiilihydraattisen-ja-tavallisen.html


Kakku sisältää hyviä juttuja kuten pähkinöitä, kookoshiutaleita, raakakaakaota ja sitä ihanan kermaisen pehmeää mascarponea, johon olen aivan rakastunut. Valitettavasti mascarpone ei sovellu maidottomaan ruokavalioon joten itsekin syön sitä mahdollisimman vähän koska välttelen maitotuotteita omassa ruokavaliossani. Ihan ehdoton en kuitenkaan ole. En ole keksinyt mitään millä mascarponen tässä ohjeessa voisi korvata, olen pahoillani. Muutoinkin olen sitä mieltä, että meiltä puuttuu markkinoilta kokonaan hyviä kerman ja tuorejuuston korvikkeita. Toki soijakerma on ihan ok, mutta en erityisemmin pidä sen mausta.


Mitä sitten on mascarpone? Se on Italian Lombardian alueelta kotoisin oleva tuorejuusto, jonka maku on pehmeä ja täyteläinen. Kerma juoksetetaan lämmön ja sitruunahapon avulla ja menetelmä poikkeaakin muista tuorejuustoista, jotka valmistetaan yleensä hapatteen sekä mahdollisten sakeuttamis- ja stabilointiaineiden avulla. Myös mascarponen korkea rasvapitoisuus tekee mausta täyteläisen.

Raakakaakaon sanotaan sisältävän yli 1200 aktiivista ainesosaa ja 10% kaakaon painosta on antioksidantteja. Tämä vie kaakaon täysin eri tasolle antioksidanttien lähteenä verrattuna käytännössä mihin tahansa muuhun ruoka-aineeseen. Tiesitkö että Suomen oma superfood mustikka sisältää vain kymmeneksen kaakaon antioksidanttimäärästä? Raakakaakao sisältää kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia sekä korkeita pitoisuuksia rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia. Kaakao on myös hyvä kuitujen lähde ja kuumentamattomassa muodossa se sisältää myös paljon E- ja C-vitamiineja sekä suuren määrän aivojemme mielihyvää tuottaviin välittäjäaineisiin vaikuttavia ainesosia ja niiden rakennusaineita.

Pähkinät kannattaa yleensä aina liottaa, koska silloin niistä poistuu entsyyminestäjäaineet ja ne sulavat vatsassa paremmin. Liottaminen poistaa myös mahdollisia epäpuhtauksia pähkinöistä. Tämän ohjeen osalta en kuitenkaan liottanut pähkinöitä. Tee kuitenkin itse kuten parhaaksi näet.


Pohja:

100 g voita/kookosöljyä
2 dl cashew pähkinöitä
1/2 dl kookoshiutaleita (hiilarien määrä vaihtelee tosi paljon eri merkkien välillä) HH 4 g
2 rkl vettä
 
Liota pähkinöitä vedessä vähintään neljä tuntia (voit käyttää liottamattomia pähkinöitä myös) ja kaada vesi pois. Laita pähkinät, sulatettu voi/kookosöljy , kookoshiutaleet ja vesi blenderiin ja tasoita sileäksi. Liotetut pähkinät blendaantuvat helpommin. Laita pohjan ainekset leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 23 cm) ja taputtele esimerkiksi kostutetuilla sormilla tasaiseksi. Laita jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistumisen ajaksi.
Täyte:
500 g mascarponea HH 20,0 g
2 munaa
1 dl raakakaakaota HH 8,0 g
1-1,5 dl karppisokeria*
6 liivatelehteä
2 tl sitruunan mehua
1 tl vaniljasokeria
vettä

* Mikäli korvaat karppisokerin esimerkiksi kookossokerilla, huomioithan että kakun hiilarimäärä nousee
 
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen vähintään 5 minuutiksi. Laita mascapone ja kananmunan kulhoon ja sekoita lusikalla tasaiseksi seokseksi. Lisää seoksen joukkoon raakakaakao, karppisokeri, sitruunanmehu ja vaniljasokeri. Keitä 1/2 dl vettä kiehuvaksi ja lisää liivatteet kiehuvan veden sekaan (purista ensin ylimääräinen vesi pois liivatteesta). Sekoita tasaiseksi ja lisää varovasti tuorejuustoseokseen koko ajan sekoittaen. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle, sekoita tasaiseksi ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään pariksi tunniksi.
Kakun päälle voit laittaa esimerkiksi tummaa suklaata, marjoja tai mitä vaan tulee mieleen. Kuvan kakku on koristeltu tummalla suklaalla ja tyrnimarjoilla (koristeita ei ole laskettu hiilarimäärään). Voit jättää kakun myös koristelematta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *