Hae
Kutsu vapauteen

Vaihdevuodet- luonnon tekemä erehdyskö?

vaihdevuodet- luonnollinen asia vai luonnon tekemä erehdys?

 

Menopaussi- mahdollisuuksien aika kirjan kirjoittaja Miriam Stoppard esittää mielenkiintoisen ja ajatuksia herättävän väitteen vaihdevuosista kirjassaan. Vaihdevuodet ovat hänen mukaansa luonnon tekemä erehdys: naisia ei ole tarkoitettu elämään ilman estrogeeniä eikä ihmisnaarasta ole suunniteltu elämään hedelmällisen iän jälkeen. Vasta tällä vuosisadalla naiset ovat joutuneet sietämään vaihdevuosioireita eliniän noustessa korkeammaksi. Hän siis kumoaa väitteen siitä, että vaihdevuodet olisivat mitenkään luonnollinen tapahtuma vaan asia, jota tulee hoitaa hormonikorvaushoidolla tai luonnollisilla keinoilla mikäli oireet heikentävät elämänlaatua. Hän myös ottaa esille myös sukupuoli aspektin: miesten ei tarvitse kärsiä vastaavaa pudotusta hormonitasoissaan (toki laskeehan miestenkin testosteroniarvot) kun taas naiset joutuvat sietämään äkillistä ja lähes täydellistä vieroitusta sukupuolihormoneistaan.

vaihdevuosioireet paljon muutakin kuin kuumat aallot

 

 

VAIHDEVUODET. Vaiettu tabu. Punastuksen ja häpeilyn aihe. Hyssyttely. Mummotauti. Kuivat limakalvot. Lihominen. Nivelsäryt. Kuumat aallot. Mielialan lasku ja vaihtelut. Lihominen. Päänsäryt. Unihäiriöt. Aloitekyvyttömyys. Seksuaalinen haluttomuus ja muutokset libidossa. Yhdyntäkivut. Virtsatieongelmat. Hiivatulehdus. Ihon ja jokapaikan kuivaminen. Hermoston yliaktiivisuus. Kognitiiviset ongelmat. Jne. Jne. Jne. Eli vaihdevuosioireet ovat paljon muutakin kuin ne kuuluisat ja paljon puhutut kuumat aallot. Eikä vaihdevuodet ole ensimmäinen kerta kun naisen elämää ravistuttaa hormonimyrskyt- ollaanhan me naiset totuttu niihin elämämme aikana. Menkkojen alkaminen. Raskausaika. Imettäminen. Premenopaussi. Perimenopaussi. Menopaussi. Postmenopaussi. Estrogeeni, progesteroni, hCG-hormoni, prolaktiini, oksitoniini, follikkelia stimuloiva hormoni FSH ja luteinisoiva hormoni eli LH.  Olikohan siinä kaikki vai unohtuikohan jokin tärkeä kemiallinen välittäjäaine, joka osallistuu lähes kaikkiin elimistön  aineenvaihduntaprosesseihin naisen elimistössä. Onko ihme jos välillä ahdistaa, kun joku on jättänyt avainnipun väärään paikkaan tai maailma romahtaa milloin mistäkin? Ei ole. Vähän kunnioitusta meille naisille kiitos 😆

 

 

Lue myös: Nainen +45: Peitto päälle, peitto pois

 

 

Kuva Pasi Hakala/Studio Varjo

Kuva Pasi Hakala/Studio Varjo

Esivaihdevuodet eli premenopaussi hämmentää ihan oikeasti!

 

 

Jos vaihdevuosioireisiin liittyy paljon tietämättömyyttä jopa lääkäreiden osalta , niin samaa voi sanoa myös premenopaussista. Munasarjojen toiminta alkaa hiipumaan noin 10 vuotta  aikaisemmin ennen kuin menkat loppuvat kokonaan. Lue vielä uudestaan: siis 10 vuotta aikaisemmin ja joillakin naisilla tuo aika voi olla vielä pidempi! Kierto saattaa tihentyä alkuun, vuodot lisääntyä ja lopulta kierto yleensä pitenee. Hormonit sahaavat ylös ja alas kuin Linnanmäen vuoristoradan juna ja olo vaihtelee sen mukaisesti: välillä olo on ihan normaali, kun taas välillä oireita on todella paljon. Joillakin naisilla oireet ovat pahimmillaan juurikin premenopaussissa. Tiedän myös naisia, joilla on ollut säännöllinen kierto eikä sanottavia oireita ole esiintynyt, kunnes yksi kaunis päivä menkat vaan jäävät tulematta eivätkä ne enää ikinä palaa. Samoihin aikoihin alkavat jopa invalidisoivat vaihdevuosioireet, jotka voivat horjuttaa myös mielenterveyttä. Ohjatessani joogaa olen huomannut, että ”vaihdevuosi-ikäisille” naisille alkaa usein ilmaantumaan outoja ja selittämättömiä nivelkipuja. Näin kävi eräälle henkilölle, joka oli vuosia joogaohjauksessani. Samoihin aikoihin hän sai elämänsä ensimmäiset todella pahat migreenikohtaukset, hänelle puhkesi astma ja yöuni muuttui katkonaiseksi. Hän muuttui myös itkuiseksi ja maailman positiivisimmasta ihmisestä tuli kyyninen ja masentuneen oloinen. Jooga helpotti oloa, mutta vain hetkellisesti. Hetken aikaa ihmeteltyämme asiaa, ymmärsimme kaiken johtuvat premenopaussista. Nivelkivut ja migreeni helpottivat kun hän aloitti hormonikorvaushoidon.

 

 

vaihdevuosiin liittyvät kornit tsemppilauseet

 

 

Vaihdevuosiin liittyy paljon positiivisiakin asioita kuten menkkojen loppuminen. Elämä voi muutoinkin alkaa helpottamaan kun yleensä tässä iässä lapset muuttavat pois kotoa ja on vihdoin aikaa myös itselle. Tästä huolimatta lehtien lööpeissä ja palveluntarjojien sivustoilla vilahtelevat ”vaihdevuodet ovat elämäsi parasta aikaa ja kukoista naiseudessasi”- lausahdukset ja sloganit saattavat olla viimeinen vääntö haavassa mikäli oireet ovat invalidisoivia. Naisia yritetään tsempata kertomalla heille, että ”ajatelkaa miten vapauttavaa, kun ei tarvitse enää huolehtia ehkäisystä ja voi mellastaa peiton alla ilman pelkoa raskaudesta”. Näin siis vuonna 2020, jolloin ehkäisymenetelmät ovat arkipäivää ja seksuaalinen haluttomuus hormonitasojen romahtamisessa on melko yleinen vaihdevuosioire. Eihän positiivisuuden levittämisessä ole todellakaan mitään pahaa tai väärää ja toisaalta on hienoa, että vaihdevuosista kirjoitetaan myös positiivista. Myös Stoppard näkee vaihdevuodet uutena mahdollisuutena mikäli nainen saa apua oireisiinsa. Siitä huolimatta nuo lausahdukset voivat kuulostaa kornilta ja jopa julmalta, mikäli yöt ovat kuluneet  jo kuukausien ajan lakanoita vaihdellen ja suihkussa käyden, niveliä särkee joka askeleella, purskahdat itkuun muutaman kerran päivässä etkä muista enää anoppisi nimeä. Ihan joka hetki ei välttämättä tunnu siltä, että elät elämäsi parasta aikaa täydessä kukoistuksessasi-  ainakaan vaihdevuosien ansioista!

 

 

kaikilla naisilla ei ole vaihdevuosioireita

 

 

Kaikilla naisilla vaihdevuosioireet eivät ole yhtä voimakkaita, jotkut eivät kuulemma huomaa niitä oikeastaan ollenkaan. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja oireiden voimakkuuteen vaikuttaa varmastikin perimä, ympäristö, stressitaso, rasvaprosentti, terveydentila, liikunta, ruokavalio, parisuhde, suoliston kunto, aivojen välittäjäaineet, taivaan kappaleiden asento jne. Eräs gynekologi sanoi kerran minulle, että vaihdevuosi-ikäisellä naisella olisi hyvä olla hieman rasvaa luiden ympärillä, koska estrogeeni sitoutuu rasvakudokseen. Hän myös kysyi miten oma äiti selvisi vaihdevuosista- kuulemma on hyvin yleistä, että tyttären oirekuva mukailee äidin vastaavaa. Joskus oireet ovat jopa lähes identtiset. Stoppard jakaa naiset kahteen kategoriaan: A-profiili kuvaa sellaisen naisen piirteitä, joille on tyypillistä vaihdevuosioireiden helppous ja B-profiili taas kuvaa piirteitä, jotka voidaan usein liittää vaikeisiin oireisiin. Tämäkin on mielestäni tosi mielenkiintoinen näkökulma vaihdevuosioireisiin, vaikka onkin itsestään selvää, että aika harva nainen on puhtaasti jompaa kumpaa tyyppiä. Hän painottaa myös sitä, että myös muut asiat vaikuttavat vaihdevuosioireiden voimakkuuteen, ihminen kun on kokonaisuus.

 

 

vaihdevuosioireiden hoito- hormoneilla vai luonnollisesti?

 

 

Itse on puhu hormonikorvaushoidon puolesta tai vastaan, mutta sen puolesta puhun, että elämää haittaavat oireet vaativat jotakin hoitoa. Ja vieläpä sellaista, joka tehoaakin oireisiin. Vaihdevuosioireiden ollessa invalidisoivia ja elämänlaatua pahasti haittaavia, hormonikorvaushoito voi olla elämää suurempi apu! Kaikille se ei kuitenkaan sovi esimerkiksi syöpäriskin vuoksi. Hormonikorvaushoitoon liittyy paljon ennakkoluuloja ja usein törmää siihen, että se rinnastetaan e-pillereihin. Hormonikorvaushoidossa on kyse kuitenkin korvaushoidosta sanan varsinaisessa merkityksessä eikä raskauden ehkäisystä eli kyse on ihan eri asiasta. Itse rinnastan sen omassa päässäni samantyyppiseksi korvaushoidoksi kuin esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkityksen. Sillä erotuksella tosin, että kilpirauhasen vajaatoiminta on sairaus, joka vaatii ehdottomasti hoitoa. Kerron seuraavissa postauksissa miten minä hoidan vaihdevuosi oireitani. Julkaisen jatkossa myös lukijoideni kertomuksia omista vaihdevuosioireistaan. Voit lähettää omasi minulle sähköpostilla: satu.sjoholm@gmail.com Otan Sinuun yhteyttä mikäli haluan julkaista tarinasi blogissani.

 

Huom! En ole terveydenhuollon ammattilainen, joten tämä postaus ei ole mikään asiantuntija artikkeli. Olen kerännyt postaukseen tietoa ja ottanut lainauksia Stoppardin kirjasta Menopaussi Mahdollisuuksien aika (Stoppard 1994). Kirja on aika vanha, mutta siitä huolimatta paras aihetta käsittelevä teos mitä olen lukenut tähän asti.

 

Lue myös: Nainen +45: Peitto päälle, peitto pois

 

 

viimeisimmät postaukset

 

 

Seuraa instassa: satusjoholm ja 2blackgsd

 

 

Kuva Pasi Hakala/Studio Varjo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *