Hae
Kutsu vapauteen

Pätkäpaasto käynnistää autofagian ja lisää kasvuhormonin määrää

Pätkäpaasto eli intermittent fasting (IF) tarkoittaa syömiskertojen vähentämisestä ja sitä, että syöminen rajoitetaan tiettyyn aikaikkunaan vuorokaudessa ja loppuaika paastotaan. Pätkäpaasto voi parantaa terveyttä ja hyvinvointia monellakin tavalla ja helpottaa painonhallintaa, koska pätkäpaaston aikana keho polttaa tehokkaasti rasvaa. Pätkäpaasto ja ketogeeninen ruokavalio kuuluvat saumattomasti yhteen, mutta pätkäpaastota voi myös VHH ja millä tahansa ruokavaliolla. Pätkäpaasto on ketoruokavaliolla helppoa, koska rasva pitää hyvin nälkää ja ketoosissa nälän tunne vähenee. Moni ketoilija alkaakin pätkäpaastota ihan huomaamattaan sen jälkeen kun keho on kunnolla rasva-adaptoitunut.

Pätkäpaaston yleisimmät aika-ikkunat

Pätkäpaaston yhteydessä puhutaan paasto ajasta ja aika-ikkunasta. Yleisimmät aika-ikkunat ovat seuraavat: 16:8, 18:6, 20:4 tai 23:1. Ensimmäinen luku tarkoittaa paaston pituutta tunteina ja toinen aikaa, jonka aikana ateriat syödään. Esimerkiksi 16:8 tarkoittaa sitä, että päivän ateriat syödään 8:n tunnin aikana ja loput ajasta eli 16 tuntia paastotaan. Keho kannattaa totuttaa pätkäpaastoon pikku hiljaa ja pätkäpaaston pituus ja paastoamisen ajankohta kannattaa sovittaa omaan elämäntilanteeseen sopivaksi. Toisille sopii pidempi paastoaika kuin toisille ja toiset paastoavat mieluummin aamulla ja toiset illalla.

Näläntunne kohoaa yleensä aamulla klo 8 aikaan. Se johtuu kortisolitasojen noususta, joka nostaa ruokahalua. Nälän tunne menee yleensä nopeasti ohi kun siihen ei reagoida.

Lue myös: Matala-asteinen tulehdus- salakavala pirulainen

Pätkäpaaston hyödyt

Pätkäpaastolla on lukuisia terveyshyötyjä, joista mielestäni tärkeimmät ovat  autofagian käynnistyminen ja kasvuhormonin määrän lisääntyminen. Autofagia on solujen kierrätys ohjelma, jossa solujen tarpeettomat ja  vahingoittuneet osat käytetään uusien solujen rakennusaineiksi. Autofagia myös puhdistaa soluja mm. tarpeettomista bakteereista, viruksista, homeista ja hiivasta. Autofagia käynnistyy kun ihminen on syömättä 16-18 tuntia (tarkkaa aikaa ei tiedetä varmuudella). Pätkäpaaston lisäksi myös aerobinen liikunta, oliiviöljy, B1- ja D3-vitamiinit, kahvi, vihreä tee ja kookos lisäävät autofagiaa.

Kasvuhormoni taasen on rasvaa polttava antiaging hormoni, jonka määrä vähenee iän myötä. Pätkäpaasto lisää huomattavasti kasvuhormonin määrää elimistössä. Pätkäpaaston lisäksi myös liikunta lisää kasvuhormonin määrää, mutta kuitenkin vähemmän kuin pätkäpaasto. Kasvuhormonin määrän lisääntymisen ansiosta pätkäpaastolla ei menetetä lihaksia eli se suojaa elimistöä lihaskadolta. Kasvuhormoni parantaa myös insuliiniresistenssiä.

Pätkäpaasto yhdistettynä liikunnan harrastamiseen on tehokas tapa lisätä autofagiaa ja kasvuhormonin määrää!

Paasto laskee myös merkittävästi insuliinitasoja, tehostaa rasvanpolttoa, ylläpitää lihasmassaa, vähentää matala-asteista tulehdusta ja siitä voi saada apua moniin kroonisiin sairauksiin ja esimerkiksi iho-ongelmiin. Paaston aikana myös keskittymiskyky yleensä paranee merkittävästi ja ketonien määrä elimistössä lisääntyy. Paasto voi myös merkittävästi parantaa ruokavalion laatua ja ravinnetiheyttä, koska syömisestä tulee tietoisempaa.

Mitä pätkäpaaston aikana syödään ja juodaan?

Syöminen eli ruoan sisältämät kalorit ja insuliini hormonin erittyminen katkaisevat paaston samoin kun rasvaliukoiset vitamiinit ja keinotekoiset makeutusaineet. Joidenkin asiantuntijoiden ja lähteiden mukaan kahvin sekaan voi lisätä hieman maitoa tai kermaa, sillä pätkäpaaston ei pitäisi katketa mikäli kalorimäärä on alle 40. Kaikki asiantuntijat eivät ole samaa mieltä asiasta, vaan heidän mukaansa pienikin kalorimäärä katkaiseen paaston.

Pätkäpaaston aikana kannattaa juoda runsaasti vettä. Myös kahvia ja teetä voi nauttia normaalisti. Kofeiini voi ainakin teoriassa käynnistää insuliinin erityksen joidenkin henkilöiden kohdalla ja näin ollen katkaista paaston. Yleinen sääntö on kuitenkin se, että kahvia ja teetä voi nauttia ja kofeiini voi jopa tehostaa rasvanpolttoa. Rasvakahvi sen sijaan katkaisee paaston. Pätkäpaastosta on olemassa myös ns. rasvapaasto variaatio, jossa syödään pelkkää rasvaa ja tällöin rasvakahvi on loistava tapa aloittaa päivä. Rasvapaasto ei nosta insuliinitasoja vaikka se sisältääkin kaloreita ja sen vuoksi rasvapaastollakin voi saada osittain samoja terveyshyötyjä kuin pätkäpaastolla.

omat kokemukseni eri paastoista

Paastosin ensimmäisen kerran 12-vuotiaana viiden päivän ajan. Olen lapsesta saakka ollut hyvin kiinnostunut kaikesta terveyteen liittyvästä ja kun löysin isäni paastopaketin keittiön kaapista, niin päätin kokeilla miltä syömättömyys tuntuu. Opettelin salaa suoliston tyhjennyksenkin ja join viiden päivän ajan pelkkää vettä. Opiskeluaikoina pidin pääsääntöisesti vuorokauden mittaisia paastoja- pidempiä en halunnut pitää, koska halusin treenata päivittäin. Lasten syntymän jälkeen paastoaminen jäi taka-alalle, kunnes se tuli mukaan pätkäpaaston myötä aloittaessani ketoruokavalion noudattamisen vuosia sitten. Kiinnostus ketoruokavaliota ja pätkäpaastoa kohtaan johti myöhemmin ketovalmentaja opintojen pariin.

Ketoosissa ollessa pätkäpaasto astui kuvioihin vahingossa, koska minun ei tehnyt mieli enää syödä aamupalaa. Se tuntui uskomattomalta, koska olin aina ollut ihminen, jonka oli PAKKO syödä aamupala ja yhtäkkiä sen syöminen tuntuikin vastenmieliseltä. Näin siis vaikka käyn aamulla tunnin lenkillä! Edelleen pätkäpaastoan lähes päivittäin vaikka en olekaan enää koko aikaa ketoosissa (noudatan välillä VHH ruokavaliota). Pätkäpaasto on tullut jäädäkseen ja tällä hetkellä yleisin paastoaika on 18-20 tuntia eli syön päivän ateriani kuuden tai neljän tunnin sisällä. Ensimmäinen ateriani on yleensä vihersmoothie, jonka nautin noin klo 14. Olen huomannut, että keho on aika herkässä ja vastaanottavaisessa tilassa paaston jälkeen, joten mietin tarkasti miten katkaisen paaston. Koen saavani merkittäviä terveyshyötyjä pätkäpaastosta ja hiilihydraattien määrän rajoittamisesta, mutta kirjoitan aiheesta lisää tänne blogiin myöhemmin.

keto rise up VERKKOKURSSI ALENNUKSESSA 9.7.2023 SAAKKA, LUE LISÄÄ ja osta verkkokurssi TÄÄLTÄ

KETO RISE UP verkkokurssi on sertifioidun ketovalmentajan laatima kokonaisvaltainen 6 viikon verkkokurssi, jossa opetellaan noudattamaan ketoruokavaliota terveellisesti ja turvallisesti koulutetun valmentajan ohjauksessa. Verkkokurssin tavoitteita ovat pysyvä painonhallinta, energiatasojen kohottaminen ja hermoston tasapainottaminen. Verkkokurssi on laadittu siten, että sen noudattaminen on osallistujalle mahdollisimman helppoa ja vaivatonta. Verkkokurssi sisältää runsaasti reseptejä, valmiit ateriakokonaisuudet 21 päiväksi, hermostoa tasapainottavia harjoituksia, tietoa kokonaisvaltaisesta terveydestä ja laajan painohallintaosion. Verkkokurssia voi suorittaa monella eri tavalla ja omassa tahdissa. Lue lisää verkkokurssista TÄÄLTÄ.

 

3 kommenttia

  1. Saara kirjoitti:

    Onko sulla mitään vinkkejä sellaiseen, kun koen että saan energiaa pätkäpaastomisesta, mutta yöuneni tuppaavat heikentyä jos energiansaantini ei ole ns. riittävä? Siis syön kyllä tarpeeksi kaloreita, mutta aivoni eivät meinaa nukahtaa jos olen nälkäinen.

    Paastoan siis mieluiten niin, että syön klo 8-16 välisenä aikana, en pysty skippaamaan aamupalaa tai minusta tulee murhanhimoinen 😀

    • kutsuvapauteen kirjoitti:

      On selvää, että nälkäisenä uni ei tule ja mikäli pätkäpaasto aiheuttaa uniongelmia,
      niin sitä ei kannata jatkaa. Olet myös saattanut aloittaa pätkäpaastoilun liian nopeasti
      ja elimistö on stressaantunut, jolloin kortisolin nousu sekoittaa yöunta.

  2. Maija kirjoitti:

    Oletko seurannut Dr. Jack Krusea ja näitä muita sirkadiaanisen rytmin puolesta puhujia? Hehän sanovat taas päinvastaista eli aamulla pitäisi syödä tunnin sisällä heräämisestä ja suosittavat paaston iltaan? Varmasti taas yksilöllistä mikä sopii kenellekin, vaikka Dr. Kruse tätä tosi perusteleekin ihmisen perimällä/evoluutiolla ja itse huomasin, että aamupaasto poltti kehoani molemmista päistä, tarkoitan että kortisolin ja stressin voimin paastottiin ja uupumus vaan lisääntyi. Kun paasto siirtyi iltaan, niin se alkoikin lisätä hyvinvointia ja tuntua aidosti luonnolliselta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *